ThessAnimals: Τσαλαπετεινός
Καχύποπτος (αλλά όχι ακριβώς δειλός), κρατά απόσταση από τον άνθρωπο και φωλιάζει σε τρύπες δέντρων, τοίχων, σε ξερολιθιές.
Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της.
Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals.Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση. Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ. Η προσπάθεια αυτή θα “τρέχει” διαρκώς και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί να συνδράμει/συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο (παρουσίαση σε σχολεία, ιχνηλάτηση συγκεκριμένου ζώου κ.α.), μπορεί να επικοινωνεί στο [email protected].
Τσαλαπετεινός (Upupa epops)
Μήκος 25-29 εκ. (με ράμφος 4-5 εκ.) / άνοιγμα φτερών 44-48 εκ.
Αναπαράγεται σε αγροτικές ανοιχτές περιοχές με δασάκια, θάμνους, βοσκότοπους, επίσης σε ελαιώνες, οπωρώνες, αμπέλια και σε πάρκα πόλεων.
Καλοκαιρινός επισκέπτης (Μάρτ. – Σεπτ.). Περνά τον περισσότερο χρόνο στο έδαφος και χρειάζεται περιοχές γυμνές ή με χαμηλό χορτάρι για να τραφεί (κυρίως με έντομα, σκουλήκια).
Καχύποπτος (αλλά όχι ακριβώς δειλός), κρατά απόσταση από τον άνθρωπο. Φωλιάζει σε τρύπες δέντρων, τοίχων, σε ξερολιθιές κ.τ.λ.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: Από τα πιο ξεχωριστά και χαρακτηριστικά πτηνά της περιοχής μας: ρόδινο – μπεζ με ασπρόμαυρες, ραβδωτές, φαρδιές, στρογγυλωπές φτερούγες και κορόνα με μεγάλο λοφίο που μερικές φορές ξεδιπλώνεται.
Ράμφος μακρύ, στενό, ελαφρώς, κυρτό. Ουρά μαύρη με φαρδιά λευκή ζώνη.
Πέταγμα βαθύ, μάλλον ασταθές, με ελαφρά ανεβοκατεβάσματα, υποψία γλιστρήματος και ακανόνιστο ρυθμό, συνήθως χαμηλά πάνω από το έδαφος.
Κινείται δραστήρια και ζωηρά στο έδαφος.
ΦΩΝΗ: Όταν ταραχτεί, ένα υψηλό, δυνατό “σιιρ” με στοιχεία Δεκαοχτούρας και μακρινού Καστανοκέφαλου Γλάρου.
Επίσης ένα στεγνό “τσεεερ”,κυρίως όταν ταΐζει νεοσσούς.
Τραγούδι ένα τρισύλλαβο υπόκωφο “ουπ-ουπ-ουπ”,επαναλαμβανόμενο αρκετές φορές αδύναμο σε ένταση από κοντά, ωστόσο ακούγεται μακριά.
Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Δείτε επίσης…
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ