Featured

The Ways of the Heroes -Ένα project από τη Θεσσαλονίκη χρηματοδοτείται από το Creative Europe

Κόντρα στο πείσμα των καιρών που θέλουν να επιβάλλουν μια καλλιτεχνική απραξία, επτά οργανισμοί από έξι χώρες θα συνεργαστούν στο 2,5 χρόνια διάρκειας πρότζεκτ όπου η περιβαλλοντολογική κρίση είναι το βασικό του θέμα

Parallaxi
the-ways-of-the-heroes-ένα-project-από-τη-θεσσαλονίκη-χρηματοδ-690683
Parallaxi

χαρης πεχλιβανιδης 1

Πρέπει να δούμε το χρώμα του αέρα για να δράσουμε;

Γιατί δεν αντιδράμε όταν κινδυνεύει η βιολογική μας επιβίωση;

Με αφορμή αυτά τα ερωτήματα και άλλα που προκύπτουν σκεπτόμενοι το περιβάλλον ο ευρωπαϊκός θεσμός Creative Europe ενέκρινε και χρηματοδότησε, ανάμεσα σε εκατοντάδες αιτήσεις, το πρότζεκτ «The Ways of the Heroes» στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης και ηθοποιός Χάρης Πεχλιβανίδης.

Κόντρα στο πείσμα των καιρών που θέλουν να επιβάλλουν μια καλλιτεχνική απραξία, επτά οργανισμοί από έξι χώρες θα συνεργαστούν στο 2,5 χρόνια διάρκειας πρότζεκτ όπου η περιβαλλοντολογική κρίση είναι το βασικό του θέμα.

Καλλιτέχνες και οργανισμοί από Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ελλάδα, Ιταλία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σλοβενία θα ασχοληθούν με ένα από τα βασικότερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής μας, την κοινωνική απάθεια. Στο χαώδες αυτό το τοπίο της κοινωνίας μας όμως υπάρχουν κάποιοι “Ήρωες” που με τον τρόπο τους υποδεικνύουν χωρίς να το διαλαλούν μια διαφορετική οπτική πάνω στη σχέση άνθρωπος – περιβάλλον.

Οι ιστορίες των “ηρώων” θα εμπνεύσουν του εμπλεκόμενους καλλιτέχνες του πρότζεκτ για να δημιουργήσουν Τέχνη. Site specific παραστάσεις, έκδοση παιδικού βιβλίου μεταφρασμένο και στις έξι γλώσσες, και στο τέλος Ίψεν με τον “Εχθρό του λαόυ” είναι οι βασικοί στόχοι του The Ways of the Heroes. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εικαστικές εκθέσεις, ανοιχτά καλέσματα σε καλλιτέχνες κάθε χώρας για συμμετοχή στο πρότζεκτ και μια σειρά σεμιναρίων για την ενίσχυση την περιβαλλοντολογικής συνείδησης στις τοπικές κοινωνίες των εμπλεκόμενων χωρών. Πρώτη φορά θα λάβει χώρα μια καλλιτεχνική ζύμωση μέσω της σύμπραξης των Βαλκανικών αυτών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο καλλιτεχνικό πρότζεκτ με την ομάδα Loop των Αντρέα Νάσσου (αρχιτέκτονας τοπίου) και Ντορίν Τουτικιάν (curator και διεθ. του Beirut Design Week) και με τον Χάρη Πεχλιβανίδη (σκηνοθέτης, ηθοποιός).

Το πρόγραμμα ξεκινάει επισήμως στις 15/1/20 και διαρκεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Ποιος είναι ο Χάρης Πεχλιβανίδης

Χάρης Πεχλιβανίδης. Σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Έχει κάνει μεταπτυχιακό πάνω στο Devised Theatre. Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί προς το θέατρο ντοκιμαντέρ χωρίς αυτό να αποτελεί την μοναδική θεατρικά επιλογή του ως δημιουργός.

Ζει στην Θεσσαλονίκη αλλά έχει εργαστεί και στην Αθήνα. Με την Κορίνα Βασιλειάδου έχει δημιουργήσει την καλλιτεχνική κολεκτίβα influx. Έχει βραβευτεί -η μοναδική ομάδα στον κόσμο- δύο φορές από το Ίδρυμα Ίψεν της Νορβηγίας και δουλειές τους έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πρόσωπα αλλιώς: Χάρης Πεχλιβανίδης

Ποιος είναι ο θεσμός Creative Europe – Δημιουργική Ευρώπη

Η «Δημιουργική Ευρώπη» απευθύνεται στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Π.Γ.Δ.Μ, η Νορβηγία και η Ισλανδία, η Αλβανία και η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Τυνησία,η Αρμενία και το Κόσοβο. (Τελευταία ενημέρωση 22.3. 2018). Καθώς η λίστα των επιλέξιμων και συμμετεχουσών χωρών ανανεώνεται διαρκώς, μπορείτε να βρίσκετε την επικαιροποιημένη λίστα σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Η «Δημιουργική Ευρώπη» δεν κάνει δεκτές αιτήσεις φυσικών προσώπων. Όμως, περίπου 250.000 μεμονωμένοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού και του οπτικοακουστικού τομέα θα χρηματοδοτηθούν μέσω των σχεδίων που υποβάλλονται από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς που έχουν νομική υπόσταση. Αυτός είναι ένας πολύ πιο αποδοτικός από την άποψη του κόστους τρόπος για την επίτευξη αποτελεσμάτων και μακροχρόνιου αντίκτυπου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα σχέδια που στηρίζονται από τη «Δημιουργική Ευρώπη» θα προσεγγίσουν, άμεσα ή έμμεσα, εκατομμύρια άτομα.

Όλα σχεδόν τα έργα που θα στηριχθούν θα έχουν διασυνοριακή διάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για επιχορηγήσεις σε μεμονωμένα έργα. Ωστόσο, το Πρόγραμμα θα στηρίξει, επίσης, πρωτοβουλίες που επιδιώκουν παρόμοιους στόχους, όπως είναι οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, ο χαρακτηρισμός για την Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, οι Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς και τα πέντε Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς, Βραβείο Europa Nostra, Ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, Ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας, Ευρωπαϊκό βραβείο Border Breakers και Ευρωπαϊκό βραβείο MEDIA).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα