ένας-ολόκληρος-πεζόδρομος-αποθεώνει-1116594

Εστιατόρια

Ένας ολόκληρος πεζόδρομος αποθεώνει τη γεύση

Το ΤΟΠ δεν είναι ένα εστιατόριο, ένα καφέ, ένα μπαρ. Είναι ένας κόσμος που σε προσκαλεί σε συγκινήσεις που σου αξίζουν. Σε ταξίδια ωραία, που κρύβονται ακριβώς εκεί που είναι κρυμμένη η ιστορία της πόλης μας.

Parallaxi
Parallaxi

Έχοντας πίσω του, το πιο ένδοξο πετυχημένο παράδειγμα, ιστορικά στη γεύση της Θεσσαλονίκης, το περίφημο Ούζου Μέλαθρον, το ΤΟΠ, έρχεται να συνεχίσει με τρόπο απόλυτα σημερινό μια παράδοση τόσων δεκαετιών. Στην ίδια ακριβώς ιστορική θέση, στην υπέροχη υπαίθρια στο του Ερμείον, η απόλυτη πρόταση της χρονιάς μας υποδέχεται.

Βασισμένη η έμπνευση στην ιδέα της αρχαιολογίας του μέλλοντος στήθηκε σε αυτό τον πανέμορφο πεζόδρομο ένα total project που βασίζεται στην ιδέα να μπει η αληθινή γαστρονομία στο επίκεντρο.

Βαφτίστηκε ΤΟΠ με κεφαλαία, ένας φόρος τιμής στις παλιές συσκευασίες παραδοσιακών κλασικών προϊόντων.

Το ΤΟΠ δεν είναι ένα εστιατόριο. Είναι ένας μικρός κόσμος. Αποτελείται από ένα καφέ, που έρχεται το Μάρτιο και θα επαναφέρει την σπάνια ιδέα του κλασικού ελληνικού πρωινού που μεγάλωσε γενιές Ελλήνων υγιεινά, με τραχανάδες με ανεβατό μπουγάτσα σπιτική και εδέσματα από τόπους που τιμούσαν το πρωινό.

Αλλά και ολοήμερη γιορτή απόλαυσης με τσίπουρο και μεζέ, το ανάλογο με κρασί, και τα γλυκά που δεν ξεχνάς.

Εστιασμένο όλο το κόνσεπτ στη βόρεια Ελλάδα με τοπικά εμβληματικά προϊόντα όπως ο πατσάς, τα μύδια, το κουλούρι, τα τουρσιά, τα παστά και πολλά άλλα, επαναφέρει την τοπικότητα και την αυθεντικότητα με μια σημερινή προσέγγιση που έχει προτάξει το σεβασμό, στο χώρο και τη γεύση.

Το τουίστ των πιάτων συνοδεύεται και με μια νεωτερικότητα στα ποτά, με κοκτέιλ που έχουν βάση τη ρετσίνα και το τσίπουρο.

Σχεδιασμένη η κάρτα και το concept από έναν εξαιρετικά εμπνευσμένο και ταλαντούχο νέο μάγειρα, που θήτευσε πλάι σε μεγάλους μάστορες της μοντέρνας ελληνικής γαστρονομίας, τον Νίκο Αλμπαντίδη.

Μιλώντας μαζί του αντιλαμβάνεσαι το σκεπτικό του:

Δημιουργήσαμε ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο βασισμένο σε λαϊκά πιάτα. Ένα δημοκρατικό σημείο όπου μπορεί να γευματίσει κόσμος με 10 ευρώ ή και με 100 ευρώ. Λατρεύω να κοιτάζω τα προϊόντα του τόπου. Από τα Γρεβενά και τη Φλώρινα μέχρι τον ‘Εβρο. Πάντα υπάρχει η βάση του παρελθόντος και μια μοντέρνα ματιά να δοκιμάσει την παλιά γεύση. Παρατηρώ ότι ο κόσμος είναι δεκτικός και φεύγει ικανοποιημένος. Θα μου άρεσε πολύ να πουν να έρθω να ξαναφάω,  αυτό που τους προσφέραμε είναι value for money. Δεν είναι εύκολο να το πετύχεις, είναι μεγάλο στοίχημα, θέλει χρόνο, υπομονή για να πετύχεις το ιδανικό.

Στο ΤΟΠ ο μεζές βασίζεται στον παραδοσιακό τρόπο της πόλης με βάση την απλότητα και την ανατρεπτική διάθεση χωρίς δήθεν θεματολογία. Με ερευνά σε παλιά πιάτα που ξεχάστηκαν!

Συνεχίζοντας μια μεγάλη παράδοση του χώρου που στην μακραίωνη προηγούμενη ιστορία του είχε στο κέντρο την πάντα ανατρεπτική διάθεση των ιδιοκτητών ο πελάτης πάντα έχει να περιμένει το γευστικό απρόβλεπτο.

H κουζίνα πατά γερά στις μνήμες. Από την παραδοσιακή μαγειρική και στις επιρροές της πόλης, την τεράστια παράδοση της Μακεδονίας, τον κοσμοπολιτισμό της Θεσσαλονίκης εδώ και έναν αιώνα αλλά και τη γαστρονομική κουλτούρα που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Ξεκινώντας την αποπλάνηση του ουρανίσκου σας προσκυνήστε στη φασολάδα τουρσί, τα αχνιστά γλωσσάκια, τον τόνο με το θυμάρι, που σε ταξιδεύει στη θάλασσα, το τέλειο κοτόπουλο με τα χυλοπιτάκια, τα μάγουλα με τις ταλιατέλες, κότσι με μελιτζανοπουρέ. Ποιήματα του πιάτου.

Στα πρώτα επιλέξτε το λαυράκι τουρσί, τσούσκα στη χτυπητή φέτα, σκουμπράκι με σάλτσα σταφίδας, ντοματοκεφτέδες με γιαούρτι δορκάδας, τραχανότο με λουκάνικο Τζουμαγιάς, ματσάτα με αντσούγιες και αυγοτάραχο.

Δεν θα ξεχάσετε για μέρες όσα θα δοκιμάσετε.

Στο ΤΟΠ θα υπάρχουν θεματικές εβδομάδες με μουσική και γαστρονομία όπως ρεμπέτικη κουζίνα/κουζίνα της παλιάς αγοράς/ ερωτική κουζίνα/κουζίνα περιοχών, ταξίδια στη Θράκη, τη Θεσσαλίας κλπ.

Το ΤΟΠ δεν είναι ένα εστιατόριο, ένα καφέ, ένα μπαρ. Είναι ένας κόσμος που σε προσκαλεί σε συγκινήσεις που σου αξίζουν. Σε ταξίδια ωραία, που κρύβονται ακριβώς εκεί που είναι κρυμμένη η ιστορία της πόλης μας. Εκεί που αιώνες πριν στο αρχαίο σταυροδρόμι Βενιζέλου και Εγνατίας, οι πρόγονοι μας έγραψαν τη μεγάλη της Iστορία. Σε μια γειτονιά που αγαπάμε και σε ένα πεζόδρομο που έγραψε και θα ξαναγράψει τη γευστική συνέχεια της Θεσσαλονίκης…

*Καρίπη 25, 23122007777

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα