Ένας μαγικός χώρος υγιεινής απόλαυσης
Υπάρχουν μερικά μέρη που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθια. Το ολοκαίνουργιο Exereton είναι ένα τέτοιο μέρος.
Υπάρχουν μερικά μέρη που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθια. Το ολοκαίνουργιο Exereton είναι ένα τέτοιο μέρος. Η πρώτη ματιά από το δρόμο προς το μέρος τους, προς το εκπληκτικό σκηνικό που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Βασίλης Καραλάζος, σου μαγνητίζει το βλέμμα. Σε κάνει να θέλεις να χωθείς εντός του, να δοκιμάσεις τα πάντα. Αν κάτι σε φρενάρει σκεπτόμενος αν πρέπει για λόγους ωφέλιμης διατροφής τότε πρέπει να μάθεις και τους πραγματικούς λόγους που οφείλεις να περάσεις το κατώφλι αυτού του νέου θησαυρού της πόλης.
Πίσω λοιπόν από αυτή την ολοκαίνουργια ιδέα βρίσκεται η επίπονη δουλειά του Γιάννη Χατζηχριστοδούλου. Ενός ανθρώπου που έχοντας συνειδητοποιήσει πριν μερικά χρόνια την αξία μιας υγιεινής διατροφής αποφάσισε να την προσφέρει στην πόλη. Έστησε λοιπόν ένα εργαστήριο στα Ανατολικά της για περισσότερο από ένα χρόνο και ξεκίνησε εκεί τις γευστικές δοκιμές παρασκευής προϊόντων με έναν τρόπο που αξιοποίησε τις μοναδικές πρώτες ύλες που βρίσκει πια κανείς στον καιρό μας, με νέες δημιουργικές συνταγές.
Και αφού είχε τα πρώτα αποτελέσματα ξεκίνησε τις αφαιρέσεις. Άρχισε δηλαδή να βγάζει εκείνα τα υλικά, τις ύλες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό με παραπανίσια βάρη. Τοξίνες, θερμίδες, λίπος. Και άρχισαν να προκύπτουν νέοι γευστικοί κόσμοι. Απόλαυσης και θρεπτικής αξίας. Βλέποντας το κενό και την αδυναμία της αγοράς να καλύψει πραγματικά ας πούμε την ανάγκη του ανθρώπου να γευτεί ένα γλυκό απενοχοποιημένα, χωρίς ζάχαρες, λίπη, μαργαρίνες κλπ αλλά εξίσου γευστικό ξεκίνησε.
Αφαιρώντας έφτασε και σε καίρια υλικά, όπως για παράδειγμα το αλεύρι. Και τότε ήρθαν νέες ιδέες για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του ρεβυθιού, του χαρουπιού, του παντζαριού. Όπως σε μια αριστουργηματική βαρκούλα σωλωμού με βάση το ψωμί παντζαριού. Απίθανη ιδέα για πρωϊνό.
Το ίδιο έκανε και στα γλυκά. Αγάβη, μέλι, σφένδαμο, στέβια αντί για ζάχαρη. Μπάρες δημητριακών μαγικές, γλυκές μπουκιές που σου καλύπτουν κάθε όρεξη για desert χωρίς να σου προσθέτουν λίπος.
Σε μια εποχή που σε όλο τον κόσμο η νέα τάση απομακρύνει το βλαβερό, το πρόχειρο, το ανθυγιεινό, το Exereton ανοίγει και εδώ την κουβέντα στην πόλη με τον καλύτερο τρόπο. Ψάχνοντας πρώτες ύλες παντού, από αμύγδαλα που μαζεύτηκαν σε αμυγδαλεώνες με ορθές πρακτικές και συντηρήθηκαν μέχρι να φτάσουν λαχταριστά στα αεροστεγώς και προσεκτικά κλειστά βάζα του μακριά από βλαβερά σωματίδια και επαφή με ανθρώπινα χέρια και την απαραίτητη 60% υγρασία. Καρποί ελληνικοί σε όσους παράγουμε εδώ ή εισαγωγής από εισαγωγείς που διαθέτουν όλα τα πιστοποιητικά ποιότητας, ταχίνια και σουσάμια από την Αιθιοπία που διαθέτει τα καλύτερα του κόσμου, καρποί χωρίς αλάτι, ψημένοι στο ταψί με το δικό τους λάδι και στεγνωμένοι με ειδική συσκευή που κρατά τις θρεπτικές τους ουσίες που στεγνώνουν μόνο τα έλαια στον καρπό, μπάρες δεμένες με χουρμά σύκο, δαμάσκηνο ή βερύκοκο αντί για ζάχαρη.
Σαντουιτσάκια θεϊκά με νορβηγικό τόνο, χορτοφαγικές και vegan προτάσεις, γεύσεις χωρίς γλουτένη, bites ενέργειας που σε κρατούν όλη μέρα σε καλή διάθεση. Εδώ θα βρεις και όλα τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται ως πρώτες ύλες για να τα αγοράσεις, θα πιεις ένα απολαυστικό ρόφημα με πράσινο τσάι, με μάτσα ή με μάκα. Σύντομα θα προστεθούν και καθίσματα που θα σου δώσουν την ευκαιρία για επί τόπου διάλειμμα απόλαυσης ενώ έρχονται προς τις γιορτές και τα πιο εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα εδέσματα που δοκίμασες ποτέ.
Σε μια πόλη γεμάτη προτάσεις φαγητού μια στάση στο Exereton σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι για τα καλά τι σημαίνει πραγματικά διαφορετικό, πραγματικά ψαγμένο, πραγματικά φροντισμένο. Σε ελάχιστα μέρη της πόλης σέβονται τόσο πολύ αυτό που θα καταλήξει στο στομάχι σου, δηλαδή εσένα. Γιατί όπως λέει και ο ιδιοκτήτης νοιαζόμαστε για το τι φοράμε, για την εικόνα μας, για το φαίνεσθαι και αδιαφορούμε για το τι τρώμε. Τι λέτε, πάμε μια βόλτα
*Exereton, Ι. Κουσκουρα 1, 231 022 0120, ανοιχτά μέχρι τις 10 το βράδυ.