ThessAnimals: Μελισσοφάγος
Ένας καλοκαιρινός επισκέπτης που αναπαράγεται σε ανοιχτές ζεστές περιοχές, καλλιέργειες, βοσκοτόπια, συχνά κοντά σε απότομα αμμώδη πρανή ποταμών, δρόμων.
Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.
Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ. Η προσπάθεια αυτή θα “τρέχει” διαρκώς και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί να συνδράμει/συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο (παρουσίαση σε σχολεία, ιχνηλάτηση συγκεκριμένου ζώου κ.α.), μπορεί να επικοινωνεί στο [email protected].
(Ευρωπαϊκός) Μελισσοφάγος / Merops apiaster
Καλοκαιρινός επισκέπτης (μέσα Απρ.-Αύγ.), διαχειμάζει στη Ν.Αφρική.
Μήκος 25-29 εκ. (με προέκταση ουράς 0-3), άνοιγμα φτερών 36-40 εκ.
Αναπαράγεται σε ανοιχτές ζεστές περιοχές, καλλιέργειες, βοσκοτόπια, συχνά κοντά σε απότομα αμμώδη πρανή ποταμών, δρόμων κ.τ.λ. Καχύποπτος. Χαρακτηριστικά τα ανοιξιάτικα περαστικά κοπάδια που κάθονται στα σύρματα ή περνούν ψηλά και προδίδονται από τη φωνή.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Μεσαίου μεγέθους, με πλούσια και φανταχτερά εξωτικά χρώματα. Το ενήλικο μάλλον απαραγνώριστο, με λαμπερό κίτρινο λαιμό, γαλαζωπό σώμα, κιτρινόλευκα μπαλώματα ώμων και καστανοκόκκινη κορόνα/πλάτη και εσωτερική πλάκα φτερούγας από πάνω. Το νεαρό από την άλλη, από μακριά μπορεί να μπερδευτεί με τον Πράσινο Μελισσοφάγο, λόγω του σκουρότερου και πιο πράσινου χρώματος από πάνω. Πετά με μακρές, ρηχές, κυματιστές κινήσεις.
Κυνηγά συχνά ψηλά με αερογλιστρήματα σε άκαμπτες φτερούγες και σύντομες φάσεις γρήγορων φτεροκοπημάτων (σαν Σπιτοχελίδονο).
Όταν τους βλέπουμε από κάτω, όλα τα είδη μελισσοφάγων έχουν παρόμοια εμφάνιση, με μυτερές φτερούγες με κοκκινωπή χροιά και στενό μαύρο χείλος στο πίσω μέρος.
ΦΩΝΗ
Κάλεσμα, ένα συχνό επαναλαμβανόμενο, απαλό αλλά κοφτό, κελαρυστό “πρρουτ”, σε εύθυμο τόνο. Ακούγεται σε χορωδία από κοπάδια σε πτήση σε μεγάλη απόσταση. Ανήσυχος στη φωλιά, ένα πιο καθαρό, σφυριχτό “γουτ”.
Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ