Η Άθυτος δεν αφήνει πια βούκα να πάει χαμένη…

Είναι ο λόγος να φτάσεις στην Άθυτο ή Άφυτο και να σταθμεύσεις στην αυλή της. Είναι μια προσπάθεια που αξίζει πολύ να γνωρίσεις.

Parallaxi
η-άθυτος-δεν-αφήνει-πια-βούκα-να-πάει-χα-777385
Parallaxi

Ας αρχίσουμε με μια παραδοχή: Οι νέοι άνθρωποι που αποφασίζουν να βάλουν τα δυνατά τους και με πίστη και όραμα αναγεννούν ιστορίες που δημιούργησαν οι πρόγονοι τους κάνουν συχνά θαύματα.

Ένα τέτοιο γαστρονομικό θαύμα γεννήθηκε στον κεντρικό δρόμο του ωραιότερου χωριού της Κασσάνδρας, την Άθυτο.

Εκεί που στεγαζόταν τα παλαιά χρόνια η ταβέρνα Κληματαριά μέχρι το 2000 από τα τέλη του 60, ο Άρης και η Μαρία Τσελεπή δημιούργησαν την εξαιρετική Βούκα.

Με βασικό μότο μια κουβέντα που άκουγε ο Άρης από τη γιαγιά και τη μητέρα του, το φάε τη βούκα σου, συνοψίζει σε ένα όνομα, σε μια λέξη όλη την ομορφιά της ελληνικής κουζίνας. Η βουκιά, η αγαπημένη όλων μας μικρή απόλαυση του ψωμιού που βουτά σε ονειρεμένες γεύσεις κλείνοντας μοναδικά αναμνήσεις, εμπειρίες και αισθήσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε.

Με απίστευτη αγάπη λοιπόν στον τόπο τους δημιούργησαν αυτή την πετρόκτιστη αυλή κάτω από την κληματαριά για να δοξάσουν τα τοπικά προϊόντα. Από το δικό τους χαλκιδικιώτικο υπέροχο λάδι, τα αυγά της Βάλτας, το ψωμί του Λεμονή, το τυρί του Καλανδαρίδη, το τσορίθο της Δράμας, τον κατσικίσιο κορμό της Εύβοιας, το κρασί της Αθύτου και ότι άλλο με αγάπη και έγνοια έχει επιλεχθεί για να συντελέσει στη δημιουργία μιας κάρτας που αξίζει το σεβασμό και την προτίμηση μας.

Με το βλέμμα στη Μεσόγειο ο σεφ έστησε μια εξαιρετικά ισορροπημένη πρόταση που δοξάζει το ελληνικό καλοκαίρι. Ωραία ελληνική σαλάτα με κουλούρι, μιαα πράσινη με καβουρντισμένο φουντούκι και βινεγκρέτ από μουντοβίνα, σπέσιαλ αφυδατωμένα πατζάρια με σιτάρι και ξινόμηλο σας ανοίγουν την όρεξη και σας καλοσωρίζουν.

Πατάτες με αυγά και λουκάνικα, λες και τα μαγείρεψε η μαμά σας, κροκέτες με καπνιστό χέλι Άρτας, λουκουμάδες με φέτα, ένας γαύρος μαρινάτος που θα σας μείνει αξέχαστος με μαρμελάδα ντομάτας και τζελ από πιπεριά φλωρίνης.

Ο πιο διαφορετικός μουσακάς που δοκιμάσατε ποτέ με τερίνα πατάτας, πουρέ μελιτζάνας και αφρό πατάτας σε μια πρόταση που μπαίνει πλέον επίσημα στην μυθολογία του μουσακά. Ωραίες πατάτες baby με κρούστα αλατιού να μην παραλειφθούν.

Το απόλυτο ζυμαρικό της κάρτας οι πένες ολικής άλεσης με κολοκύθι και κατσικίσιο τυρί, τόσο καλοκαιρινό πιάτο και ένα κριθαρότο θαλασσινών με εστραγκόν να υπογραμμίζει τις ξεχωριστές γεύσεις της γαρίδας, του χταποδιού και του καλαμαριού με ούζο.

Στα κυρίως το χοιρινό, μια πανσέτα με φάβα και αγκινάρα Ιερουσαλήμ, ένα Rib-Eye με σαλτσούλα βουτύρου για να μοιραστείτε, τα σουτζουκάκια ούζου με σάλτσα γιαουρτιού, το μυλοκόπι με κατάμαυρο ταραμά.

Ολοκληρώστε με σπιτική πορτοκαλόπιτα με κρέμα λευκής σοκολάτας, το μους γιαουρτιού ή σοκολάτας ανάλαφρα και υπέροχα.

Δεκατέσσερεις εκδοχές τσίπουρων και ούζων εκλεκτών αλλά και χωνευτικά μαστίχα, λιμονστέλο και μουτοβίνα, το εξαιρετικό απόσταγμα μελιού, κρασιά της Αφύτου αλλά και του Θανάση Αρβανιτίδη και του κτήματος Άλφα και Τέχνη Αλυπίας, όλα βορειοελλαδίτικα. Μπύρες ωραίες Valtinger από τη γειτονική Βάλτα αλλά και ξεχωριστά cocktails που δημιούργησε ο Θεσσαλονικιός βασιλιάς των μπαρ Γιάννης Κέδες.

Η Βούκα είναι μια έντιμη και φιλόδοξη προσπάθεια να δημιουργηθεί στη Χαλκιδική ένας νέος πόλος γαστρονομίας που τιμά και αποθεώνει γευστικά το ελληνικό καλοκαίρι, πατώντας πάνω στην παράδοση των γεύσεων εξελίσσοντας με πινελιές από το μέλλον και χρήση πρώτων υλών που παράγονται από ξεχωριστούς παραγωγούς και κτήματα μια κουζίνα που αγαπάμε πολύ.

Είναι ο λόγος να φτάσεις στην Άθυτο ή Άφυτο και να σταθμεύσεις στην αυλή της. Είναι μια προσπάθεια που αξίζει πολύ να γνωρίσεις. Η σχέση γεύσης, ποιότητας, τιμής απογειώνει απόλυτα το project.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα