Featured

ThessAnimals: Πυρροβασιλίσκος

Γνωρίστε το μικρότερο πτηνό της Ευρώπης.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-πυρροβασιλίσκος-851001
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals.

Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.).

Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση. Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ.

Η προσπάθεια αυτή θα “τρέχει” διαρκώς και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί να συνδράμει/συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο (παρουσίαση σε σχολεία, ιχνηλάτηση συγκεκριμένου ζώου κ.α.), μπορεί να επικοινωνεί στο mariosdadoudis@gmail.com.

Πυρροβασιλίσκος Regulus ignicapillus

Το μικρότερο πτηνό της Ευρώπης (μαζί με τον Χρυσοβασιλίσκο). Αεικίνητος και παραμένει για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο ίδιο σημείο. Το αυγό του ζυγίζει λιγότερο από 1 γραμμ. Φθινοπωρινός/χειμερινός επισκέπτης (κυρίως).Μήκος 9-10 εκ. Κυρίως σε δάση κωνοφόρων στα νότια.

Γενικά σε πιο ποικίλα και ανοιχτά μέρη από τον Χρυσοβασιλίσκο (π.χ. τον βλέπουμε σε ανοιχτούς θάμνους κ.τ.λ.).Τυπικό πουλί στα ελατοδάση και ορεινά πευκοδάση, αλλά επίσης πιο χαμηλά,σε δάση κυπαρισσιών.

Το χειμώνα και σε ελαιώνες, πάρκα κ.α. Συμπεριφορά σαν Χρυσοβασιλίσκος. Πιο διαδεδομένος από τον Χρυσοβασιλίσκο στην Ελλάδα, πολύ σπάνιος στην Κύπρο.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Όπως ο Χρυσοβασιλίσκος, εντοπίζεται και αναγνωρίζεται εύκολα από την ψιλή φωνή. Μικροσκοπικό μέγεθος και γενικός χρωματισμός περιορίζουν τις επιλογές μας σε ελάχιστα είδη. Αντίθετα με τον Χρυσοβασιλίσκο, έχει εμφανές λευκό φρύδι και μαύρη οφθαλμική γραμμή που κάνουν το κεφάλι να δείχνει πιό ραβδωτό και με πιο “σκληρή” έκφραση.

Επίσης, πλαϊνά λαιμού ζωηρά πρασινοκίτρινα, με χροιά ώχρας. Κορόνα όπως του Χρυσ. αλλά οι μαύρες μπορντούρες ενώνονται στο μέτωπο. Ενήλικο αρσενικό/ Πορτοκαλί στην κορόνα που διακρίνεται και όταν το πουλί είναι χαλαρό.

Ενήλικο θηλυκό /Καθόλου ή πολύ λίγο πορτοκαλί/ορατό στο κέντρο της κορόνας, διαφορετικά δύσκολα διακρίνεται από το αρσενικό στο πεδίο. Νεαρό/Χωρίς το ευδιάκριτο σχέδιο κορόνας μέχρι να αλλάξει φτέρωμα το φθινόπωρο.

ΦΩΝΗ

Κάλεσμα σαν Χρυσοβασιλίσκος αλλά ελαφρώς πιο χαμηλότονο, συνήθως ανοίγει με μια πιο μακριά και τονισμένη νότα που ακολουθείται από 2-3 πιο μικρές και ελαφρώς επιταχυνόμενες και υψωμένες νότες “ζουου ζου ζι ζι”

.Κελάηδημα μια επανάληψη από την ίδια εκλεπτυσμένη, υψηλότονη νότα, που αρχικά υψώνεται ελαφρά σε τόνο και δύναμη και τελειώνει σε σύντομη τρίλια. Απουσιάζει ο κυκλικός ρυθμός του τραγουδιού του Χρυσοβασιλίσκου.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα