18 εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη
Ο καιρός της γαστρονομικής απόλαυσης έφτασε. Διαλέξαμε εστιατόρια διαφόρων κατηγοριών και κουζινών και ένα υπέροχο ζαχαροπλαστείο. EnjoY!
Η απόλαυση της υψηλής γαστρονομίας, του αυθεντικού ελληνικού μεζέ, ενός brunch, του καφέ ή του fine drinking αποκτούν γεύση, χρώμα και άρωμα καλοκαιριού. Στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, το θερινό σκηνικό είναι έτοιμο: νέοι και ανακαινισμένοι χώροι, ανανεωμένα μενού και wine lists, πολλές εκπλήξεις, αλλά κυρίως διάθεση για διασκέδαση. Enjoy the summer!
#Γλυκάνισος
Περιοχή Πυλαία
Χώρος Η μοντέρνα και λιτή αισθητική του αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα δυνατά του χαρτιά. Στα δύο επίπεδα -το ένα μετατρέπεται σε open space τους θερινούς μήνες-, το λευκό είναι ιδιαίτερα έντονο και το σχεδόν νησιωτικό στιλ πρωταγωνιστεί στις λεπτομέρειες. Με την αίσθηση της καθαριότητας και της αρμονίας σε κάθε του γωνιά, κερδίζει αμέσως την εμπιστοσύνη κάθε επισκέπτη.
Φιλοσοφία Οι καθαρές γεύσεις και η δημιουργική κουζίνα βρίσκονται στο επίκεντρο του εστιατορίου, όπως και οι κορυφαίες πρώτες ύλες. Κλασική αξία στον κόσμο της γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μια διαχρονική και σταθερή επιλογή ποιότητας.
Γεύση Η ψαροφαγία, οι ωμές κοπές και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά συνθέτουν τον κορμό του μενού. Στα tops, το κριθαρώτο με φρέσκια γαρίδα, το καρπάτσιο, το ταρτάρ, το σεβίτσε -εξαιρετικά ωμά/μαριναρισμένα.
Σπεσιαλιτέ Λαχανοντολμάς με γαρίδα και κρέμα λεμονιού, χταπόδι μπουγιουρντί, ντοματόρυζο με φιλέτο τσιπούρας.
Κάβα Πολλές οι επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.
Highlight Φέτος, γιορτάζει τα 15 χρόνια λειτουργίας του και βρίσκεται στο peak της πορείας του.
Tip Κάντε κράτηση οπωσδήποτε, κυρίως για το βράδυ! Αν χρειαστεί να περιμένετε για το τραπέζι σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί στο prive μπαρ.
Info Μεγ. Αλεξάνδρου 46, τηλ. 2310 302882, Facebook, Instagram
#Κρίταμος
Περιοχή Α. Τούμπα, δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ.
Χώρος Πρόκειται για ένα μοντέρνο, λαϊκό ουζερί- μεζεδοπωλείο, με εσωτερικό κι εξωτερικό χώρο, μικρά τραπέζια, μίνιμαλ και ανοιχτών αποχρώσεων διακόσμηση. Η χαλαρή ατμόσφαιρα σε προδιαθέτει για casual καταστάσεις, ενώ το σέρβις είναι αληθινά και ουσιαστικά φιλικό κι εξυπηρετικό, με διάθεση να σου προσφέρει ανά πάσα στιγμή εναλλακτικές, γευστικές προτάσεις.
Φιλοσοφία Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα αποθεώνει το ψάρι και τον νόστιμο μεζέ. Το μενού διαφοροποιείται καθημερινά, κυρίως στα θαλασσινά, αλλά και στα ορεκτικά οι εκπλήξεις είναι συνεχείς. Η κουζίνα είναι τόσο δημιουργική, που αγγίζει τα όρια του gourmet.
Γεύση Λαβράκι καρπάτσιο (καθημερινά), ωμές παρασκευές (ανάλογα με τις πρωινές αγορές), στρείδια, ταρτάρ, σεβίτσε, μεζεδάκια με τσίπουρο τύπου Θεσσαλίας (κάθε φορά και διαφορετικό πιάτο) αλίπαστα, τουρσιά μοναδικά. Ζητήστε οπωσδήποτε την ντομάτα τουρσί!
Κάβα Μεγάλη ποικιλία σε τσίπουρα -λόγω κουζίνας-, μικρές ζυθοποιίες, περιορισμένη λίστα κρασιών από μικρούς παραγωγούς.
Highlight Οι σεφ και οι ιδιοκτήτες του διαλέγουν καθημερινά τα ψάρια και τα θαλασσινά και διαμορφώνουν το menu, ανάλογα με τις πρώτες ύλες.
Tip Η κράτηση θεωρείται απαραίτητη, λόγω της μεγάλης ζήτησης σε σχέση με τον μικρό χώρο και τα λιγοστά τραπέζια. Όσο πιο μικρό τόσο μεγαλύτερους γευστικούς θησαυρούς σας αποκαλύπτει σε κάθε σας επίσκεψη.
Info Τυρολόης 38, τηλ. 2310 951396, Facebook, Instagram
#Όλυμπος-Νάουσα
Περιοχή Παραλία Θεσσαλονίκης
Χώρος Στο art deco σκηνικό, που μας μεταφέρει στην καρδιά της δεκαετίας του ’30 -με κάδρο τη μαγευτική Παραλία-, η επιστροφή του παλιού concept «Στο βάθος κήπος» επαναφέρει την αξία του υπέροχου αστικού κήπου -στη συγκεκριμένη περίπτωση φέρει την υπογραφή των βραβευμένων αρχιτεκτόνων Νικηφορίδη & Cuomo. Εδώ, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο λευκός καταρράκτης, που θυμίζει κινηματογραφική οθόνη -τιμώντας το σινεμά που λειτουργούσε εκεί στις αρχές του 20ού αιώνα-, ενώ ένα τμήμα του είναι πλακόστρωτο -με αναπαραγωγές του αυθεντικού δαπέδου- κι ένα άλλο καλύπτεται από γκαζόν.
Φιλοσοφία Η γαστρονομική πρόταση του σεφ Δημήτρη Τασιούλα αποδίδει με μια σύγχρονη γλώσσα την αγαπημένη αστική κουζίνα της πόλης και η γευστική απόλαυση ολοκληρώνεται με classic cocktails από το αναγνωρισμένο team του mixologist Αχιλλέα Πλακίδα και την ομάδα του από το Tiger Loop -το μπαρ του On Redisence Hotel.
Γεύση Η μοντέρνα εκδοχή των γεμιστών με τραγανή ντομάτα, που γεμίζονται με ριζότο και μπουράτα βουβαλίσια από την Κερκίνη, ο μουσακάς με Black Angus, το καλκάνι από τη Μαύρη Θάλασσα, που τρώγανε οι παλιοί Κωνσταντινουπολίτες, η ντομάτα σαλάτα με χέλι και αγγούρι, οι γαρίδες κανταΐφι και για το φινάλε γλυκό Ottoman με βάση το παγωτό κανέλα, το οποίο σερβίρανε σε τουρκικά καφενεία της παλιάς Θεσσαλονίκης.
Κάβα Η ανανεωμένη κάβα του αφιερώνει αυτό το 2μηνο στα rose κρασιά, που μπορείτε να απολαμβάνετε και by the glass, όπως και τα classic cocktails του bar.
Highlight Ο φιλόξενος κήπος και η θέση του το καθιστούν σημείο ορόσημο του κέντρου.
Tip Κάντε online κράτηση χωρίς καθυστερήσεις και αναμονές στο www.olymposnaoussa.gr/gr.
Info Λεωφόρος Νίκης 5, τηλ. 2310 275715, Facebook, Instagram
#Πόρτα Ανοιχτή
Περιοχή Μονή Λαζαριστών
Χώρος Μια επιλογή που θυμίζει απόδραση στην εξοχή. Το urban casual περιβάλλον του κήπου, στο απόλυτα νησιώτικο σκηνικό -η αυλή της λευκής μονοκατοικίας με τα μπλε παράθυρα, που ανήκε στον τραγουδιστή Χρύσανθο-, είναι πνιγμένο στα δέντρα και τα λουλούδια, προσφέροντας δροσιά τα ζεστά μεσημέρια και βράδια. Είτε επιλέξτε τα τραπεζάκια του είτε το open bar, σας εκπλήσσει μόνο θετικά.
Φιλοσοφία Εδώ, συνδυάζετε ποτό και φαγητό, ανάλογα την ώρα και τη διάθεση. Το μενού προσανατολίζεται σταθερά στην ΑΑ πρώτη ύλη, την απλότητα, τις μεσογειακές κι ελληνικές γεύσεις και τις value for money τιμές. Στο επίκεντρο του καταλόγου, τα specialties, ανανεώνονται κάθε έξι μήνες τουλάχιστον, με εποχικά πιάτα.
Γεύση Ταρτάρ παντζαριού με αβοκάντο, κινόα και dressing από μαγιονέζα wasabi, καρπάτσιο λαβράκι με τζίντζερ, λάιμ και μαριναρισμένα, ωμά λαχανικά, ριζότο «γεμιστά» με πιπεριές ντομάτα και φέτα και χοιρινό φιλέτο με σάλτσα από σταφύλι, μέλι δυόσμο και φέτα. Πιάτα με ποικιλίες σερβίρονται για ούζο ή μπίρα, ενώ για τους sweet lovers, η πανακότα με γιαούρτι, βανίλια, παστέλι και μέλι είναι αληθινή απόλαυση.
Κάβα Φέτος, το ολοκαίνουριο κελάρι γίνεται ο χώρος για να απολαμβάνετε το κρασί σας από την ανανεωμένη κάβα. Με περισσότερες από 70 ετικέτες στη wine list, διαθέτει κρασιά από όλες τις βασικές ποικιλίες των γνωστών οινοποιείων της Ελλάδας, δίνοντας πλέον χώρο και σε μικρότερους παραγωγούς και στηρίζοντας την τοπική οινοπαραγωγή αλλά και signature cocktails από τον Ηλία Κωνσταντινίδη.
Highlight Η νέα γκαλερί θα φιλοξενεί εκθέσεις ανά διαστήματα, προσφέροντας κι ένα πολιτιστικό ενδιαφέρον σε κάθε επισκέπτη.
Tip Κάθε Τρίτη, στο πλαίσιο του Food Festival, σερβίρεται μενού σε ειδική τιμή (10€), με επιλογές από δύο ορεκτικά, δύο σαλάτες, δύο κυρίως πιάτα κι ένα γλυκό. Κάθε Πέμπτη, την Burger Thursday, με κάθε λαχταριστό burger θα απολαμβάνετε δωρεάν κι ένα αναψυκτικό ή ένα βαρέλι Voria.
Info Κολοκοτρώνη 13, Στ/πολη, τηλ. 2311 265325, Facebook, Instagram
#Το Μανιτάρι
Περιοχή Καλαμαριά
Χώρος Το εστιατόριο κλείνει 13 χρόνια λειτουργίας, συνεχίζοντας να αποτελεί σημείο αναφοράς στον χώρο της γαστρονομίας για την ανατολική Θεσσαλονίκη. Με μια φωτεινή και φιλόξενη σάλα, με τα μοναστηριακού τύπου τραπέζια και τα ιδιαίτερα φωτιστικά του, το καλοκαίρι σας υποδέχεται στις δύο υπέροχες βεράντες του, για να απολαύσετε το φαγητό, το κρασί ή τα cocktails από τους έμπειρους bartenders. Ιδανική επιλογή για χαλαρά προσωπικά ή επαγγελματικά γεύματα.
Φιλοσοφία Το μενού, που υπογράφει ο βραβευμένος consultant chef Δημήτρης Παμπόρης, έχει και vegan και gluten free χαρακτήρα.
Γεύση Τραγανά dumplings με μοσχαρίσια ουρά και αφρό τζατζίκι, μοσχαρίσιο φιλέτο με νιόκι και πέστο τρούφας, ριζότο λαχανοντολμά με βουβαλίσιο κιμά και αφρό αβγολέμονο είναι μερικές από τις κορυφαίες προτάσεις του μενού.
Κάβα Μεγάλη κάβα κρασιών από ελληνικούς αμπελώνες, που ολοκληρώνουν μια αληθινή γευστική εμπειρία.
Highlight Το εστιατόριο έχει βραβευθεί με τα βραβεία της Ελληνικής Κουζίνας και από τον οδηγό FNL.
Tip Θα το βρείτε ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από το μεσημέρι.
Info Θ. Σοφούλη 57, 2ος ορ. Εμπορικού Σοφούλη, τηλ. 2310 415 289, 2310 415 289, Facebook, Instagram
#Χαρούπι
Περιοχή Λαδάδικα, απέναντι από το Λιμάνι
Χώρος Ένας μοντέρνος, λιτός και φωτεινός χώρος, που αποπνέει αρμονία -θυμίζει και λίγο μπιστρό- και αποθεώνει την κρητική φιλοξενία.
Φιλοσοφία Το εστιατόριο του αναγνωρισμένου κρητικού σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, με συνοδοιπόρο τον Γιάννη Παπαδογιαννάκη, δημιουργεί και προτείνει γεύσεις της Κρήτης, με εμμονή στην εποχικότητα και τις άριστες πρώτες ύλες -τυριά, ελαιόλαδα, χόρτα, όλα από τη γενέτειρά του, και κρέατα από τη Μακεδονία. Το μενού του, που ανανεώνεται συχνά, αποτελεί ύμνο στην κρητική γη και παράδοση.
Γεύση Τάρτα κρεατότουρτα με αρνάκι ζυγούρι, ντάκο σε ταρτάκι με κρέμα τυριού ντοματίνια, ρίγανη, κεφτεδόπιτα ανεβατή με γραβιέρα, φρέσκες χυλοπίτες με κατσικίσιο γάλα, φουκάκι, που είναι η χοιρινή τηγανιά με πιπεριές και συνοδεύεται από τρεις υφές πατάτας, ανοιχτή μαραθοτυρόπιτα σε στρώσεις με ξηροτήγανα, πράσινη σαλάτα του κρητικού καφενείου, κολοκυθοανθοί με ρύζι και μυρωδικά και η νέα μελιτζανοσαλάτα. Στο μενού θα βρείτε, επίσης, εξαιρετικά τυριά, όπως γραβιέρα 12μηνης ή 24μηνης ωρίμανσης. Η νέα σοκολατόπιτα χαρουπιού με βάση το brownie και κρέμα πατισερί και το γαλακτομπούρεκο με στακοβούτυρο και παγωτό, με γεύση τριαντάφυλλο, αποτελούν τις κορυφαίες γλυκές απολαύσεις του καλοκαιριού.
Κάβα Εδώ θα απολαύσετε καθαρές ρακές και τσικουδιές, και περισσότερους από 70 οίνους του κρητικού αμπελώνα.
Highlight Γαμοπίλαφο, αρνάκι τσιγαριαστό με κρασί & κοφτό μακαρονάκι, χοχλιοί μπουμπουριστοί.
Tip Κάθε εποχή, τα φρέσκα υλικά έχουν τον πρώτο λόγο στην κουζίνα.
Info Δόξης 4, τηλ. 6988526262, Facebook, Instagram
#Χαμόδρακας
Περιοχή Νέα Κρήνη
Χώρος Το ανακαινισμένο πλέον μαγαζί υποδέχεται τη νέα εποχή και την καλοκαιρινή σεζόν. Η θέση του μπροστά στις βάρκες του Θερμαϊκού, αγναντεύοντας τον φάρο του Καρά-Μπουρνού, του χαρίζει την πιο ειδυλλιακή θέα και το καθιστά ιδανικό προορισμό για ψαροφαγία αξιώσεων.
Φιλοσοφία Η παραδοσιακή ψαροταβέρνα, που ιδρύθηκε το 1926 από τον Λεωνίδα Χαμόδρακα, εδώ και δεκαετίες στηρίζει την ποιοτική, ελληνική κουζίνα. Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο, ενώ έχει τιμηθεί και με μια σειρά από διακρίσεις στην πορεία του.
Γεύση Σχεδόν όλα τα όστρακα -αποτελούν το σήμα κατατεθέν του-, ενώ από τις σπεσιαλιτέ του είναι το ριζότο θαλασσινών, τα μύδια με λευκό κρασί, οι νέες σαλάτες με φράουλα ή φακές ή ξηρούς καρπούς ή καβούρι και παντζάρι, ο ροφός φέτα στον φούρνο, η συναγρίδα φέτα με λαχανικά, το φαγκρί με σάλτσα λεμόνι και λαχανικά και το καλαμάρι με φύκια και παρμεζάνα.
Κάβα Με εργαλείο τη νέα, εμπλουτισμένη κάρτα κρασιών, ο ειδικός στην οινογευσία και το pairing προτείνει και συμβουλεύει τους πελάτες τους ιδανικούς συνδυασμούς, για την ολοκληρωμένη απόλαυση. Η wine list απαρτίζεται από μικρούς παραγωγούς, τοπικά βιολογικά και βραβευμένα κρασιά του διεθνή αμπελώνα, για να γνωρίσει ο πελάτης σπάνιες γεύσεις, όπως το ούζο Σαμαρά από Μυτιλήνη ή το Ματαρέλλη.
Highlight Η breathtaking θέα του!
Tip Τα φρέσκα κυδώνια που ανοίγονται για εσάς την ίδια στιγμή κι έκαναν τον Χαμόδρακα γνωστό, καθιερώνοντάς τον στην κορυφή της συνείδησης του κόσμου
Info Μανώλη Γαγύλη 13, Καλαμαριά, τηλ. 2310 447943, Facebook, Instagram
#Ψησταριά η Διαγώνιος
Περιοχή Πλατεία Φαναριωτών
Χώρος Το πιο διαχρονικό κοσμικό εστιατόριο του κέντρου, που έχει μεγαλώσει κυριολεκτικά γενιές και γενιές, φιλοξενείται σ’ ένα κτίριο του Μεσοπολέμου. Παρά την ευρύχωρη σάλα του με τις χαρακτηριστικές βιεννέζικες καρέκλες και το ζεστό φωτισμό, τους θερινούς μήνες τα καθιστικά στο πεζοδρόμιο γίνεται το δημοφιλέστερο σημείο και με θέα στην κίνηση της πλατείας.
Φιλοσοφία Καθαρές πρώτες ύλες, άριστης ποιότητας για κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Η απλότητα στις συνταγές, που είναι, όμως, νόστιμες και καλοεκτελεσμένες το καθιστούν τόσο διαχρονικό.
Γεύση Οι προτάσεις είναι απλές, αλλά με τόσο σπιτική, χαρακτηριστική γεύση που δεν τις ξεχνάς εύκολα: γύρος, σουτζουκάκια -με το χαρακτηριστικό μπούκοβο και πεντανόστιμη μουστάρδα στο πλάι-, τηγανητές πατάτες, ποικιλία από κλασικές σαλάτες και χειροποίητες αλοιφές. Είναι σημαντικό ότι όλα τα κρεατικά προέρχονται από ζώα ελληνικής εκτροφής.
Κάβα Συνοδεύστε το φαγητό σας με κάποια επιλογή από τη μεγάλη γκάμα κρασιών & αποσταγμάτων.
Highlight Εδώ, θα παρατηρήσετε ότι συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες, κάτι που ελάχιστα εστιατόρια έχουν πετύχει σε βάθος χρόνου.
Tip Η επιτυχημένη ομάδα των Γλυκάνισου, Marea και Iberico συνεργάστηκε με τον πρώην ιδιοκτήτη της Διαγωνίου, Σίμο Τσιμπέρη και συνεχίζουν με συνέπεια και απόλυτο επαγγελματισμό μια γαστρονομική ιστορία 46 ετών!
Info Στρατηγού Καλλάρη 13, τηλ. 2310 260958, Facebook, Instagram
#Iberico
Περιοχή Δυτική είσοδος της Θεσσαλονίκης
Χώρος Βιομηχανική αρχιτεκτονική και νεοκλασική αισθητική συνδυάζονται τέλεια στο εσωτερικό, με τους πέτρινους τοίχους, το ξύλινο πάτωμα, τα βελούδινα και δερμάτινα καθίσματα με τις ροτόντες, τους πολυέλαιους και τα μοντέρνα φωτιστικά -το lighting design είναι εξαιρετικό. Μοντέρνα ψυγεία με γυάλινες πόρτες κι επιτοίχιες κάβες απλά ολοκληρώνουν ιδανικά το ντεκόρ. Το καλοκαίρι, η super καλόγουστη ταράτσα σάς υποδέχεται στο ομορφότερο περιβάλλον, για μοναδικές βραδιές κάτω από τα άστρα.
Φιλοσοφία Η αποθέωση της κρεατοφαγίας, σ’ ένα υψηλής αισθητικής σκηνικό, όπου η ποιότητα και η απόλυτη αίσθηση φιλοξενίας είναι διάχυτες.
Γεύση Τα πιάτα επηρεάζονται από διεθνείς κουζίνες, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις κοπές των κρεάτων, τα οποία προέρχονται από τις πιο σημαντικές ελληνικές φάρμες. Ζητήστε να δοκιμάσετε τις χειροποίητες χυλοπίτες με μάγουλα μοσχαρίσια.
Κάβα Με 280 ξένες κι ελληνικές ετικέτες σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας ενθουσιάσει.
Highlight Ο χώρος της ταράτσας, που προδιαθέτει για μοναδικές στιγμές, αλλά και ο ξυλόφουρνος, όπου ψήνονται οι πίτες, τα ζυμάρια και κάποια φαγητά του μενού.
Tip Κάντε οπωσδήποτε κράτηση, κι αν θέλετε κάτι πιο σπέσιαλ, προτιμήστε τον prive χώρο. Υπάρχει άνετο πάρκινγκ έξω από το μαγαζί.
Info Νικ. Μάντζαρου 18 &, Κώττα Ρούλια, Τηλ. 2310 532800, Facebook, Instagram
#Marea Sea Spirit
Περιοχή Πλατεία Φαναριωτών
Χώρος Στην πιο urban γωνιά της πόλης, στην καρδιά του κέντρου, η κλασική αισθητική της παλιάς Θεσσαλονίκης συναντάει τη μοντέρνα προσέγγιση της γαστρονομίας, σ’ έναν χώρο σύγχρονο, φωτεινό, που σε προδιαθέτει για την απόλαυση που ακολουθεί.
Φιλοσοφία Στο επίκεντρο του σύγχρονου αυτού sea food restaurant βρίσκεται η ψαροφαγία με τις πιο μοντέρνες τεχνικές .
Γεύση Η μικρή σχετικά κάρτα επιτρέπει να αποδίδονται πιάτα με ποιότητα και απόλυτη αρτιότητα. Η δημιουργική και φρέσκια διάθεση συνθέτει γευστικούς συνδυασμούς, που ξυπνούν όμως μνήμες από παλιά, αστικά τραπέζια. Οι πρώτες ύλες επιλέγονται αυστηρά για κάθε συνταγή.
Σπεσιαλιτέ Γλώσσα μενιέρ, μαρινάτος ξιφίας, χειροποίητο κριθαράκι με φρέσκια γαρίδα.
Κάβα Μια ενδιαφέρουσα wine list ελληνικών και ξένων κρασιών κάνουν μοναδικά pairings με τις προτάσεις του μενού.
Highlight Το κλασικό πλέον σουφλέ σοκολάτας.
Tip Κάντε έγκαιρα κράτηση, ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες ημέρες, που το γεύμα στο πεζοδρόμιο με θέα τη θάλασσα είναι η τέλεια εμπειρία!
Info Λώρη Μαργαρίτη 13, τηλ. 2310 257696, Facebook, Instagram
#Feyrouz skg
Περιοχή Κέντρο Θεσσαλονίκης – Λ. Πύργος
Χώρος Ένα street food spot στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με πολλές διακρίσεις και βραβεία FNL, που μεταφέρει τις γεύσεις και τα αρώματα του τόπου από τον οποίο κατάγονται οι ιδιοκτήτες. Feyrouz είναι το όνομα της διασημότερης λιβανέζας τραγουδίστριας. Είναι, όμως, και το όνομα της μαγείρισσάς του, Φειρούζ-Ελένης, που πρεσβεύει το όνειρο να ενωθούν οι γευστικές κουλτούρες της περιοχής του Λεβάντε. Πλέον, ήρθε και στη Θεσσαλονίκη με πιάτα που διηγούνται ιστορίες.
Φιλοσοφία Ένας χώρος με γευστικούς θησαυρούς που θα ανακαλύψετε μόλις περάσετε το κατώφλι αυτού του σύγχρονου μαγειρείου. Σερβίρει καθημερινά φρέσκο artisanal street food με σταθερή ποιότητα και χειροποίητη φροντίδα. Ξεκίνησε το 2014 από μια 5μελή οικογένεια, χτίζοντας τα θεμέλια της ιδέας για ένα διαφορετικό και σύγχρονο φαγητό δρόμου. Συνδέεται άρρηκτα με την πολυπολιτισμικότητα κι εμπνέεται από τη γαστρονομική συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης. Με φιλοσοφία ότι «το γρήγορο φαγητό δε χρειάζεται να είναι πρόχειρο, αλλά εξαιρετικά ποιοτικό και βαθιά γευστικό», αποτελεί τον νέο γευστικό εθισμό.
Γεύση Με αφετηρία την παράδοση, τον πειραματισμό και το παιχνίδι των προσμίξεων η κουζίνα του γίνεται δημιουργική, σύγχρονη με τελικό κριτήριο τη βαθιά νοστιμιά. Επηρεάζεται από την εποχικότητα κι εντοπιότητα των πρώτων υλών και αξιοποιεί το terroir στο οποίο φιλοξενείται. Οι κορυφαίες προτάσεις είναι τα λαχματζούνια με µοσχαρίσιο κιµά ή με λαχανικά για τους vegans, ή ακόμα και με μείγμα μπαχαρικών και ξηρών καρπών. Οι κρεμώδεις σούπες, όπως η Μαχλούτα με κόκκινη φακή, κολοκύθα και μαραθόσπορο, η Μπορντούρα με παντζάρι, καρότο, τζίντζερ, ξινόµηλο και νεράντζι είναι μαγεία στον ουρανίσκο. Όπως και τα αφράτα χειροποίητα πεϊνιρλί -με χοιρινό και μελιτζάνες, με κόκορα κρασάτο ή με κοτόπουλο κάρυ. Μπαλαρίνες ολικής αλέσεως με χειροποίητο φυσικό προζύμι μακράς ωρίμανσης και σπιτικές χορτοφαγικές εκδοχές για γέμιση: σούρκι, ναζίκ μπαιλντί, πράσο ρεζενέ. Ο μπακλαβάς με αλεύρι φαγόπυρου, το γαλακτομπούρεκο με τυρί Αστυπάλαιας και ο κιουνεφές με φρέσκια µυζήθρα Κρήτης και αιγοπρόβεια γραβιέρα Ταϋγέτου αποτελούν την πιο γλυκιά τριλογία.
Tip Εδώ, καβουρντίζονται τα μπαχαρικά, σερβίρονται φυσικά κρασιά και ειδικά διαλεγμένες μπίρες.
Info Μητρ/λεως 125 & Ν. Φωκά, τηλ. 2310 251773, Facebook, Instagram
#Mare e Monti
Περιοχή Πανόραμα
Χώρος Φίνα αισθητική με κλασικές λεπτομέρειες, χαμηλός φωτισμός και μια open-air kitchen συνθέτουν ένα πολύ χαλαρό περιβάλλον για να απολαύσετε το φαγητό σας.
Φιλοσοφία Αυθεντική ιταλική, comfort κουζίνα, με παραδοσιακές συνταγές από γιαγιάδες και μαμάδες, που παραμένουν αυτούσιες. Στο Πανόραμα ή στην νέα street εκδοχή του στην Αγορά Μοδιάνο.
Γεύση Το φετινό καλοκαίρι θα έχει έντονα τη μυρωδιά της Μεσογείου με προτάσεις από την παραδοσιακή κουζίνα της Νότιας Ιταλίας, όπως η Σικελία με την Pasta Alla Norma και τα Ravioli Siciliani, γεμιστά με καπνιστό τυρί Scamorza, μελιτζάνα και πρόβειο ανθότυρο, με έντονες νότες από φρέσκο βασιλικό και τοματίνια. Το μενού τιμά τη Μεσόγειο με Spaghetti ai frutti di mare και μ’ ένα φρέσκο κριθαράκι με κουρκουμά, το Risoni ai Gamberi. Η συνέχεια περιλαμβάνει την Cucina Povera, με Linguine alla caprese -φόρο τιμής στη θεά Παρθενόπη από τον Κόλπο της Νάπολη.
Κάβα Προτείνονται τα Rosé Cerasuolo d’Abruzzo Doc -εξαιρετικό με ελαφριές σαλάτες και μαριναρισμένα λευκά κρέατα- και το Trabochetto Pecorino, ένα κρασί που συνδυάζεται με ψητά ψάρια, λαχανικά tempoura και όστρακα.
Highlight Όλα τα ζυμαρικά που χρησιμοποιούνται στις συνταγές είναι αυθεντικά ιταλικά και χειροποίητα.
Tip Κάντε κράτηση για να είστε σίγουροι ότι δε θα απογοητευτείτε τις ημέρες που λειτουργεί: ΔΕΥ: 18.30 – 01.00, ΤΡ – ΠΑ: 18.30 – 24.00, Σ: 14.00 – 24.00 & Κ: 13.00 – 18.00.
Info Βενιζέλου 13, τηλ. 2310 343344
“Pasta Fresca”, Αγορά Μοδιάνο, τηλ. 698 4144375, Facebook, Instagram
#Delifish By Trizoni στην Αγορά Μοδιανο
Περιοχή Κέντρο Θεσσαλονίκης
Χώρος Στην κάτω πλευρά της εμβληματικής Αγοράς Μοδιάνο -επί της Βασιλέως Ηρακλείου-, η καινούρια γαστρονομική πρόταση στο street food φέρει την υπογραφή του ομίλου Τριζόνι. Με κινητήρια δύναμη το μεράκι και την εμπειρία 40 ετών, η γευστική καινοτομία αναμένεται να αναπτυχθεί ως το νέο trend της πόλης.
Φιλοσοφία Το Delifish γεννήθηκε από τον Αστέριο Σουσούρα -όχι τυχαία- σε μια πόλη με απαιτητικό κοινό και που έχει ήδη μπει στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης. Στόχος του είναι να αποτελέσει τη healthy πρόταση του street food, μέσα από θαλασσινά και υλικά άριστης ποιότητας, που οδηγούν σε γεύσεις, οι οποίες βαδίζουν πάνω στην πλούσια γευστική μας παράδοση. Η διαχρονική δυναμική του brand Trizoni και της έμπειρης ομάδας του αποτελούν εγγύηση για το άρτιο αποτέλεσμα, ενώ η εμπιστοσύνη του κοινού στις αυθεντικές γεύσεις ψαριών και θαλασσινών του είναι δεδομένη.
Γεύση Ενταγμένη στο ξεκάθαρο concept της new age ψαροφαγίας, η αυθεντική προσέγγιση στις κλασικές εκδοχές των fish ‘n chips, όσο και σε πρωτοποριακές συνθέσεις, όπως fish burgers και tacos de pescado, δημιουργεί προτάσεις υψηλής διατροφικής αξίας και απαράμιλλης γεύσης.
Highlights Την κορυφαία -στο είδος της- κουζίνα του θρυλικού Τριζονιού, θα έχουν πλέον την ευκαιρία να δοκιμάσουν ακόμα περισσότεροι.
Tip Το project Delifish αναμένεται να κάνει έναρξη εντός Ιουνίου.
Info Στοά Μοδιάνο, Βας. Ηρακλείου 33
#Trizoni Exclusive
Περιοχή Λαδάδικα
Χώρος Το Τριζόνι Θεσσαλονίκης διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του σ’ ένα από τα πιο εμβληματικά ισόγεια κτίσματα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, απέναντι από την είσοδο του Λιμανιού. Ένας κλασικά διακοσμημένος χώρος, αντάξιος του ονόματος και της φήμης του. Η ανακαινισμένη και φιλόξενη αυλή του, θυμίζει Τοσκάνη στην αισθητική της, με τις άνετες ροτόντες και τις σιδερένιες πολυθρόνες με τις μαξιλάρες, που προσδίδουν μια αίσθηση coziness.
Φιλοσοφία Το μυστικό της επιτυχίας του σε λίγες λέξεις; Διαθέτει αποκλειστικό δίκτυο αλιέων, με δική του καθημερινή τροφοδοσία. Είναι πρωτοπόρο στη nose to tail μαγειρική, ώστε να μη χάνεται τίποτα, ελαχιστοποιώντας έτσι τα απόβλητα. Δεν εκτελούνται ποτέ συνταγές με περισσότερα από τρία βασικά υλικά, για να αναδεικνύεται σωστά η πρώτη ύλη. Εμπιστεύεται το ψήσιμο των ψαριών αποκλειστικά στα κάρβουνα, όπως και άλλες παρασκευές.
Γεύση Το νέο μενού με πιάτα ψαροφαγίας θα ενθουσιάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.
Κάβα Ο εξειδικευμένος sommelier Κωνσταντίνος Κωστάκης θα σας μυήσει στη μαγεία του οίνου, μέσα από μια λίστα 220 ελληνικών και διεθνών ετικετών.
Highlights Raw Bar: Shop in a shop που επιμελείται τις ωμές κοπές μεσογειακής δημιουργικότητας.
Tip Το ανανεωμένο και ιδιαίτερα ευρύχωρο περιβάλλον του στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα seafood spots της πόλης.
Info Δόξης 1 & Σαλαμίνος 12, τηλ. 2310 542533, Facebook, Instagram
#Trizoni sea treasures
Περιοχή Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Χώρος Από τότε που ο ντόπιος ψαροντουφεκάς Γιώργος Σούσουρας μεταμόρφωσε την πανέμορφη αυλή του σπιτιού του σε στέκι ψαροφαγίας πέρασαν 40 χρόνια και ούτε που το είχε φανταστεί ότι θα εξελισσόταν σε ένα εστιατόριο με διακρίσεις και αξιώσεις στον ελληνικό γαστρονομικό χάρτη. Φέτος, αισθητά ανανεωμένο, -τόσο μοντέρνο όσο και φιλόξενο ταυτόχρονα- σας περιμένει στην ίδια παραδεισένια αυλή, όπου δεσπόζουν η ψησταριά και ο ξυλόφουρνος, εκεί, δηλαδή, όπου στηρίζεται η γαστρονομική του ταυτότητα.
Φιλοσοφία Το φαγητό είναι μια ιεροτελεστία, μια εμπειρία, στην οποία βοηθάει η χρήση της φωτιάς να επιτευχθεί. Το μυστικό εδώ είναι οι πρώτες ύλες, που προέρχονται από τις θάλασσες της Χαλκιδικής, η απλότητα των συνταγών, στις οποίες, όμως, περισσεύει η δημιουργικότητα, και όλα τα υλικά, που τιμούν το terroir και είναι αυστηρά εποχικά. Ειδική μνεία αξίζει στο Raw bar, για τις κοπές ωμών ψαριών, και τα concepts «στα κάρβουνα», «στο τηγάνι» και «στον ταβά» για τις αγιορείτικες εκδοχές μαγειρέματος των ψαριών.
Γεύση Ντολμάς μυδοπίλαφο πάνω σε κρέμα ταραμά.
Κάβα Νέα εμπλουτισμένη wine & cocktail list από εξειδικευμένο mixologist, που μπορείτε να απολαμβάνετε ακόμα και στο bar αναμονής. Εδώ, τιμούν και τα τοπικά κρασιά με το παραπάνω.
Highlights Κάθε εβδομάδα, ένα διαφορετικό, γαστρονομικό μενού από τη 40χρονη πορεία του θα ξυπνάει γευστικές μνήμες.
Tip Η κράτηση θεωρείται απαραίτητη. Από τη φετινή σεζόν, θα λειτουργεί όλο τον χρόνο, τον χειμώνα μόνο τα σαββατοκύριακα, για να απολαμβάνετε τους γευστικούς θησαυρούς του δίπλα στο τζάκι της φιλόξενης «κατοικίας».
Info Κρυοπηγή Χαλκιδικής, τηλ. 23740 51945, Facebook, Instagram
#Thess Bao
Περιοχή Κέντρο Θεσσαλονίκης
Χώρος Μοντέρνο περιβάλλον με ambient από Άπω Ανατολή και γλυκός, χαλαρωτικός φωτισμός συνθέτουν ένα ήρεμο και φιλόξενο σκηνικό, για να απολαμβάνετε και in house -στις ξύλινες μπάρες και τα σκαμπό του- τις γευστικές εκπλήξεις του.
Φιλοσοφία Με motto #γαστρονομία_που_τρώγεται_στο_χέρι, εδώ, απολαμβάνετε ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο on the go. H μαγειρική κουλτούρα στην οποία δίνεται έμφαση είναι η ελληνική -και όχι μόνο- κουζίνα σ’ ένα ασιατικού τύπου ψωμάκι. Τα πληθωρικά bao buns των Δημήτρη Παμπόρη, Γιάννη Ζιάγκα και Γιάννη Πατέικα κλείνουν μέσα τους πειραγμένες, comfort συνταγές, χαρίζοντάς τους μια μοναδική θέση στον fine street food χάρτη.
Γεύση Από το vegan/vegetarian menu, επιλέξτε μπακαλιάρο «Αγιορείτικο» Bao Bun, Greek salad Bao Bun, Mushroom Kentucky, Pulled Pork “a la grec” bao μουσακά, bao γεμιστά με λουκάνικο τζουμαγιάς ή με κοκκινιστά μάγουλα μοσχαρίσια, καραμελωμένη πανσέτα ΒΒQ, τραγανές γαρίδες με spicy μαγιονέζα sriracha. Εκτός από τα αφράτα ψωμάκια, λαχταριστές είναι και οι crushed potatoes, που σερβίρονται με δημιουργικές επικαλύψεις.
Highlight Must try τα bao μπουγάτσα και Banoffee με φρέσκια μπανάνα και μερέντα.
Tip Τα χειροποίητα ψωμάκια bao bun ζυμώνονται καθημερινά στον χώρο από έμπειρους αρτοποιούς. Όλες οι παρασκευές γίνονται από φρέσκα υλικά κι ετοιμάζονται από επαγγελματίες μάγειρες. Το βρίσκετε ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Info Καλαποθακη 3, τηλ. 2310 235225, Λώρη Μαργαρίτη 11, τηλ. 2310 235226, Facebook, Instagram
#10 Τραπεζια
Περιοχή Παραλία
Χώρος Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο στο κέντρο για ένα χαλαρό γεύμα κάθε στιγμή της ημέρας. Ο χώρος όσο πιο λιτός μπορεί να γίνει, δεν τραβάει την προσοχή, αλλά σας χαλαρώνει ώστε να είναι η προσοχή σας εστιασμένη αποκλειστικά στη γεύση.
Φιλοσοφία Ο Μανώλης Παπουτσάκης και οι συνεργάτες του κέρδισαν το απαιτητικό κοινό της πόλης, με τους πειραματισμούς τους για νέες εμπειρίες του ουρανίσκου. Αν σας ενδιαφέρει η προσοχή και ιδιαίτερη έμφαση στο ποιοτικό και διαφορετικό φαγητό, μέσα από τη φιλοσοφία του μεζέ, είστε στο σωστό μέρος. Το ευφάνταστο μενού συνδυάζει παράδοση και σύγχρονες τεχνικές σε μια μόνο μπουκιά. Αν, δε, αναφερθούμε και στο plate setting, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα κανονικό εστιατόριο.
Γεύση Το μενού αποτελείται από 20 πιάτα, με έξτρα 10 προτάσεις ημέρας, που εναλλάσσονται. Croustade με μελάνι σουπιάς, σμετάνα, καβούρι, σόγια και χαβιάρι πέστροφας, μπρουσκέτα με χέλι και λούντζα, γεμιστά με τόνο, αρνάκι τσιγαριαστό με τραχανά, γαρίδες σωτέ με σπαράγγι ή γαρίδες με ρύζι «Παφ», φασολάκια σχάρας με πεπόνι, οφτή μελιτζάνα, μαύρη φακή, χόρτα τσιγαριαστά με αβγό μάτι και λουκάνικο ξυδάτο ή πανσέτα με πουρέ πατάτας. Για το φινάλε, πειραγμένη Πάβλοβα πεπόνι ή Μπαμπάς χαρουπιού.
Κάβα Εξαιρετικά αποστάγματα από την Κρήτη -και όχι μόνο- και κρασιά βιολογικά ή φυσικά από μια καλά ενημερωμένη κάβα.
Highlight Αν και μικρές οι μερίδες του, είναι τόσο απολαυστικές και σας καλύπτουν πλήρως, αν και απαιτούν τη συνοδεία ρακής ή τσίπουρου.
Tip Κάντε κράτηση οπωσδήποτε για οποιαδήποτε μέρα!
Info Στρ. Καλλάρη 4, τηλ. 2310 251010, Facebook, Instagram
#COOKFLIX
Το CookFlix μπορεί να είναι μια «κουζίνα φάντασμα», εντούτοις τα φαγητά που ετοιμάζει -για delivery ή take away- είναι πολύ αληθινά και κυρίως πεντανόστιμα.
Tι είναι η ghost kitchen;
Πρόκειται για έναν χώρο προετοιμασίας φαγητού, όπου παρασκευάζονται γεύματα προορισμένα να μπουν σε πακέτα για παράδοση στον χώρο σας.
Τι είναι το CookFlix;
Ξεκίνησε στην ανατολική Θεσσαλονίκη το 2021 μέσα από μια «κουζίνα φάντασμα», εγκαινιάζοντας ένα πρωτοποριακό μοντέλο στον χώρο της γαστρονομίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια νέα γαστρονομική εμπειρία, με την υπογραφή του καταξιωμένου σεφ Νίκου Τζούμα (ΜAMAΛOUKA, Mnēmes). Σε αυτό το ιδιαίτερο εργαστήρι γεύσεων, οι αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες μετατρέπονται σε γευστικά αριστουργήματα, με αγάπη και μεράκι. Η δημιουργική ομάδα του συνθέτει τρία διαφορετικά projects, δηλαδή, τρία διαφορετικά μενού για τρία διαφορετικά, ψηφιακά εστιατόρια, που άνοιξαν την περίοδο της καραντίνας.
Ποια είναι τα projects του CookFlix;
Το ταξίδι του στις γεύσεις του κόσμου ξεκινάει με την απόλαυση του street food από το Hot Box. Ζουμερά burgers και τραγανές, τηγανητές πατάτες σας οδηγούν στο πιο mainstream νεοϋορκέζικο dinner. Η σκυτάλη περνάει στο Eight Pieces με τις λαχταριστές πίτσες και μακαρονάδες του, που σας μεταφέρει νοερά στο top εστιατόριο της Ρώμης. Και η διαδρομή ολοκληρώνεται με τις ελληνικές, παραδοσιακές, homemade προτάσεις του Mámi.
Για ποιον μαγειρεύουν στο CookFlix;
Μα φυσικά για εσάς, αλλά χωρίς να χρειάζεται να το επισκεφθείτε -εκτός αν επιθυμείτε να πάρετε το γεύμα σας take away-, αφού έρχεται αυτό σε εσάς! Τελευταίος προορισμός του ταξιδιού, ο προσωπικός ή επαγγελματικός σας χώρος. Μέσω της Wolt και της eFood, το Cookflix παραδίδει στην πόρτα σας, γρήγορα κι εύκολα, ό,τι λαχταράει η όρεξή σας!
Το μότo «Το καλό φαγητό είναι το θεμέλιο της πραγματικής ευτυχίας».
Για γλυκό
#Peace ‘n Cake
Περιοχή Χαλάστρα
Χώρος Γεννήθηκε από την αγάπη της Ειρήνης για τη ζαχαρόπαστα και της Νίκης το μεράκι για τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου χώρου, ώστε να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Φιλοσοφία Ένα funcy pastry shop, με pastry chef τον Δαμιανό Φουρκιώτη και μια επαγγελματική ομάδα που κάνει γλυκά θαύματα! Εδώ, το φρέσκο γλυκό ετοιμάζεται μπροστά στον πελάτη την ώρα που το ζητάει. Καθημερινά, παρασκευάζονται διαφορετικά αλλά λίγα γλυκά, για να είναι πάντα φρέσκα.
Γεύση Πάστα αμυγδάλου σε μορφή μπάρας, chou κρακελέ με monte amber και cremeux μήλου, σιροπιασμένα τρίγωνα με patisserie salted caramel και crumble αμυγδάλου, macaroons, pavlova, τάρτες με φρούτα του δάσους, μπισκότα βουτύρου με ζαχαρόπαστα υπέροχα στολισμένες τούρτες, Red Velvet, lemon cake, brownies, cake pops και millefeuille είναι μερικές από τις κορυφαίες προτάσεις του.
Highlight Βέλγικες σοκολάτες, φρέσκο βούτυρο, φρέσκα φρούτα και μπαχαρικά, γάλα από φάρμα της περιοχής, μέλι Χαλκιδικής είναι μερικά από τα προϊόντα που απογειώνουν το αποτέλεσμα. Όλα τα γλυκά παρασκευάζονται χωρίς σκόνες, αλλά με παραδοσιακό τρόπο και καινοτόμες τεχνικές.
Tip Το εργαστήριο αναλαμβάνει όλα τα events -τούρτες γαμήλιες και γενεθλίων, καθώς και ατομικά γλυκά για κάθε περίσταση, που μεταφέρονται με ασφάλεια με τα vans ψυγεία του. Για εσάς που δεν μπορείτε να επισκεφτείτε τον χώρο, υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας και παράδοσης σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, στον χώρο σας καθημερινά.
Info Δημοκρατίας 6Α Χαλάστρα, τηλ. 2310 794011, Facebook, Instagram