Featured

Το στέκι που ξανάκανε μόδα το στυλ καφενέ

Εκεί που πριν δώδεκα χρόνια ξεκίνησε μια τάση που σάρωσε την πόλη. Μια τάση επιστροφής στην παράδοση, στην αγορά, στην προσεγμένη γεύση

Parallaxi
το-στέκι-που-ξανάκανε-μόδα-το-στυλ-καφε-857391
Parallaxi

Αν οι παππούδες μας της Σαλονίκης, οι παλιοί μπαγιάτηδες, ζούσαν στον καιρό μας σίγουρα θα σύχναζαν σε ένα στέκι που δώδεκα χρόνια τώρα δίνει συνέχεια και νόημα στην παράδοση του παλιού καφενέ με το μεζέ, φέρνοντας τον όμως στη σημερινή εποχή με αξιώσεις και όλα εκείνα τα διαπιστευτήρια που κάνουν μια ιστορική συνταγή ένα φρέσκο παράδειγμα επιτυχίας.

Η δημιουργία στην καρδιά της ιστορικής αγοράς Καπάνι ενός διαφορετικού στεκού που ονομάστηκε έτσι από την λατρεία των ιδιοκτητών του για την προσωπικότητα του μεγάλου ζωγράφου αλλά και το τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου με τους στίχους του Νίκου Καββαδία: ”Ξέχασες ’κείνο τον σκοπό που λέγαν οι Xιλιάνοι -Άγιε Nικόλα φύλαγε κι Άγια θαλασσινή- τυφλό κορίτσι σ’ οδηγάει, παιδί του Mοντιλιάνι που τ’ αγαπούσε ο δόκιμος κι οι δυο Mαρμαρινοί.”

Άλλωστε ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος απόλαυσε εδώ τους μεζέδες και τα κρασιά του. Όπως και δεκάδες άλλοι άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού που το έκαναν από την αρχή στέκι τους. Και κείνο βέβαια ανταπέδωσε την αγάπη με δεκάδες εκδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια. Συναυλίες, παραστάσεις, μουσικές βραδιές. Ξεκινώντας την τάση των πολιτιστικών δράσεων σε στέκια αυτής της κατηγορίας που ακολούθησαν μετά πολλοί άλλοι.

Το Mogdigliani λοιπόν γεννήθηκε για να αναστήσει το Καπάνι και τα κατάφερε. Έχοντας την αύρα της αγοράς με το μέρους του, ως ατού και όπλο του, έστησε ένα σκηνικό στο οποίο προσκύνησε όλη η πόλη. Με ωραίες μουσικές στα ηχεία του, ωραία τσίπουρα και κρασιά στα ποτήρια του και σπουδαίους μεζέδες που θύμισαν σε όλους εξ΄αρχής τον παραδοσιακό καφενέ της γειτονιάς που μας είχε λείψει πολύ.

Έχτισε πολύ γρήγορα σχέσεις με την αγορά που βρίσκεται, αλλά και με μικρούς παραγωγούς, παρουσιάζοντας στα πιάτα του τα προϊόντα τους. Από τα κρασιά και τα αποστάγματα του Τάτση, που εκεί τα πρωτοδοκιμάσαμε μέχρι τα σπουδαία καπνιστά ψάρια του Πασχαλίδη που μας σύστησε πρώτο.

Εξαιρετικά βιολογικά προϊόντα και ταυτόχρονα παράδοση που ζωντανεύει. Ο Γιώργος Γκάτσος με καταβολές εστιατορικές και ο Κώστας Κατσαγάνης με παντοπωλειακές καταβολές, ένωσαν τις δυνάμεις τους, φέρνοντας καταγωγές όπως τις Σεραφαδίτικες, αγάπες όπως οι ανατολίτικες, γεύσεις, φόρους τιμής στις κουζίνες της Θεσσαλονίκης.

Με τα χρόνια τα πιάτα απέκτησαν εντυπωσιακές παρουσιάσεις, ποτέ όμως φιοριτούρες και υπερβολές, η εποχικότητα ήταν πάντα κριτήριο για την κάρτα, τις μαναβικές επιλογές, τους τρόπους παρασκευής των εκλεκτών κρεάτων και των ολόφρεσκων ψαριών.

Λατρεύουμε εδώ τα χειροποίητα αλείμματα από ξύγαλο μέχρι ψητή μελιτζάνα με ταχίνι, γεύσεις ανατολίας βασισμένες στον παστουρμά, τον καβουρμά, τα σουτζούκια, μοσχοβολιστό σκουμπράκι καπνιστό Κομοτηνής, κολιός παστός από τη Λέρο, τσίρος καπνιστός για το ουζάκι, ποπ ελληνικά τυριά σπουδαίας προέλευσης όπως η μανούρα της Σίφνου η σφέλα της φωτιάς από την Καλαμάτα και ο καλοψημένος μπάτζος της Κοζάνης.

Θα προσκυνήσετε τη Σφακιανή καυκάλα, μια σαλάτα με το Αιγαίο μέσα της, με παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης και όταν θα’ρθει η ώρα για τα κυρίως η σπαλομπριζόλα που ταξίδεψε από την Καρδίτσα για πάρτη σας, καπνισμένη σε ξύλο οξιάς, τα βουβαλίσια σουτζουκάκια της Κερκίνης και ένα κότσι στη γάστρα με μέλι και μουστάρδα προετοιμασμένο θα σας συναρπάσει.

Τα πιάτα ημέρας κρύβουν εκπλήξεις μοναδικές. Από πατάτες τσακιστές με παστράμι και τσαλαφούτι μέχρι τηγανιά με μαύρο σκόρδο και λάδι τρούφας. Κρασιά από ωραία κτήματα και αποστάγματα τις καρδιές ιδανικά για να ευφραίνουν.

Το Modigliani είναι η συνήθεια της αγοράς που λατρεύουμε και η διαρκής του ανανέωση, όλα αυτά τα χρόνια μας κάνει να θέλουμε να γυρνάμε εκεί διαρκώς με την ίδια λαχτάρα.

*Κυδωνιάτου 12 & Βλάλη γωνία, τηλ. 231 022 5925

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα