Γευση

Μια γαστρονομική έκρηξη στο πιο urban στενό του κέντρου

Εδώ η Θεσσαλονίκη βρήκε τον μάγειρά της.

Parallaxi
μια-γαστρονομική-έκρηξη-στο-πιο-urban-στεν-379488
Parallaxi

Το By The Cook στην Σκρα είναι η γαστρονομική έκρηξη που περίμενες, ανακάλυψες από τους πρώτους ως μυημένος εξερευνητής της πόλης και πλέον οι γευστικοί σου κάλυκες δεν μπορούν να ξεκολλήσουν. Εδώ η Θεσσαλονίκη βρήκε τον μάγειρά της και εκείνος, ο ταλαντούχος Σπύρος Απταλίδης δηλαδή, τους μυημένους πιστούς των γεύσεών του.

Γεύσεις που φέρνουν στο πιάτο το γευστικό γίγνεσθαι που κρύβει μέσα του κάθε Θεσσαλονικιός. Συνταγές από τις ιδιαίτερες πατρίδες του να μπλέκουν στα μαγειρικά σκεύη σαν ένας χορός χρωμάτων και αρωμάτων συναντώντας τις εβραϊκές κουζίνες της παλιάς Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα τις μοντέρνες συνταγές της σύγχρονης μητροπολιτικής της αύρας. Και όλα αυτά μαζί να μεταφράζονται με το μεράκι και την αγάπη του μάγειρα, σε νέες ιστορίες και καινούριες εμπειρίες, έτοιμες να γεννηθούν μόλις σηκώσεις το πιρούνι.

Η νέα σεζόν που ξεκινάει στο By The Cook φέρνει φρέσκες προσθήκες στο μενού πλάι στα πιάτα που αγαπήθηκαν και έγιναν talk of the town αλλά και γαστρονομικά ραντεβού “έκπληξη” τα Σάββατα.

Ζητήσαμε να μάθουμε τα πάντα γύρω από όσα αναμένεται να καθορίσουν την κουζίνα του αυτή την εποχή και “προσκυνήσαμε” άλλη μία φορά το εστιατόριο που μας κέρδισε από το ξεκίνημα με την κουζίνα του.

Φέτος λοιπόν ο Σπύρος Απταλίδης συνεχίζει να μαγειρεύει τα περισσότερα από τα πιάτα που ήδη γνωρίζουμε αλλά και αρκετά καινούργια που έρχονται να απογειώσουν ακόμα περισσότερο το μενού, βασισμένα στην κουζίνα της Μεσογείου, της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

Αρνίσια παϊδάκια με αρωματικό πουρέ αρακά, burger με φουρνιστό γύρο, μοσχαρίσια κεμπάπ με φιστίκι Αιγίνης, χοιρινό στο φούρνο με τσίλι και μαραθόσπορο, χούμους με σουσάμι και παπαρουνόσπορο, λαχανικά στο φούρνο με κους κους και λαδολέμονο μαϊντανού, προστίθενται στα ήδη κλασσικά σουτζουκάκια με ρωσική όπως σερβίρονταν παλιά στην Θεσσαλονίκη, το κοτόπουλο με γιαούρτι, τζίντζερ και πάπρικα, το ψαρονέφρι με την salsa verde, και τα μοσχαρίσια μάγουλα ραγού με παπαρδέλες.

Στην αρχή όμως μιλήσαμε και για γαστρονομικά ραντεβού “έκπληξη”. Στο By The Cook λοιπόν, αυτή τη σεζόν, κάθε Σάββατο θα υπάρχει και ένα πιάτο που θα ξυπνά την μνήμη της γεύσης. Θα σε ταξιδεύει στα παιδικά σου χρόνια, στην κουζίνα της μαμάς, της γιαγιάς ή μιας θείας που σε καλούσε πάντα για γιορτινό τραπέζι. Σε όσα εγγράφηκαν στο γευστικό σου dna και θα τα κουβαλάς για πάντα ως πολύτιμες αποσκευές.

Από το χουνκιάρ μπεγιεντί, τους λαχανοντολμάδες και την παστιτσάδα μέχρι τους τζιγεροσαρμάδες και τα σμυρνέϊκα σουτζουκάκια. Η επιτομή του “comfort food” για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ραντεβού λοιπόν στο By The Cook. Στο εστιατόριο, που με την αστική αύρα στο εσωτερικό του, υπό τους ήχους χαλαρής τζαζ μουσικής, ανάμεσα στα μοντέρνα έργα τέχνης στους τοίχους του, σε ένα από τα πιο urban στενά της πόλης, στην οδό Σκρα, κέντρο – απόκεντρο με τις πυκνές πολυκατοικίες, ανάμεσα σε tattoo studio και τους μαστόρους στα ισόγεια, πίσω από την Αγία Σοφία στην σκιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, θα μαγειρευτούν οι πιο νόστιμες ιστορίες της Θεσσαλονίκης.

*By The Cook, Σκρά 3, Τ. 2310222392, Facebook. Το by the cook σερβίρει Δευτέρα έως Παρασκευή 15: 00 – 24:00, Σάββατο 14:00 – 24:00 και Κυριακή κλειστά. Μόνο για τον Δεκέμβριο: ανοιχτά και την Κυριακή 13.30 – 17.30. 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα