ThessAnimals: Σταχτοσουσουράδα

Κουνά συνεχώς την ουρά, τόσο δυνατά που ολόκληρο το πίσω μέρος πάλλεται.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-σταχτοσουσουράδα-845157
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ. Η προσπάθεια αυτή θα “τρέχει” διαρκώς και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί να συνδράμει/συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο (παρουσίαση σε σχολεία, ιχνηλάτηση συγκεκριμένου ζώου κ.α.), μπορεί να επικοινωνεί στο [email protected].

Σταχτοσουσουράδα Motacilla cinerea

Μήκος 17-20 εκ. Αναπαράγεται σε ρέματα και ποταμούς με γρήγορη ροή, σε διάφορα υψόμετρα (συνήθως ορεινά), με πολλά βράχια και δασωμένες ή τουλάχιστον με αρκετά δέντρα (π.χ. πλατάνια) όχθες. Ενίοτε και σε λίμνες ή σιγανά ποτάμια. Φωλιά σε σχισμές βράχων, κοιλότητες σε γέφυρες κ.τ.λ. δίπλα στο νερό. Το χειμώνα συχνά σε πετρώδεις ακτές, λιμανάκια και μέσα σε πόλεις, σε πλατείες, δρόμους κ.τ.λ. , όπου κουρνιάζει ομαδικά (συχνά μαζί με Λευκοσουσουράδες) σε δενδροστοιχίες δρόμων.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Η Σταχτοσουσουράδα έχει τη μακρύτερη ουρά και τα κοντύτερα πόδια από όλες τις σουσουράδες. Κουνά συνεχώς την ουρά, τόσο δυνατά που ολόκληρο το πίσω μέρος πάλλεται. Σε όλα τα φτερώματα έντονο κίτρινο κάτω μέρος και κιτρινοπράσινο ουροπύγιο. Πόδια καφέ-ρόδινα (μαύρα στις υπόλοιπες σουσουράδες). Γκρίζο πάνω μέρος, σε αντίθεση με τις μαύρες φτερούγες. Ευδιάκριτο ανοιχτόχρωμο φρύδι. Τα πιο ενήλικα πουλιά είναι πιο κίτρινα στο στήθος και πιο λευκά στο λαιμό, τα νεότερα είναι πιο ανοιχτοκίτρινα στο στήθος και με μπεζ χροιά στο λαιμό.

ΦΩΝΗ

Κάλεσμα σαν τη Λευκοσουσουράδα, αλλά οξύτερο και πιο υψηλότονο, “ζι-ζι”. Σε κίνδυνο ένα επαναλαμβανόμενο “σουιχτ”, συχνά ανάμικτο με το κάλεσμα. Κελάηδημα, μια σύντομη, μηχανική σειρά από οξείες νότες “ζιςς-ζιςς-ζιςς-ζιςς”, συχνά ανάμικτες με μια φράση από ψηλότερες νότες “σι σι σι σιου”.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα