Featured

Τι να περιμένεις από ένα υπουργείο που τον φασισμό τον αποκαλεί «λαϊκισμό»…

Τα γεγονότα της Σταυρούπολης δείχνουν πως η περσινή απόφαση του εφετείου για τη Χρυσή Αυγή ήταν η αρχή και όχι το τέλος του αντιφασιστικού αγώνα.

Άκης Σακισλόγλου
τι-να-περιμένεις-από-ένα-υπουργείο-που-824200
Άκης Σακισλόγλου

Δυο μέρες χρειάστηκε το υπουργείο Παιδείας για να ανακαλύψει ότι στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης έχουν μπει εξωσχολικοί και μαζί με κάποια καλόπαιδα του Λυκείου χαιρετούν φασιστικά, πετούν μολότοφ και δέρνουν όποιον βρουν μπροστά τους.

Αν τα ίδια γεγονότα είχαν συμβεί στη διάρκεια κατάληψης κάποιας πρυτανείας, θα είχαν ήδη απαιτήσει άμεση εισβολή αστυνομικών δυνάμεων αλλά τώρα… είναι απλά Τετάρτη βράδυ.

Πώς να περιμένεις, ωστόσο, διαφορετική αντίδραση από ένα υπουργείο Παιδείας που δυο χρόνια πριν εξέδωσε ανακοίνωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου ενημερώνοντάς μας ότι «Οι Ελληνες το 40 πολέμησαν τον λαϊκισμό». Η λέξη «φασισμός» αποφεύχθηκε προσεκτικά καθώς κομμάτι (μικρό αλλά όχι αμελητέο) των ψηφοφόρων του κόμματος που μάς κυβερνά, όχι απλά δεν καταδικάζει τον φασισμό αλλά τον νοσταλγεί  κι όλας (και μαζί και αρκετοί πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι φλερτάρουν ανοιχτά με τους φασίστες).

Ας μην περιμένει, λοιπόν, κανείς τα αντανακλαστικά της επίσημης πολιτείας στο θέμα της παρείσφρησης φασιστών (ως μαθητές ή εξωσχολικοί) στα σχολεία. Τα καλόπαιδα αυτά μπορούν να τα απομονώσουν μόνον οι ίδιοι οι μαθητές, οι καθηγητές τους και ο κάθε Δημοκράτης πολίτης. Θέλει δουλειά, ωστόσο, γιατί η ζημιά είναι τεράστια κι έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Αναρωτιούνται πολλοί γιατί τα συγκεκριμένα επεισόδια έγιναν στη Σταυρούπολη. Έχει να κάνει με την περιοχή; Έχει να κάνει με το ότι το σχολείο είναι (για να θυμηθώ έναν όρο της δικής μου εκπαιδευτικής εποχής) «τεχνικό»; Ναι, ίσως φταίει και η περιοχή. Στα δυτικά η εγκατάλειψη είναι μεγαλύτερη και η νεανική οργή πιο ισχυρή. Το μέλλον διαγράφεται ζοφερότερο και οι ευκαιρίες δεν φαντάζουν ίσες. Δεν είναι, ωστόσο ΜΟΝΟΝ θέμα περιοχής. Και στα ανατολικά «πέφτει το ξύλο της αρκούδας» σε τέτοια συγκρουσιακά ζητήματα. Και στο Πανόραμα υπάρχουν παραβατικά παιδιά. Μην ξεχνάτε πως το Ωραιόκαστρο, από τις πιο αναβαθμισμένες και πλούσιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, είναι θύλακας φασιστών εδώ και χρόνια με αποκορύφωμα τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών στην έλευση προσφυγόπουλων. Παρεμπιπτόντως: Σταυρούπολη, Εύοσμος, Ευκαρπία, Πολίχνη δεν είναι «υποβαθμισμένες περιοχές», ούτε και κατοικούνται από πολίτες χαμηλού οικονομικού στάτους. Άλλο το «εργαζόμενοι πολίτες» κι άλλο το «στα όρια της φτώχειας». Μια βόλτα στις πλατείες Ευόσμου και Πολίχνης θα σας πείσει και για το κοινωνικό τους στάτους και για την αγοραστική τους δύναμη.

Αλλά και το ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι ΕΠΑΛ, δε με πείθει πως ευθύνεται για την τόσο μεγάλη παρουσία φασιστικών στοιχείων στο εσωτερικό του. Όλοι ξέρουμε πως στα ΕΠΑΛ υπάρχει μια μεγαλύτερη «ελευθεριότητα». Οκ. Μιλάμε για παιδιά που δεν στοχεύουν στην ακαδημαϊκή τους καριέρα και τα κενά των προηγούμενων ετών τα καθιστούν «απείθαρχα». Τα ίδια παιδιά, ωστόσο, συνεχίζουν μετά το σχολείο και γίνονται άψογοι επαγγελματίες. Δείχνουν μεγάλη συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Κάνουν δικές τους δουλειές αξιοζήλευτες. Άρα δεν είναι τα ΕΠΑΛ «τάγματα ανεπιθύμητων», αντιθέτως είναι πυρήνες δημιουργίας των αυριανών επαγγελματιών και στο φινάλε έχουν τέτοιο ποσοστό μαθητών που «φλερτάρει με τον φασιμό», όσο όλα τα σχολεία (αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας όσο και οι άλλες ηλικίες και οι άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων).

Τι φταίει, λοιπόν, για το ότι «φασιστικά σταγονίδια», όχι απλώς υπάρχουν στα σχολεία αλλά βγαίνουν κι από το καβούκι τους και προκαλούν; Σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει παρά μόνον κάποια δεδομένα που συντελούν τόσο από μόνα τους όσο και αθροιστικά. Το ότι έναν χρόνο τώρα και παρά την καταδικαστική απόφαση εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής, ελάχιστα ενημερώσαμε τους νέους για το τι ακριβώς αποκαλύφθηκε για την εγκληματική δράση της οργάνωσης με αφορμή τη δολοφονία Φύσσα, είναι ένας λόγος. Φυσικά και τα συστημικά ΜΜΕ ευθύνονται γι αυτό. Σφυρίζουν αδιάφορα. Θεωρούν πως το θέμα δεν «πουλάει».

Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι και το ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασης του εφετείου για την Χρυσή Αυγή επήλθε εφησυχασμός. Λες και ξεμπερδέψαμε ενώ στην ουσία «τότε αρχίσαμε». Η ΧΑ πήρε 1% αλλά το ποσοστό της διοχετεύτηκε σε κόμματα εντός κι εκτός Βουλής ενώ ο παράγοντας «Ηλίας Κασιδιάρης» προβάλλει ως «Η Χρυσή Αυγή με άλλο ΑΦΜ» και αβαντάρεται από κόσμο πέραν πάσης υποψίας. Όχι, δεν ξεμπερδέψαμε με τη Χρυσή Αυγή και με τον φασισμό. Έναν χρόνο μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών που επικυρώνει πως η Χρυσή Αυγή είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, περισσότερο αρχίζει παρά τελειώνει ο αγώνας εναντίον του φασισμού, του αντικομμουνισμού και της μισαλλοδοξίας.

Η μέρα «κλείνει» με τις γνωστές διαρροές πως η Θεσσαλονίκη μπαίνει «στο κόκκινο». Θα απαγορεύεται η κυκλοφορία 1-6 και η μουσική όλο το 24ωρο στην εστίαση. Κι όμως, σημερινά στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός ασθενών σε ΜΑΦ και ΜΕΘ της κεντρικής Μακεδονίας είναι ακριβώς ο ίδιος με πριν 14 μέρες όταν και πρωτακούστηκε το ενδεχόμενο μίνι Lockdown (τα δε στοιχεία από τα λύματα είναι και ελάχιστα μειωμένα). Τι άλλαξε, λοιπόν, πέραν του γεγονότος πως οι γύρω νομοί ασκούν εύλογη πίεση και στην «Μητροπολιτική» Θεσσαλονίκη; Δυστυχώς δε θα βρεθεί κανείς να μας το πει. Και να σκεφτείτε πως είναι ακόμα Σεπτέμβρης! Δυσκολεύομαι να προβλέψω τι θα γίνει τα Χριστούγεννα και τους δύσκολους μήνες μέχρι να εδραιωθεί η άνοιξη.

Υ.Γ.: Θέλω να απευθυνθώ σε όσους δεν έχουν ακόμα κάνει το εμβόλιο και να ρωτήσω: Αν καθημερινά ανακοινώνονταν πως 45 εμβολιασμένοι Έλληνες έχασαν τη ζωή τους «επειδή έκαναν το εμβόλιο», τι θα έλεγαν; Η ερώτηση είναι, φυσικά, προβοκατόρικη καθώς καθημερινά πεθαίνουν 45 Έλληνες «επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο».

#1χρονομετα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα