35 χρόνια μυθικής γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη

Στα τραπέζια του έχουν γευματίσει πρόσωπα μυθικά. Από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα μέχρι σήμερα κρατά τα σκήπτρα μιας κουζίνας που δεν έχασε ούτε στιγμή το επίπεδο και την ποιότητα της. Τα Νησιά αποτελούν τον ορισμό του κλασικά σπουδαίου εστιατορίου της πόλης.

Parallaxi
35-χρόνια-μυθικής-γαστρονομίας-στη-θεσσ-135334
Parallaxi
Νησιά (1)
Εικόνες: Άγγελος Τσεκούρας

Αν σε ρωτήσουν που έτρωγε η Θεσσαλονίκη το 1980 και τι έχει απομείνει από τότε τι θα απαντήσεις; Προφανώς ότι η πόλη δεν έχει καταφέρει να διατηρεί κάποια μαγαζιά της έστω και ιστορικά. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Τα Νησιά είναι μία από αυτές.

Για όλους όσους θυμούνται την πόλη 35 χρόνια πριν υπάρχει το απόλυτο στοιχείο της δόξας εκείνης της εποχής που όχι απλά συνέχισε αλλά κρατά ακόμα πολύ ψηλά τη σημαία της γαστρονομίας της πόλης. Ένα κλασικό ελληνικό εστιατόριο που λάμπει σχεδόν 4 δεκαετίες.

Νησιά (2)Νησιά (3)

Ας πάρουμε όμως το παραμύθι από την αρχή. Ο Γιάννης Αλεξίου, ένας από τους παλαιότερους και πιο αναγνωρισμένους σεφ αυτής της πόλης αρχίζει να ασχολείται με τη γαστρονομία το 1967. Με σπουδές στην τουριστική σχολή της Πάρνηθας, μετεκπαίδευση στη Γερμανία και την Ελβετία και έχοντας δουλέψει σε κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια αποφασίζει το 1980 να ανοίξει στην πόλη του ένα διαφορετικό εστιατόριο. Εκείνη την εποχή επικρατούν τα Gril Houses στην πόλη και η μόδα με το κλασικό φαγητό. Ο Γιάννης κατεβαίνει στην αντιτουριστική για τη γαστρονομία Προξένου Κορομηλά. Στο ένα της άκρο, το άγριο, έχει μερικά μπαρ και κλαμπ, το άλλο, το πιο αναξιοποίητο μετά τη Μητρόπολη έχει πάρκινγκ, γαλατάδικα και μερικά μαγαζιά. Πηγαίνει δίπλα στην παλιά Βιομηχανική Σχολή και στήνει ένα χώρο έξω από τα δεδομένα της εποχής. Τον ονομάζει τα Νησιά και πρόκειται να γίνει ένα από τα πιο πετυχημένα και μακροβιότερα εστιατόρια στην ιστορία της πόλης.

Νησιά (26)

Νησιά (4)

Στο μαγαζί μπαίνουν δειλά οι κάτοικοι του κέντρου, στη συνέχεια άνθρωποι από όλην την πόλη και η φήμη του φαγητού του, κυρίως ο τρόπος που μαγειρεύει τα θαλασσινά και τα ψάρια αρχίζει να ξεπερνά τα όρια της. Τα Νησιά γίνονται τόπος λατρείας. Αρχίζουν να καταφθάνουν και οι πρώτοι επώνυμοι. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί, πολιτικοί. Στα τραπέζια του θα συναντήσεις τη Μελίνα, τον Κούρκουλο, το Θόδωρο Αγγελόπουλο, τη Μαρινέλα, τους παίκτες του Άρη, το Λαζόπουλο ή το Βουτσινά. Η φήμη εξαπλώνεται. Υπάρχουν μέρες που μοιράζονται χαρτάκια με σειρά προτεραιότητας στην είσοδο από το πρωί. Ανοίγει στις 11 και μισή και κλείνει αργά μετά τα μεσάνυχτα. Μαγειρεύει τρεις μεγάλες κατσαρόλες μυδοπίλαφο και πάλι δεν φτάνει. Υπάρχει κόσμος που τρώει στα σκαλοπάτια!

Νησιά (40)

Μια φορά ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που ήρθε ο Μάνος Χατζιδάκις να δειπνήσει. Του λέει ο Γιάννης: Κύριε Μάνο μου δεν θα μπορέσω να σας εξυπηρετήσω, δείτε τι γίνεται. Είσαι τρελός του λέει ο Χατζηδάκις, φέρε μου ένα σκαμπό. Παίρνει το σκαμπό και κάθεται σε μια άκρη στο πατάρι. Του φέρνει και ένα δίσκο στα πόδια και αρχίζει να τρώει ανέμελος!

Από τις μεγαλύτερες φαν του χώρου η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Λατρεύει το Γιάννη που φροντίζει τις γευστικές της επιθυμίες, ακόμα και το τσαγάκι της όταν κρυολογεί. Κάθε φορά που είναι στην πόλη το επισκέπτεται και δεξιώνεται με τους φίλους της στα τραπέζια του.

Νησιά (42)-horz

Τα Νησιά δεν αφορούν όμως μόνο τους επώνυμους. Γιατροί, δικηγόροι, έμποροι της πόλης είναι εκεί. Τα μεσημέρια που τα μαγαζιά κλείνουν για σιέστα η πόλη συνωστίζεται στα τραπέζια του. Μέρες μεγάλης δόξας. Ο Γιάννης είναι σεμνός και αφοσιωμένος στη δουλειά του. Πρόεδρος των Ελλήνων γαστρονόμων, βραβευμένος με μετάλεια, επίτροπος στην Ευρωπαϊκή κοινότητα Μαγείρων. Αναλαμβάνει το στήσιμο πολλών εστιατορίων στην Ελλάδα και των Νησιών στην Κωνσταντινούπολη! Γράφει βιβλία μαγειρικής που γίνονται best seller. Τα καλοκαίρια του που κλείνουν τα Νησιά απολαμβάνει το αγαπημένο του νησί. Τη Σκόπελο και γεμίζει μπαταρίες.

Νησιά (6)Νησιά (8)

Φέτος το εστιατόριό του συμπλήρωσε 36 χρόνια ζωής. Η κουζίνα του παραμένει θεϊκή όπως και την πρώτη μέρα. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις της γαστρονομίας εξελίσει και τις κλασικές του συνταγές εντάσοντας διαρκώς νέα στοιχεία στα πιάτα του, εμπλέκοντας νέα υλικά και ιδέες. Όπως τότε το 80 που λάνσαρε στην πόλη το μάραθο, τις λεβάντες, τα μυρωδικά.

Νησιά (10)

Πιάτα που αποθεώθηκαν από όλες τις γενιές, γιατί στο μεταξύ οι νέοι της εποχής του ογδόντα μεγάλωσαν και ήρθαν μετά και τα παιδιά τους παραμένουν πολύτιμα. Τα απίστευτα ντολμαδάκια, η θεϊκή ψαρόσουπα, η γαριδομακαρονάδα, η καρδιά της μελιτζάνας. Τα μυθικά του επιδόρπια. Οι λουκουμάδες προσκύνημα, η απόλυτη καριδόπιτα, το βρασμένο μήλο σε χυμό ροδιού. Ένα ποίημα.

Νησιά (30)

Νησιά (31)

Νησιά (37)

Πλάι σε αυτά η σημερινή κάρτα του που ανανεώνεται διαρκώς. Ένα καλωσόρισμα ούζου που θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο της Ελλάδας στη γεύση σήμερα, με λευκό ταραμά, ελιές που φτιάχνει ο ίδιος και τόνο καρπάτσιο με πέστο από θυμάρι.

Νησιά (33)

Νησιά (34)

Στριφτοπιτάκια που προσκυνάς, στραπατσάδα απίστευτη, τηγανιτές πατάτες με μιζύθρα, καρδιές αγγινάρας με μάραθο και σαφράν, μια σκορδαλιά σούπερ με άσπρο αμύγδαλο. Και ψάρια. Που προσκυνάς. Γαύρος μαριναρισμένος μοναδικά, λακέρδα γλυκιά, τσίρος με άνιθο, σαβρίδι φιλέτο μαρινάτο, μύδια που τα αχνίζει με σάλτσα λεμονιού, μια άπαιχτη γαυροσαλάτα, την απόλυτη μακαρονάδα 1000 νησιά, τον αχνιστό βακαλάο με χορταρικά που μουγκρίζεις, και ότι βγάλει η ψαριά της ημέρας. Χωρίς βέβαια να λείπουν τα κρέατα, κεφτεδάκια υπέροχα, ένα χιουγκιάρ που ζηλεύουν και οι Τούρκοι πελάτες, ψαρονέφρια με φασκόμηλο!

Νησιά (35)Νησιά (38)Νησιά (39)

Τα Νησιά, ευτυχώς για την πόλη είναι κοντά 4 δεκαετίες τώρα λόγος να βγεις έξω για φαγητό. Τόπος που η γεύση απογειώνεται και γίνεται εμπειρία. Στις μέρες μας απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις άλλων εποχών. Με μενού εξαιρετικά που ξεκινούν από 13 ευρώ τις καθημερινές. Ένας από τους πιο προσιτούς μύθους της γαστρονομίας της πόλης. Αξίζει να τον γευτείτε. Λίγα πράγματα παραμένουν στη Θεσσαλονίκη τόσο κλασικά αλλά ταυτόχρονα και τόσο σημερινά.

Νησιά (13)Νησιά (16)Νησιά (17)

Νησιά (22)Νησιά (25)Νησιά (27)Νησιά (29)*Τα Νησιά, Προξένου Κορομηλά 13, Θεσσαλονίκη, Τηλέφωνο: 2310285991

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα