Διεθνή

Γαλλία – εκλογές: Μελανσόν για Αστυνομία «Κάνουν κατάχρηση εξουσίας»

Έριξε... λάδι στη φωτιά αποκαλώντας τους Γάλλους αστυνομικούς «δολοφόνους»

Parallaxi
γαλλία-εκλογές-μελανσόν-για-αστυνομ-908908
Parallaxi

Λίγες μέρες πριν τον πρώτο γύρο των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών (12/6), η πολιτική ένταση στη Γαλλία φουντώνει μετά και τις δηλώσεις του Ζαν – Λικ Μελανσόν.

Ο ηγέτης της Αριστεράς στην Γαλλία, έριξε… λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις που έκανε για τους Γάλλους αστυνομικούς, αποκαλώντας τους «δολοφόνους».

Στο «στόχαστρο» η Αστυνομία

Χαρακτηριστικό είναι ότι το γεγονός ότι από τις αρχές του μήνα, ο Μελανσόν κατά την προεκλογική του περιοδεία και τις συναντήσεις που πραγματοποιεί, δεν παραλείπει να επιτίθεται με σφοδρότητα στους αστυνομικούς.

Αφορμή για την στάση του αυτή, στάθηκε η αντίδραση αστυνομικών που είχαν στήσει μπλόκο σε δρόμο του Παρισιού, ανοίγοντας πυρ κατά αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, όταν ο οδηγός του οχήματος αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα τους για έλεγχο.

«Κατάχρηση εξουσίας – Η κυβέρνηση δεν ντρέπεται»;

«Πρόκειται για ακόμα μια περίπτωση κατάχρησης εξουσίας», δήλωσε ο Μελανσόν την επόμενη μέρα στρεφόμενος και κατά της κυβερνητικής συμμαχίας Μακρόν, την οποία και κατηγόρησε για «αδιαφορία» και «έλλειψη ευθιξίας».

«Πέφτουν πυροβολισμοί κατά πολιτών και η κυβέρνηση δεν αντιδρά, κάνοντας λόγο για “άρνηση συμμόρφωσης στους νόμους”, χωρίς καμία ντροπή», τόνισε ο επικεφαλής της Αριστερής παράταξης.

Αντιδράσεις από Υπουργείο Εσωτερικών και Αστυνομία

Στις δηλώσεις του Μελανσόν απάντησαν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, όσο και ο επικεφαλής της γαλλικής Αστυνομίας. Από την πλευρά του, ο Νταρμανέν έκανε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την οποία καταδίκασε τις δηλώσεις του Μελανσόν, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί «έκαναν τη δουλειά τους» και ότι «αξίζουν του σεβασμού όλων, μιας και έχουν ένα πολύ δύσκολο καθήκον».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι η πλειοψήφία των Γάλλων εκτιμά και αναγνωρίζει το έργο της Αστυνομίας, ενώ υπάρχει και μια «μικρή πλειοψηφία», που δεν την έχει σε εκτίμηση. Παράλληλα, δεν δίστασε να κατηγορήσει τον Μελανσόν για «άγνοια του νόμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Αριστερής παράταξης στρέφεται εναντίον της Αστυνομίας και των εκπροσώπων της, καθώς κατά την καμπάνια του για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, την είχε χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα βίαιη, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».

Δύσκολη η κατάσταση και για τον Μακρόν – Εκτός μάχης ο Βαλς Πλήγμα για τον πρόεδρο Μακρόν θεωρείται, πάντωςμ ο αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο του επίσημου υποψήφιου του κόμματος στην Ιβηρική χερσόνησο και το Μονακό, πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Συμφωνώντας ο Μακρόν με την κάθοδο του σε αυτή την εκλογική περιφέρεια προκάλεσε την αντίδραση του εκλεγμένου το 2017 βουλευτή του κόμματος Στεφάν Βογετά, ο οποίος κατήλθε ανεξάρτητος και τελικά ήλθε δεύτερος αφήνοντας εκτός τον Βαλς.

Σημειώνεται πως στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (του 2017) η παράταξη Μακρόν είχε κερδίσει στο δεύτερο γύρο τις 10 από τις 11 εκλογικές περιφέρειες, ενώ είχε απέναντί της αριστερό υποψήφιο μόνο στις 5 εκλογικές περιφέρειες.

Θα κονταροχτυπηθούν Μακρόν και Μελανσόν Εν πάση περιπτώσει όμως, με βάση αυτά τα έστω οριακά αποτελέσματα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εικόνα που όλο και περισσότερο δίδουν τον τελευταίο καιρό οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, δηλαδή ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που θα γίνει στις 19 Ιουνίου, το παιχνίδι θα παιχτεί ανάμεσα στην παράταξη Μακρόν και την παράταξη Μελανσόν, με τα άλλα κόμματα να περιθωριοποιούνται.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας να αποκτά – έστω και μετά πολλών βασάνων – και την βουλευτική πλειοψηφία, κερδίζοντας πάνω κάτω τις 300 από τις 577 έδρες που έχει συνολικά η Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Την αξιοπιστία αυτών των δημοσκοπήσεων αμφισβητεί πλήρως ο Μελανσόν, οποίος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε φίλους του κόμματός του στο Παρίσι δήλωσε ότι «οι πιθανότητες νίκης είναι σημαντικές».

Πηγη – iefimerida

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα