Μίνα Αποστολίδη: Η Θεσσαλονικιά σοκολατοποιός που εξυμνεί ο Ηλίας Μαμαλάκης
Η chocolate artist που κατέκτησε τους απαιτητικούς Βέλγους. Όσα είχε πει στην Parallaxi για την τέχνη της
Από τη Θεσσαλονίκη κατάγεται μία από τις πιο επιτυχημένες chocolate artists των Βρυξελλών, που κατασκευάζει σοκολάτες βραβευμένες και αναγνωρισμένες πλέον διεθνώς, με έμπνευση από Ελλάδα. Ο λόγος για τη Μίνα Αποστολίδη.
Μάλιστα, ο φημισμένος και αγαπημένος ειδικός της γεύσης, Ηλίας Μαμαλάκης, αναδεικνύει σήμερα τις δημιουργίες της, με ανάρτησή του στο Facebook:
«Θυμηθείτε το όνομα Μίνα Αποστολιδη έχει το προνόμιο να δουλεύει την σοκολάτα
Ξεκόβοντας από τις ειδικές γνώσεις
Διακρίνει με άνεση τις μικρές ή μεγάλες διαφορές μεταξύ των σοκολατών
Βέρα ελληνίδα παρασκευάζει σοκολάτες με έμπνευση από την Ελλάδα
Τα αποξηραμένα φρούτα και άφθονους ξηρούς καρπούς
Για την ώρα έχει μαγαζί λίγο έξω από τις Βρυξέλλες και σύντομα θα την έχουμε και κοντά μας
Σημειώστε ότι έχει βραβευτεί δύο φορές το /4 και το 25 ως η ποιο καλή Σοκολατοποιία του βελγιου και του λουξεμβουργου».
Το μεγάλο ταλέντο της Μίνας Αποστολίδη στη ζαχαροπλαστική είχε καταγράψει πριν 10 ακριβώς χρόνια η Parallaxi, τότε που η Ελληνίδα σοκολατοποιός είχε ήδη αρχίσει να κερδίζει τις καρδιές και… τους ουρανίσκους των Βέλγων.
Ο Γιώργος Τούλας έγραφε τότε για την κ. Αποστολίδη, που την είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στις Βρυξέλες:
«Το εργαστήριο της φιλοξενείται σε ένα χώρο που παρασκευάζεται ένα εξαιρετικό παγωτό των Βρυξελλών. Γκουρμέ. Το πρώτο πράγμα που σου τραβά την προσοχή είναι ένα μηχάνημα που διατηρεί τη λιωμένη σοκολάτα στην ιδανική θερμοκρασία για να την επεξεργαστείς ενώ από ένα σωληνάριο τρέχει διαρκώς ζεστή υπέροχη σοκολάτα. Μοιάζει με γλυκό εφιάλτη. Η Μίνα Αποστολίδη είχα μια αγάπη και μια τρέλα για το αγαπημένο γλυκό. Ξεκίνησε να μαγειρεύει από τη δεύτερα δημοτικού όταν της έκαναν δώρο το κλασικό βιβλίο της Χρύσας Παραδείση, φτιάχνοντας μαρέγκες που κερνούσε οι γιαγιά της στις φίλες της, ενώ ακολούθησαν τα σοκολατένια βραχάκια που έφτιαχνε με τη μαμά της και έκλεινε σε γυάλινα βάζα με αυτοσχέδιες ζωγραφισμένες ετικέτες που έγραφαν επάνω προφητικά ‘’Της Μίνας’’
Ακολούθησε στα 18 της ένα εξειδικευμένο σεμινάριο για σοκολάτα στην Αμερική και αρκετά ακόμα που την έκαναν εξπέρ! Οι πρώτοι πειραματισμοί για διαφορετικές γεύσεις, η πρώτη της τρούφα με βύσσινο λικέρ, η γνωριμία με τις τσαντούγιες. Τα χρόνια που έμεινε στο Ντουμπάι έβαλαν την Αράβικη πινελιά τους που κρατά μέχρι και σήμερα. Κάρδαμο, ταχνίνι, φούντουκια Τουρκίας, σύκα Κύμης, αμύγδαλα και ξηροί καρποί από το Χαρίλαο στην Άθωνος, αποξηραμένα βύσσινα, οι πρώτες ύλες της. Και ουίσκι. Στα Εμιράτα έκανε ένα κύκλο γνωριμιών επιφανών της τοπικής κοινωνίας που επέλεγαν τις σοκολάτες της για δώρα ή για τα πάρτι τους. Η ίδια δούλευε στο σπίτι. Ο δρόμος όμως για το παρακάτω είχε ανοίξει. Στη Θεσσαλονίκη κατόπιν άρχισε η εξειδίκευση αλλά χρειάστηκε να έρθει η μετακόμιση στις Βρυξέλλες και η προτροπή του αδελφικού της Ιταλού φίλου Μάρκο Πενίζι για να γίνει η αγάπη της κανονική εργασιακή αφοσίωση.
Τη ρωτώ το αυτονόητο, όση ώρα ετοιμάζει τις υπέροχες λαζούρες της, τις λεπτές φλούδες σοκολάτας γάλακτος ή μαύρης σοκολάτας επενδυμένες με εξαιρετικές προσθήκες υλικών. Δεν σου φάνηκε παρακινδυνευμένο να έρθεις στην έδρα τους, στην πατρίδα της σοκολάτας και των σοκολατοποιών και να φτιάξεις τις δικές σου σοκολάτες έχοντας την απαίτηση να τις αγοράσουν; Όχι μου απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια. Οι δικές μου σοκολάτες θα είχαν έτσι και αλλιώς διαφορετικές γεύσεις που πιστεύω ότι θα τις εκτιμήσουν όσοι ψάχνουν το κάτι παραπάνω. Ο μέσος Βέλγος καταναλώνει την παραδοσιακή σοκολάτα και δεν ψάχνει το ιδιαίτερο. Υπάρχουν όμως αρκετοί άνθρωποι που και γνωρίζουν και επιθυμούν να δοκιμάσουν και σε αυτούς απευθύνθηκα. Μου μιλά με κάμαρι για τη Σεχραζάτ και τη Λεϊλά της, δυο τύπους σοκολάτας παραμυθένιας γεύσης. Για τις συνεργασίες της με μια αλυσίδα από σπουδαίες Κάβες και κελάρια με εξαιρετικά κρασιά και σαμπάνιες. Για τα πρώτα Deli που φιλοξενούν τις γεύσεις τις και το ΕΡΓΟΝ των Βρυξελλών που φυσικά την ενέταξε αμέσως στα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα που προάγει. Για τα όνειρα της να δημιουργήσει σύντομα ένα δικό της χώρο που θα διαθέτει και πωλητήριο με βιτρίνα γεμάτη από τις συσκευασίες που ετοιμάζει αυτό τον καιρό. Για τις μεγάλες και διεθνείς αγορές της Αμερικής, του Καναδά και της Γαλλίας που θα ήθελε να κατακτήσει. Όλα αυτά μου τα λέει φτιάχνοντας μαγικές σοκολάτες που μπαίνω στον πειρασμό κάθε λίγο και δοκιμάζω. Σκέπτομαι πόσο σπουδαίο είναι να κυνηγάς το όνειρο σου, όσο άπιαστο και αν είναι. Και κείνη το κατάφερε. Τα σακιά με τη γαλλική σοκολάτα valhrona σε κόκκους περιμένουν τη σειρά τους σε παλέτες πλάι στην είσοδο του εργαστηρίου να μεταμορφωθούν στις επόμενες τρούφες, λαζούρες, σοκολατάκια και καρδιές.
Στο δρόμο για την πόλη με το λεωφορείο μέτρησα πάνω από σαράντα μαγαζιά που πουλούν σοκολάτες. Το ένα καλύτερο από το άλλο και το ένα πιο γνωστό από το άλλο. Η Μίνα όμως δεν κώλωσε ούτε στιγμή. Την άφησα πίσω να ετοιμάζει μια παραγγελία για τη Θεσσαλονίκη και μέχρι να φτάσω στο κέντρο της πόλης είχα ανοίξει και μια συσκευασία που μου χάρισε να πάω πίσω στην πατρίδα».