Μια νύχτα πρόκληση στον ουρανίσκο
Μια νύχτα γεμάτη γεύσεις και αρώματα που θα θυμόμαστε για καιρό!
Η βραδιά στο Canteen της Δημητρίου Γούναρη, εξ΄αρχής προβλέπονταν συναρπαστική, αφού, εκτός από τις αγαπημένες γεύσεις του εστιατορίου που ξέρει να σέβεται τον ουρανίσκο του επισκέπτη του, παρέα θα είχαμε ένα οινικό ταξίδι σε τόπους εμβληματικούς για την παραγωγή της ιστορικής οινοποιίας Μπουτάρη. Ένα ταξίδι από τη Νάουσα, πατρίδα του Ξινόμαυρου, έως την Κρήτη. Ξεναγός μας σε αυτή την εμπειρία ο Βασίλης Γαλανός, ένας sommelier που η γνώση του για το κρασί, όταν μοιράζεται, γίνεται απόλαυση της παρέας.
Ξεκίνημα σε μια από τις τελευταίες καλοκαιρινές νύχτες, τραπεζάκια έξω και η πλατεία Φαναριωτών απέναντι ολόφωτη.
Ένα ποτήρι νέο Πειραματικό Aφρώδες Μοσχοφίλερο από την Αρκαδία-Μαντινεία, που οινοποιήθηκε με την παραδοσιακή μέθοδο. Στο ποτήρια μας ένα αχνό πράσινο-χρυσαφένιο χρώμα με μικροσκοπικές φυσαλίδες, οι οποίες δημιουργούν μία ευχάριστη φρεσκάδα και στην επίγευση να κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι –λεμόνι-αχλάδι). Tα αρώματα της μαγιάς και του φρέσκου ζυμαριού που έχουν προκύψει από την δευτερογενή ζύμωση στη φιάλη. Ένα συναρπαστικό αφρώδες, μια κατηγορία που απενοχοποιείται από τη βαριά κληρονομιά της σαμπάνιας του παρελθόντος και γίνεται επιθυμία για καθημερινά γεύματα. Ζωηρό με γεμάτο σώμα, με εξαιρετική ισορροπία και επίγευση που χαρακτηρίζεται από ελαφριά γλυκύτητα. Αναγνωρίζεις τα αρώματα γκρέιπφρουτ και καραμέλας στο τελείωμά του. Συνόδευσε μοναδικά το welcome πιάτο με μπρουσκέτα σολωμού με μια υπέροχη sour cream. Ιδανική για ξεκίνημα πρόταση με ένα κρασί που μας απογείωσε. Προϊόν του τρύγου του 2014, σε πειραματικό ακόμα στάδιο, που ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας των αφρωδών οίνων και κερδίζει όποιον το δοκιμάζει.
Η συνέχεια είχε στο πιάτο μας ένα ξεχωριστό ταρτάρ από λαβράκι, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή που μοσχοβολούσε θάλασσα για να συνοδευτεί από ένα ποτήρι Οροπέδιο του 2016. Με πατρίδα του το Οροπέδιο της Μαντίνειας, ανάμεσα στα βουνά Μαίναλο, Ολίγυρτο, Πάρνωνα και Αρτεμίσιο και σε υψόμετρο 650 μ., αποτέλεσμα 88 χρόνων σταθερής ενασχόλησης με το Μοσχοφίλερο από ειδικά επιλεγμένα αμπέλια, αυτό το εξαιρετικό λευκό ξηρό με τη σύντομη παραμονή για την ωρίμανση σε βαρέλια, διαθέτει μεγάλης έντασης αρώματα που γαργαλούν τη μύτη όπως άγριο λευκό τριαντάφυλλο, νυχτολούλουδο και εσπεριδοειδή, ενώ πλαισιώνεται από δευτερογενή αρώματα γκρειπφρουτ, μελιού και χαμομηλιού. Ένα κρασί ντελικάτο, γεμάτο, λιπαρό, με τραγανή οξύτητα και μεγάλης διάρκειας αρωματικό τελείωμα. Από τα ύψη του Οροπεδίου της Μαντινείας και επιλεγμένους αμπελώνες, ένα από τα καλύτερα Π.Ο.Π ελληνικά κρασιά στην απόλυτη εκδοχή του, ιδανικός σύντροφος ενός ιδιαίτερου πιάτου. Με ενδιαφέρον μαθαίνουμε ότι αν και πρόκειται για κρασί που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα, έχει ήδη αποσπάσει σπουδαίες διακρίσεις και χρυσό μετάλλιο στο φετινό Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.
Η τρίτη μας γευστική στάση περιλάμβανε ένα pepper steak, που το Canteen ξέρει να μαγειρεύει μοναδικά συνοδευόμενο από ένα βελούδινο Grande Reserve Νάουσα, ένα Ξινόμαυρο ιστορικό, τη ναυαρχίδα της εταιρείας Μπουτάρη από το βορρά.
Ένα κρασί που ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση με έντονο βαθμό εκχύλισης συστατικών, απαραίτητων για ένα κρασί παλαίωσης 4 χρόνων, δύο από τα οποία είναι σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, με μοναδικό βαθυκόκκινο χρώμα και κεραμιδί ανταύγειες. Αρώματα αποξηραμένων φρούτων που θυμίζουν φράουλα, βατόμουρο και δαμάσκηνο, συνδυάζονται με τους χαρακτήρες της παλαίωσης όπως η κανέλα, η βανίλια, το ξύλο και τα μπαχαρικά. Ένα φινετσάτο κρασί, με ιστορική καταγωγή και μακρόχρονη παλαίωση, ιδανικό για κόκκινα κρέατα, σαν το απολαυστικό που εμείς δοκιμάσαμε από τον σεφ.
Ένα Π.Ο.Π. διαμάντι που λάμπει από τις αρχές του ΄70 που οινοποιήθηκε, με πάρα πολλά βραβεία και υψηλές βαθμολογίες που το δικαιώνουν και με μια εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής. Εμείς ήμασταν από τους πρώτους που δοκιμάσαμε το Grande Reserve 2011, μια σοδειά που θα πρέπει να αναζητήσει ο κάθε λάτρης του ξινόμαυρου και θα ανταμοιφθεί επάξια!
Φινάλε για μια λάβα σοκολάτας που αποθέωσε τις εναπομείνασες αισθήσεις μας παρέα με το ξεχωριστό Ιουλιάτικο από την Κρήτη, όπου ο τρύγος λόγω καιρού γίνεται πρώιμα τον Ιούλιο. Ιδανικό απεριτίφ, λευκό Λιάτικο που όμως έχει ροζ όψη, αφού μετά το «λιάσιμο» των σταφυλιών, που διαρκεί περίπου 10 ημέρες, εφαρμόζεται η λευκή οινοποίηση η οποία εξελίσσεται πολύ αργά. Παλαιώνει επί 3 έτη σε δρύινα βαρέλια και αποκτά χρώμα λαμπερό βυσσινί με έντονες καφετιές ανταύγειες. Στο ποτήρι σου σε περιμένουν αρώματα αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών, καφέ και κακάο. Πολύ καλή δομή, πλούσια λιπαρή γεύση, ισορροπία, έντονο άρωμα παλαίωσης και μεγάλης διάρκειας αρωματική επίγευση. Συνόδευσε το επιδόρπιό μας και ολοκλήρωσε τη βραδιά, αφού μας ταξίδεψε στο μακρινό τρύγο του 2006!
Μια βραδιά πολλαπλών απολαύσεων που χάρη στην Οινοποιία Μπουτάρη, με παράδοση 138 χρόνων, έγινε πραγματικότητα.