Η μεγάλη γευστική έκπληξη της Κασσάνδρας!
Ένα εστιατόριο που δικαιώνει την προσδοκία για άλματα στην ελληνική κουζίνα.
Αφήνοντας πίσω τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής και λίγο πριν φτάσει κανείς στη Νέα Σκιώνη βρίσκει έναν αληθινά ευλογημένο τόπo, το Aelia Bar Restaurant and Beach Lounge. Με θέα το πέλαγος μέχρι τον Όλυμπο να δεσπόζει απέναντι και το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της Χαλκιδικής, με διαφορά μπροστά στο τραπέζι σου, κάθεσαι να γευματίσεις σε ένα σκηνικό ονείρου.
Κανένα περιβάλλον όμως, όσο ιδανικά στημένο και να είναι δεν μπορεί να θεωρείται προορισμός γαστρονομίας αν δεν τα έχει καταφέρει να συμπληρώσει την εμπειρία με τη γαστρονομική του άποψη.
Και εδώ είναι που το Aelia, χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του σεφ Γιάννη Αραμπατζή, προχωρά την ελληνική κουζίνα δημιουργικά. Μια προσπάθεια που βρίσκει την αποδοχή όχι μόνο στους ξένους που σταματούν ή έρχονται ως εδώ έχοντας διαβάσει για αυτό που συμβαίνει και έχουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι ότι η εποχή του πλαστικού μουσακά στα ελληνικά εστιατόρια έχει μείνει πίσω και νέες, γενναίες υπογραφές δημιουργούν την παρακαταθήκη μας για το μέλλον.
Αλλά και στους Έλληνες θαμώνες του εστιατορίου που φτάνουν σε αυτόν τον κρυφό παράδεισο της Κασσάνδρας και φεύγουν αποζημιωμένοι για αυτό που έζησαν. Τη βραδιά που εμείς γευματίσαμε, το κοινό στο κατάμεστο Aelia ήταν μοιρασμένο ανάμεσα σε ξένους και Έλληνες.
Το καλοσώρισμα μας, ένα εξαιρετικό αντρέ χλιαρής καπουτσίνο σούπας λαχανικών έστρωσε το δρόμο στον ουρανίσκο για ότι θα ακολουθούσε. Και αυτό που ακολούθησε ήταν ένα φινετσάτο καρπάτσο από λαυράκι με κονφί ντομάτας, ένα συγκλονιστικό ταρτάρ τόνου, που ομολογώ ότι όμοιο του δεν έχω δοκιμάσει, ένα πεντανόστιμο ολόφρεσκο πελαγίσιο λαυράκι ψημένο μοναδικά με τα ζουμάκια του να μην έχουν στεγνώσει ολοσδιόλου και ένα από τα καλύτερα ριζότο με μελάνι σουπιάς και θαλασσινά που δοκίμασα ποτέ.
Αληθινή αναζωογονητική βουτιά στον βυθό της θάλασσας. Εμπειρία. Στη λίστα τους οι Ερινύες της γεύσης είναι πολλές. Μους λευκού ταραμά με φρέσκο κρεμμυδάκι, κάπαρη, τριμμένο αβγοτάραχο και τραγανές πιτούλες, Φάβα από κόκκινη φακή, φρέσκο κρεμμυδάκι, ντοματίνια Σαντορίνης και καπνιστό σκουμπρί, απίστευτα Μύδια αχνιστά με φρέσκα μυρωδικά και λεμόνι μαγειρεμένα στο ζωμό τους, στη συνέχεια μια τέλεια ποικιλία από φρέσκα όστρακα, αρωματισμένα με λεμόνι, φύκια και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με φέτα και ρύζι , συνοδευμένοι με ντιπ από γιαούρτι και ταχίνι, ωραίες χειροποίητες χυλοπίτες με κοτόπουλο, σάλτσα από φρέσκες ντομάτες, μηλόξυδο και φλύδες παραδοσιακής γραβιέρας Κρήτης, για τους λάτρεις των Burger ένα από φιλέτο τόνου με ντομάτες μαριναρισμένες σε σάλτσα σόγιας, με σως ταρτάρ σερβιρισμένο με φρέσκες πατάτες ψημένες στην σχάρα, καλαμάρι γεμιστό με κουσκουσάκι, λιαστή ντομάτα και λαχανικά, συνοδευμένο με ψητές ντομάτες, ένα θεϊκό φιλέτο από μυλοκόπι ψητό σε κρούστα λιαστής ντομάτας συνοδευμένο από πουρέ με πατάτα και σέλερι και κουλί από φρέσκα μυρωδικά.
Αν αγαπάτε περισσότερο το κρέας δεν θα κακοπεράσετε: Rib eye μαριναρισμένο σε λάδι από ρίγανη, γλυκιά κόκκινη πιπεριά και κύμινο συνοδευμένο με καπνιστό αλάτι, μοσχαράκι στη γάστρα μαγειρεμένο με φρέσκα μανιτάρια, μπέικον, θυμάρι και μαυροδάφνη πάνω σε σπιτικό πουρέ πατάτας και λαχανικά σχάρας και άλλα θεσπέσια εδέσματα σας περιμένουν. Ο σεφ έχει κάνει εδώ άλματα στη μίξη πρώτων υλών και στη δημιουργία εντυπωσιακών βημάτων μετεξέλιξης της κλασικής ελληνικής κουζίνας, ειδικά της καλοκαιρινής.
Στη διάρκεια της ημέρας απολαμβάνει κανείς σε αυτό το μαγικό τοπίο δίπλα στη θάλασσα από πρωϊνό μέχρι καφέ και ποτό ενώ συχνά πυκνά έχουν καλεσμένα ονόματα της αφρόκρεμας του σήμερα όπως ο Monsier Minimal που δημιουργούν ωραίες μουσικές ατμόσφαιρες. Με μέρη όπως το Aelia η γαστρονομία της Χαλκιδικής προχωρά γενναία στο μέλλον. Επισκεφθείτε το και θα μας θυμηθείτε.
Aelia Beach Bar & Restaurant
Νέα Σκιώνη Χαλκιδική Τηλ: +30 23740 71222
Site: www.aeliarestaurant.com