ThessAnimals: Νεροκελάδα

Στην Ελλάδα συναντάται σε μικρούς αριθμούς από τα Άγραφα μέχρι την Μακεδονία.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-νεροκελάδα-887982
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

Νεροκελάδα Anthus spinoletta

Μήκος 15,5-17 εκ. Αναπαράγεται στα ψηλά βουνά, σε ανοιχτές πλαγιές και αλπικά λιβάδια (στην Ελλάδα σε μικρούς αριθμούς από Άγραφα μέχρι Μακεδονία). Μεταναστεύει σε μικρές αποστάσεις και διαχειμάζει στα πεδινά, σε όχθες υγροτόπων, έλη, πλημμυρισμένα χωράφια κ.τ.λ. Επίσης σε ακτές, συχνά σε αλμυρόβαλτους και στους παραλιακούς δρόμους σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει με νερό. Κυρίως χειμερινός επισκέπτης στην Ελλάδα (τέλη Οκτ.- τέλη Μαρτ.).

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Σε χειμερινό φτέρωμα πολύ όμοια με τη θαλασσοκελάδα αλλά λίγο πιο ανοιχτόχρωμη και καφετιά από πάνω και το βασικό χρώμα από κάτω είναι πιο λευκό με πιο σαφείς γραμμές. Φρύδι και ρίγες φτερούγων γενικά ανοιχτότερα και πιο ευδιάκριτα. Το καλοκαίρι αποκτά το χαρακτηριστικό φτέρωμα τον Μάρτιο, με σχεδόν άσπιλο ανοιχτορόδινο κάτω μέρος και σκούρα σταχτιά κεφάλι και σβέρκο, που συνήθως έρχονται σε αντίθεση με τον καφετή μανδύα, ξεκάθαρο λευκό φρύδι και υπόλευκες ρίγες φτερούγας.

ΦΩΝΗ

Κάλεσμα σαν της θαλασσοκελάδας ή ένα ελαφρά ανερχόμενο “βουισσστ”. Κελάηδημα πολύ όμοιο με της θαλασσοκελάδας, αλλά το εξασκημένο αυτί θα την ξεχωρίσει από κάποια πιο ρυθμικά μοτίβα και λεπτές μακρόσυρτες νότες π.χ. “ζρου ζρου ζρου ζρου ζου ζου ζου”.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Δείτε επίσης…

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα