Μια νόστιμη οικογενειακή υπόθεση στο Τσινάρι
του Γιάννη Βήκα https://parallaximag.gr/payday-loans-lebanon-indiana Σας αρέσει το χειροποίητο, καλό και παραδοσιακό φαγητό; Λατρεύετε ν’ ανακαλύπτετε ταβερνάκια, που είναι κρυμμένα σε γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης; Επειδή εμείς είμαστε τέτοιοι τύποι λοιπόν, βρεθήκαμε στο Πρυτανείο• ένα οικογενειακό μεζεδοπωλείο – ταβερνάκι, το οποίο το κρατούν εδώ και 17 χρόνια ο κύριος Σπύρος και η κυρία Παγώνα και […]
του Γιάννη Βήκα
Σας αρέσει το χειροποίητο, καλό και παραδοσιακό φαγητό; Λατρεύετε ν’ ανακαλύπτετε ταβερνάκια, που είναι κρυμμένα σε γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης; Επειδή εμείς είμαστε τέτοιοι τύποι λοιπόν, βρεθήκαμε στο Πρυτανείο• ένα οικογενειακό μεζεδοπωλείο – ταβερνάκι, το οποίο το κρατούν εδώ και 17 χρόνια ο κύριος Σπύρος και η κυρία Παγώνα και χωρίς υπερβολές, είναι σα να περνάς το κατώφλι του σπιτιού τους και το πιθανότερο είναι να είναι το αγαπημένο ταβερνάκι και των γονιών σας.
Το Πρυτανείο είναι το κατάλληλο ταβερνάκι στο ιδανικό σημείο. Χτισμένο στο Τσινάρι• ένα σημείο, το οποίο στο παρελθόν υπήρξε εμπορικό κέντρο με πληθώρα οινοπωλείων, ταβερνών και διαφόρων άλλων καταστημάτων. Ωστόσο, λίγα είναι πια τα μαγαζιά, που έχουν αντέξει στο χρόνο και καταφέρνουν να διατηρούν αυτήν την παράδοση και να θυμίζουν κάτι από το παρελθόν της περιοχής.
Οι άνθρωποι που επισκέπτονται το μαγαζί, που διατηρεί το ζευγάρι, είναι κυρίως οικογένειες, τουρίστες και ζευγάρια, ενώ τελευταία πολλές παρέες νέων έχουν εντοπίσει αυτόν το μικρό γευστικό παράδεισο. Όπως μας λέει η κυρία Παγώνα, η νοικοκυρά και μαγείρισσα του Πρυτανείου, οι γευστικές απαιτήσεις των επισκεπτών έχουν αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου. Ο κόσμος γνωρίζει πολλά περισσότερα γύρω από την κουζίνα και τη μαγειρική, ενώ παράλληλα οι «οικοδεσπότες» αποφάσισαν να δημιουργήσουν πιάτα, τα οποία περιλαμβάνουν συνδυασμό κυρίως μερίδων, για όσους πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να παραγγέλνουν πολλές ξεχωριστές μερίδες. «Κάναμε αυτό που θα μας άρεσε και σε μας να δούμε, εάν ήμασταν πελάτες» μας λέει η «οικοδέσποινα» και με αυτόν τον τρόπο, ένα ζευγάρι, για παράδειγμα, αποκτά περισσότερες γευστικές εμπειρίες από ένα πιάτο και ξοδεύει πολύ λιγότερα χρήματα. Από την άλλη, όσοι είναι λίγο παραπάνω μερακλήδες και θεωρούν ιερή την ατομική μερίδα, διότι δεν τους αρέσει η ιδέα να μοιράζονται το φαγητό τους, σίγουρα θα μείνουν πλήρως ευχαριστημένοι μιας και οι τιμές είναι πραγματικά value for money.
Όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των μερίδων, σας λέμε ένα πράγμα• θα θυμηθείτε το φαγητό της μαμάς ή της γιαγιάς• πολύ προσεγμένο και μπόλικο. Όλα χειροποίητα και φτιαγμένα με φροντίδα και σε γενναίες ποσότητες. Από τις φρεσκοτηγανισμένες και κομμένες στο χέρι πατατούλες, οι οποίες σερβίρονται σε βαθύ πιάτο και όχι μικρό του μεζέ, αλλά και τα ολόφρεσκα λαχανικά και τα ζουμερά κρεατικά, μέχρι τις χειροποίητες αλοιφές και τις τραγανές κροκέτες, όλα, ένα προς ένα έχουν φτιαχτεί από διαλεκτά υλικά και πάντοτε με τα χεράκια της «κυράς» του μαγαζιού.
Συγκεκριμένα για το κρέας, είναι εκείνοι που επισκέπτονται το χασάπη της γειτονιάς, για να διαλέξουν ένα ένα τα κομμάτια, που θα προμηθευτούν. Ποτέ δεν παρήγγειλαν τα κρέατα• πάντοτε τα επιλέγουν προσεκτικά εκείνοι, ενώ ο κιμάς είναι αποκλειστικά μοσχαρίσιος. Άλλωστε, είναι κρέατα που παίρνουν και για το σπίτι τους και δίνουν και στις οικογένειες των παιδιών τους. Τα φαγητά που φτιάχνει η κυρία Παγώνα, είναι αυτά που μαγειρεύει και σπίτι• στη δική της κουζίνα. «Το σκάρτο πράγμα θέλει καμουφλάρισμα και ‘μεις ποτέ δε θελήσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν ξέρουμε να το κάνουμε κιόλας• έχουμε μάθει να είμαστε ειλικρινείς» μας λένε χαρακτηριστικά.
Οι επισκέπτες λένε στην κυρία Παγώνα πως τα φαγητά της είναι τόσο νόστιμα και ξεχωριστά, επειδή τα φτιάχνει με αγάπη• πράγμα που σας επιβεβαιώνουμε. Όταν νιώθεις πως σε αντιμετωπίζουν ως μουσαφίρη, που θέλουν να σε ξαναδούν και όχι ως πελάτη που ήρθε για κατανάλωση, τότε καταλαβαίνεις και το κλίμα που σου περιγράφουμε, μιας και όπως μας αναφέρουν κι εκείνοι, θέλουν να είναι για τον κόσμο «η νοικοκυρά και ο νοικοκύρης» και όχι «ο ταβερνιάρης και η ταβερνιάρισσα». Άλλωστε, μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του trip advisor μας δίνει να καταλάβουμε τι είναι αυτό, που κάνει το Πρυτανείο τόσο αγαπητό και μοναδικό προορισμό για καλό φαγητό.
Όταν θα πάτε λοιπόν, ζητήστε σίγουρα να δοκιμάσετε το «μεζέ του πασά», ο οποίος φτιάχνεται αποκλειστικά από μοσχαράκι νουα ή χτένι, κάτι για το οποίο υπερηφανεύονται δικαίως. Η μερίδα περιλαμβάνει πέραν του κρέατος και μελιτζάνα, πατατούλες και πιπεριά. Αυτά που λατρεύουν οι επισκέπτες να επιλέγουν είναι τα αλά κρέμ πιάτα. Δοκιμάστε τα, είναι απίστευτα νόστιμα. Επίσης, όσοι αγαπούν τα ζουμερά μπιφτέκια -και εν προκειμένω αποκλειστικά μοσχαρίσια-, να τα ζητήσουν. Αυτοί που είναι πιο πληθωρικοί τύποι να δοκιμάσουν τα γεμιστά μπιφτέκια, τα οποία στο ψήσιμο, τα χαράσσει η κυρία Παγώνα και τους βάζει το τυράκι ενδιάμεσα. Οι μπόλικες πατατούλες και το ρυζι πάντοτε βρίσκονται σε κάθε μερίδα.
Επειδή όμως και η σαλάτα είναι κάτι που πρέπει να μπει στη μέση κάθε τραπεζιού, όσοι αγαπάτε την εκλεπτυσμένη κουζίνα, ζητήστε την «ιταλική», που έχει μαρούλι, ρόκα, λεπτές φέτες προσούτο, βιενεγκρέ βαλσάμικου, φλούδες κεφαλογραβιέρας και λιαστές ντοματούλες, ενώ όσοι ζητάτε μια πληθωρική σαλάτα ζητήστε την «πρυτανείο». Για εκείνους που παραμένουν σταθεροί στην παράδοση, υπάρχει πληθώρα επιλογών με την «πολίτικη» και την «πολυσαλάτα» να ξεχωρίζουν. Επειδή όμως η κατάσταση τραβάει και κρασάκι, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το κρασί Νεμέας που διαθέτει το μαγαζί σε ασκούς.
Μια ταβέρνα που θα σας κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε καλεσμένοι σε κάποιο σπιτικό, μιας και πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, που εστιάζει στην ποιότητα της πρώτης ύλης αλλά και που σκοπεύει πάντοτε να κερδίζει τις καρδιές των επισκεπτών, θα το βρείτε στα γραφικά δρομάκια της μοναδικής Άνω Πόλης. Καλή όρεξη λοιπόν!
Το Πρυτανείο, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 72, Άνω Πόλη, τηλ. 2310 286356
*Διαβάστε τα υπόλοιπα εστιατόρια που ξεχωρίσαμε στην πόλη εδώ