Γευση

Επειδή το street food δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη…

To Surfer Maya τη πιο νέα άφιξη της πόλης στην κατηγορία των fast casual εστιατορίων μας συστήνει από την αρχή εντυπωσιακά το φαγητό δρόμου.

Parallaxi
επειδή-το-street-food-δεν-είχε-πει-ακόμα-την-τελε-812401
Parallaxi

Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

Πάμε από την αρχή: Κάθε φορά που ένα πετυχημένο spot εστίασης επιχειρεί να δημιουργήσει κάτι νέο οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Το στοίχημα να ξεπεράσει τη φήμη δημιουργώντας ένα πραγματικά καινούργιο και πρωτοπόρο project εμπεριέχει ρίσκο. Στην περίπτωση της Estrella και της φήμης της, όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε όλη την Ελλάδα το βάρος είναι μεγαλύτερο.

Η ομάδα της επέλεξε λοιπόν να πειραματιστεί με κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον και αληθινά καινούργιο. Δημιούργησε το Surfer Maya τη πιο νέα άφιξη της πόλης στην κατηγορία των fast casual εστιατορίων. Όπου fast βέβαια να σημαίνει ότι το φαγητό παραδίδεται γρήγορα και με συνέπεια, απολαμβάνεται εύκολα, αλλά μαγειρεύεται με υψηλές τεχνικές και σπουδαία υλικά.

Έχοντας στο νου εστιατόρια όπως τα Chipotle, Nando’s και GBK που όλοι έχουμε εντοπίσει και έχουμε αγαπήσει στα ταξίδια μας, το Surfer Maya ξεκίνησε να σερβίρει πιάτα που τα λαχταράς, ακόμα κι αν δεν πείνας!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πλησιάζοντας το κλασικό στενό του κέντρου στη γειτονιά της Σβώλου, τη Σκρα βλέπεις ένα χαρούμενο κίτρινο σύμπαν να σε υποδέχεται. Βλέπεις η διακόσμηση, το design και το branding του, που φέρει την υπογραφή του πολυβραβευμένου Studio Materiality. Δημιουργώντας αληθινά places for fun αυτή η κολεκτίβα των αρχιτεκτόνων και designers, με σπουδαίες υπογραφές χώρων στην Αθήνα επιχειρεί και κυρίως τα καταφέρνει να δώσει στη Θεσσαλονίκη ένα χαρούμενο χώρο που κυριαρχεί το χρώμα, το ξύλο και το νέον σε εντυπωσιακές εκδοχές. Έχοντας επιμεληθεί τα πάντα εδώ, από το λογότυπο μέχρι τις συσκευασίες και φυσικά το χώρο δημιουργεί μια διαφορετική εκδοχή του street food resto που βασίζεται και στην αισθητική εκτός από την ίδια τη γεύση.

Περνώντας στο βασικό λόγο που ήρθες εδώ ας πούμε ότι η έμπνευση από τα Ghost Restaurants του Βερολίνου και του Λονδίνου είναι διάχυτη. Με έντονες ευαισθησίες για το περιβάλλον σερβίρει τα πάντα σε ειδικές οικολογικές συσκευασίες ή ανακυκλώσιμες γυάλινες.

Το Surfer Maya, εμπνευσμένο από το Surfer Rosa των Pixies και το μύθο του, συνδυάζει το fast casual με τα πιο εκλεκτά υλικά δείχνοντας πως το φαγητό του δρόμου μπορεί να είναι αληθινά προσεγμένο, μια πρόταση γαστρονομίας και όχι τυχαίες επιλογές και σιγουράκια.

Με απίστευτα προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης, κρέατα από μικρές ελληνικές φάρμες, παστράμι παραγωγής τους που καπνίζεται στο καπνιστήριο που βρίσκεται μέσα στο κατάστημα, όπως και ο φρέσκος σολομός για τη σαλάτα, έχεις την αίσθηση μιας ολόκληρης φιλοσοφίας με στόχο την αληθινή απόλαυση.

Φυσικά θα προσκυνήσεις στο χειροποίητο μεξικάνικο γύρο που σερβίρεται ως tacos με χειροποίητες καλαμποκίσιες πίτες που ανοίγονται σε ειδική μαντεμένια πρέσα μπροστά στον πελάτη, αλλά και τα υβριδικά «tacros» (tacos από χειροποίητη ζύμη κρουασάν), ότι πιο νόστιμο δοκιμάσαμε φέτος σε casual εκδοχή γεύσης.

In-house φτιάχνονται ακόμη και μια σειρά από αυθεντικές μεξικάνικες σάλτσες, όπως η Salsa Matcha (με τραγανά κομμάτια ψημένης πιπεριάς chili, σκόρδο, peanuts και σπόρους σουσαμιού), τις οποίες μπορεί κανείς να πάρει μαζί του ή να τις παραγγείλει στο σπίτι, σε γυάλινα βαζάκια, μαζί με το φαγητό του.

Εδώ θα λατρέψεις τα sandwich σε νέες εκδοχές: Προζυμένιο με Μοσχαρίσιο Παστράμι, με μουστάρδα Θεσσαλονίκης, πίκλα σιναπιού, τυρί έμενταλ και πράσινη σαλάτα σε χειροποίητο ψωμί, όπως όλα, Sandwich Παστράμι Τόνου με σάλτσα ταρτάρ και πράσινη σαλάτα , Sandwich Ψητό Κοτόπουλο με Σάλτσα Teriyaki με wasabi mayo, Sandwich Μοσχαρίσιο Φιλέτο, Stiploin 80 -120 g. με γαλοτύρι, μουστάρδα Θεσσαλονίκης, Dijon και πρασινάδα!

Μια υπέροχη εκδοχή pizza: Flatbread Pizza με Χοιρινή Σπάλα σε προζυμένια ζύμη αργής με γραβιέρα, ψητά ντοματίνια και καραμελωμένο κρεμμύδι ή Flatbread Pizza με παλαιωμένη φέτα και σπανάκι σε προζυμένια ζύμη αργής ωρίμανσης με παλαιωμένη φέτα Κωσταρέλλου, σπανάκι, ψητά ντοματίνια και φρέσκα μυρωδικά και καραμελωμένο κρεμμύδι!

Στα πραγματικά δυνατά Tacos, Greek Street Gyros σε χειροποίητη τορτίγια με μαριναρισμένο χειροποίητο γύρο, κρεμμύδι, κόλιανδρο και κρέμα αβοκάντο, ότι πιο προχωρημένο έχετε δοκιμάσει σε γύρο.

Η Tostada τραγανή ζύμη tacos με ceviche από φρέσκο ψάρι ημέρας, πίκλα φράουλα, φύτρες από ραπανάκι και χειροποίητη σάλτσα μάτσα, ή το Tacros chicken and avocado με ζύμη χειροποίητου κρουασάν γεμισμένο σαν tacos. Με ψητό κοτόπουλο, κρέμα αβοκάντο, mango salsa και πίκλα κρεμμύδι και το Tacros με γύρο με μαριναρισμένο χειροποίητο γύρο με χτυπητή, ψητά τοματόνια κονφί, τηγανιτές γλυκοπατάτες και πίκλα κρεμμύδι. Η εκδοχή της θάλασσας με Tacros με γαρίδα, Με με γαρίδα πάνκο, καραμελωμένο κρεμμύδι μαγιονέζα μαύρου σκόρδου έμενταλ, σχοινόπρασο και τοματίνια κονφί! Να γλύφεις τα δάχτυλα σου!

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα burgers. Σε χειροποίητα ψωμάκια με προζύμι 72 ωρών ωρίμανσης και ψημένα σε φούρνο με πέτρα, Dry Aged Burger, με μπιφτέκι από dry aged μοσχαρίσιο κιμά, mature white cheddar, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου και BBQ sauce και Chilly Shriracha Fried Chicken Burger από κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, icemberg, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, white cheddar και chilly shriracha glaze!

Συνοδέψτε τα πιάτα σας με δυο αλλιώτικες σαλάτες: Μία με κοτόπουλο, ψητό καλαμπόκι, τοματίνια, αβοκάντο, λάχανο, σουσάμι, βινεγκρέτ και τριμμένη παρμεζάνα και μια με σολομός συνοδευόμενα με πράσινα φύλλα λαχανικών, κολοκυθόσπορο, σουσάμι, κρουτόν σάλτσα ponzu και βινεγκρέτ μάνγκο!

Το μενού έρχονται να συμπληρώσουν δύο υπέροχα εστιατορικά γλυκά από τον κορυφαίο pastry chef Γιώργο Αυγέρο: Παραδοσιακή γαλατόπιτα σε αυθεντική ζύμη κρουασάν ψημένη στον φούρνο και κορνέ με χειροποίητη ζύμη κρουασάν και κρέμα πραλίνας φουντουκιού, κροκάν φουντουκιού και ganache montée σοκολάτας!

Στα ποτά, η τάση των “natural wines” έρχεται στο Surfer Maya, όπου θα σερβίρονται μόνο βιοδυναμικά και βιολογικά φυσικά κρασιά χωρίς θειώδη από κτήματα όπως του Μαρκοβίτη, του Τάτση, του Σκλάβου, του Λίγα. Επίσης, θα βρείτε μπίρες από όλο τον κόσμο και μια σειρά premium cocktails που ταιριάζουν με το φαγητό, με την υπογραφή του βραβευμένου bartender Αλέξανδρου Σουρμπάτη. Δοκιμάστε το House Negroni in a bottle με ροζ πιπέρι και πεπόνι και το Margarita Mama Mia με πικραμύγδαλο, ροδάκινο και απαλές νότες καπνού.

Τι μας περιμένει από δω και μπρος: Ο χειμώνας φέρνει τη φιλοξενία γνωστών Ελλήνων σεφ  που θα παρουσιάσουν ως guest νέες ιδέες ελληνικών πιάτων βασισμένοι στις περιοχές που μαγειρεύουν εμπνευσμένοι από την κοσμοθεωρία του εστιατορίου τα δικά τους μενού που θα εκπλήξουν

Το Surfer Maya είναι εδώ για να δώσει νέο νόημα στο fast casual φαγητό και να το μοιραστεί με όλους, μαζί με την αγάπη μας για το street food και το urban lifestyle. Οι τιμές του είναι ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη και η δυνατότητα να απολαμβάνετε τα πάντα στο σπίτι σας με παραγγελία είναι η τέλεια ιδέα τώρα που χειμωνιάζει.

Το Surfer Maya είναι ο λόγος που θα αποθεώσεις το Street Food θα λατρέψεις το ψωμί, το παστράμι, τη γαλατόπιτα, τα πειραγμένα τάκος, θα αισθανθείς ότι κάποιος υπολογίζει το στομάχι σου με ευλάβεια, προετοιμάζει το γρήγορο γεύμα σου με αγάπη και κυρίως αντίληψη και πρόταση.

*Surfer Maya, The street food is ours. Σκρα 8, Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο: 231 023 5033, 2-12 μ.μ. Facebook

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα