6+1 top προτάσεις για μπακαλιάρο

Πού θα απολαύσετε τους κορυφαίους θαλασσινούς μεζέδες στη Θεσσαλονίκη!

Σόνια Ταλαντινού
61-top-προτάσεις-για-μπακαλιάρο-183037
Σόνια Ταλαντινού

Οι top γαστρονομικοί προορισμοί της πόλης προσφέρουν τους γευστικούς θησαυρούς της θάλασσας, και όχι μόνο, στο πιάτο σας.

#Γλυκάνισος

Εδώ και 15 χρόνια το όνομά του αποτελεί συνώνυμο του σύγχρονου ουζερί, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην απόλαυση των θαλασσινών και των ψαριών. Η δημιουργική του κουζίνα  σερβίρει πιάτα ελληνικά, που μυρίζουν θάλασσα, μ’ ένα μοντέρνο twist.

Ο λιτός χώρος, με την clean εικόνα σε κάθε υπηρεσία του, το πάντα πρόθυμο και χαμογελαστό προσωπικό και η casual ατμόσφαιρα δίνουν την αίσθηση ότι εδώ τους ενδιαφέρει πραγματικά για την ικανοποίησή μας. Μ’ έναν ξεχωριστό χώρο για την παραλαβή κι επεξεργασία των φρέσκων θαλασσινών, παραμένει πιστός στην ποιότητα που τον έκανε να ξεχωρίσει.

Εκτός από τον ξηρό μπακαλιάρο με σκορδαλιά, ο επικός λευκός ταραμάς, οι αχνιστές γαρίδες με λαδολέμονο, τα γιαλαντζί ντολμαδάκια, τα μοναδικά καρπάτσιο, σεβίτσε και ταρτάρ είναι από τις προτάσεις που θέλουμε κάθε φορά να απολαμβάνουμε. Κι επειδή εδώ η εποχικότητα καθορίζει κάθε πιάτο, το μενού ολοκληρώνουν οι σαλάτες μεσκλάν με ρόκα και μαρούλι ή με μαριναρισμένα λαχανικά, κατίκι Δομοκού και ντοματίνια και η ψητή μελιτζάνα με ντομάτα.

Η μεγάλη γκάμα από αποστάγματα και οι ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα ολοκληρώνουν μια  μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας και γαστρονομίας. Ο open space χώρος και τα εξωτερικά καθίσματα μας περιμένουν τώρα που η άνοιξη άρχισε να κατακλύζει τη ζωή μας.

*Γλυκάνισος, Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Τ. 2310 302882, Facebook, Instagram

#Θερμαϊκός Ψαροταβέρνα

Κλασική  αξία στον γευστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, καθώς από το 2001 αποτελεί hot spot όχι μόνο για την ανατολική πλευρά της πόλης, αλλά και τοπ προορισμός για τους φανατικούς λάτρεις των θαλασσινών από κάθε περιοχή. Τους θερμούς μήνες, ο ειδυλλιακός, καταπράσινος κήπος του, με μοναδική θέα στη θάλασσα, φέρνει στην καθημερινότητά μας κάτι από την αύρα των αγαπημένων μας ελληνικών νησιών.

Στην κουζίνα του, παρασκευάζονται με φαντασία κι επαγγελματισμό πιάτα από φρέσκα ψάρια και λαχανικά, καθώς και ποικιλία από εξαιρετικούς ουζομεζέδες. Η επιλογή είναι δύσκολη ανάμεσα στον παστουρμά θαλάσσης, το ριζότο με μελάνι σουπιάς και καλαμάρι, την paella θαλασσινών, τη μελιτζανοσαλάτα με καρύδια, τη φέτα με φύλλο με μέλι και σουσάμι και την καλοεκτελεσμένη ταλιάτα τόνου.

Συνοδεύστε τις αγαπημένες γεύσεις σας με προτάσεις από μια μεγάλη γκάμα εξαιρετικών κρασιών, τσίπουρου και ούζου από έλληνες και ξένους παραγωγούς. Η άνοιξη, ο ήλιος, η θάλασσα και οι γευστικές εκπλήξεις το καθιστούν την απόλυτη πρόταση για μια εξόρμηση, που θυμίζει πάντα μια μίνι εκδρομή εντός της πόλης. Plus: Λειτουργεί άνετο πάρκινγκ.

*Θερμαϊκός, Θέτιδος 29, Καλαμαριά, Τ. 2310 441990, Facebook, Instagram

#Μαϊάμι

Τοποθεσία μοναδική. Ποιότητα αδιαπραγμάτευτη. Αισθητική υψηλή. Το Μαϊάμι δεσπόζει από το 1945, όχι μόνο στο πιο προνομιακό σημείο της παραλίας της Καλαμαριάς, αλλά και στη συνείδηση κάθε θαμώνα, που το επιλέγει για τη Νέα Ελληνική κουζίνα και το περιβάλλον του. Από το 2012, με την 4η γενιά της οικογένειας στο τιμόνι, την Ντίνα και τη Γωγώ Τέρτση, -και τον Δημήτρη Μαμάη μαζί τους- εγκαινίασαν τη νέα εποχή του.

Ο χώρος, με δύο εσωτερικά  σαλόνια σ’ έναν υπέροχο συνδυασμό κλασικού και μοντέρνου interior στο κτίσμα του 1950, προσφέρεται για να απολαύσετε το γεύμα σας, ενώ το φανταστικό παραθαλάσσιο αίθριο, με τη μαγευτική θέα, δε διαφέρει σε τίποτα από ένα νησιώτικο σκηνικό. Την κουζίνα του επιμελείται η  υπερ-ταλαντούχα σεφ Σοφία Τεφτσή, που σε συνεργασία με την ομάδα της παρουσιάζουν πιάτα για απαιτητικούς και connaiseurs.

Από τις κλασικές συνταγές, αλλά και τις new age εκδοχές με ψάρι και θαλασσινά, μην παραλείψετε τον καλοτηγανισμένο μπακαλιάρο με διπλή  σκορδαλιά: με ψωμί ή παντζάρι, τους all time classic λαχανοντολμάδες με θαλασσινά, τη μακαρονάδα με τα κυδώνια και τα όστρακα, που βρίσκετε εδώ σχεδόν καθημερινά. Εξαιρετική πρόταση για να συνοδεύσετε το γεύμα σας, η μοναδικά πικάντικη σαλάτα από ψητό λάχανο hispi με αλλαντικό ξιφία και βινεγκρέτ από αντζούγια. Το Μαϊάμι συνεχίζει απλά να γράφει ιστορία.

*Μαϊάμι, Θέτιδος 18, τηλ. 2310 447996, Facebook, Instagram

#Μπουκαδούρα

Για να απολαύσετε τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο της πόλης, η πυξίδα δείχνει δυτικά, στο πιο δημοφιλές στέκι των ψαροφαγάδων. Μπορεί να ξεκίνησε ως γνήσια παραδοσιακή  ψαροταβέρνα στο Πόρτο Κουφό, ήρθε, όμως, στη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας τη γνώση και   το μεράκι των αυθεντικών ψαράδων του φημισμένου λιμανιού της Σιθωνίας.

Μιλώντας για τον  παραδοσιακό τηγανητό μπακαλιάρο, εδώ ισχύει το «οι πιο απλές συνταγές είναι και οι πιο δύσκολες, αν θέλεις να ξεχωρίσεις». Στην κουζίνα, η διαδικασία ξεκινάει από την κορυφαία πρώτη ύλη από τις Βόρειες Θάλασσες, που διαθέτουν την ιδανική αλμύρα και τη «βαφτίζει» σε ξεχωριστό αλεύρι με κουρκουμά και πρέζες από μικρά γευστικά μυστικά. Το τηγάνισμα στην  ιδανική θερμοκρασία και η καθαρότητα του λαδιού είναι απαραίτητα για το μοναδικό  αποτέλεσμα, που θα απολαύσετε αχνιστό και λαχταριστό στο πιάτο σας. Φυσικά, δε λείπει η  σκορδαλιά με πατάτα αρωματισμένη από extra παρθένο ελαιόλαδο, εμπνευσμένη από σπιτική συνταγή, που πάει πολλές γενιές πίσω στον χρόνο! Μια τόσο απλή, αλλά αγαπημένη γεύση,  γίνεται μια αξέχαστη αστρονομική εμπειρία.

Παράλληλα, περισσότερα από 100  διαφορετικά πιάτα καλύπτουν κάθε προτίμηση. Πολλές από τις προτάσεις είναι χειροποίητες και αποτυπώνουν την ποιότητα και τη γευστική ταυτότητα του μαγαζιού, ενώ ο συνδυασμός των επιλεγμένων πρώτων υλών με την παραδοσιακή τέχνη στην προπαρασκευή και το μαγείρεμα, χαρίζει μια πληθώρα επιλογών, που δεν αφήνουν ασυγκίνητο και τον πιο απαιτητικό.

*Μπουκαδούρα, Καραολή και Δημητρίου 257Β, Τ. 2310 658985, Facebook, Instagram

#Πσαράς fisheria

Στην Αγορά Άθωνος, η πρωτότυπη πρόταση με επίκεντρο το φρέσκο ψάρι και τους  θαλασσινούς μεζέδες αποτελεί πλέον γαστρονομική αδυναμία. Το ομώνυμο Ιχθυοπωλείο και η fisheria, που άνοιξε λίγα μέτρα παρακάτω, δίνουν τη δυνατότητα στους λάτρεις του είδους να  ζήσουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Στο μίνιμαλ ντεκόρ του, η απόλυτη καθαριότητα είναι στοιχείο που σίγουρα θα εκτιμήσετε.

Στον Πσαρά, η απόλαυση του φρέσκου ψαριού σε κάθε μορφή είναι δεδομένη: ψητό, τηγανητό, αχνιστό, ωριμασμένο, ωμό. Απλά πιάτα, αλλά νόστιμα, με έμφαση στην πρώτη ύλη. Προτού καθίσετε στο τραπέζι, ένας υπάλληλος θα σας  οδηγήσει στο ιχθυοπωλείο, για να διαλέξετε τα ψάρια ή τα θαλασσινά που επιθυμείτε -πάντα ημέρας. Διανύοντας μια περίοδο νηστείας, λοιπόν, ο σεφ σας σερβίρει τον πιο ποιοτικό  και αυθεντικό μπακαλιάρο της πόλης με κουρκούτι και φρέσκια, αφράτη σκορδαλιά. Ο ονειρεμένος ταραμάς, ο μαρινάτος γάβρος, οι φακές με καπνιστό ψάρι, τα καρπάτσιο, ταρτάρ, σασίμι και το λιαστό χταπόδι είναι από τις γεύσεις που δε θα ξεχάσετε εύκολα.

Το όστρακα bar για τους connaisseurs αποθεώνει την τελετουργία της απόλαυσης. Ειδικά για την 25η Μαρτίου, θα σερβίρεται μενού οκτώ πιάτων με μια μερίδα μπακαλιάρου ανά τέσσερα άτομα, το βανάκι από το My Cava θα σας σερβίρει το αγαπημένο σας ποτό, ενώ ο dj Σταύρος Παναγιωτίδης θα δώσει τον ρυθμό σ’ ένα πάρτι πρωτόγνωρο για την περιοχή.   

*Πσαράς Fisheria, Βαγδαμάλη 3, T. 2310 232228, Facebook, Instagram

#Το Δίχτυ

Στην πιο παραδοσιακή πλατεία της Θεσσαλονίκης, την Άθωνος, το αυθεντικό βολιώτικο τσιπουράδικο φέρνει στο πιάτο μας έναν ολόκληρο κόσμο γεύσεων. Σ’ έναν χώρο με καθαρές αναφορές στο καλοκαίρι και τα νησιώτικά σκηνικά, το φαγητό φαίνεται ότι είναι μια υπόθεση που παίρνουν στα σοβαρά. Σε αυτήν την όαση, στο κέντρο της πόλης, κάθε πιάτο ετοιμάζεται με επαγγελματισμό και σπιτική φροντίδα.

Γιατί εδώ αγαπάνε το καλό φαγητό και θέλουν να το μοιράζονται μαζί μας με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό και η υπηρεσία delivery λειτουργεί σχεδόν με όλο το μενού. Ώστε να απολαμβάνετε κάθε λιχουδιά ακόμα και στον προσωπικό σας χώρο. Λόγω εποχής, προτείνουμε τηγανητό μπακαλιάρο με την παραδοσιακή σκορδαλιά από καρύδια. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα καλύτερο. Μπακαλιάρος σε παραλλαγή: στικ μπακαλιάρου που τηγανίζονται με πάνκο και σκορδαλιά από πατάτα, που σερβίρεται με καραμελωμένα  παντζάρια.

Καλαμάρι τηγανητό ή στη σχάρα, σουπιά με σπανάκι, αλμυρά, κάθε είδους λαχταριστά ζεστά και κρύα ορεκτικά, πεντανόστιμες φρέσκες σαλάτες και handmade αλοιφές  αποτελούν την καλύτερη αφορμή για να καταναλώσετε πολλά μπουκαλάκια τσίπουρου. Εκτός από τους μεζέδες και τα θαλασσινά, το μενού προσφέρει πεντανόστιμα κρεατικά και μαγειρευτά, ενώ τα έξι οικονομικά μενού του απευθύνονται σε όλους όσοι θέλουν να  γνωρίσουν τις γεύσεις του.

*Το Δίχτυ, Δραγούμη και Δήμητσα 18, T. 2310 267063, Facebook, Instagram

#Τσιρ Τσιρ Μεζέ

Καλοκαιράκι. Είναι μεσημέρι. Πριν πολλά χρόνια, μια νοικοκυρά τηγανίζει φρέσκα ψαράκια στο τηγάνι της. Η μυρωδιά μεθυστική και ο ήχος από το καυτό λάδι γνώριμος, τσιρτσιρίζει στα αυτιά. Η ανάμνηση αυτή γίνεται νοσταλγία και η νοσταλγία μετατρέπεται σε πραγματικότητα. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 2015 το μεζεδοπωλείο Τσιρ Τσιρ Μεζέ ανοίγει στο κέντρο της πόλης και γίνεται το place to be για κάθε καλοφαγά. Πρόσφατα, ο Εύοσμος απέκτησε το δεύτερο ομώνυμο μεζεδοπωλείο για να απολαμβάνουν όλοι τη φιλοσοφία του για το καλό φαγητό.

Εδώ, τα ψαρικά αποτελούν παράδοση και σταθερή αξία: εκτός από τον παραδοσιακό μπακαλιάριο, απολαύστε καβούρια σοτέ σβησμένα με ούζο, θραψαλάκι “3 αστέρων Michelin” – όπως το χαρακρηρίζουν οι θαμώνες -, γάβρο με ξύδι και δεντρολίβανο, μύδια αχνιστά, ceviche γαρίδας ή τσιπούρας και παστουρμά θαλάσσης. Το μενού είναι πλούσιο κι έχει κάτι για όλους.

Έτσι, εκτός από τα θαλασσινά και τα ψάρια, περίοπτη θέση κατέχουν τα κρεατικά και οι μεζέδες: κεφτεδάκια σχάρας, -σερβίρονται και τηγανητά σβησμένα με ούζο-, αυθεντικό doner,  καβουρμάς μοσχαρίσιος με χόρτα αβγά μάτια “ο διάσημος φωτογράφος”, παστουρμανλί άοσμο σε φύλλο με γραβιέρα και ντοματίνια, μπριζολάκια λαιμού χοιρινά μελωμένα με χαρουπόμελο, αυθεντική Tomahawk και πορκέτα με δεντρολίβανο.

Το γεύμα ολοκληρώνουν ποικιλίες από ελληνικά τυριά – όπως γραβιέρα άγριο σκόρδο-, χειροποίητες αλοιφές και σαλάτες, όλα από αυστηρά επιλεγμένες φρέσκες πρώτες ύλες, ενώ η αρκετά μεγάλη κάβα κρασιών από έλληνες παραγωγούς και η μεγάλη ποικιλία σε αποστάγματα και παλαιωμένα τσίπουρα, και όχι μόνο, ολοκληρώνουν ιδανικά κάθε γεύμα.

*Τσιρ Τσιρ Μεζέ, Εύοσμος: Καραολή & Δημητρίου 9, Τ. 2310 759000, Κέντρο: Ερμού 26 (Στοά Μοδιάνο), Τ. 2310 283739, www.tsirtsirmeze.gr Facebook, Instagram

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα