Το δύσκολο και μοναχικό ταξίδι της υπογονιμότητας βρήκε «σπίτι» στο Instagram
Καμία και κανένας δεν είναι μόνος, όσο έχουμε ο ένας τον άλλο.
Οι γυναίκες καθημερινά κρινόμαστε από την κοινωνία σε όποια ηλικία κι αν είμαστε. Από το τι θα φορέσουμε, με πόσους συντρόφους έχουμε συνευρεθεί ερωτικά, αν παντρευτήκαμε ή δεν παντρευτήκαμε, αν γίναμε μάνες ή αν δε γίναμε, με ποιο τρόπο τεκνοποιήσαμε ή γιατί αργούμε να το κάνουμε. Η κοινωνία είναι σκληρή και γεμάτη στερεότυπα, «πρέπει» και «μη».
Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια και γυναίκες στη χώρα μας. Άνθρωποι που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι δεκάδες φορές με τις ερωτήσεις «πότε θα κάνετε ένα παιδάκι» ή «γιατί δε κάνατε ακόμα; Έχετε κάποιο πρόβλημα;». Αδιάκριτες ερωτήσεις που πληγώνουν όσους τις δέχονται. Μια τυχαία μου αναζήτηση στα social media με έβγαλε μπροστά στον λογαριασμό @no_baby_news. Μια σελίδα τόσο στο Instagram όσο και στο Facebook που απευθύνεται σε ζευγάρια αλλά περισσότερο σε γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με την υπογονιμότητα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Είναι δύσκολο και μοναχικό το ταξίδι της υπογονιμότητας. Το γνωρίζω αυτό από προσωπική εμπειρία. Αντιμετώπισα όλα αυτά τα χρόνια, & αντιμετωπίζω δηλαδή ακόμα, αρκετές προκαταλήψεις, αδιάκριτες ερωτήσεις, παρατηρήσεις ή και προτροπές που πολλές φορές με πληγώνουν ή με εκνευρίζουν. Σε μια πιο δύσκολη δική μου περίοδο, στην προσπάθεια μου να νιώσω ότι ανήκω κάπου…έκανα μια έρευνα στην πλατφόρμα του Instagram. Διαπίστωσα λοιπόν ότι δεν υπάρχει κανένας Ελληνικός λογαριασμός που να στηρίζει όλο αυτό. Έτσι πήρα την απόφαση να κάνω την αρχή δίνοντας φωνή σε ένα τόσο δικό μου θέμα που τελικά αφορά πολλά ζευγάρια», μου εκμυστηρεύτηκε η δημιουργός του λογαριασμού Έλενα Συλλιγνάκη.
Μέσω του λογαριασμού θα διαβάσετε μεταξύ άλλων υπέροχες ιστορίες ζευγαριών ή γυναικών που θέλουν να κάνουν παιδιά και δε μπορούν, που προσπαθούν, που τα κατάφεραν ή που επέλεξαν συνειδητά να μην κάνουν. «Λαμβάνω αρκετά μηνύματα με ιστορίες και έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να τις αναδημοσιεύω είτε επώνυμα είτε ανώνυμα. Είναι δύσκολο κάποιος να μιλήσει για τόσο λεπτά θέματα & ειδικά δημόσια. Δεν είμαστε “μαθημένοι” να ξύνουμε πληγές & να μιλάμε ανοιχτά για ό,τι μας προβληματίζει. Βλέπουμε χαρούμενα ζευγάρια & κανείς δεν μπορεί να φανταστεί με τι μπορεί να παλεύουν, καθημερινά. Ελπίζω μέσα από την αναδημοσίευση των ιστοριών αυτών, όλο & περισσότερα άτομα να ταυτίζονται και να μην αισθάνονται μόνα», μου εξηγεί η ίδια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η σελίδα, σύμφωνα με την Έλενα, αλλά και μια γρήγορη ματιά που μπορεί να ρίξει κάποιος, δεν έχει ιατρικό ή επιστημονικό περιεχόμενο. Βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες και απόψεις των ακολούθων της. «Σίγουρα όλες μας έχουμε έρθει αντιμέτωπες με αδιάκριτες ερωτήσεις κάποια στιγμή στη ζωή μας. Προσπαθώ να μην συμβουλεύω τα κορίτσια -μιας & δεν είμαι ειδικός υγείας- τους μιλάω όπως θα μίλαγα στις φίλες μου. Θέλω να τις εμψυχώνω, να τις παρακινώ να έχουν πίστη στον εαυτό τους, να αποδέχονται το πρόβλημα τους, να μιλάνε ανοιχτά για αυτό & να μην αισθάνονται ντροπή για όσα η ζωή τους έχει φέρει».
Την ρωτώ αν υπάρχει μια ιστορία που να την έχει συγκινήσει και να τη θυμάται ακόμα, μια δύσκολη ερώτηση όπως μου απαντά. «Όλες οι ιστορίες με συγκινούν. Ίσως λίγο περισσότερο με άγγιξε μια κοπέλα που αναγκάστηκε να διακόψει την κύηση όταν διαγνώστηκε με καρκίνο. Και τώρα, εκτός όλων των άλλων έχει να διαχειριστεί & την ανησυχία της για το αν θα καταφέρει μετά από όλο αυτό να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι παλεύουν καθημερινά για αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το πρόβλημα της υπογονιμότητας, δυστυχώς αποτελεί ακόμα ταμπού στις μέρες μας και στη χώρα μας. «Μεγαλώσαμε σε οικογένειες που οι περισσότεροι ακολούθησαν “τα κουτάκια” της κοινωνίας. Δηλαδή, έκαναν ότι ακριβώς πρόσταζε το “φυσιολογικό”. Άκριτα, χωρίς να αναρωτηθούν αν όλο αυτό τους ταίριαζε, αν θα μπορούσε να υπάρξει και κάτι διαφορετικό. Αρραβώνας, γάμος, παιδί 1, παιδί 2. Ό, τι παρέκκλινε από αυτό δεν τους αφορούσε. Ευτυχώς σιγά σιγά αλλάζει αυτό. Τα σχήματα των οικογενειών παίρνουν πολλές μορφές. Πλέον, οικογένεια θεωρείτε και ένα ζευγάρι που απλά αγαπιέται. Χωρίς φύλο, χωρίς γάμο, χωρίς παιδιά» σημειώνει η δημιουργός του @no_baby_news στην Parallaxi.
Η Έλενα συνομιλεί καθημερινά με γυναίκες, τις διαδικτυακές της φίλες όπως τις αποκαλεί. Τους συστήνει να έχουν υπομονή, επιμονή αισιοδοξία και γερό στομάχι. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, το ξέρω! Όσο στηρίζουμε όμως ο ένας τον άλλο, τόσο ο κόσμος μας θα γίνεται καλύτερος».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Για το κλείσιμο δε μπορώ να μη τη ρωτήσω, πόσο «φιλική» είναι η χώρα μας με τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Μου λέει πως «δυστυχώς η χώρα μας, μας κάνει να αισθανόμαστε λιγάκι “αόρατοι”. Δεν λαμβάνουμε της ίδιας αποδοχής αν μέχρι τα 40 δεν έχουμε καταφέρει να αναπαράγουμε το είδος μας. Μας βάζουν την ταμπέλα ότι μάλλον δεν το θέλαμε πολύ αν τελικά επιλέξουμε να μην υποβληθούμε σε 10 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις προκειμένου να τα καταφέρουμε. Αν στραφούμε δε στην υιοθεσία ή στην αναδοχή μας θεωρούν “λιγότερο” γονείς εφόσον δεν περνάμε από την διαδικασία της εγκυμοσύνης & του τοκετού. Καλά, δεν συζητώ για την επιλογή κάποιου ζευγαριού να υιοθετήσει μόνο ζώα ,χαρίζοντας όλη την αγάπη του αποκλειστικά σε αυτά. Εκεί να δεις σχόλια».