ΒΙΝΤΕΟ: Ο κρυφός καταρράκτης δίπλα στη Θεσσαλονίκη στα καλύτερα του

Τώρα που λιώνουν τα χιόνια , ο μεγάλος καταρράκτης στο Φαράγγι της Σκάλας είναι κυριολεκτικά στα καλύτερά του.

Μάριος Δαδούδης
βιντεο-ο-κρυφός-καταρράκτης-δίπλα-στη-714923
Μάριος Δαδούδης

Στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Χορτιάτη οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη εναλλαγή της μορφολογίας του ανάγλυφου και από πολυάριθμες ρεματιές και χειμάρρους που αποτελούν τμήμα του πολυσχιδούς υδρογραφικού δικτύου των νότιων περιοχών της Μυγδονίας λεκάνης, βρίσκεται ένα βαθύ, άγριο και με οργιώδη βλάστηση φαράγγι γνωστό ως Φαράγγι της Σκάλας.

Το φαράγγι αποτελεί μια βαθιά τομή στις βόρειες πλαγιές του όρους με ανάπτυξη Νότου – Βορρά και το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται στο Δήμο Καλλινδοίων του Νομού Θεσσαλονίκης.

Κυριότερα συμβάλλοντα ρέματα είναι το ρέμα Πιθαρούδι που στραγγίζει το μικρό οροπέδιο στο οποίο βρίσκεται ο οικισμός Λιβάδι του Δήμου Βασιλικών και το ρέμα που στραγγίζει το μικρό υψίπεδο στα βόρεια του οικισμού Πετροκέρασων του Δήμου Ζαγκλιβερίου.

Από το σημείο αυτό και μετά το ρέμα είναι γνωστό με το όνομα Πλατανόρεμα Ζαγκλιβερίου και στρέφοντας προς τα Βορειοανατολικά συνεχίζει την ροή προς το κατώτερο πεδινό τμήμα Νοτιοδυτικά της Βόλβης, συμβάλλει στο ρέμα Δερβένι το οποίο με τη σειρά του εκβάλλει στη λίμνη.

faragi skalas november logo web-24

Το μεγαλύτερο τμήμα του φαραγγιού της Σκάλας, εκτείνεται στον Δήμο Ζαγκλιβερίου. Η είσοδός του βρίσκεται περί τα 4 χλμ. δυτικά του οικισμού Ζαγκλιβέρι και περί τα 2 χλμ. ανατολικά του οικισμού Άγιος Χαράλαμπος του Δήμου Καλλινδοίων.

Από την πόλη της Θεσσαλονίκης απέχει περί τα 50 χλμ. Οι κυριότεροι κλάδοι του ρέματος στο άνω τμήμα της λεκάνης απορροής του ξεκινούν ο ανατολικότερος από τον οικισμό Πετροκέρασα του Δήμου Καλλινδοίων και ο δυτικότερος από τον οικισμό Λιβάδι του Δήμου Βασιλικών.

Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 5 χλμ. ξεκινώντας από υψόμετρο 820 μέτρων και σβήνοντας στην υψομετρική των 220 μέτρων του υψιπέδου του Ζαγκλιβερίου, με την έξοδό του που μετονομάζεται σε Πλατανόρεμα να απέχει 4,5 χλμ. βορειοδυτικά του οικισμού Ζαγκλιβερίου και 1,5 χλμ. ανατολικά του οικισμού Άγιος Χαράλαμπος του Δήμου Ζαγκλιβερίου.

Η πρόσβαση προς το φαράγγι είναι σχετικά εύκολη και γίνεται μέσω αγροτικού δρόμου μήκους 1600 μέτρων περίπου που ξεκινά από την επαρχιακή οδό Γερακαρούς – Ζαγκλιβερίου σε σημείο περί τα 2,8 χλμ. πριν τον οικισμό Ζαγκλιβερίου.

Το φαράγγι κόβει την ανάσα του επισκέπτη με το μεγαλείο των απόκρημνων και κατάφυτων πλαγιών του βουνού που το σχηματίζουν.

Η βλάστηση στο εσωτερικό του αποτελείται από θεόρατα πλατάνια αλλά και πάρα πολλά άλλα είδη υδροχαρούς βλάστησης. Όσο ανεβαίνει κανείς υψομετρικά προς τις δύο απόκρημνες πλαγιές η βλάστηση αλλάζει ταχύτατα από ψηλόκορμα είδη σε πιο χαμηλά όπως το πουρνάρι η φιλύρα, η σορβιά, κλπ.

Το ρέμα φιλοξενεί πλούσια πανίδα από Θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά & πτηνά καθώς και ένα σπάνιο είδος ψαριού των γλυκών νερών της μπριάνας (Barbus macedonicous). Το χειμαρρικό υδατόρεμα που διασχίζει το φαράγγι παρουσιάζει ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η οποία παρόλο που μειώνεται δραστικά την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου είναι εμφανής μέχρι το σημείο εξόδου του φαραγγιού.

Το χειμώνα το επίμηκες της λεκάνης απορροής και οι εντονότατες υψομετρικές διαφορές σε συνδυασμό με τις υψηλές σχετικά βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στα υψίπεδα του Λιβαδίου & των Πετροκέρασων δημιουργούν υψηλές παροχές με υψηλές ταχύτητες ροής που δίνουν χαρακτηριστικά χειμάρρου στο ρέμα.

Η πρόσβαση είναι εύκολη σε απόσταση μέχρι και 2,5 χλμ. από την είσοδο του φαραγγιού. Από εκεί και πέρα η διαδρομή είναι εφικτή μόνο για ικανούς αναρριχητές με τον κατάλληλο εξοπλισμό και μπορεί κάποιος να κατευθυνθεί αντίστροφα προς τη ροή του ρέματος είτε προς τα Πετροκέρασα, είτε προς το Λιβάδι.

*με πληροφορίες από: hikingexperience.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα