Γευση

Γεύσεις από καρδιάς, για την ψυχή μας!

Αγάπη για τη γαστρονομία, σεβασμός στον κάθε επισκέπτη, εξαιρετικές ελληνικές πρώτες ύλες και μια νέα άποψη για τη διασκέδαση

Parallaxi
γεύσεις-από-καρδιάς-για-την-ψυχή-μας-858593
Parallaxi

«Καμία συνταγή δεν έχει ψυχή, αν αυτός που την ετοιμάζει δε βάζει μέσα της ψυχή». Thomas Keller, Αμερικανός σεφ και συγγραφέας. Στο Μαμαλούκα αυτό αποτελούσε ανέκαθεν τον προορισμό, σε μια διαδρομή με πολλά συστατικά επιτυχίας.

Κάθε σπουδαίο project κρύβει μια ωραία ιστορία και η δική του ξεκινάει τρία  χρόνια πριν. Οταν ο Μαρίνος Σαμαρίτης, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο χώρο της εστιάσης, άρχισε να “γράφει” το σενάριο στο μυαλό του, συναντήθηκε  με τον γνωστό επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης Δημήτρη Κουκουρίκη και ξεκίνησαν να στήνουν μαζί το σκηνικό της ιστορίας. Εντόπισαν τον χώρο στην Ίωνος Δραγούμη. Τους κέρδισε με την πρώτη ματιά και μαζί με μια δυνατή ομάδα σχεδίασαν και στέγασαν το κοινό τους όραμα.

Κι αυτό δεν ήταν άλλο από το να προσεγγίσουν μ’ έναν σύγχρονο τρόπο την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αποθεώνοντας την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Εδώ, επικεντρώνονται στο να δημιουργήσουν στιγμές δυνατές και συναισθηματικούς δεσμούς, αναμνήσεις ισχυρές με πρωταγωνιστή την παρέα, κάτι που αποτυπώνεται στο μότο τους: «Φαγητό για την ψυχή». Η συνταγή του  περιέχει απεριόριστη αγάπη για τη γαστρονομία, σεβασμό στον κάθε  επισκέπτη, ιδιαίτερη έμφαση στις εξαιρετικές, ελληνικές πρώτες ύλες και μια νέα  άποψη για τη διασκέδαση, που συνδυάζει τις γευστικές εκπλήξεις με το γνήσιο  ελληνικό, παρεΐστικο κέφι. Και στην επιμέλεια όλων, ο υπεύθυνος του μαγαζιού Γιάννης Αργυρός, που φροντίζει για τις λεπτομέρειες.

Ο χώρος του είναι απλός και φιλόξενος, χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα με υπερβολές. Η διακόσμηση εμπνευσμένη από την αγιορείτικη αρχιτεκτονική, εμπλουτίζεται με boho λεπτομέρειες, όπως τα χειροποίητα φωτιστικά, οι χτιστοί καναπέδες και το μεγάλο ξύλινο tapas – μπαρ για casual  γεύματα.

Κάθε πιάτο που απολαμβάνουμε εδώ κρύβει μέσα του λίγη από τη μαγεία της ελληνικής γευστικής παράδοσης κι έχει μια ιστορία να διηγηθεί κι ένα ταξίδι να κάνει. Πάντα με οδηγό τον ταλαντούχο σεφ Νίκο Τζούμα, οι ιστορίες προέρχονται από το παρελθόν της γευστικής μας μνήμης, που τις σέβεται απόλυτα, και κάνει στάσεις στις κουζίνες του κόσμου για ένα σύγχρονο twist. 

Το highlight είναι σίγουρα ο ανοιχτός φούρνος, μ’ έναν ξύλινο πάγκο στον οποίο ζυμώνονται καθημερινά παραδοσιακές πίτες, δημιουργώντας μια πρώτη σπιτική και άκρως φιλόξενη αίσθηση. Κι αυτή επιτείνεται από τη χρήση του ξύλου, που δίνει ζεστασιά στον χώρο, με τα μοναστηριακά τραπέζια 8 – 10 ατόμων, την οροφή που ντύνουν ξύλινα δοκάρια -σαν σε αγιορείτικη κατοικία- και μια ξύλινη ταμπέλα , με σκαλισμένο το όνομά του στην όψη. Αυτήν, με τη μεγάλη τζαμαρία, που απολαμβάνει την ανοιχτή θέα στην πλατεία Ελευθερίας.

Η εμμονή στις ολόφρεσκες πρώτες ύλες αποδεικνύεται από τη σαλάτα και τα ορεκτικά κιόλας, που καταφθάνουν πρώτα στο τραπέζι.Σαλάτα Βaby σπανάκι, ψητό παντζάρι, πράσινο μήλο, απαλή κρέμα από κατσικίσιο τυρί και τραγανό κουλουρόψωμο. Απόλυτα ισορροπημένη στη γεύση. Υπάρχουν,  οι stars του καταλόγου, όπως  χωριάτικα αβγά μάτια με τηγανητές πατάτες και στάκα Χανίων,  χειροποίητη σφακιανή πίτα με ξινομυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι, αλλά και ο Γλυκόξινος Λευκός Πύργος με κρέμα φέτας,  χώμα ελιάς, καπαρόμηλο, μαρμελάδα ντομάτας με τσίλι και δάκρυ πιπεριάς, κολοκυθικεφτέδες και  ζεστό και τραγανό κανταΐφι με κατσικίσιο κορμό, μαρμελάδα αχλάδι και καραμελωμένο αμύγδαλο.

Η απλότητα της γλώσσας μόσχου ψητής με λαδολέμονο μεταφράζεται σε μια καλοψημένη και νόστιμη εκτέλεσή της, ιδανική για μια μεγαλειώδη γευστική  έναρξη.

Η συνέχεια, όμως, είναι ακόμα πιο δυνατή. Με το θαυμάσιο ψητό κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες και σάλτσα από τον ζωμό του, που λιώνει στο στόμα.

Κλείνουμε το γεύμα μας με δροσερό Αρμενοβίλ, με καραμελωμένο αμύγδαλο,  μαρέγκα και σάλτσα σοκολάτας, αλλά και τάρτα σοκολάτας, με σάλτσα καφέ, για μια γλυκιά έκρηξη, συνοδεία εκλεκτών κρασιών και απεριτίφ.

Κι εκεί που νομίζεις ότι ολοκλήρωσες την έξοδό σου, εκεί ξεκινάει απλά το καλύτερο μέρος της. Γιατί μπορεί η κουζίνα του να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, εντούτοις η φήμη του έχει ταξιδέψει πολύ πέρα από τα όρια του για τα αυτοσχέδια πάρτι του. Η ελληνική μουσική δίνει το σύνθημα εκκίνησης, κυρίως τα σαββατοκύριακα, ενώνοντας όλο το μαγαζί σε μια παρέα και καθιστώντας το Μαμαλούκα την απόλυτη εμπειρία ξεφαντώματος κι εξόδου.

Η συνταγή τελικά της επιτυχίας μπορεί να δείχνει απλή, αλλά στην περίπτωση του Μαμαλούκα δεν είναι. Οι σωστές δόσεις αγάπης κι επαγγελματισμού, αλλά και μια χημεία με τον κόσμο, που δεν μπορείς πάντα να εξηγήσεις, γράφουν τη δική του ιστορία στον χώρο της διασκέδασης της Θεσσαλονίκης. Ενω τα καλοκαίρια,  μας συνοδεύει στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής 

*Ίωνος Δραγoύμη 3, Τ. 2310 555223, Facebook

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα