Τα κρασιά που επιλέγουμε για το φετινό εορταστικό τραπέζι
Οι προτάσεις της Parallaxi για την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων
Η διάθεση για οικογενειακές και φιλικές συνάξεις στο σπίτι ανεβαίνει στη διάρκεια των γιορτών και ένα καλό κρασί συνοδεύει ευχάριστα το φαγητό και τις καθιερωμένες ευχές.
Οι προτάσεις μας για τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ
ANDA LUNA VINE GIOINOS ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Το νέο αφρώδες Ξινόμαυρο με την υπογραφή του Aμυνταίου από τη δεύτερη γενιά του Κτήματος Άλφα είναι το Anda Luna Vine, το νέο του Extra Brut Rosé.
Επανασυστήνει το Ξινόμαυρο στην αφρώδη εκδοχή του. Ένα brand που τοποθετεί το Αμύνταιο στον παγκόσμιο χάρτη των premium αφρωδών, με αισθητική, ακρίβεια και στόχο το διεθνές positioning. Το Anda Luna Vine αφιερωμένο στην πιο εμβληματική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, το Ξινόμαυρο, δημιουργήθηκε από δύο νέες γυναίκες οινοποιούς, την Αγγελική Ιατρίδου και την Εμορφίλη Μαυρίδη, τη δεύτερη γενιά του Κτήματος Άλφα.
Το Anda Luna Vine δεν είναι ένα ακόμη αφρώδες, αλλά μια νέα προσέγγιση της ποικιλίας Ξινόμαυρο, βασισμένη σε παλιά κλήματα 80+ ετών και στο ψυχρό, ορεινό οικοσύστημα του Αμυνταίου σε υψόμετρο έως 650 μέτρα. Η έμπνευση γεννήθηκε κάτω από την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο και από τη φράση «Anda Luna» που μεταμορφώθηκε σε σύμβολο μνήμης, φωτός και αναγέννησης.
ΕΡΥΘΡΟΣ SMX
Λαμπερό, βαθύ ρουμπινί χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο, γήινο, με νότες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένου δαμάσκηνου και πιπεριού. Γεύση γενναιόδωρη, βελούδινη, στρογγυλή, ισορροπημένη, μεστή, με νότες βανίλιας, δρυός και μόκας. Η επίγευση χαρακτηρίζεται από τη γευστική ισορροπία και τις ώριμες τανίνες, τη μακρά παραμονή των αρωμάτων του στα οποία κυριαρχούν οι νότες μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων του δάσους. Ένας εξαιρετικός οίνος παλαίωσης. Συνδυάζεται αρμονικά με κόκκινα κρέατα, ψητά ή με πλούσιες σάλτσες, γλυκές ή πικάντικες, τριχωτό κυνήγι και κρεατόπιτες. Γραβιέρα Κρήτης, μπάτζος ή κεφαλογραβιέρα σαχανάκι.Ιδανική απόλαυση στους 16-18º C.
ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ
ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ| ΛΕΥΚΟΣ

Παράγεται από το πάντρεµα της κοσμοπολίτικης και αρωματικής ποικιλίας Sauvignon Blanc και του πληθωρικού Ασύρτικου. Ο χυμός των σταφυλιών μετά από προζυμωτική εκχύλιση λίγων ωρών ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το χρώμα του, απαλό πρασινοκίτρινο, µε έντονη διαύγεια. Η μύτη του εντυπωσιάζει από τη δέσμη των αρωμάτων που αναδεικνύουν τον ποικιλιακό του χαρακτήρα. Έντονα αρώματα τροπικών φρούτων, γκρέιπφρουτ, εναλλάσσονται µε νότες εσπεριδοειδών, λεμονιού σε ένα συνδυασμό που διεγείρει τις αισθήσεις µας. Η γεύση του είναι πλούσια, γεμάτη, αρμονική, µε εξαιρετική δομή, δροσιστική οξύτητα και μεγάλη αρωματική επίγευση. Σερβίρεται στους 10οC και είναι προτιμότερο να καταναλωθεί σε 2 χρόνια.
ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ | ΕΡΥΘΡΟΣ

Δημιουργήθηκε από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot µε μικρή συμμετοχή του Αγιωργίτικου. Ακολουθείται κλασική ερυθρή οινοποίηση µε εκχύλιση που συνεχίζεται και μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης. Μετά το τέλος της μηλογαλακτικής ζύμωσης, παλαιώνεται για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Έχει βαθύ πορφυρό χρώμα, έως μαυροκόκκινο. Στη μύτη, τα αρώματα κόκκινων φρούτων, φραγκοστάφυλου και μπαχαρικών ξεπροβάλλουν μαζί µε νότες βανίλιας, κέδρου και σοκολάτας γάλακτος. Στο στόμα είναι πλούσιο, πληθωρικό, καλοδομημένο, µε βελούδινες τανίνες, που του χαρίζουν μακρά επίγευση και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Ένα κρασί, που μπορεί να καταναλωθεί σήμερα, αλλά και στο μέλλον, παλαιώνοντας για αρκετά χρόνια. Δοκιμάστε το στους 18οC.
ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2025

Παράγεται από την ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά, που διασώθηκε από εξαφάνιση χάρη στις προσπάθειες του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Μετά την προζυμωτική κρυοεκχύλιση, η οινοποίηση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18-20 °C, ενώ ποσότητα οινοποιείται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες του για μερικούς μήνες, κερδίζοντας σε δομή και σώμα. Έχει λαμπερό αχυρένιο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες και αρώματα ώριμων φρούτων, όπως αχλάδι, μάνγκο και κίτρο. Στο στόμα παρουσιάζεται πλούσιο και γεμάτο με αρώματα λεμονιού, που δίνουν ένα ισορροπημένο τελείωμα. Σερβίρεται στους 8-10 °C. Γευστικοί συνδυασμοί: μεσογειακά πιάτα, θαλασσινά, πουλερικά, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και σαλάτες φρέσκων λαχανικών.
AVATON 2022

Παράγεται από τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Το Λημνιό -αναφέρεται από τον Αριστοφάνη ως «λημνία ἄμπελος» τον 5ο αιώνα π.Χ. – είναι η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία και κυριαρχεί στο κρασί. Μετά την εκχύλιση και την ολοκλήρωση της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε ανοξείδωτες δεξαμενές, το κρασί παλαιώνει σε δρύινες δεξαμενές 50hL. Διαθέτει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα, σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο. Στο στόμα ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας δύναμη και ισορροπία. Η επίγευση του είναι διαρκής με επανάληψη των μπαχαρικών. Παρουσιάζει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης (15-20 χρόνια) και σερβίρεται στους 16-18 °C. Γευστικοί συνδυασμοί: κόκκινα κρέατα κατσαρόλας με πικάντικες σάλτσες, τριχωτό κυνήγι.
ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ
ΡΑΜΝΙΣΤΑ, όπως Ξινόμαυρο

«Ράμνιστα» στη ντοπιολαλιά σημαίνει «βασιλικός λόφος» και περιγράφει εύστοχα το κυματιστό ανάγλυφο του αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας. Αποτελεί μια εμβληματική ΠΟΠ Νάουσα,που ξεχωρίζει για τη συμβολή της στην ανάδειξη του Ξινόμαυρου και της ζώνης. Από την πρώτη κυκλοφορία της στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 μέχρι και σήμερα, η ετικέτα είναι μοναδικά συνδεδεμένη με το terroir, μέσα από προσεκτική επιλογή των καλύτερων blocks για κάθε εσοδεία και προσήλωση στην οινοποίηση υψηλών προδιαγραφών.
Με ιστορία σχεδόν τριάντα ετών, η Ράμνιστα αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και το ελληνικό κρασί, με αναγνωρισιμότητα εντός και εκτός συνόρων. Εκφράζει ένα αυθεντικό terroir-driven προφίλ από ένα κορυφαίο ελληνικό Κτήμα, εξελίσσοντας διαρκώς τον χαρακτήρα της, από την πιο παραδοσιακή και ρουστίκ προσέγγιση του κυρ-Γιάννη τη δεκαετία του ’90, μέχρι τη σύγχρονη οινική φιλοσοφία του Στέλλιου Μπουτάρη από το 2004. Η micro-management νοοτροπία και η προσεκτική επιλογή των blocks αποτελούν σταθερές της ετικέτας.
Δοκιμάζοντας την τρέχουσα σοδειά 2020, με γκρενά χρώμα και έντονο χαρακτήρα, η Ράμνιστα συστήνεται με μια φρουτώδη μύτη γεμάτη κεράσι, βύσινο και δαμάσκηνο, με φυτικές νότες φύλλου ντομάτας – χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ξινόμαυρου. Στο στόμα κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα και τα μπαχαρικά, με ανάλαφρες νύξεις βανίλιας και σοκολάτας. Το κρασί είναι γεμάτο και ισορροπημένο, με καλά ενσωματωμένες τανίνες, ζωντανή οξύτητα και παρατεταμένο τελείωμα.
ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΤΑΡΣΑΝΑΣ Single Block

Απο το terroir στο micro-terroir του Αμυνταίου
Το ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΤΑΡΣΑΝΑΣ Single Block του Κτήματος Κυρ-Γιάννη δεν είναι ένα ακόμη εξαιρετικό Ασύρτικο από τον σπουδαίο αμπελώνα του Αμυνταίου. Είναι οργανικό μέρος του οράματος και της διαδρομής για όλα όσα σήμερα αναγνωρίζουμε και απολαμβάνουμε στα υψηλής ποιότητας λευκά κρασιά αυτού του μεγάλου βορειοελλαδίτικου terroir.
Ήταν στα τέλη της δεκεατίας του 1980 όταν ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης ξεκίνησε τις πρώτες φυτεύσεις λευκών ποικιλιών στο ξεχωριστό οροπέδιο του Αμυνταίου, εντοπίζοντας, με την διαίσθηση και τη γνώση του, την πολυεπίπεδη δυναμική του τόπου με την ιδιαίτερη τοποθεσία και βιοποικιλότητα. Ο πειραματισμός χρόνο με τον χρόνο εξελισσόταν και γρήγορα επεκτάθηκε και σε μικρά, επιλεγμένα ανά ποικιλία αμπελοτόπια -αυτό που σήμερα όλοι ξέρουμε ως “single blocks”.
Το Ασύρτικο ήταν η επιλογή για το block με τον αριθμό 10, στα 700 μέτρα υψόμετρο, σχεδόν στην άκρη του αμπελώνα της Σαμαρόπετρας του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου. Η φύτευση έγινε το 2004 και ήταν από τις πρώτες της ποικιλίας αυτής για την ευρύτερη περιοχή. Εφαρμόστηκαν αρχές βιολογικής καλλιέργειας και λίγα χρόνια αργότερα, γεννήθηκε η ετικέτα με το παράδοξο όνομα “ΤΑΡΣΑΝΑΣ”.
