Featured

ThessAnimals: Κοκκινολαίμης

Το "αηδόνι του χειμώνα" που όταν ταράζεται κάνει σαν ρολόι που το κουρδίζουν.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-κοκκινολαίμης-854509
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση. Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ.

Η προσπάθεια αυτή θα “τρέχει” διαρκώς και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί να συνδράμει/συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο (παρουσίαση σε σχολεία, ιχνηλάτηση συγκεκριμένου ζώου κ.α.), μπορεί να επικοινωνεί στο mariosdadoudis@gmail.com.

Κοκκινολαίμης – Erithacus rubecula

Το “αηδόνι” του χειμώνα. Μήκος 12,5-14 εκ. Αναπαράγεται σε δάση, κήπους και πάρκα με πυκνή βλάστηση και ξέφωτα. Στη Β. Ευρώπη επίσης σε δάση ερυθρελάτης και μικτά. Μεταναστευτικός στα βόρεια. Στην Ελλάδα φωλιάζει κυρίως στα ορεινά, συχνά σε κωνοφόρα (σποραδικά σε πάρκα πόλεων), βασικά όμως είναι γνωστός ως κοινός χειμερινός επισκέπτης, ακόμη και μέσα σε μικρά πάρκα στις πόλεις, άφθονος και στους ελαιώνες. Καχύποπτος αλλά καθόλου ντροπαλός. Τροφή έντομα, σαλιγκάρια, σκουλήκια. Φωλιά σε κουφάλες δέντρων και χαραμάδες.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Μικρόσωμος και καστανωπός με πορτοκαλοκόκκινη τραχηλιά (από το πρόσωπο ως το στήθος). Στενή κίτρινη ρίγα φτερούγας (διακριτή κυρίως στα νεαρά). Συνήθως δείχνει να έχει μεγάλο κεφάλι. Λεπτά και αρκετά μακριά πόδια. Κάποτε φουσκώνει και τότε μοιάζει στρογγυλός και συμπαγής, συχνότερα όμως φαίνεται λεπτός. Κινείται με μικρά πηδήματα στο έδαφος σέρνοντας τα φτερά, υποκλίνεται και σηκώνει την κοντή ουρά. Στέκεται ακίνητος στα κλαδιά, κάνει μια ξαφνική κίνηση, ξαναστέκεται κ.ο.κ.

ΦΩΝΗ

Κοινό κάλεσμα ένα σύντομο, σκληρό “τικ” (το ακούμε πριν ακόμη ξημερώσει τον χειμώνα).Όταν ταράζεται, αυτό μετατρέπεται σε μακριές γρήγορες σειρές από “τικ-τικ-τικ-ικ-ικ…”, σαν ρολόι που το κουρδίζουν. Σε συναγερμό ένα πολύ λεπτό, βραχνό “τσι”.Το κελάηδημά συχνά ξεκινά με μερικές υψηλότονες, μακρόσυρτες νότες, μετά η φράση χαμηλώνει σε τόνο και επιταχύνεται με γρήγορες αλλαγές από τρίλιες και θριαμβευτικές, καθαρές, τσιριχτές νότες. Μεγάλη ποικιλία στις φράσεις, καμία δεν είναι ίδια με την άλλη.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα