ThessAnimals – Πράσινος Δρυοκολάπτης

Δειλός, καχύποπτος, στην Ελλάδα απαντά σε ποικίλες ανοιχτές δασώδεις περιοχές νότια μέχρι τα ελατοδάση Πάρνωνα - Ταΰγετου.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-πράσινος-δρυοκολάπτης-824473
Μάριος Δαδούδης
Πράσινος Δρυοκολάπτης – Αρσενικό Ενήλικο

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση. Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ. Η προσπάθεια αυτή θα “τρέχει” διαρκώς και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί να συνδράμει/συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο (παρουσίαση σε σχολεία, ιχνηλάτηση συγκεκριμένου ζώου κ.α.), μπορεί να επικοινωνεί στο [email protected].

Πράσινος Δρυοκολάπτης (Picus viridis)

Μήκος 30-36 εκ. Άνοιγμα φτερών 45-51 εκ. Αναπαράγεται σε ανοιχτά δάση φυλλοβόλων και μικτά, βοσκοτόπια με δέντρα, πάρκα. Στην Ελλάδα απαντά σε ποικίλες ανοιχτές δασώδεις περιοχές νότια μέχρι τα ελατοδάση Πάρνωνα – Ταΰγετου. Τροφή κυρίως μυρμήγκια, περνά πολύ ώρα στο έδαφος. Δειλός, καχύποπτος. Είσοδος φωλιάς περ. 6×7 εκ.

Πράσινος Δρυοκολάπτης – Αρσενικό Ενήλικο

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Συνήθως παρατηρείται να πετά με έντονα κυματιστή πτήση, αν δούμε το πράσινο επάνω μέρος με το κίτρινο ουροπύγιο, τότε συγχέεται μόνο με το Σταχτή Δρυοκολάπτη. Ο θηλυκός Συκοφάγος είναι επίσης πρασινωπός από επάνω και με κυματιστό πέταγμα, όμως πολύ μικρότερος και λεπτότερος, με στενότερες φτερούγες και μακρύτερη ουρά όταν καθίσει και μπορεί να παρατηρηθεί με κιάλια, προσέξτε την κόκκινη κορώνα και το μαύρο γύρω από τα άσπρα μάτια του. Φύλα διαφέρουν στο ότι το αρσενικό έχει κόκκινο το κέντρο του μαύρου μουστακιού, το θηλυκό όχι. Το νεαρό είναι όμοιο με το ενήλικο αλλά όλο το φτέρωμα είναι στικτό και με κυματιστές ρίγες.

Πράσινος Δρυοκολάπτης – Θηλυκό ενήλικο

ΦΩΝΗ

Συνήθως τον εντοπίζουμε από τη φωνή. Συχνά ένα οξύ, εκρηκτικό “κιου-κιου-κιουκ” σε πτήση, μερικές φορές σε μακριές φράσεις, με έμφαση σε π.χ. κάθε δεύτερη ή τέταρτη συλλαβή. Τραγούδι, μια δυνατή σαν γέλιο σειρά από 10-18 νότες “κλου”, που πέφτουν λίγο σε τόνο και επιταχύνονται στο τέλος, “κλουχ-κλουχ-κλου-κλου-κλου-κλου….”.Τυμπανίζει σπάνια, μία γρήγορη αλλά απαλή σειρά περ 1 1/2.Τα νεαρά αναζητούν τροφή με βραχνές, σαν ξύσιμο, νότες.

Πράσινος Δρυοκολάπτης – νεαρό

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα