Featured

ThessAnimals: Σπίνος

Γνωρίστε ένα από τα πιο πολυάριθμα πτηνά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-σπίνος-870200
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

Σπίνος (κοινός) Fringilla coelebs

Μήκος 14-16 εκ. Αναπαράγεται σχεδόν σε όλους τους τύπους δασών, σε όλα τα υψόμετρα και σε πάρκα, κήπους, ελαιώνες κ.τ.λ. Προτιμά κάπως τα πιο αραιά δάση και συχνά αναζητά τροφή στο έδαφος. Χτίζει φωλιές σε διχάλες δέντρων καμουφλαρισμένες εξωτερικά με λειχήνες και βρύα. Κοινό επιδημητικό είδος που ενισχύεται με άφθονους χειμερινούς επισκέπτες. Ένα από τα πιο πολυάριθμα πτηνά σε Ελλάδα και Κύπρο (τουλάχιστον το χειμώνα), όπως και σε όλη την Ευρώπη.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Μέγεθος σπουργίτη, αλλά λεπτότερος και με μακρύτερη ουρά. Συνήθως αναγνωρίζεται εύκολα από τη διπλή λευκή ρίγα της φτερούγας, λευκά πλαϊνά ουράς και γκριζοπράσινο ουροπύγιο. Συνήθως προσγειώνεται με μερικούς ακανόνιστους ελιγμούς ή κύκλους, αποκαλύπτοντας έτσι το λευκό στη φτερούγα.

ΦΩΝΗ

Η δυνατή φωνή και το επίμονο τραγούδι του Σπίνου κυριαρχούν σε δάση και πάρκα. Καθιστός βγάζει ένα ζωηρό οξύ ήχο “φινκ”,ενώ σε πτήση ένα πιο διακριτικό “γιουπ”. Πολύ αναστατωμένος, δίνει μια οξεία, λεπτή, συριστική νότα “ζιιι”. Κελάηδημα εντελώς χαρακτηριστικό, σταθερό και ακούραστα επαναλαμβανόμενο “ζιπ ζιπ ζιιιπ σεεετ σεεετ σεετ”.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Δείτε επίσης…

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα