Featured

Το μενού την εποχή της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Το QR code είναι ένας εύκολος τρόπος να διαβάσει κάποιος μια πληροφορία χωρίς να αγγίξει ένα ξένο σώμα που ενδεχομένως θα το ακουμπήσουν δεκάδες άλλοι.

Γιώργος Τσιτιρίδης
το-μενού-την-εποχή-της-πανδημίας-στη-θε-642848
Γιώργος Τσιτιρίδης

Αν και τα QR Codes (Quick Response Codes) δεν είναι κάτι καινούργιο και στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για χρόνια από εταιρείες, κυρίως για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, φαίνεται πως λόγω του covid-19 γίνονται ένα έξυπνο και ασφαλές εργαλείο για τις επιχειρήσεις. 

Τα QR Codes είναι barcode το οποίο μπορεί κανείς να σκανάρει κατεβάζοντας την εφαρμογή QR code scanner στο κινητό. Λειτουργεί εύκολα καθώς μπορεί ο οποιοσδήποτε να δημιουργήσει περιεχόμενο το οποίο θα το αποθηκεύσει μέσα σε έναν QR κωδικό. Περίπου στα τέλη του 2010, μεγάλες εταιρείες προωθούσαν προϊόντα, διαφημίσεις, διαγωνισμούς, μέσα από κωδικούς που έβρισκε κανείς σε φυλλάδια, αφίσες, καταλόγους. Παρόλο που θεωρήθηκε επαναστατικό, μιας και QR code χρησιμοποιούσαν ακόμα και οι ποιητές και καλλιτέχνες και κάποια από αυτά κυκλοφορούσαν σε γκράφιτι και τρικάκια, γρήγορα ξεχάστηκαν στην Ελληνική αγορά. Φαίνεται όμως πως ο κορονοϊός και η πανδημία που σαρώνει όλο το κόσμο τα επανέφερε ξανά στο προσκήνιο. Με τους επιστήμονες να προτείνουν μέτρα αποστασιοποίησης και με την κοινωνική επαφή και το άγγιγμα να περιορίζεται, το QR code είναι ένας εύκολος τρόπος να διαβάσει κάποιος μια πληροφορία χωρίς να αγγίξει ένα ξένο σώμα που ενδεχομένως θα το ακουμπήσουν δεκάδες άλλοι. 

Στην Θεσσαλονίκη κάποια καταστήματα εστίασης έχουν περάσει σε διάφορες εναλλακτικές λύσεις για τα μενού των πελατών. Κάποια από αυτά είναι από πλαστικό και απολυμαίνονται έπειτα από κάθε χρήση. Σε κάποια εστιατόρια το μενού δίνεται σε φωτοτυπία για να πεταχτεί μετά από κάθε χρήση, κάτι πρακτικό, ασφαλές, αλλά όχι οικολογικό. Σε κάποια άλλα, το μενού είναι το σουπλά, οπότε είναι ατομικό, έχει διπλή χρήση και παρέχει ασφάλεια. Αρκετοί χώροι εστίασης περάσαν σε μια πιο ριζοσπαστική λύση, αυτήν της κατάργησης του μενού και της χρήσης QR Code, το οποίο βρίσκεται κολλημένο σε κάθε τραπέζι και ο πελάτης απλά σκανάρει διαβάζοντας προϊόντα και τιμές για να μπορέσει στην συνέχεια να παραγγείλει. Το μόνο πρόβλημα στην χρήση των καινοτόμων τεχνολογιών είναι οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν smartphone και κυρίως οι ηλικιωμένοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, για τους οποίους ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του μενού με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ο κορονοϊός αναμφίβολα επέβαλε στην ανθρωπότητα την προσαρμογή σε νέες συνήθειες και η τεχνολογία συνέβαλε στο μέγιστο στην επίτευξη αυτού το σκοπού. Από την μια πλευρά οι άπειρες δυνατότητες του διαδικτύου χτίζουν έναν κόσμο κλεισμένο στον εαυτό του, από την άλλη σε κάποιες περιπτώσεις είναι σωτηρία. Με την ευχή στο μέλλον να επαναφέρουμε την ισορροπία, μπορούμε με ασφάλεια να κάνουμε χρήση των αρετών της νέας τεχνολογίας. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα