Γευση

6+1 στέκια για πρωινό και brunch στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Στην ανατολική πλευρά της πόλης, σε περιμένουν ευχάριστες γευστικές εκπλήξεις

Σόνια Ταλαντινού
61-στέκια-για-πρωινό-και-brunch-στην-ανατολικ-950384
Σόνια Ταλαντινού

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο, οι προτάσεις για όμορφα πρωινά -με ξεχωριστές γαστρονομικές προτάσεις και όχι μόνο- είναι πολλές κι εξαιρετικές. Κάνε διάλειμμα από την καθημερινότητα, άλλαξε συνήθειες και ξέφυγε από τη ρουτίνα.

Στην ανατολική πλευρά της πόλης, σε περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις!

BrunchBox

Αυτή η καταπράσινη γωνιά της Θέρμης δεν έχει καταφέρει μόνο να αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα brunch spots της ανατολικής Θεσσαλονίκης από το 2017, αλλά να αποπνέει και την πιο cosy αίσθηση, προσφέροντας αυθεντική σπιτική φιλοξενία. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή κι αυτό εκφράζεται από κάθε διακοσμητική παρέμβαση, πιάτο που σερβίρεται και μυρωδιά που απολαμβάνεις όταν εισέρχεσαι στον χώρο. Η κ. Άννα φροντίζει τα εκατοντάδες(!) φυσικά φυτά, ετοιμάζει από μια σπιτική σπεσιαλιτέ της καθημερινά, ενώ ο γιος της, Κυριάκος ελέγχει κάθε λεπτομέρεια του χώρου -τη χαλαρή και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, τη μουσική που σε ταξιδεύει και το φιλικό σέρβις-, ώστε να είναι όλα άψογα. Όχι με την έννοια του «στημένου», αλλά της αληθινής ποιότητας και της αυθεντικής φιλοξενίας.

Φρέσκες σαλάτες με λαχανικά από τον οικογενειακό μπαχτσέ, βιολογικά αβγά, αφράτα, λαχταριστά panckes και ομελέτες, καθώς και τα most wanted γλυκά του, που ετοιμάζονται όλα στην ανοιχτή κουζίνα, στο κέντρο του μαγαζιού. Όταν έρθετε, ρωτήστε για τις πίτες, τα γλυκά και τη μοναδική σπιτική λεμονάδα της Άννας! Η ποιότητα και η γεύση συνυπάρχουν τόσο αρμονικά παντού: από τη συμπεριφορά των ανθρώπων του, τον εξαιρετικό καφέ και τα προσεγμένα ροφήματα ως τα cocktails. Το βέβαιο είναι πως ό,τι κι αν επιλέξετε, το Brunchbox είναι η ιδανική επιλογή για τα πρωινά σας.

*Brunch Box, Κολοκοτρώνη 25, Θέρμη, τηλ. 2311 295480, Facebook, Instagram

Exereton

Το Exereton είναι η απάντηση στο πώς μπορεί κανείς να συνδυάσει υγιεινές διατροφικές προτάσεις -χωρίς ζάχαρη και αλεύρι- με μοναδική γεύση. Ο χώρος, ένα φιλόξενο και μοντέρνο μίνιμαλ chalet με το επιβλητικό τζάκι, είναι ιδανικός για να απολαύσεις το brunch σου, από τις 10.00 – 15.00, στην απόλυτα γιορτινή ατμόσφαιρα. Οι προτάσεις είναι ατελείωτες, αλλά εμείς ξεχωρίσαμε κάποιες κι έχουμε πλέον τις αγαπημένες μας∙ η γιαπωνέζικη ομελέτα με Emmental, σχοινόπρασο και σόγια, τα αβγά scrambled σερβιρισμένα σε γαλλικό βουτυρένιο brioche με ελαφρώς spicy crispy italian salami, το Morning Boost, τα γαλλικά Brioche: αβγά ποσέ σε χειροποίητα βουτυρένια brioche με αλλαντικό coppa, γαρίδα, χαβιάρι χελιδονόψαρου και sauce hollandaise και το τoast Tartufato από ζεστό ψωμί ολικής άλεσης, γεμισμένο με κρέμα τυριού, τρούφα, τυρί Emmental, αλλαντικό coppa και roasted αβγό.

Φυσικά, από τη favorite taste list δεν απουσιάζουν τα πρωτότυπα και αφράτα αλμυρά ή γλυκά pancakes, τo vegan healthy bowl με μανιτάρια σοτέ, baby ρόκα, κινόα, αρακά, ντοματίνια confit με μυρωδικά και αβοκάντο και το vegan sandwich. Πριν φύγεις, δοκίμασε οπωσδήποτε την αποδομημένη μπουγάτσα με τραγανό καραμελωμένο φύλλο σφολιάτας και βελούδινη κρέμα βανίλιας Μαδαγασκάρης, το Eliza’s granola με φουντουκοβούτυρο, μπανάνα, σιρόπι σφενδάμου βιολογικό και ψημένα flakes καρύδας ή το Yoghurt Bowl με Apple granola, αμυγδαλοβούτυρο και φρέσκα κόκκινα φρούτα.

*Exereton, Στ. Καζαντζίδη 46, τηλ. 2310 464448, Facebook, Instagram

Lodge

Ξεκινώντας από την εξαιρετική αισθητική του χώρου και προχωρώντας στην πολυμορφικότητά του, που έχει να σου προσφέρει κάτι κάθε στιγμή της ημέρας, εμείς ξεχωρίσαμε την απόλαυση του brunch, όταν οι αισθήσεις βρίσκουν τη δική τους θέση. Απίθανοι γευστικοί συνδυασμοί και new entries στο brunch menu με την υπογραφή του σεφ Σάββα Σμάλη. Οι καλύτερες πρώτες ύλες ανακατεύονται αριστοτεχνικά για να δημιουργήσουν γλυκές και αλμυρές γευστικές εκπλήξεις, όπως το Salmon Sando από brioche με καπνιστό σολομό, sour cream, πίκλες από κόκκινο λάχανο και αβγό 6 λεπτών ή το Scrambled Open Toast with Sweet Potato Cream, φτιαγμένο από φρυγανισμένο ψωμί, κρέμα από γλυκοπατάτα, αβγά, bacon, μανιτάρια και sour cream. Όχι ότι οι πιο «απλές» προτάσεις δε συναγωνίζονται σε ποιότητα και νοστιμιά: ομελέτα με πολύχρωμες πιπεριές, μανιτάρια και mozzarela, αβγά scrambled με cottage cheese, ντοματίνια και σχοινόπρασο, αυθεντικό Croque madame με mozzarela, crispy bacon, cream cheese και αβγό ποσέ.

Το καλό το κρατάμε για το τέλος, με το French Toast with Lemon Curd and Berries, που έχει καραμελωμένο brioche, κρέμα λεμόνι, μαρμελάδα φρούτα του δάσους και κόκκινα φρούτα ή το pancake πραλίνα σοκολάτας με κόκκινα φρούτα. Το μεγάλο χρονικό εύρος στο οποίο σερβίρεται καθημερινά, 08:00-16:00, σου δίνει την ευελιξία ώστε να μη χάσεις αυτήν τη μοναδική brunch out εμπειρία.

*Lodge, Καραολή & Δημητρίου 4, Θέρμη, τηλ. 2310 024943, Facebook, Instagram

Osten

Το μαγαζί αυτό δεν μπορείς να το κατατάξεις εύκολα σε μια κατηγορία. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι το αναζητάς στη Θέρμη, καθώς βρίσκεται μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα λέει όλα. Η ομάδα του, ανήσυχοι επαγγελματίες της εστίασης, δίνουν ιδιαίτερη βάση στη πρώτη ύλη -η κουζίνα διαχειρίζεται βιολογικά προϊόντα από συνεργαζόμενα κτήματα και φάρμες της περιοχής, ενώ καλλιεργούν δικά τους αρωματικά κι εποχικά λαχανικά-, την οποία σέβονται απόλυτα για να δημιουργήσουν ζυμάρια αργής ωρίμανσης και λιχουδιές από φρεσκότατα υλικά.

Απλό, αλλά ποιοτικό είναι η φιλοσοφία του late breakfast που σερβίρει από τις 9.00 – 13.30. Από το μενού, ξεχωρίζουμε χορταστικά πιάτα με αβγά ελευθέρας βοσκής (τηγανητά, ποσέ, ομελέτα ή scrambled) και ποικιλία από προσθήκες υλικών, το shakshuka στον ξυλόφουρνο, το Miso scrambled tofu, την επική κασερόπιτα στον ξυλόφουρνο με χωριάτικο φύλλο στο χέρι και τυρί Assiago, κασέρι Ξάνθης και φέτα Δράμας και την προζυμένια γαλλική μπαγκέτα αργής ωρίμανσης με prosciutto cotto. Για τους sweet lovers, Cacao porridge, θεϊκή γαλατόπιτα με παγωτό κανέλα, προζυμένιο γαλλικό κρουασάν βουτύρου με κρέμα βανίλιας ή Pain perdu, δηλαδή, γαλλικό μπριός με φρούτα του δάσους και Μασκαρπόνε. Όλα εδώ ετοιμάζονται a la minute, το μαγαζί διαθέτει το δικό του χαρμάνι καφέ για τους απαιτητικούς, ενώ η λεμονάδα με αγαύη είναι μια από τις νόστιμες healthy προτάσεις.

*Osten, 4o xλμ. Χαριλάου – Θέρμης, τηλ. 2310 383986, Facebook, Instagram

Ten

Η σχετικά νέα άφιξη στο Mediterranean Cosmos ανανεώνει τον αέρα του dining και drinking. Δίπλα στα νερά της πισίνας, οι τεράστιες γυάλινες επιφάνειες, που επιτρέπουν στο φως να εισβάλλει όλη μέρα στον χώρο, και με την αυλή του να απλώνεται μπροστά σου, το Ten κρύβει γευστικές εκπλήξεις για κάθε προτίμηση και στιγμή της ημέρας. Η ώρα, όμως, που ξεχωρίζει είναι αυτή για έναν γευστικό καφέ ή το πρωινό και το brunch που πάντα αναζητούσες μετά τα ψώνια. Κάθε Κυριακή, το menu περιλαμβάνει από salty pancake με cheddar και μπέικον, το υπέροχο και χορταστικό scrambled croissant βουτύρου, που το όνομά του προδίδει την αδυναμία του στα αβγά, κλασικές κι ελληνικές ομελέτες, chicken avocado και club sandwich ή chicken wrap με tortilla ή pizza Μargarita με σπιτικό προζύμι.

Τις καθημερινές, ο κατάλογος διαφοροποιείται με κάποιες προσθήκες στα σάντουιτς ή τα γλυκά, ενώ για τους healthy addicts, η επιλογή σε yogurt bowls με δημητριακά είναι τοπ. Ειδική αναφορά αξίζει το Pancakes nutella με φρέσκες φράουλες και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ή το Forest pancake με λευκή σοκολάτα και oreo μπισκότο. To brunch spot που φιγουράρει στην πολύβουη ζωή του Εμπορικού παίρνει άριστα 10’, καθώς μονοπωλεί την καλύτερη θέση στον εξωτερικό του χώρο, αλλά και με τις γαστρονομικές του προτάσεις, από μια ομάδα που έχει εμπειρία στην εστίαση και τη διασκέδαση.

*Ten, Mediterranean Cosmos, 11 χλμ. Α/Δ Θεσσαλονίκης Ν. Μουδανιών, Πυλαία, τηλ. 2310 471001, Facebook, Instagram

The Prince Barsserie

Εδώ μιλάμε για μια σταθερή αξία, καθώς το μαγαζί μας υποδέχεται χρόνια τώρα στον υπαίθριο χώρο του Cosmos, αλλά το νέο του γαστρονομικό προφίλ μας έχει κερδίσει ακόμα περισσότερο. Μοντέρνο interior, μεγάλη μπάρα, lounge μουσική, αποτελεί το hot spot για το πιο γαστρο-μαγικό brunch της πόλης. Το μενού του γεμάτο από χρώματα, υφές, αρώματα και χρώματα για τους πιο απαιτητικούς της cozy comfort food φιλοσοφίας. Κάθε Δευτέρα-Σάββατο 09.00-13.30 & τις Κυριακές 10.00-13.30, οι late breakfast προτάσεις του αποτελούν την καλύτερη αφορμή για να βρεθείτε στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Από τα αγαπημένα μας, το Shakshuka, αβγά σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας με καπνιστή πανσέτα, ντοματίνια και ψητό προζυμένιο ψωμί, και το επικό French Τoast, δηλαδή, τσουρέκι με κρέμα κάστανο, λευκή σοκολάτα, gingerbread crumble και φρέσκες φράουλες. Το Acai Bowl, το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι με granola, μύρτιλα και φρούτα εποχής με σιρόπι σφένδαμου, το Croque Madame σε brioche με καπνιστό τσένταρ, prosciutto cotto, μπεσαμέλ και κρόκο αβγού, που αξίζει να συνοδεύσετε με το εκπληκτικό Bloody Mary ή με ένα εξαιρετικό Espresso Martini είναι τα best of του μενού. Tip! Ζητήστε από το προσωπικό να σας σερβίρουν το Croque Madame με steak knife και όχι με κοινό μαχαίρι. Θα ανακαλύψετε μόνοι σας τον λόγο!

*ThePrinceBarsserie, Mediterranean Cosmos, 11 χλμ. Α/Δ Θεσσαλονίκης Ν. Μουδανιών, τηλ. 2310 028559, Facebook, Instagram

ZAK contemporary bistrot

Το σύγχρονο πρόσωπο ενός bistrot βρήκε την ενσάρκωσή του στο Zak, που ξέρει να συνδυάζει ένα ζεστό, φιλικό και σύγχρονο περιβάλλον με μια σταθερή φιλοσοφία για κορυφαία ποιότητα σε κάθε τι που προσφέρει. Το place to be για ένα από τα κορυφαία brunches -σερβίρεται καθημερινά από τις 9.00 – 14.00-, που μπορείτε να συνδυάσετε και με την εργασία σας στο λάπτοπ, απολαμβάνοντας υπέροχα ροφήματα, οργανικά τσάγια ή έναν από τους καλύτερους καφέδες της πόλης. Ξύλο, σίδερο, γυαλί και μάρμαρο στο εσωτερικό του οδηγούν σε μια υψηλής αισθητικής εμπειρία, ενώ η φανταστική του θέα σας ταξιδεύει, με όλη τη σημασία τη λέξης.

Το γευστικό, όμως, ταξίδι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει. Τα Florentin αβγά σε φρυγανισμένο ψωμί με σπανάκι και μπέικον, το French Toast, που είναι αβγόφετες με μασκαρπόνε, φράουλες, σιρόπι σφενδάμου και φυστίκι Αιγίνης, το γουακαμόλε σολομού με αβγά ή το γουακαμόλε με παντζάρι και τα γλυκά γαλλικά κρουασάν είναι από τα πιάτα που σου συστήνουν γευστικές εμπειρίες της διεθνούς κουζίνας. Το πρωινό, όμως, θέλει και μια pure healthy πρόταση για να είναι ολοκληρωμένο: γάλα αμυγδάλου, chia σπόροι, στραγγιστό γιαούρτι με βρώμη ή μπανάνα ή καρότο. Συνοδεύστε με τον top Taf coffee και μια έκρηξη υγείας από ένα φρέσκο smoothie.

*ZAK contemporary bistrot, Νικ. Πλαστήρα 35, Καλαμαριά, τηλ. 2310 438921, Facebook, Instagram

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα