ThessAnimals: Κηποτσιροβάκος

Γνωρίστε τον διακριτικό καλοκαιρινό επισκέπτη που αναπαράγεται σε ξέφωτα και πάρκα.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-κηποτσιροβάκος-842029
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση. Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ. Η προσπάθεια αυτή θα “τρέχει” διαρκώς και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί να συνδράμει/συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο (παρουσίαση σε σχολεία, ιχνηλάτηση συγκεκριμένου ζώου κ.α.), μπορεί να επικοινωνεί στο [email protected].

Κηποτσιροβάκος Sylvia borin

Καλοκαιρινός επισκέπτης (Απρ. – Οκτ.). Μήκος 13-14,5 εκ. Αναπαράγεται σε δάση με ξέφωτα, πάρκα κ.τ.λ., με πλούσια χαμηλή βλάστηση (υπόροφο). Διακριτικός, δύσκολα τον βλέπουμε για πολύ. Φωλιάζει χαμηλά στους θάμνους ή στα πυκνά χόρτα. Λίγοι αναπαράγονται στη Β.Ελλάδα, είναι όμως πολύ κοινός κατά τη μετανάστευση.

Δειλός έλεγχος ανάμεσα από τα δέντρα μέσα στο δάσος

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

“Αδιάφορη” εμφάνιση , μάλλον στρουμπουλός, σε χρώμα λαδί καφέ-γκρι, χωρίς κάποιο διακριτικό γνώρισμα. Ράμφος μάλλον παχύ και δυνατό, γκριζογάλανο, με σκουρότερη άκρη. Πόδια ανοιχτά γκρι. Διάχυτος, ανοιχτόχρωμος οφθαλμικός δακτύλιος (σε σκούρο μάτι) και ακόμη πιο δυσδιάκριτο ανοιχτόχρωμο κοντό φρύδι. Μερικές φορές μια καθαρή γκρίζα απόχρωση στα πλαϊνά του λαιμού. Φύλα και ηλικίες παρόμοια, αλλά τα 1ου φθινοπώρου έχουν πιο φρέσκο φτέρωμα με πιο ανοιχτόχρωμα άκρα σε ερετικά και τριτεύοντα.

Τρώγοντας βατόμουρα τον Αύγουστο

ΦΩΝΗ

Κάλεσμα (ακούγεται από τις φυλλωσιές χωρίς να βλέπουμε το πουλί), μια σειρά από ελαφρώς έρρινα, παχιά πλαταγίσματα “τσεκ,τσεκ,τσεκ,τσεκ…”.Ο ρυθμός γίνεται πιο γρήγορος όσο το πουλί αναστατώνεται. Κελάηδημα όμορφο, με φράσεις 3-8 δευτ. με γρήγορες, βαθιές νότες, που τη μία στιγμή μοιάζουν με Τσίχλας και την άλλη ακούγονται σκληρότερες, χωρίς να φτιάχνουν κάποια συγκεκριμένη μελωδία, αλλά παλινδρομούν διστακτικά πάνω κάτω (σαν κελάρισμα ρυακιού).

Τρώγοντας σύκα τον Σεπτέμβριο

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα