Επικαιρότητα

Γ. Βαρουφάκης: Ναι σε διάλογο για συγκυβέρνηση αλλά πριν τις εκλογές

Φωτιές στη Βουλή για το δημοψήφισμα του 2015

Parallaxi
γ-βαρουφάκης-ναι-σε-διάλογο-για-συγκυβ-914740
Parallaxi

«Φωτιά στα τόπια» έβαλαν οι αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το δημοψήφισμα του 2015 αλλά και για το γεγονός, μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές, πως δήλωσε ότι στο ΜέΡΑ25 είναι «ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά πριν τις εκλογές».

Και με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 πήρε «χρώμα» και η άνευρη, μέχρι εκείνη την στιγμή, συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας εξελίχθηκε σε σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

«Ακόμη σας τσούζει το 62% του δημοψηφίσματος» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης αρχικά, τονίζοντας πως «δεξιοί χωρίς καταθέσεις ψήφισαν ”Όχι” και αριστεροί με καταθέσεις ψήφισαν το ένοχο ”ναι”». Και στην συνέχεια αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «εμείς στο ΜέΡΑ25 λέμε ότι θα προκύψει μια συμμαχική κυβέρνηση. Είτε στην πρώτη Κυριακή είτε στη δεύτερη. Γι’ αυτό σας λέμε πρώτα συμμαχήστε, βρείτε τα νωρίτερα» και πρόσθεσε:

«Όσοι θέλετε να συγκυβερνήσετε συμφωνήστε το από πριν και πέστε το στον ελληνικό λαό. Εμείς λέμε είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά πριν από τις εκλογές. Μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη θα είμαστε εδώ για να σας μαυρίσουμε όλους».

Πλεύρης: Ο Τσίπρας το θέλει;

Απαντώντας ο Θάνος Πλεύρης στα όσα είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 σχολίασε πως «μας λέγατε κ. Βαρουφάκη ότι ήταν απρεπές για τον υπουργό Οικονομικών να περιμένει στις ουρές των ΑΤΜ. Μήπως γιατί εσείς δεν θα είχατε πρόβλημα αν κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα; Απρέπεια είναι να έχεις περιουσιακά στοιχεία που δεν επηρεάζονται από την κατάρρευση τραπεζών και να παίζεις ως παίγνιο τις καταθέσεις των πολιτών».

Στρεφόμενος μάλιστα προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως «είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ επιλογή η τυχόν συγκυβέρνηση με Βαρουφάκη; Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θέλει συγκυβέρνηση με το ΜεΡΑ25. Ότι θέλει ξανά να ζήσουμε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο Τσίπρας το θέλει;».

Σκουρλέτης: Κάνετε τώρα τους μάγκες με τις πλάτες της διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ

Παίρνοντας τον λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «κορυφαία στιγμή» καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «ανάγκασε τις ακραίες φωνές της ΕΕ να αποδεχθούν την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε σε ένα λιγότερο επώδυνο συμβιβασμό. Ένα μνημόνιο που εσείς λέτε αχρείαστο. Αλλά ήταν μνημόνιο ήπιο που έκλεισε τον φαύλο κύκλο».

Ο Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε μάλιστα πως «κάνετε τους μάγκες με τις πλάτες της δικής μας οικονομικής διαχείρισης» κατηγορώντας την «γαλάζια» κυβέρνηση πως επιστρέφει στο 2015, επειδή θέλει να αποφύγει τη συζήτηση για το σήμερα.

Επανερχόμενος ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως «έκανα αυτή τη ρήξη και είμαι περήφανος όταν ο Τσίπρας συνθηκολόγησε εγώ παραιτήθηκα. Δεν θα επιτρέψω από κυβέρνηση που τίναξε στον αέρα το χρέος που μαζί με το ΠΑΣΟΚ μας βάλανε στο δεύτερο μνημόνιο, μας έκαναν αποικία χρέους. Ε όχι κ. Πλεύρη, ο τελευταίος που θα μου κουνήσει το δάχτυλο είστε εσείς». Ο υπουργός Υγείας ανταπάντησε στον Γιάνη Βαρουφάκη, μεταξύ άλλων, πως «δεν σας αμφισβητώ ότι έχετε συνέπεια σε αυτό που λέτε, εγκαλώ τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ενώ τον πείσατε γι’ αυτά, προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη αλλού. Αλέξης Τσίπρας ίσων Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτό πληρώσαμε με αχρείαστο νέο μνημόνιο».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «καταδικασμένες εποχές στη συνείδηση του λαού, φέρνει στο προσκήνιο τη περίοδο του πρώτου εξαμήνου. Ξαναθυμόμαστε πως με το εξάμηνο αυτό φτάσαμε ένα βήμα από χείλος του γκρεμού έξω από την ΕΕ» και πρόσθεσε πως ο λαός όλο αυτό το πλήρωσε με το 3ο και αχρείαστο μνημόνιο. «Το χειρότερο όλων που έφεραν οι χειρισμοί Βαρουφάκη και Τσίπρα. Αυτή είναι η αλήθεια και πραγματικότητα» πρόσθεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα