Featured

Δύο Θεσσαλονικιές υπερασπίζονται τα αυτονόητα για τις γυναίκες

'' Είμαστε παρούσες και πρόθυμες να συμβάλουμε με το έργο μας σε ένα καλύτερο μέλλον. Καμία δεν είναι μόνη. Καμία δεν είναι η μόνη.''

Μυρτώ Τούλα
δύο-θεσσαλονικιές-υπερασπίζονται-τα-765323
Μυρτώ Τούλα
half εικόνα: Γιώργος Καλκανίδης

Έχω πει πολλές φορές πως είναι πολύ δύσκολο να είσαι γυναίκα, ακόμα και το 2021. Η ισότητα μεταξύ των δυο φύλων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να μην λυθεί και ποτέ. Σίγουρα έχουν γίνει βήματα βελτίωσης μα δεν είναι αρκετά.

Εσείς οι γυναίκες δεν έχετε ακούσει την ατάκα, ”άστο δεν μπορείς μόνη θα το κάνω εγώ;”, δεν έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωπες με την απώλεια μιας θέσης εργασίας επειδή απλά είστε γυναίκες; Δεν έχουν απαξιώσει ποτέ τις δυνατότητες σας διότι ανήκετε στο πιο ωραίο φύλλο και δεν κάνετε για όλα;

Aυτά που περιγράφω παραπάνω εγώ και πολλές κοπέλες στον δικό μου κύκλο τα βιώσαμε παραπάνω από μία φορά και δυστυχώς αναγκαζόμαστε καθημερινά να εξηγούμε τα αυτονόητα για εμάς και να διεκδικούμε εκείνα τα δικαιώματα που θα έπρεπε ήδη να έχουμε μα αντ’ αυτών η ζωή μας είναι ένας καθημερινός και μόνιμος αγώνας. Επίσης σε αυτό το σημείο, θα σου πω κάτι που πραγματικά είναι παράλογο, το 2020, τo 34% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι και στην ανατροφή των παιδιών σύμφωνα με έρευνα του End FGM European Network.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DATAWO (@datawo_)

Εδώ στην Θεσσαλονίκη δύο γυναίκες διεκδικούν και κάνουν τον δικό τους αγώνα για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. 

Η Αναστασία Καραγιάννη, είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και συν-ιδρύτρια της DATAWO. Αυτήν την περίοδο γράφει την πρόταση για διδακτορική έρευνα που πρόκειται να υποβάλει τον Σεπτέμβρη σχετικά με το φύλο στα ψηφιακά περιβάλλοντα. Ασχολείται με τα ψηφιακά δικαιώματα τα τελευταία τρία χρόνια,  ενώ την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η επιχειρηματικότητα γύρω από κοινωνικά ζητήματα. Δηλώνει παθιασμένη με τα ψηφιακά δικαιώματα και τον προγραμματισμό. Σιχαίνεται την αδικία και την απανθρωπιά. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DATAWO (@datawo_)

Η Ανθή Αργυρίου είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης έχει συνεργαστεί με εγχώριες και διεθνείς ΜΚΟ που αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και συγκεκριμένα των γυναικών και των παιδιών. Την περίοδο αυτή συνεργάζεται με την Αρσις Κ.Ο.Υ.Ν. σε πρόγραμμα παιδικής προστασίας, παράλληλα χειρίζεται  ιδιωτικές υποθέσεις ως Δικηγόρος και έχει συνιδρύσει τη DATAWO! Της εγείρουν το ενδιαφέρον ζητήματα που συνδέονται με τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα και την αλληλεγγύη και σιχαίνεται τον σεξισμό.

Ο λόγος που επιλέξανε τα κορίτσια την ισότητα ως βασικό τους θέμα είναι επειδή παρατηρούν ότι οι ψηφιακοί πολίτες/σες (και χρήστες/ριες του διαδικτύου) αντιμετωπίζονται με διακριτικό τρόπο λόγω του φύλου τους. Για παράδειγμα, κατά το πλείστον-σύμφωνα με την έρευνα της FRA- πράξεις έμφυλης βίας μέσω διαδικτύου, όπως σεξουαλική παρενόχληση, ενίοτε και μέσω παραβίασης προσωπικών δεδομένων (abusive sexting), γίνονται κυρίως εις βάρος των γυναικών. Το revenge porn είναι ένα μία ενέργεια που στρέφεται κυρίως κατά των γυναικών. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DATAWO (@datawo_)

”Η λογοκρισία ενάντια στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι επίσης ένα παράδειγμα άνισης μεταχείρισης λόγω φύλου. Η ελευθερία του λόγου ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε αρκετές περιπτώσεις καταστρατηγείται στα πλαίσια της διαχείρισης περιεχομένου (content moderation) σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ περιεχόμενο που είναι ομοφοβικό, τρανσφοβικό και σεξιστικό συχνά παραμένει ανέγγιχτο. Ακόμη, οι γυναίκες και οι άντρες δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, καθότι μάλιστα η παρουσία των γυναικών σε ψηφιακά επαγγέλματα είναι περιορισμένη και συχνά λιγότερο αμειβόμενη.”

Σε συστήματα αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων παρατηρείται ότι συχνά προκαταλήψεις λόγω φύλου αναπαράγονται και στους αλγορίθμους, με αποτέλεσμα οι γυναίκες και διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μετανάστες/ριες, πρόσφυγες/ισσες, ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, άτομα με αναπηρίες,  να μην συμπεριλαμβάνονται κατά τον προγραμματισμό και την εκπαίδευση των αλγορίθμων, ούτως ώστε οι αποφάσεις που παίρνονται να τους/ις στερεί την πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην κοινωνική πρόνοια κλπ. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DATAWO (@datawo_)

”Η DATAWO ξεκίνησε ως ιδέα και ως εγχείρημα στα τέλη του 2020, αν και για να είμαστε ειλικρινείς η σκέψη για την ίδρυση ενός οργανισμού από τις δυο μας έχει τις ρίζες της στο “απώτερο” παρελθόν των φοιτητικών μας χρόνων. Συνδυάζει απόλυτα τα επιστημονικά μας ενδιαφέροντα και καλύπτει ένα βασικό κενό που υφίσταται αυτή τη στιγμή στην ελληνική καθημερινή πραγματικότητα. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι η DATAWO είναι αναγκαία. Γνωρίζουμε τι είναι η έμφυλη βία μέσω διαδικτύου; Με ποιον τρόπο μπορεί να εκδηλωθεί και πότε τελούνται σχετικά αδικήματα; Ακόμη δεν είμαστε καθόλου εξοικειωμένοι με τις έννοιες “ψηφιακός φεμινισμός” ή δεν μπορούμε επ ουδενί να διανοηθούμε πώς οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα εκφράζονται και μέσω των αλγορίθμων.”

Αρχικά λοιπόν τα κορίτσια κατασκευάσανε το site τους το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε στο link www.datawo.org. Εκεί θα βρείτε ενημερωτικό υλικό και αρθρογραφία αναφορικά με τα δικαιώματα της γυναίκας, την έμφυλη βία και την ισότητα των φύλων στον ψηφιακό χώρο. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DATAWO (@datawo_)

Περαιτέρω η ιστοσελίδα τους περιλαμβάνει  προτάσεις για ταινίες, ντοκιμαντέρ και βιβλία γύρω από την φεμινιστική θεωρία. Μάλιστα, πρόκειται σύντομα να δώσουνε τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας στη DATAWO ενώ σχεδιάζουν διαδικτυακές συζητήσεις γύρω από τα ζητήματα που τις απασχολούν στις οποίες θα συμμετέχουν δημόσιοι φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών. 

”Εμείς με τον όρο ισότητα εννοούμε ίσες ευκαιρίες από άποψη επαγγελματική, οικονομική, κοινωνικής καταξίωσης, πρόσβασης στην δημόσια υγεία, στην εκπαίδευση, στην εξουσία για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο, την φυλή, την εθνικότητα, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιοδήποτε χαρακτηριστικό, προτίμηση ή ιδιότητα φέρουν. Στην περίπτωσή μας βέβαια καθώς το έργο μας επικεντρώνεται στην έμφυλη ισότητα εκτός από τα ανωτέρω μας απασχολεί ιδιαίτερα η επίτευξη του περιορισμού και ακόμη καλύτερα ίσως του αφανισμού της έμφυλης βίας και πριν από αυτό της αποτίναξης του σεξισμού και της πατριαρχίας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.”

Σε ό, τι αφορά μάλιστα συγκεκριμένα την έμφυλη ισότητα η Ελλάδα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ώστε να την επιτύχει. Αυτό  προκύπτει από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Λόγου χάρη για το έτος 2020 η Ελλάδα έρχεται τελευταία των τελευταίων  μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Τα κορίτσια θεωρούν ότι η δυσκολία αυτή συνδέεται με την ελληνική νοοτροπία και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που κουβαλά. Οι παθογένειες αυτές θα ήταν δυνατό να ξεπεραστούν ή έστω να μειωθούν μέσω της εκπαίδευσης, της ενημέρωσης και των νομοθετικών αλλαγών.

”Μας έχει συγκλονίσει το κίνημα του ελληνικού Me Too που έως τώρα έχει ρίξει φως όχι σε μία αλλά σε πολλές ιστορίες κακοποίησης και παρενόχλησης. Το ελληνικό Me Too το οποίο ήρθε μάλιστα αρκετά καθυστερημένα στα λημέρια μας αν σκεφτεί κανείς ότι πρώτη φορά παγκοσμίως έγινε λόγος για αυτή την διαδικτυακή φεμινιστική καμπάνια το έτος 2017, όταν ξέσπασε στους κόλπους του Hollywood, προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ στην ελληνική κοινωνία και έδωσε το κουράγιο σε διάσημους και μη ανθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά, αλλά και να κινηθούν δικαστικά.

Οι ”Υπέροχες γυναίκες” που αγωνίζονται και πρέπει να γνωρίσετε

Παράλληλα με το Me Too εκίνησαν συζητήσεις για νομοθετικές αλλαγές που αφορούν σε σεξουαλικά αδικήματα με στόχο την βελτιστοποίηση της προστασίας των επιζησάντων/επιζώντων έμφυλης βίας. Από την πλευρά των κοριτσιών το Me Too δεν είναι τάση/μόδα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει ακουστεί κατά καιρούς με στόχο την υποβάθμισή του πιθανά, αλλά η ανάγκη που είχανε να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά να ενώσουν τις φωνές τους και να διεκδικήσουν ισότητα και ανθρωπιά.

”Δεχόμαστε συνεχώς μηνύματα από αναγνώστριες/στες της ιστοσελίδας μας που με ενδιαφέρον παρακολουθούν τα νέα και το υλικό που αναρτούμε. Μάλιστα αρκετά από αυτά μας οδηγούν να αντιληφθούμε τον βαθμό του προβλήματος, της ανισότητας και των προκαταλήψεων που βρίσκουν εύφορο έδαφος στο διαδίκτυο και εν γένει στον ψηφιακό χώρο. Και πως αλλιώς δηλαδή; Αφού αυτή η ανισότητα και αυτές οι προκαταλήψεις συνοδεύουν τις ενέργειες των χρηστών του διαδικτύου όπως και στην πραγματική ζωή. Συνεπώς, τόσο η φοβερή ιστορία γύρω από την ιστοσελίδα εκδικητικής πορνογραφίας “Chatpic” που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2020 -και με μεγάλη μας χαρά παρακολουθούμε την δικαστική διαμάχη που ξεκινά- όσο και οι γυναικοκτονίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αφορούν βαθιά την έμφυλη ανισότητα και έχουν κοινό παρονομαστή τον σεξισμό!”

Το πεδίο δραστηριοποίησής των κοριτσιών αφορά στην διεξαγωγή νομικής έρευνας πάνω στα προαναφερθέντα ζητήματα, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τα θέματα αυτά, όπως με την διοργάνωση διαδικτυακών συζητήσεων ή ενημερωτικών σεμιναρίων ή trainings, την συνεργασία μας με την κοινωνία των πολιτών σε τοπικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Σε λίγες μέρες, τα κορίτσια πρόκειται να αποκτήσουνε και την νομική μορφή μη κερδοσκοπικού οργανισμού, επομένως θα προσφέρουν και νομική ενημέρωση μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα τους. 

”Απευθυνόμαστε σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Με τον όρο γυναίκες εννοούμε ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κανείς δεν χρειάζεται να περιοριστεί σε στερεοτυπικές κατηγορίες φύλων. Κάθε άτομο είναι ελεύθερο να προσδιορίσει το φύλο του όπως νιώθει. Ο λόγος που απευθυνόμαστε σε γυναίκες είναι επειδή η άνιση μεταχείριση των φύλων στην πατριαρχική κοινωνία στην οποία ζούμε είναι κυρίως εμφανής στις γυναίκες. Ωστόσο, και τα υπόλοιπα φύλα μεταχειρίζονται διακριτικά στην Ελλάδα, καθώς η κοινωνία πέρα από πατριαρχική είναι και άκρως συντηρητική. Επομένως, η δράση μας δεν θέλουμε να περιορίζεται ανάμεσα στο δίπολο άντρας- γυναίκα, αλλά να περιλαμβάνει όλα τα φύλα (non-binary, asexual, intersexual, trnasgender κλπ).”

Εγώ δεν μίλησα αλλά μίλησαν εκείνοι

“Το να ονοματίζει κανείς σημαίνει πως ανακαλύπτει. Και το ότι ανακαλύπτει πως ήδη δρα!” το motto των DATAWO. Mία φράση που έχει ειπωθεί από την μεγάλη Simone de Beauvoir, η οποία έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην διαμόρφωση της Φεμινιστικής Θεωρίας. Την επιλέξανε για την ιστοσελίδα τους γιατί την πιστεύουν και τις εμπνέει να συνεχίσουνε το έργο τους.  

”Με το να ονοματίζουμε λοιπόν το σεξισμό,  την διακριτική μεταχείριση εις βάρος των γυναικών και άλλων φύλων, ή ακόμη και την ανάγκη για την ψηφιακή διάσταση του  φεμινισμού, αναγνωρίζουμε την υπόσταση αυτού του προβλήματος ή ζητήματος αντίστοιχα. Μ’  αυτόν τον τρόπο, καθώς προσπαθούμε να το εντάξουμε σε πλαίσια, ανακαλύπτουμε τις διαστάσεις και τον αντίκτυπο που έχει στην καθημερινότητά μας. Επομένως, ανακαλύπτοντας αυτές τις προεκτάσεις,  ήδη έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Έχουμε βρει όλο το υλικό πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι τρόποι αντιμετώπισης που θα προτείνουμε. Δεν είναι αυτό λοιπόν ήδη μια δράση από μόνη της;”

Η πιο όμορφη στιγμή των DATAWO ήταν όταν η πρώτη τους επαφή γνωριμίας με έναν οργανισμό οδήγησε  σε μία πολύ όμορφη συνεργασία.

”Είμαστε πολύ χαρούμενες και νιώθουμε βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει μέχρι στιγμής και για την υποστήριξή τους. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έρθουν δύσκολες στιγμές, όπως συμβαίνει γενικότερα στην ζωή, αλλά δεν φοβόμαστε γιατί έχουμε η μία την άλλη και πιστεύουμε στην συνεργασία μας. Θα θέλαμε να πούμε ότι η DATAWO είναι εδώ. Είμαστε παρούσες και πρόθυμες να συμβάλουμε με το έργο μας σε ένα καλύτερο μέλλον. Καμία δεν είναι μόνη. Καμία δεν είναι η μόνη.”

Εσύ έχεις δεχτεί mobbing στην δουλειά σου;

Ένα μικρό σπόιλερ για το τι να περιμένετε από τις DATAWO στο πολύ κοντινό μέλλον είναι:

”Oργανώνουμε στις 16 Ιουνίου μία διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την έμφυλη βία μέσω διαδικτύου σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Βέροιας και την Δίωξη Ηλ/κου Εγκλήματος. Πολύ σύντομα, πρόκειται να ανοίξουν και οι φόρμες συμμετοχής για όποι@ ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει. Οργανώνουμε για τα μέσα Ιουλίου μία διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τις αλγοριθμικές προκαταλήψεις. Επίσης, οι φόρμες συμμετοχής θα ανοίξουν σύντομα. Oργανώνουμε για τα τέλη Ιουλίου ένα φεμινιστικό εργαστήρι προγραμματισμού για το οποίο είμαστε πολύ ενθουσιασμένες. Οι φόρμες συμμετοχής θα ανοίξουν σύντομα, επίσης. Ακολουθήστε μας στα social media που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας και μείνετε συντονισμέν@ για τις δράσεις μας!”

Φεμινισμός, μεταφεμινισμός, κορονοϊός και άλλες κρίσεις

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα