Ο καλύτερος οδηγός για να βγείτε για φαγητό και ποτό πάνω από την Εγνατία!
Ο καλύτερος οδηγός για να βγεις στην Ολύμπου, τη Φιλίππου, την Αγίου Δημητρίου, τη Ρωμαϊκή Αγορά και τα πέριξ!
Εικόνα: Γιώργος Νιάκας
Το κέντρο ανέκαθεν υπήρξε και παραμένει η καρδιά της πόλης. Συγκεκριμένα, όμως, η γειτονιά της Ολύμπου, των πέριξ δρόμων και της Ρωμαϊκής Αγοράς αποτελεί επί δεκαετίες κέντρο έλξης κυρίως φοιτητών. Τα τελευταία χρόνια, η ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται στην πιο hip συνθήκη, με τα στέκια για καφέ, κρασί ή ποτό να αλλάζουν χέρια, να ανανεώνονται, να διατηρούν τον χαρακτήρα τους, προσφέροντας νέες προτάσεις διασκέδασης. Βρίσκεστε στο νέο next big place to be για θεσσαλονικείς και τουρίστες.
Για φαγητό
Άσπρο Δέντρο Κουζίνα Θέατρο
Ο δημιουργός του Αντώνης Φωτιάδης ήθελε το όνομα να εκπέμπει ηρεμία. Και το κατάφερε, γιατί αυτό που τελικά έστησε είναι ένα project, που θρέφει και ικανοποιεί τόσο το σώμα όσο και την ψυχή, με τον πιο ήσυχο και ουσιαστικό τρόπο. Φέτος, ξεκίνησε δυναμικά με μεγάλες δόσεις ανανέωσης, τόσο στο μενού όσο και στα σχέδιά του.
Ο χώρος, στο μπροστινό κομμάτι φιλοξενεί το σύγχρονο εστιατόριο, ενώ στην πίσω πλευρά, το θέατρο. Στην ανοιχτή κουζίνα, συντελούνται μικρά μαγειρικά θαύματα της ελληνικής κουζίνας, με casual διάθεση. Το μενού είναι a la carte και μπορείτε να απολαμβάνετε από το πρωί ένα πλήρες brunch -ποικιλία σε αβγά, τοστ, γκρανιόλα από γιαούρτι χειροποίητο, τηγανήτες και αβγόφετες- και να συνεχίζετε το μεσημέρι ή το βράδυ με προτάσεις vegan, με κρέας, θαλασσινά ή ψάρι -πληγούρι με μανιτάρια, κυανό τυρί με βούτυρο τσίλι, ολόφρεσκες σαλάτες, ρεβίθια με σπανάκι, κοτόπουλο τραγανό με πατάτα βουτύρου, γαρίδες με πληγούρι και ντομάτα, παιδάκια χοιρινά με λάχανο. Ειδική μνεία αξίζουν τα χειροποίητα γλυκά, όσο και τα handmade προϊόντα προς πώληση, όπως μπάρες, μαρμελάδες, αλοιφές γλυκές και αλμυρές κ.ά.
Όσον αφορά στα θεατρικά νέα, λειτουργούν εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά κάθε Σάββατο, ετοιμάζεται μια παιδική παράσταση για τον Οκτώβριο, ενώ η διάθεση προσανατολίζεται στις βραδινές παραστάσεις -σχεδιάζουν ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς, όπου οι ηθοποιοί θα μαγειρεύουν και το κοινό θα μπορεί να δοκιμάσει από τα πιάτα. Εν αναμονή!
*Ολύμπου 5, Τ. 2311 821585, Facebook, Instagram
Ευοί Ευάν
Φωτός Ευοί Ευάν: Αναστασία Γιαταγαντζίδου
Μ’ ένα όνομα-προτροπή στην καλή ζωή -από το αρχαίο ευοί ευάν προέρχεται το εβίβα-, κι ένα cool περιβάλλον με ρετρό αισθητική είναι ένα από τα παλιότερα, αν όχι το παλαιότερο, κρασάδικο/φοιτητοτσιπουράδικο της περιοχής Ολύμπου, λίγο πριν το σύμπλεγμα του Μπιτ Παζάρ.
Το σύγχρονο πρόσωπο του μαγαζιού, που λειτουργεί συνεχόμενα από το 1999, διαμορφώθηκε ουσιαστικά από το 2022 με τη νέα του διεύθυνση, που με ουσιαστικές παρεμβάσεις και αλλαγές ανανέωσε τον χαρακτήρα του. Χαλαρός και φιλόξενος χώρος, σαν ένα ταξίδι στο παρελθόν, μέσα από ενδιαφέροντα διακοσμητικά στοιχεία, όπως αντίκες, έργα ζωγραφικής σε ξύλο και παλιοί καθρέφτες. Η μεγάλη μπάρα είναι το νέο απόκτημα και hot spot του μαγαζιού.
Η κουζίνα του, ελληνική παραδοσιακή, διαθέτει επιλογές κατάλληλες για κρασί ή τσίπουρο, όπως πατάτες και κεφτεδάκια, λουκάνικα, ντάκος, απάκι, σκουμπρί και γαύρο μαρινάτο, πλατό τυριών και ποικιλία σε τσιπουρομεζέδες. Σύντομα, στον κατάλογο θα προστεθεί και burger για πιο street food επιλογές.
Εκτός από εκλεκτά ελληνικά αποστάγματα και οίνους, το μαγαζί προσφέρει και ποιοτικό κρασί χύμα. To Ευοί Ευάν αγαπάει την έντεχνη, τη ρεμπέτικη και τη λαϊκή μουσική, αλλά όχι μόνο. Από τότε που τοποθετήθηκε το νέο stand, κάποιες μέρες του μήνα, φιλοξενεί dj set με ξένες επιλογές -μέχρι και new wave. Λειτουργεί καθημερινά από τις 18.00, μέχρι αργά το βράδυ, ενώ τις Κυριακές παραμένει κλειστό, προς το παρόν.
*Ολύμπου 68, Τ. 6949870732, Facebook, Instagram
Κάνουλα
Ένα όνομα μια ιστορία, αφού το μαγαζί, δεκαετίες πριν γίνει ταβέρνα, λειτουργούσε ως παραδοσιακό κανουλάδικο. Η σημερινή του ιδιοκτήτρια, με πολλά μαγειρικά ερεθίσματα από την οικογένειά της και κληρονομώντας τις συνταγές της γιαγιάς της, θέλησε να τις εντάξει στο μενού του μαγαζιού και να τις παντρέψει με μεσογειακές προτάσεις.
Οι πειραματισμοί, αλλά κυρίως η αγάπη για το καλό φαγητό οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα κι έτσι από το 2000, εδώ απολαμβάνουμε ακόμα πιο ψαγμένες συνταγές, που διαρκώς ανανεώνονται. Κι αυτό επιτυγχάνεται αρχικά με διαλεγμένες πρώτες ύλες άριστης ποιότητας κι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Στις highlight προτάσεις του συγκαταλέγονται η χωριάτικη με λαχανικά, πίκλα κρεμμύδι και φρέσκια σάλτσα βασιλικού, η πράσινη με καραμελωμένο αχλάδι και γαλένι τυρί, το χιουνκάρ μπεγιεντί, τα ραβιόλια με σπανάκι και φέτα, τα νιόκι με προβατίνα τσιγαριαστή, το άγριο ρύζι για vegans με μανιτάρια και ξηρούς καρπούς και οι γαρίδες σαγανάκι, καλύπτοντας μεγάλη γκάμα απαιτήσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το σπιτικό, αρωματικό carrot cake, ενώ τα κρασιά βιολογικής καλλιέργειας είναι σίγουρα ένα plus στον κατάλογό του. Το φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον του, με την άριστη εξυπηρέτηση, γεμίζει από δημιουργίες νέων καλλιτεχνών, που ανανεώνονται διαρκώς. Θα το βρείτε καθημερινά ανοιχτό, 13.00 – 24.00.
*Τάσκου Παπαγεωργίου 4. Τ. 2310 222185, Facebook, Instagram
Κιτς και σ’ έφαγα
Μπορεί το άκουσμα του ονόματος να σου ακούγεται κάπως σουρεάλ και το παραμυθένιο ντεκόρ του, με τις 60’s ταπετσαρίες, τα ροζ φλαμίνγκος και τα χρυσά κινέζικα γατιά, να σου κάνει κάπως μαξιμαλιστικό, ωστόσο βρίσκεσαι σ’ ένα αληθινό διαμάντι. Γιατί η Μαρία και η Λένα παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη την αγάπη τους για το φαγητό του χωριού, με προτάσεις όπως αρνοκάτσικα, γίδα, προβατίνα, μοσχάρι από την Ήπειρο και άλλα μέρη της Ελλάδας.
Και μπορεί πριν 10 χρόνια, η προβατίνα με κοφτό μακαρονάκι ή η γαρδούμπα αβγολέμονο να ήταν δύσκολα αποδεκτά, σήμερα, όμως, αποτελούν mainstream επιλογές! Η φιλοσοφία τους είναι προσανατολισμένη σε μικρούς, έλληνες παραγωγούς, όπως εκλεκτά τυροκομεία, και καθαρά κρέατα: μαύρος χοίρος, κοκορέτσι, γαρδούμπα, γλυκάδια από μοσχάρι γάλακτος. Από τα Τζουμέρκα, τη Δωδώνη, τη Λάκκα Σουλίου ή τη Φιλιππιάδα. Για να πάρεις μια γεύση, ενδεικτικά προτείνω τη σαλάτα πορτοκάλι με καπνιστή πανσέτα, πράσο κι ελιά ή τη σαλάτα μανταρίνι με μετσοβόνε από Ίδρυμα Τοσίτσα, ανόστρου-κάσιου από Ίδρυμα Παπά και vinegret από γλυκό κρασί Σάμου, βουτυράτα φασόλια με πρόβειο λουκάνικο, ρεβύθια με μοσχαρίσιο κιμά και γαλοτύρι Ηπείρου, προβατίνα στο ταψί με χοντρό μακαρόνι και κατσίκι στη γάστρα με χόρτα.
Plus: Η λαχανόπιτα ή μπλατσαρόπιτα. Το ότι θα ακούσεις ηλεκτρονική μουσική μέχρι παραδοσιακά, δε θα σου κάνει εντύπωση, μετά από τόση αισθητική και γευστική πανδαισία. Ανοιχτό από Δευτέρα έως Κυριακή, 13.30-23.30. Don’t miss: Στις 11.4.24, γιορτάζει τα 10 χρόνια μ’ ένα super party!
*Ολύμπου 89, 2315 519191, Facebook, Instagram
Koru Inspired Cuisine
Το Koru είναι το δημιούργημα της Κέλλυς και της Πελαγίας, που ένωσαν τα όνειρά τους και δημιούργησαν με αγάπη και μεράκι ένα εστιατόριο – πραγματική εμπειρία γαστρονομίας, με μια νέα δημιουργική προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας.
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ο industrial χώρος θυμίζει bistrot. Με βάση τις ολόφρεσκες πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς, το μενού του αποτελεί μια γαστρονομική όαση. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ceviche γαρίδας αλλά και φρέσκου ψαριού, ζεστή τάρτα λιαστής ντομάτας με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα, λαβράκι γεμιστό με χειροποίητο πέστο από σπανάκι, ελιά, κάπαρη, φασόλια και αμύγδαλο και πικάντικο καπνιστό τραχανά Αριδαίας. Μην παραλείψετε τη μαραθόπιτα με βάση τη ροδίτικη λαδόπιτα και σάλτσα από αριάνι, καθώς και τα τυριά τους, τα οποία έχουν ένα ξεχωριστό κομμάτι στον κατάλογο. Προτείνουμε να δοκιμάσετε Κομό Νάξου ή Γωνιανή Κρήτης με τρούφα από πρόβειο γάλα και σάλτσα σοκολάτας.
Για το τέλος, προτείνουμε το θεσσαλονικιώτικο Ροδίνι, το οποίο προσφέρεται με μια πιο δημιουργική προσέγγιση με χειροποίητη πάστα αμυγδάλου, ναμελάκα πικραμύγδαλο, φλωρεντίνα αμυγδάλου και καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ. H ενημερωμένη wine list με τις 50+ ετικέτες από ελληνικά κτήματα δίνουν την ευκαιρία για ένα υπέροχο pairing με κάθε πιάτο. Το προσωπικό του -αυθεντικά χαμογελαστό και πρόθυμο-, θα σας προτείνει τους καλύτερους συνδυασμούς.
Η μουσική του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής εμπειρίας, γι’ αυτό και μπορείτε να την ακούτε στο Spotify. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, εκτός Τρίτης, μεσημέρι και βράδυ.
*Ολύμπου 15, τηλ. 2317 009600, Facebook, Instagram
Kyoto Sushi Delivery
Οι sushi lovers δε χρειάζεται πλέον να αναζητάτε την αγαπημένη σας διατροφική συνήθεια αλλού, αφού το Kyoto Sushi στην καρδιά της Θεσσαλονίκης έφερε την παράδοση της ιαπωνικής κουζίνας στην γειτονιά σας. Το κατάστημα με τη φιλοσοφία του φρέσκου sushi, διαθέτει open space κουζίνα, για να μπορεί να βλέπει ο πελάτης πως προετοιμάζεται η παραγγελία του.
Η αρχική ιδέα -και παραμένει ακόμα- ήταν το φρέσκο sushi πολύ υψηλής ποιότητας να διατίθεται σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, ώστε να μπορεί να το απολαύσει ο καθένας σπίτι του. Στο μενού του, θα ανακαλύψετε κι άλλες γευστικές προτάσεις, όπως noodles και ρύζι για όσους δεν προτιμάνε το sushi, χειροποίητα spring rolls και Bao buns.
Στο κέντρο, από το φετινό καλοκαίρι θα στρωθούν τραπεζάκια, ώστε οι πελάτες να μπορούν να χαίρονται το φαγητό τους στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού. Το Kyoto Sushi στο κέντρο είναι το τρίτο κατάστημα της αλυσίδας, το οποίο άνοιξε το 2022, μετά τον Εύοσμο το 2019 και την Πυλαία το 2021.
Με τα τρία αυτά sushi spots, η εταιρία καταφέρνει να εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλονίκη γρήγορα κι εύκολα. Οι παραγγελίες μπορούν να γίνονται στο κατάστημα τηλεφωνικώς, αλλά και μέσα απ’ όλες τις πλατφόρμες με μεταφορείς της εταιρίας.
*Ολύμπου 117, Τ. 2310 204333, Facebook, Instagram
Κυρά Σόφη & Κυρ Γιώργης
Στο πρώτο άκουσμα, πρόκειται απλά για δύο συνηθισμένα ονόματα. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως για τον Κώστα Γραβάνη είναι οι γονείς που έχασε πριν χρόνια και αποφάσισε να βαφτίσει τις δύο επιχειρήσεις εστίασης -συμπτωματικά λειτουργούν αντικριστά-, που σχεδίασε και υλοποίησε, από τους αγαπημένους του.
Η Κυρά Σόφη είναι το βασίλειο της παραδοσιακής, ελληνικής πίτας από την Ελασσόνα, με ζυμάρι από ελαιόλαδο, καθώς ο ίδιος μεγάλωσε με τις πίτες της μαμάς και δε θα μπορούσε παρά να διατηρεί ζωντανή μια γευστική παράδοση, που θεωρεί ότι έπρεπε να αποτελεί πρεσβευτή της ελληνικής κουζίνας παγκοσμίως. Τα ταψιά που βγαίνουν από τις 7 το πρωί καθημερινά από τον φούρνο πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα με λαχταριστές μυρωδιές από τα φρέσκα υλικά που περιέχουν οι τυρόπιτες, σπανακοτυρόπιτες, κοτόπιτες, πρασόπιτες, κιμαδόπιτες και μελιτζανόπιτες. Όλα ετοιμάζονται μπροστά σας, κι εσείς απολαμβάνετε μεγάλα κομμάτια με πλούσια γέμιση από την λατρεμένη σπιτική λιχουδιά.
Ο Κυρ Γιώργης, πάλι, είναι ένα γνήσιο σουβλατζίδικο με κρέατα ΑΑ από την Ελασσόνα και τη Λάρισα -αποκλειστικά από ντόπιους παραγωγούς-, που διατηρεί την αρχαία διαδικασία ψησίματος∙ τα κρέατα περνιούνται στο ξύλο και ψήνονται στη φωτιά. Όλα εδώ γίνονται χειροποίητα, από τις μαρινάδες και τις σαλάτες μέχρι τις αλοιφές, δίνοντας την αίσθηση και τη σιγουριά ότι τρώτε κάτι καθαρό και σπιτικό. Λουκάνικο πρασάτο Λάρισας, μπιφτεκάκια, μοσχάρι σουβλάκι, αρνάκι, προβατίνα, παιδάκια και συκωταριά αρνίσια, το μαγαζί έχει προτάσεις μόνο για αυθεντικούς meat lovers, που συνοδεύονται από αγνά υλικά μικρών παραγωγών, όπως η φέτα Καραγιάννη από Αρναία. Απολαύστε τα αγαπημένα σας ψητά στα τραπεζάκια του ή πάρτε τα take away για τον χώρο σας.
*Κυρά Σόφη: Βενιζέλου 55, Τ. 2310 265414, Facebook, Instagram, Κυρ Γιώργης: Βενιζέλου 54, Τ. 2310 235156, Facebook, Instagram
Λημέρι
Μετά από 40 χρόνια παρουσίας στην περιοχή της Ολύμπου, η δεύτερη γενιά οδηγεί το μαγαζί στο μέλλον, διατηρώντας την ποιότητα και την εμπειρία όλων αυτών των ετών.
Παραδοσιακή διακόσμηση ελληνικής ταβέρνας υπό το άκουσμα ρεμπέτικης κυρίως μουσικής συνθέτουν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα. Ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη συνάντησης για φοιτητές, και όχι μόνο, αν αγαπάς το αυθεντικά σπιτικό, μαμαδίστικο φαγητό, αλλά κι ένα κρασί ή τσίπουρο συνοδεία εξαιρετικών μεζέδων.
Εδώ, ο κατάλογος είναι υπέρ-πλήρης: από κολοκυθοκεφτέδες, κασεροκροκέτες, μπουγιουρντί και φέτα ψητή, μαγειρευτά, όπως αρακάς, γιουβαρλάκια, βραστό μοσχάρι, κοτόσουπα, φασολάδα, γεμιστές πιπεριές και κολοκυθάκια, παστίτσιο, μουσακάς, λαχανοσαρμάδες, σουτζουκάκια σμυρνεΐκα, κοκκινιστό μοσχαράκι, παπουτσάκια και χοιρινό κότσι, μέχρι της ώρας: παιδάκια, ψαρονέφρι, μπριζόλα, σουτζουκάκια, μπιφτεκάκια -μια συνταγή 40 ετών- και σούβλες αρνάκι, κοκορέτσι κοντοσούβλι, μπριζόλα χοιρινή. Αν, πάλι, προτιμάς τα θαλασσινά, επιλογές υπάρχουν: σολομός και τσιπούρα στα κάρβουνα με πατάτες ή σαλάτα και μπακαλιάρος, σαρδέλες, γαύρος, γλώσσα ή καλαμαράκια. Το μαγαζί είναι ανοιχτό καθημερινά, από τις 12 ως τις 18.00.
Plus! Μπορείς να κλείσεις τον χώρο, που φιλοξενεί μέχρι 100 άτομα, για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση επιθυμείς. Κι όταν θέλεις να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου φαγητό στον χώρο σου, απλά το παραγγέλνεις μέσα από τις delivery πλατφόρμες.
*Ολύμπου 116, Τ. 2310 207545, 2310 207407, Facebook, Instagram
O Loutros
Η οικογενειακή παράδοση της ελληνικής αυτής ταβέρνας ξεκινάει το 1948 στη Κομνηνών, στο Χαμάμ Παζάρ, και συνεχίζεται πίσω από το Μπεζεστένι, από το 2000. Μέχρι πριν τρία χρόνια, που εγκαθίσταται στη Βενιζέλου, σ’ έναν ιδιαίτερο κι εντυπωσιακό χώρο, boho και σύγχρονης αισθητικής, για να συνεχίσει με αγάπη ο Θεόδωρος Κούτλας, εγγονός του ιδρυτή της ταβέρνας, τη γευστική κουλτούρα της οικογένειας.
Στην καρδιά της πόλης, λοιπόν, μπορείτε να απολαύσετε πιάτα χειροποίητα της ελληνικής κουζίνας, που ετοιμάζουν με μεράκι μέλη της οικογένειας, με παραδοσιακό χαρακτήρα, διατηρώντας τη απλότητα της νοστιμιάς.
Το μενού του διαμορφώνεται βάση της εποχής και των προϊόντων, περιλαμβάνει θαλασσινά και κρεατικά -από αποκλειστικά ελληνικά κρέατα-, συνταγές σπιτικής κουζίνας, χωρίς περιττά στοιχεία, από υλικά ΑΑ. Και μπορεί να δημιουργεί διλήμματα η ποικιλία, εντούτοις υπάρχουν τα δυνατά γευστικά χαρτιά∙ ρεβυθάδα -σπεσιαλιτέ του παππού και πρώτου ιδιοκτήτη-, φασόλια γίγαντες, χυλοπίτες με μάγουλα, τας κεμπάπ, παϊδάκια, σπέσιαλ σαλάτα «Λουτρός», μυδοπίλαφο, σουπιά κρασάτη, κριθαράκι με γαρίδες, παλαμίδα φούρνου πλακί, χέλι καπνιστό ή ψαρόσουπα σπιτική. Μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με το χύμα κρασί του, του οποίου η φήμη και ποιότητα ξεπερνάνε τη γεύση του. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, το αποτέλεσμα θα είναι να επιστρέφετε εδώ καθημερινά, για να απολαμβάνετε τη μοναδικά οικεία αυτή αίσθηση.
*Ελευθερίου Βενιζέλου 55, Τ. 2310 228895, Facebook, Instagram
Πανσέληνος
Σε μια ήσυχη πλευρά του Μπιτ Μπαζάρ, ένα από τα κλασικά μεζεδοπωλεία της περιοχής, που οι παλιότεροι γνώριζαν ως Σελήνη -πολλοί το αποκαλούν ακόμα έτσι-, συνεχίζει να χτίζει την καλή του φήμη με τη νέα πλέον διεύθυνση από το 2023.
Μίνιμαλ χώρος, με το μάρμαρο και το ξύλο σε αισθητική αρμονία, και το best of του, η αυλή που γίνεται most wanted τα καλοκαίρια, αποτελεί το τέλειο στέκι για όσους αναζητούν value for money μεσογειακή κουζίνα κι ελληνική διασκέδαση. Η φιλοσοφία των ιδιοκτητών του είναι να στηρίξουν και να συστήσουν στο κοινό προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, ελληνικές μικρές ζυθοποιίες και αποστάγματα από μικρούς παραγωγούς.
Από τις προτάσεις του καταλόγου, που έχει ως βάση τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, ξεχωρίσαμε το μοσχαρίσιο συκώτι με πουρέ γλυκοπατάτας, τον καβουρμά με κυνήγι από το Διδυμότειχο, το ζουμερό κοτόπουλο κεμπάπ, τα χοιρινά μπριζολάκια με ταλιατέλες λαχανικών και σάλτσα μουστάρδας. Αλλά και για τους vegan προβλέπει το μενού: μανιτάρι σνίτσελ, καροτοκεφτέδες, φάβα, μανούρι με καραμελωμένα κρεμμύδια, ενώ οι χειροποίητες πίτες από την Καισαρεία -παστουρμαδόπιτα και χορτόπιτα- απευθύνονται σε όλους.
Κάθε Tρίτη, το γλέντι αρχίζει και τελειώνει με live ρεμπέτικη μουσική, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες τα ακούσματα έχουν πιο ροκ διάθεση. Το μαγαζί είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 19.30 και σύντομα, από το μεσημέρι κάθε Π-Σ-Κ. Plus! Εδώ, έρχεστε να φάτε με το κατοικίδιό σας, καθώς το εστιατόριο είναι pet friendly.
*Τοσίτσα 3, Τ. 2310 221778, Facebook, Instagram
Τζάνγκο Μπαροκαφενές
Το όνομά του δύσκολα το ξεχνάς, είναι το όνομα του κιθαρίστα της Gypsy Jazz, Django Reinhardt. Δεν ξεχνάς, όμως, και την ξεχωριστή γευστική εμπειρία που σου προσφέρει. Γιατί, ξεκίνησε το 2016 από ανθρώπους που αγαπάνε την καλή μουσική, το καλό φαγητό και την καλή παρέα. Δηλαδή, μόνο όσα συνθέτουν το δικό τους σύμπαν και όχι ό,τι είναι της μόδας.
Η αρχική προσπάθεια ήταν συνδυάσουν τον χαρακτήρα του μπαρ και του καφενείου με τη διασκέδαση της παρέας και το καλό φαγητό. Και το κατάφεραν μ’ ένα διαρκώς ανανεούμενο μενού, δημιουργικής ελληνικής και όχι μονο κουζίνας, πλούσιο σε γεύση, αλλά με ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να είναι και προσιτό. Όλα καλά σχεδιασμένα και καλοεκτελεσμένα, όπως η σιγομαγειρεμένη πανσέτα φούρνου με πουρέ γλυκοπατάτας, τα μοσχαρίσια μάγουλα Black Angus Αργεντινής με τηγανιτή πολέντα, η σαλάτα μπουράτα από βουβαλίσιο γάλα με χώμα ελιάς και λαδι βασιλικού με καρύδι, η φέτα ψητή με άιβαρ (χαβιάρι πιπεριάς) και ντούγια Καλαβρύας, το μοσχαρίσιο brisket με τη μέθοδο sous vide -το αφήνουν 36 ώρες να ετοιμάζεται με λαδολέμονο και ντούγια Καλαβρύας- είναι μόνο ενδεικτικά του τι μπορείς να απολαύσεις εδώ.
Με ενημερωμένη κάβα, που διαθέτει 26 ετικέτες ουίσκι, και μια wine list που ολοένα κι εμπλουτίζεται, ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Highlight: Ζωντανή μουσική τα μεσημέρια της Κυριακής. Ανοιχτά Τρίτη-Παρασκευή: 18.00-02.00 & τα σαββατοκύριακα 12.00-02.00.
*Φιλίππου 16, Τ. 2313 071863, Facebook, Instagram, TikTok
Χρώμα Μεζεδοποτείο
To πιο φρέσκο new entry της περιοχής άνωθεν της Ρωμαϊκής Αγοράς, με έναν εξαιρετικά μοντέρνο χώρο, προσφέρει ένα ήσυχο αισθητικά περιβάλλον, που το διακόπτει η πολύχρωμη επιτοίχια κάβα, με φωτισμένα μπουκάλια λικέρ σε διάφορα χρώματα, που δίνει έναν σύγχρονο αέρα στον χώρο. Τα ξύλινα στοιχεία και ο ντυμένος με τη λευκή πέτρα τοίχος δημιουργούν το τέλειο φόντο για τον σύγχρονο φωτισμό, που δημιουργεί μια cool ατμόσφαιρα.
Πρόκειται για ένα αυθεντικό μεζεδοποτείο, που ενδείκνυται για μεζέδες, τσίπουρα, μπίρες και απευθύνεται στους πιστούς θαμώνες της περιοχής.
Το μενού δεν κάνει εκπτώσεις όσον αφορά στην ποικιλία τσιπουρομεζέδων και ουζομεζέδων, αλλά σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε τα σουτζουκάκια, τα μπριζολάκια και την τηγανιά. Μπίρες ελληνικές και ξένες κι εκλεκτά αποστάγματα συνοδεύουν κάθε σας πιάτο. Το μαγαζί αγαπάει την ελληνική έντεχνη μουσική, αλλά και την τζαζ, τη funk και soul. Μη χάσετε τα live κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Δευτέρα παραμένει κλειστό.
*Ολύμπου 85, Τ. 2310 280812, Facebook, Instagram
Για καφέ-ποτό
72AD Thessaloniki
Φωτός 72AD Thessaloniki: Γιώργος Σφακιανάκης
Η art deco αισθητική, που κατακλύζει αρχιτεκτονικά τη Θεσσαλονίκη, έγινε ο καμβάς για τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού στολιδιού στην καρδιά της πόλης. Το πρόσφατα ανακαινισμένο διατηρητέο, που βρίσκεται στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της δεκαετίας του 1930, αναβαθμίζει την περιοχή, προσφέροντας φιλοξενία με τις 13 άνετες και σύγχρονες σουίτες του.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας, όμως, τραβάει στο ισόγειο ο χώρος του café, που ήταν προορισμένος να εξυπηρετεί μόνο τους ενοίκους του, αλλά πλέον είναι ανοιχτό στο κοινό και λειτουργεί ως workspace, μόλις σε μικρή απόσταση από όλα τα σημαντικά αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, σ’ ένα από τα πιο ανερχόμενα σημεία της.
Ο χαρακτήρας του self service στον café, το τσάι και το νερό, αλλά και το ελεύθερο internet επιτρέπει σε φοιτητές κι επαγγελματίες -μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα 10-15 άτομα- να εργαστούν σ’ ένα ήρεμο περιβάλλον υψηλής αισθητικής και σύγχρονης τεχνολογίας, να κάνουν τα τηλεφωνήματά τους ή τα ραντεβού τους, με ένα ημερήσιο πάσο των 10€.
Σας συνιστούμε να τηλεφωνήσετε προτού το επισκεφθείτε για να ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα. Ο χώρος είναι pet friendly, οπότε δε θα χρειαστεί να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας ζωάκι καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σας. Η μελέτη και η εργασία διεκπεραιώνονται καλύτερα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και το workshop του 72AD καταφέρνει να προσφέρει την αύρα του μοντέρνου, διατηρώντας τη νεοκλασική, φίνα αισθητική του.
*Αγ. Δημητρίου 72, Τ. 2310 234040, Facebook, Instagram
Alte Fablon
Περπατώντας την Φιλίππου, στην γωνία με την Χριστοπούλου, συναντάς τον υπέροχο χώρο του Alte Fablon που εκτός από αγαπημένο στέκι για καφέ, σοκολάτα ή ένα ποτό, είναι γνωστό για τις θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζει κατά καιρούς, τις αίθουσες σεμιναρίων και παρουσιάσεων και, ασφαλώς, τον ιδανικό χώρο για εργασία και ανάγνωση.
Υπό τον ήχο αγαπημένων μουσικών και με μία vintage αισθητική που ζεσταίνει καρδιές από τα πρώτα λεπτά που κάποιος θα μπει στον χώρο, το Alte Fablon δίνει όνομα στις πιο ωραίες στιγμές της μέρας. Εκεί που οι καθημερινές εμπειρίες συναντούν τις λέξεις, τις εικόνες, τα κείμενα, το σώμα, όπως αναφέρουν και οι άνθρωποι του.
Πρόκειται για έναν χώρο συνάντησης και συναισθημάτων και αυτό το κάνει σταθερό στέκι για εκείνους που πάντα επιστρέφουν για λίγο ακόμα. Ποτέ δεν είναι αρκετό… Άλλωστε συναισθήματα γεννά η τέχνη, συναισθήματα όμως γεννά και μία καλή συζήτηση με φίλους. Κι όταν αυτό μπορείς να το συνδυάσεις σε έναν χώρο γεμάτο αναφορές στο παρελθόν αλλά και στο σήμερα, δεν κλείνεις πίσω σου εύκολα την πόρτα!
* Φιλίππου 71, Τ. 2314 014430, Facebook, Instagram
Blues Bar
Σημείο αναφοράς της γειτονιάς της Ρωμαϊκής Αγοράς, το ιστορικό πια μπαρ, κατάφερε 18 χρόνια μετά να αποτελεί συνώνυμο της εξαιρετικής ατμόσφαιρας, των σπουδαίων μουσικών επιλογών, των ευγενικών ανθρώπων, της δυνατής κάρτας ποτών και κοκτέιλ, αλλά και των εξαιρετικών πιάτων και ενός φανατικού κοινού.
Βlues bar βραδιές με δροσιστικά cocktails χαλαρή διάθεση μουσικές swing Latin jazz καφέ espresso. έχουμε ενηλικιωθεί διανύουμε το 18ο έτος λειτουργίας
Μεγάλες τζαμαρίες, μια φανταστική μπάρα, έτοιμη να γράψει καινούριες ιστορίες και να μάθει νέα μυστικά, κρεμαστές λάμπες σ’ ένα βιομηχανικό σκηνικό με την πόλη να απλώνεται στα πόδια σας. Πίτσα, bao ban, μπρουσκετούλες για κρασάκι, σαλάτες και ζυμαρικά, club, πρέτσελ, πλατό τυριών, αλλά και brunch, ομελέτες και υψηλής ποιότητας καφέ.
All time classic Caipirinha, Planters Punch, Alexander και Cosmopolitan. 26 επιλογές δοκιμασμένων κι εξαιρετικά εκτελεσμένων προτάσεων και φυσικά, τα new entries, που πάντα προσαρμόζονται ανάλογα την εποχή. Πετυχημένες επιλογές από σπουδαία ελληνικά κτήματα -πάνω από τα μισά προσφέρονται και σε ποτήρι.
Highlight: Η θέα στα αρχαία και τις υπέροχες, αστικές οικοδομές της περιοχής.
Tip: Το πατάρι φιλοξενεί όσους θέλουν να απομονωθούν, να δουλέψουν στον υπολογιστή τους.
* Ολύμπου 84, Τ. 2310 220979, Facebook, Instagram
Elephantas Cafe Bar
Το πιο μικρό μπαράκι με το μεγάλο όνομα και την ακόμα μεγαλύτερη δημοφιλία στον κόσμο της πόλης. Σε μια πράσινη γωνιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το 2006 ξεκίνησε να λειτουργεί ένα από τα πιο sui generis μαγαζιά της, σε μια εποχή που τα μπαρ στην ευρύτερη περιοχή ήταν μετρημένα.
Το ότι κατάφερε να γίνει το ιδανικό στέκι και να καθιερωθεί, ως μια από τις πιο cool επιλογές, οφείλεται στη φιλοσοφία του, που είναι απλή: αγαπάει τις ωραίες μουσικές -η playlist του κατακλύζεται από new jazz και funky ήχους- και να δημιουργεί μια friendly ατμόσφαιρα για τον κόσμο του.
Σε μόλις 50 τ.μ., στην ξύλινη μπάρα και τα χρωματιστά τραπεζάκια του, οι θαμώνες απολαμβάνουν, από τις 11 το πρωί, κάθε είδους καφέ -ξεχωρίζει για την ποιότητα και τη γεύση του-, σοκολάτες και αφεψήματα, ενώ τις βραδινές ώρες -έως και τις 03.00-, όλα και όλοι μπερδεύονται γλυκά -σαν μια μεγάλη παρέα-, οπότε τα κλασικά ποτά και τα special cocktails διαδέχονται τα σφηνάκια.
Αν σας αρέσουν οι ιδιαίτερες γεύσεις, τότε μη φύγετε από το μπαρ αν δεν δοκιμάσετε ένα από τα συγκλονιστικά κοκτέιλ του με βάση σπιτικά γλυκά του κουταλιού, όπως βύσσινο, περγαμόντο και τριαντάφυλλο. Ta vibes του Ελέφαντα είναι τελικά δυνατά από κάθε άποψη, θυμίζοντας κάτι από τα στέκια άλλων εποχών!
*Συγγρού με Φιλίππου 2, Τ. 2310 534137, Facebook, Instagram
Το Πικ Απ
Εδώ, δεν έχουμε μια κλασική περίπτωση ενός καφέ-μπαρ, αλλά ενός δημιουργικού concept, που όχι μόνο αποθεώνει την τέχνη της μουσικής και των εικαστικών, αλλά προάγει και οποιαδήποτε δημιουργική πρωτοβουλία.
Το highlight του είναι ότι αποτελεί το μοναδικό στέκι στην πόλη όπου παίζουν αποκλειστικά δίσκους βινυλίου και οι djs έχουν την απόλυτη ελευθερία να επιλέγουν από jazz και blues μέχρι hip hop, ηλεκτρονική μουσική κ.α. Άλλωστε, οι πέντε ιδιοκτήτες του μαγαζιού είναι συλλέκτες κι εραστές των βινυλίων και της καλής μουσικής, ενώ έχουν και δισκογραφική εταιρία.
Στον χώρο, του οποίου την αισθητική μπορείς να χαρακτηρίσεις ως vintage, λειτουργεί, επίσης, δισκοπωλείο, βιβλιοπωλείο, ιντερνετικό ραδιόφωνο και ο ειδικός χώρος για ατομικές εκθέσεις “The Room”· ενώ στον ξεχωριστό χώρο “Kato” με το εντυπωσιακό πιάνο με ουρά, φιλοξενούνται ομαδικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, χορευτικά δρώμενα, διαλέξεις, συναυλίες κ.ά. Επιπλέον στο διαδίκτυο λειτουργεί το καλλιτεχνικό περιοδικό “Fanzine”, καθώς και δύο art πλατφόρμες για την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας της πόλης.
Παράλληλα, οι συνεργασίες με μουσεία και πολιτιστικούς φορείς οδηγούν συχνά σε υπέροχα καλλιτεχνικά projects. Ελάτε από τις τρεις το μεσημέρι ως τη μία το βράδυ για έναν καφέ ή το ποτό σας και βουτήξτε στον κόσμο του. Ένα μαγαζί τόσο ζωντανό, που διαρκώς εξελίσσεται. Αξίζει να γίνεται κι εσείς κομμάτι του!
*Ολύμπου 57, Τ. 2310 271499, Facebook, Instagram