ThessAnimals: Σταχτομυγοχάφτης
Ομιλητικός αλλά με ακατέργαστο, διακριτικό ρεπερτόριο που συχνά περνά απαρατήρητο.
Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals.
Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.).
Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση. Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ. Η προσπάθεια αυτή θα “τρέχει” διαρκώς και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί να συνδράμει/συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο (παρουσίαση σε σχολεία, ιχνηλάτηση συγκεκριμένου ζώου κ.α.), μπορεί να επικοινωνεί στο [email protected].
Σταχτομυγοχάφτης – Muscicapa striata
Καλοκαιρινός επισκέπτης (Απρ – Οκτ), διαχειμάζει στην Αφρική. Μήκος 13,5 – 15 εκ. Αναπαράγεται σε κήπους, πάρκα και δάση, συνήθως σε ανοίγματα και ξέφωτα. Φωλιά σε εσοχή, σε κορμούς ή κτίρια, συχνά ανάμεσα στον τοίχο και σε κλαδιά αναρριχώμενων θάμνων.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Γκριζοκάστανος, μεσαίου έως μικρού μεγέθους, μάλλον λεπτός, χωρίς εμφανή χαρακτηριστικά. Κεφάλι σχετικά μεγάλο, με στρογγυλεμένη κορώνα σε προφίλ. Ράμφος σκούρο, αρκετά μακρύ και δυνατό. Ουρά και φτερούγες μακριά, κάτω μέρος σώματος μάλλον λεπτό. Μαύρα κοντά πόδια. Μουντό γκριζοκάστανο πάνω μέρος και υπόλευκο κάτω, χωρίς σημάδια, εκτός από σκούρες γραμμώσεις σε στήθος, πλαϊνά λαιμού, μέτωπο και μπροστινό τμήμα κορώνας. Ευδιάκριτο σκούρο μάτι, με δυσδιάκριτο ωχρό στενό δακτύλιο. Φύλα και ηλικίες παρόμοια, γενικά δε ξεχωρίζουν. Στέκεται όρθιος, συχνά αρκετά εκτεθειμένος, πεταρίζοντας την ουρά και κοιτώντας για ιπτάμενα έντομα, κατόπιν κάνει γρήγορη εξόρμηση, αρπάζει τη λεία και επιστρέφει στην προηγούμενη ή σε μια νέα θέση. Πτήση γρήγορη και ευκίνητη. Όταν κυνηγά έντομα, άλλοτε υψώνεται γρήγορα μερικά μέτρα και φτερουγίζει επιτόπου ή γλιστρά λίγα μέτρα κάνοντας μακριές, ορμητικές βουτιές.
ΦΩΝΗ
Ομιλητικός αλλά με ακατέργαστο, διακριτικό ρεπερτόριο που συχνά περνά απαρατήρητο. Κάλεσμα ένα σύντομο διαπεραστικό “ζιιι”, παρόμοιο με αυτό άλλων ειδών (Σπίνος ή Κοκκινολαίμης).Σε συναγερμό πιο χαρακτηριστικό, μια νότα σαν κάλεσμα, ακολουθούμενη άμεσα από μία ή δύο σύντομες, στεγνές, πλαταγιστές νότες “ιιζ – τκ”.Κελάηδημα μια αλληλουχία από απλές, ήσυχες, υψηλότονες, τσιριχτές ή τριζάτες νότες, συχνά ανάμεικτες με λίγες απαλές τριλιές, ρυθμός λίγο ανομοιογενής, με νότες σε μεγάλη απόσταση.
Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ