Ένα μπακάλικο που δεν θες να φύγεις!
Στο Μπακάλ ψωνίζεις ότι αγαπάς και μετά κάθεσαι να απολαύσεις.
Στην Ελλάδα, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του πενήντα δεν ήταν απλά καταστήματα που αγόραζε κανείς τα απαραίτητα προς βρώσιν και πόσιν. Ήταν τόποι κοινωνικοποίησης, ήταν τα πιο δημοφιλή μέρη στις γειτονιές που μπορούσες να μάθεις τα νέα, να δοκιμάσεις τα προϊόντα και αν ο μπακάλης ήταν μερακλής και είχε και ένα πετρογκάζι στο πίσω μέρος να σου φτιάξει και ένα αυγό μάτι με λίγη στάκα ή με παστουρμά να πιείς ένα τσιπουράκι. Αυτά χάθηκαν με τον ερχομό των σούπερ μάρκετ και το σβήσιμο των μικρών μπακάλικων.
Μπαίνοντας στο Μπακάλ σήμερα η ωραία εκείνη αίσθηση ενός ζεστού και σπιτικού χώρου που κάποιος θα σε φροντίσει, θα ασχοληθεί μαζί σου, θα σου συστήσει πράγματα και είναι διατεθειμένος να σου ετοιμάσει και να δοκιμάσεις, σε κερδίζει.
Στη μέση κυριαρχεί ένα μεγάλο ψυγείο που γύρω γύρω στις βιτρίνες του βλέπεις όλα τα καλούδια της ελληνικής παραγωγής που χρειάζονται ψυγείο και στα αριστερά είναι τα μαγειρευτά φαγητά που σου θυμίζουν τη μαμά ή τη γιαγιά σου. Από λαχανοντολμάδες λουσμένοι σε ένα εκπληκτικό αυγολέμονο μέχρι το εξοχικό που μοσχοβολά!
Απέναντι ακριβώς ένας ξυλόφουρνος που ψήνει υπέροχα ψωμιά και πίτες που συνδυάζονται εδώ με τα πάντα αν αποφασίσεις να τις απολαύσεις στα τραπεζάκια. Γιατί ως μπακάλικο που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει και λίγα τραπεζάκια αυτό το μοντέρνο deli. Αφού χαζέψεις λοιπόν τα 70-80 είδη τυριών, όλα ελληνικά εκτός από όσα δεν παράγουμε στην Ελλάδα, τα σπάνια αλλαντικά και τον παστουρμά, την τεράστια κάβα με όλες τις ελληνικές μπύρες από μικροζυθοποιίες που θα σε θαμπώσουν, τις περισσότερες ποικιλίες ελληνικών κρασιών που μπορείς να βρεις σε παντοπωλείο και τις οποίες προμηθεύουν 4 από τις σπουδαιότερες κάβες της πόλης, αλήθεια σήκωσε τα μάτια και χάζεψε άφορα την εντυπωσιακή-κάβα ψυγείο που υψώνεται μαζί με τις σκάλες προς το πατάρι, αφού λοιπόν πάρεις μια πρώτη ιδέα αρχίζεις με την ησυχία σου το ψάξιμο στα ράφια.
Το δικό σου ψάξιμο έπεται του δικού τους σαφαριού σε όλη την Ελλάδα για να εντοπίσουν τους καλύτερους και πιο ξεχωριστούς παραγωγούς. Από εκλεκτά ζυμαρικά φτιαγμένα με παραδοσιακούς τρόπους μέχρι βιολογικά chips και μπάρες δημητριακών ξεχωριστές και χαλβάδες και μοναδικά σιρόπια από σύκο και τσάτνι από ότι μπορείς να φανταστείς.
Χάνει το μυαλό του κανείς εκεί μέσα. Θέλεις να δοκιμάσεις τα πάντα. Εκατοντάδες μικροί οίκοι της πατρίδας μας που παράγουν ξεχωριστά προϊόντα είναι εδώ. Από τις περίφημες κόκκινες πιπεριές του Ναουμίδη και το Απόστρου Κασίου μέχρι την καπνιστή του Τσιανάβα και την μυθική γκαζόζα Χιονάτη και τα πτι-φουρ με ρόδι.
Ψωνίζεις ότι αγαπάς, σύντομα και σε delivery να παραγγέλνεις από το σπίτι, και μετά κάθεσαι να απολαύσεις. Θέλεις μια στραπατσάδα με προσούτο θα στη φτιάξουν, θέλεις ένα από τα 80 αποστάγματα να πιείς με λίγο ξύγαλο ή λαδοτύρι Άνδρου, θα στο σερβίρουν. Θέλεις πρωϊνό να σου ετοιμάσουν με πιτούλες που τις γεμίζεις με σπανάκι ή παστουρμά; Μια φρεσκοκομμένη σαλάτα σε απίστευτες τιμές; Γιατί οι τιμές εδώ είναι το μεγάλο αβαντάζ. Όπως και στο αδερφό Ελιά Λεμόνι δίπλα οι τιμές είναι άπαιχτες. Το Μπακάλ είναι εμπειρία. Κάθε μέρα από το πρωί νωρίς μέχρι τα μεσάνυχτα. Ο κόσμος που θα συναντήσεις είναι από ψαγμένους φοιτητές που αναζητούν βιολογικά προϊόντα μέχρι παλιούς κιμπάρηδες Σαλονικιούς που συνεχίζουν την απόλαυση μιας ολόκληρης ζωής.
Να πάτε στο Μπακάλ. Είναι εμπειρία.
*Μπακάλ, Βαλαωρίτου 38 & Καποδιστρίου, Τηλ. 2310515881, Fb: Μπακάλ