Κρασί

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ Single Vineyard από το Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Μια Μαλαγουζιά από ένα μικρό αμπελοτόπι με το όνομα «Μπάρα» στα 720 μέτρα υψόμετρο στο Αμύνταιο της Φλώρινας, είναι η νέα ετικέτα του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ.

Parallaxi
μαλαγουζια-single-vineyard-από-το-κτήμα-κυρ-γιαννη-1006061
Parallaxi

Μας συστήνεται με την εσοδεία του 2022, και εμπλουτίζει την premium οικογένεια των Single Vineyard κρασιών του Κτήματος.

Στο επιλεγμένο block «Μπάρα», μέρος του περίφημου αμπελώνα της Σαμαρόπετρας του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, η πρώτη φύτευση της Μαλαγουζιάς έγινε το 2004. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει και ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, «σίγουρα, δεν είναι μια ακόμη Μαλαγουζιά που βγήκε στην αγορά για να βγει. Αντιθέτως, την δοκιμάζαμε και μας… δοκίμαζε για 18 ολόκληρα χρόνια, σε ένα από τα μεγαλύτερα υψόμετρα που καλλιεργείται η ποικιλία στην Ελλάδα».

Το μεσοκλίμα της περιοχής, σε συνδυασμό με τον βορειοδυτικό προσανατολισμό, τη μέση κλίση 15% και τα φτωχά αμμώδη εδάφη του block «Μπάρα» αλλά και οι ανάγκες της ποικιλίας, ήταν ο οδηγός και του Βασίλη Μυλωνά, γεωπόνου του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στο Αμύνταιο. Με προσεκτικές και απόλυτα προσαρμοσμένες στα δεδομένα επιλογές, όπως το κλάδεμα σε σχήμα αμολυτή, το συγκεκριμένο αμπελοτόπι έδωσε φρούτο εξαιρετικής ποιότητας και στην εσοδεία του 2022, δίνοντας το πράσινο φως για τη δημιουργία του νέου κρασιού.

Πράγματι, η ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ Single Vineyard είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μονοποικιλιακή άσκηση και μελέτη, από το αμπέλι στο οινοποιείο. Στόχος είναι η ποικιλία και ο τρόπος που αυτή εκφράζεται σε αυτό το μικρό κομμάτι αμπελώνα που έχει επιλεγεί μέσα στα χρόνια, να λάμψουν. Και αυτή τη φιλοσοφία ακολουθεί και η οινοποίηση, με προζυμωτική εκχύλιση για ανάδειξη της αρωματικής έντασης της Μαλαγουζιάς και με 4μηνη παραμονή σε ελαφριές οινολάσπες με περιοδική ανάδευση (batonnage) η οποία πρόσθεσε όγκο και δομή στο κρασί.

Η ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ Single Vineyard 2022 του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ είναι διαθέσιμη σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα