ThessAnimals – Αετομάχος

Γνωρίστε έναν καλοκαιρινό επισκέπτη που συναντάμε σε ανοιχτές εκτάσεις με καλλιέργειες, θαμνότοπους και βοσκοτόπια.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-αετομάχος-820647
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals.

Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση. Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ. Η προσπάθεια αυτή θα “τρέχει” διαρκώς και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί να συνδράμει/συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο (παρουσίαση σε σχολεία, ιχνηλάτηση συγκεκριμένου ζώου κ.α.), μπορεί να επικοινωνεί στο [email protected].

Αετομάχος – Κεφαλάς (Lanius collurio)

Μήκος 16-18 εκ. Καλοκαιρινός επισκέπτης (Απρ. – Οκτ.) σε ανοιχτές εκτάσεις με καλλιέργειες, θαμνότοπους και βοσκοτόπια, στην Ελλάδα κυρίως σε ορεινές περιοχές, από Θράκη και βορειότερα και στο επίπεδο της θάλασσας. Σχετικά κοινός κατά το φθινοπωρινό πέρασμα, πιο ασυνήθιστος στο ανοιξιάτικο. Ειδικεύεται σε έντομα. Αποθηκεύει τα περισσότερα, καρφώνοντάς τα σε αγκάθια θάμνων.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: Συχνά κάθεται σε όρθια στάση, εύκολα ορατός, όταν είναι ανήσυχος κουνά την ουρά λοξά. Σε μικρές πτήσεις πετά γρήγορα και ευθεία, σε μακρύτερες κυματιστά. – Ενήλικο αρσενικό: Στήθος και κοιλιά ανοιχτά ροδοκάστανα. Χωρίς σγουρές ρίγες στα πλευρά. Λαιμός λευκός. Κορόνα ανοιχτή σταχτιά, μανδύας καστανοκόκκινος. Φαρδιά μαύρη οφθαλμική γραμμή (μάσκα), μερικές φορές περνά λίγο πάνω από τη βάση του ράμφους, συχνά σε στενή άσπρη μπορντούρα από επάνω και στο μέτωπο. Ουρά μαύρη ,με άσπρα πλαϊνά στη βάση (σαν πετρόκλης).Σπάνια, ένα μικρό άσπρο μπάλωμα στη βάση πρωτευόντων.

– Ενήλικο θηλυκό : Υπόλευκο-κρεμ από κάτω, με χοντρές σγουρές ρίγες. Κορόνα καφετιά ή γκριζοκάστανη, σβέρκος πιο γκρίζος, μανδύας σε πιο μουντό καφέ από το αρσενικό. Με ποικίλες σγουρές ρίγες από πάνω (μερικοί με λίγες, άλλοι με πολλές).Οφθαλμική γραμμή καφετιά, προσοφθάλμιο συνήθως ανοιχτόχρωμο. Ουρά σκούρα καφέ με λεπτές άσπρες ακμές. Σπάνια, αποκτά πιο προχωρημένο φτέρωμα σαν του αρσενικού, αλλά πάντα με ριγωτά πλαϊνά στο στήθος.

– Νεαρό/1ου χειμώνα: Σαν το θηλυκό, αλλά συνήθως πιο κοκκινωπό και με πιο έντονες σγουρές ρίγες από πάνω. Τριτεύοντα με μπεζ άκρες και μαύρες ρίγες πριν τις άκρες. Μερικοί με πιό ζωηρό καφέ στην πάνω ουρά, συγχέονται με ανήλικα Ξανθοκεφαλά και Κεφαλά Τουρκεστάν.

ΦΩΝΗ : Σε συναγερμό ένα έρρινο “βιχβ”, επαναλαμβανόμενο χαλαρά. Πολύ ανήσυχος, βγάζει μια σειρά από πλαταγιστά “τσεκ”. Κελάηδημα δύο τύπων, είτε η νότα συναγερμού “βιχβ” χρησιμοποιείται για υπεράσπιση επικράτειας, ή ένα παρατεταμένο ήσυχο τραγουδάκι, που ακούγεται σπάνια. Επίσης τραχιοί, τσιριχτοί ήχοι ,ανάμεικτοι με επιδέξια μίμηση άλλων πουλιών.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα