Featured

Tandem: Ένα φιλόδοξο project από τη Θεσσαλονίκη που δίνει λύσεις στα εμπόδια της καθημερινότητας

Γιατί στην Ελλάδα είμαστε έτη φωτός πίσω σε σχέση με το εξωτερικό στην παροχή λύσεων και ευκαιριών συμμετοχής στην κοινωνική ζωή σε Άτομα με Μειωμένη Κινητικότητα και ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει ο Θ. Σιδέρης με τους συνεργάτες του;

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
tandem-ένα-φιλόδοξο-project-από-τη-θεσσαλονίκη-πο-746766
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Πριν από λίγους μήνες είχατε γνωρίσει μέσω της Parallaxi την ιστορία του Θανάση Σιδέρη, ενός ανθρώπου ο οποίος χαρίζει μαθήματα ζωής, ενώ αποδεικνύει στην πράξη ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται και να καταστρώνουν τα δικά τους πλάνα γύρω από την επιχειρηματικότητα και όχι μόνο.

Το τελευταίο διάστημα, ο Θανάσης Σιδέρης μαζί με τον δικηγόρο Ανδρέα Μιχαήλο, τον οικονομολόγο Κωνσταντίνο Κυριάκου και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Διαμαντίδη, δουλεύουν πάνω σε ένα νέο φιλόδοξο project με την εταιρεία Tandem να στοχεύει στο να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα εμποδιζόμενα άτομα, σε δραστηριότητες που για όλους εμάς φαίνονται ρουτίνα.

Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι εννοούμε με τον όρο εμποδιζόμενα άτομα, με τον Θ. Σιδέρη να δίνει τις σχετικές διευκρινήσεις μέσω της Parallaxι:

«Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία υπολογίζεται γύρω στο ένα εκατομμύριο, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά, αν συνυπολογιστούν και τα ποσοστά των εμποδιζόμενων ατόμων.

Για ένα άτομο που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, η διεξαγωγή της καθημερινής δραστηριότητας του, όπως η πρόσβαση σε μία δημόσια ή ιδιωτική εγκατάσταση ή σε ένα κατάστημα κάθε είδους, είναι και μία ευκαιρία για συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Ως άτομα με Μειωμένη Κινητικότητα (Persons with Reduced Mobility – PRMs), περιγράφονται τα άτομα που έστω για κάποιο διάστημα της ζωής τους αντιμετώπισαν προβλήματα στη μετακίνησή τους λόγω μιας δυσκολίας σε κάποια αίσθηση ή λειτουργία (στην κίνηση, την ακοή, την όραση, την αντίληψη ή την επικοινωνία).

Από τον ανωτέρω ορισμό γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι στην εν λόγω κατηγορία μπορούμε να ανήκουμε όλοι μας. Όλοι μας έχουμε υπάρξει παιδιά, θα περάσουμε μια εγκυμοσύνη, θα έχουμε να φροντίσουμε ένα παιδί, καθώς και όλοι μας θα υπάρξουμε ηλικιωμένοι.

Η κινητικότητα δεν είναι εξασφαλισμένη για όλους σε όλο το διάστημα της ζωής μας καθώς δεν αφορά μόνο τη βλάβη σε σημεία του σώματος που σχετίζονται με την κίνηση αλλά αποτελεί μια ευρύτερη έννοια.

Για τις ομάδες αυτές θα πρέπει να υπάρχει ειδικός σχεδιασμός και να παρέχονται ειδικά βοηθήματα προσανατολισμού και κινητικότητας, που συμβάλουν σημαντικά στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Ο Θανάσης Σιδέρης μαζί με τον σκύλο-οδηγό του

Περνώντας, στο κομμάτι της Tandem, ο κ. Σιδέρης μας αναλύει τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται και τις λύσεις τις οποίες έρχεται να δώσει.

«Η Tandem είναι μια σύγχρονη εταιρεία που παρέχει συμβουλές πάνω στην προσβασιμότητα. Βοηθάμε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να γίνουν προσβάσιμοι σε εμποδιζόμενα άτομα.

Η εταιρεία μας βοηθά στη δημιουργία προσβάσιμων εγκαταστάσεων, στην ανάπτυξη προσβάσιμων sites, eshops, στην εκπαίδευση προσωπικού. Επιλέξαμε την ονομασία Tandem για την εταιρεία μας, διότι εμπνευστήκαμε από τα γνωστά διθέσια ποδήλατα, ως μοντέλο συνεργασίας και επίτευξης στόχων μέσω συλλογικής δουλειάς και προσπάθειας. Η ποδηλασία Τandem δείχνει πως η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο, αλλά κινητήριος δύναμη, και η εταιρεία θέλει να αποδείξει πως η εξασφάλιση προσβασιμότητας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά υποχρέωση.

Παράλληλα με τη συμβουλευτική για ,την προσβασιμότητα παρέχουμε λογιστική, νομική, τεχνική, υποστήριξη στους πελάτες μας. Είμαστε ένα πολυδύναμο one stop shop, προωθούμε τις συνέργειες και την ομαδική δουλειά για να κατευθύνουμε τους πελάτες μας.

Η Tandem έχει στελεχωθεί άρτια από επαγγελματίες που ξέρουν τι θα πει προσβασιμότητα.

Η προσβασιμότητα είναι πολυδιάστατη. Δεν είναι μόνο μία ιστοσελίδα ή η πρόσβαση στο οίκημα.

Η προσβασιμότητα ξεκινάει από έξω προς τα μέσα. Μπορεί κάποιο κατάστημα να έχει μία υποτιθέμενη προσβασιμότητα. Μπορεί για παράδειγμα να τοποθετούν τουαλέτες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Τα τυπικά δηλαδή που λέει η νομοθεσία. Αυτό όμως δεν είναι προσβασιμότητα. Θα πρέπει το εμποδιζόμενο άτομο να έχει ασφαλή διέλευση στο συγκεκριμένο κατάστημα από τη στιγμή που θα ξεκινήσει από το σπίτι του και μέχρι τη στιγμή που θα φύγει από το κατάστημα για να επιστρέψει πάλι σπίτι. Αυτό συμπεριλαμβάνει πολλά πράγματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα το σούπερ μάρκετ που είναι ένα καθημερινό παράδειγμα δραστηριότητας. Θα πρέπει να υπάρχουν οδηγοί όδευσης. Θα πρέπει το προσωπικό να εκπαιδευτεί σε τεχνικές συνοδείας για άτομα με οπτική αναπηρία. Κανονικά πρέπει να υπάρχει σημείο έκτακτης ανάγκης μέσα στο χώρο. Γίνεται ένας σεισμός. Τι θα κάνεις; Θα πρέπει να γνωρίζουν τη νομοθεσία για τους σκύλους-οδηγούς. Να υπάρχουν ηχητικές σημάνσεις. Υπάρχει μία πόρτα. Και; Ποια είναι η είσοδος, ποια η έξοδος; Υπάρχει και μια τζαμαρία. Υπάρχουν και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μερικής όρασης. Άρα πρέπει να “παίξουν” και με διαφορετικές αποχρώσεις ώστε τα άτομα αυτά να μπορέσουν να αντιληφθούν την είσοδο».

Πώς μπορεί η ΤΑΝDEM να βοηθήσει εμποδιζόμενα άτομα στην καθημερινότητα τους;

«Γνωρίζουμε τη νομοθεσία για την αναπηρία και συμβουλεύουμε σχετικά.

Σκεφτείτε έναν εργαζόμενο. Ποιος ξέρει τα δικαιώματα του; Σκεφτείτε ένα εργοδότη; Πώς μπορεί να αξιοποιήσει ένα ανάπηρο εργαζόμενο στην επιχείρηση του; Τι μπορεί να κερδίσει ο εργοδότης, τι ο εργαζόμενος; Πώς μπορεί να είναι παραγωγικοί.

Πάμε στο λογιστικό κομμάτι. Ως Έλληνας φορολογούμενος θέλω να πάρω το ΕΝΦΙΑ μου.

Πώς θα το διαβάσω εάν μου έρθει σε έντυπη μορφή; Και εκεί μιλάμε για προσβάσιμα έντυπα.

Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στη σελίδα σας στην Parallaxi. Βγάζετε μία ενημέρωση με κείμενο “Tandem και Σιδέρης”, ένα βίντεο που μιλάει κάποιος και μέσα σε αυτό μπορεί να υπάρχει και μία φωτογραφία. Το άτομο με οπτική αναπηρία δεν θα τη δει. Υπάρχει το εναλλακτικό κείμενο που περιγράφει τη φωτογραφία. Εάν για παράδειγμα είναι μία φωτογραφία με έναν άνθρωπο που φοράει γυαλιά, μπλε μπλούζα, μαύρο παντελόνι σε μία παραλία, αυτό το κάνουμε λεκτικό κείμενο από κάτω».

Ο κ. Σιδέρης μέσω προσωπικών του εμπειριών, και όχι μόνο, αναφέρεται στο χάσμα που υπάρχει σχετικά με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό και τι στην Ελλάδα.

«Με βάση τη νομοθεσία θα έπρεπε όλα να είναι προσβάσιμα. Στο εξωτερικό είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Είμαστε έτη φωτός πίσω. Πριν λίγες ημέρες ήμουν σε ένα επαγγελματικό ραντεβού. Είχε πορεία στην Τσιμισκή. Δεν μπορούσα να πάρω λεωφορείο για να επιστρέψω σπίτι μου. Πήγα να πάρω ένα ταξί. Ο πρώτος οδηγός ταξί αρνήθηκε να με πάρει διότι είπε ότι δεν παίρνει σκύλους. Του είπα ότι είναι σκύλος-οδηγός. Μαζί μου ήταν ο συνέταιρος μου, ο κ. Μιχαήλος, δικηγόρος μάλιστα. Και όμως δεν με πήρε. Πήγα στον επόμενο. Ο επόμενος με πήρε. Όχι γιατί δεν ήξερε τι σημαίνει σκύλος-οδηγός, αλλά γιατί δεν είχε θέμα στο να μπει σκύλος στο αμάξι του.

Αυτό στο εξωτερικό δεν θα το συναντήσεις. Είναι ενήμεροι τι σημαίνει σκύλος-οδηγός. Κάποιοι βέβαια γνωρίζουν. Για παράδειγμα στη Βασιλίσσης Όλγας που είναι περιοχή που κυκλοφορούν άτομα με οπτική αναπηρία. Στο κέντρο της πόλης όμως που δεν κυκλοφορούν πολλοί υπάρχουν πράγματα που δεν είναι ωραία και τα αντιμετωπίζω στην καθημερινότητα μου.

Η καθημερινότητα ενός ατόμου με οπτική αναπηρία είναι “δύσκολη”. Αλλά δε θα μείνω μόνο σε αυτά.

Σκεφτείτε μία μαμά με το καροτσάκι με το παιδί της, ένας παππούς με το μπαστούνι του, κάποιος που έχει σπασμένο πόδι και κυκλοφορεί με πατερίτσες, ένας ενήλικας που είναι υπέρβαρος. Και μην αναφερθώ στα άτομα που κυκλοφορούν με αμαξίδια γιατί είναι μεγάλη κουβέντα. Η Tandem μέσα από εκπαιδεύσεις αυτό επιχειρεί να κάνει. Να δημιουργείται μια πραγματική προσβασιμότητα. Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις. Είναι ο πολιτισμός. Να μπορεί ένα άτομο με οπτική αναπηρία να μπει και να βγει μόνο του σε ένα μουσείο. Να αντιληφθεί όλο το χώρο, να αγγίξει τα εκθέματα, να ξέρει το προσωπικό που είναι εκεί μέσα πώς να συνοδεύσει το συγκεκριμένο άτομο και πολλά ακόμη.

Μιλάμε για ισότητα. Είμαστε στο 2021. Με αργά βήματα γίνονται οι όλες προσπάθειες έως τώρα. Πρέπει να υπάρχει ένας “πιλότος”. Δεν μπορεί για παράδειγμα να δημιουργηθεί μία εφαρμογή για άτομα με οπτική αναπηρία χωρίς να αξιολογηθεί από άτομα με οπτική αναπηρία. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία μιας ομάδας που θα συμπεριλαμβάνει γνώστες πάνω στο αντικείμενο, όπως εκπαιδευτές κινητικότητας και δεξιοτήτων καθημερινότητας και άτομα με οπτική αναπηρία. Έτσι, θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό προϊόν για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.

Φτιάχνουμε τις επαγγελματικές μας κάρτες οι οποίες θα έχουν braille και QR Code ανάγλυφο και το κείμενο που θα μπει μέσα σε αυτό θα είναι προσβάσιμο. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε».

Η κοινωνική ευθύνη δεν αρκεί πλέον να επιδεικνύεται

Η κοινωνική ευθύνη και οι δράσεις με επίκεντρο τον πολίτη και την εξυπηρέτηση των αναγκών του είναι η «Λυδία Λίθος» της αειφόρου, βιώσιμης και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η προστιθέμενη αξία για έναν φορέα ή μία επιχείρηση αναδύεται μέσα από την επικέντρωση σε ζητήματα, όπως η προσβασιμότητα, η ασφάλεια και η αλληλεγγύη απέναντι σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η Tandem καλύπτει το κενό ανάμεσα στην προσπάθεια για ανάπτυξη και στον ισόρροπο, σύγχρονο και με κοινωνικό πρόσημο αναγκαίο σεβασμό προς όλα τα άτομα.

Οι πολίτες-καταναλωτές και κυρίως τα εμποδιζόμενα άτομα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες, εξυπηρέτηση και κυρίως σεβασμό.

Η Tandem ανιχνεύει, χαρτογραφεί, αποτυπώνει και υλοποιεί έργα και δράσεις προσβασιμότητας για όλους τους φορείς και επιχειρήσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα