Γευση

Ο Άλεξ δημιούργησε το πρώτο γαστρονομικό airbnb στην Θεσσαλονίκη!

Ένας μοναδικός χώρος στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου, πλάι σε ιστορικές κλειστές αγορές σε περιμένει να ταξιδέψεις στον κόσμο της γαστρονομίας

Μυρτώ Τούλα
ο-άλεξ-δημιούργησε-το-πρώτο-γαστρονομ-1078392
Μυρτώ Τούλα

Στον πιο φημισμένο και ιστορικό πεζόδρομο της πόλης, πλάι στα καλαθάδικα, ανάμεσα στα aesthetic καταστήματα, απέναντι από την αγορά Βλάλη, που τραβά τα αρώματα της σε όλη την γειτονιά, δίπλα στα ταβερνεία, ο Άλεξ δημιούργησε έναν μοναδικό minimal χώρο κουζίνας για να υμνήσει το φαγητό.

Στο Kitchen Suites μπορεί μία παρέα να ζήσει την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία, ανακαλύπτοντας τον απόλυτο ορισμό ενός γεύματος με τα αγαπημένα του πρόσωπα. 

“Το Kitchen Suite είναι το πρώτο γαστρονομικό airbnb παγκοσμίως. Εγώ μαγειρεύω και μου αρέσει πολύ το φαγητό, κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη μέσα μου για έναν τέτοιο χώρο. Είναι κάτι που λείπει από τις πόλεις. Το κλικ έγινε σε ένα ταξίδι μου στο Περού, σε μία φοβερή αγορά τροφίμων, με μοναδικά τοπικά προϊόντα. Εκεί θα ήθελα να αγοράσω και να μαγειρέψω, όμως δεν γινόταν γιατί έμενα σε ξενοδοχείο, έτσι σκέφτηκα πως δεν υπάρχουν εξοπλισμένες κουζίνες για να καλέσεις τους αγαπημένους σου ανθρώπους να φάτε μαζί. Έμενα πολλά χρόνια στο εξωτερικό και όταν επέστρεψα στην πόλη, ξεκίνησα να μαγειρεύω για τους φίλους μου στην κουζίνα μου η οποία όμως είναι μεγάλη, έτσι αντιλήφθηκα πως κανείς από τους οικείους μου δεν μπορεί να το κάνει αυτό και οι λόγοι είναι αρκετοί.

Αφενός, τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν μεγάλες κουζίνες και αφετέρου δεν έχουν μεγάλα τραπέζια. Επίσης, κάπου εκεί εμπλέκεται και η αγγαρεία, στο σπίτι όταν γίνεται ένα τόσο μεγάλο τραπέζι πάντα σκέφτεσαι το ποιος θα καθαρίσει και πόσες μέρες θα μαγειρέψει για τόσα άτομα και φυσικά το πόσο θα κοστίσει. Κάπως έτσι, βρήκα και αυτό τον χώρο, σε αυτό τον πεζόδρομο που είναι από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Δίπλα στις αγορές τροφίμων, έρχεσαι στον χώρο μας και μαγειρεύεις με την παρέα σου, είτε είσαι ερασιτέχνης σεφ, είτε είσαι επαγγελματίας. Μπορείς να νοικιάσεις τον χώρο για μία παρουσίαση πιάτου, αν έχεις εκπομπή στο youtube και θέλεις να κάνεις κάποιο γύρισμα, μπορείς εδώ να κάνεις masterclasses, προσφέρουμε κάθε γαστρονομική εμπειρία.”

Το επίκεντρο του kitchen suite είναι η μαγειρική, ο χώρος μέσα είναι εξοπλισμένος με ακριβά σερβίτσια και κουζινικό εξοπλισμό κάθε είδους. 

“Αν ωστόσο, δεν θέλεις να μαγειρέψεις εσύ, εμείς έχουμε μία ομάδα από chefs όλων των κατηγοριών, από ασιάτικη μέχρι μεξικάνικη κουζίνα, που θα αναλάβει το menu κι εσύ απλώς θα απολαύσεις ένα private dinning. Μπορεί ωστόσο να θέλεις να μαγειρέψεις αλλά να χρειάζεσαι βοήθεια, μπορούμε να έχουμε βοηθό για εσένα. Μέχρι στιγμής, πολλές εταιρίες έχουν νοικιάσει τον χώρο μας για team building και αυτό είναι σπουδαίο, γιατί οι συνάδελφοι, επιλέγουν τα υλικά και τα πιάτα με τον σεφ και μαγειρεύουν όλοι μαζί. Επίσης, τον χώρο μας τον αγαπούν ιδιαίτερα και οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στο πλαίσιο των γαστρονομικών guided tours στην αγορά Άθωνος για να συμμετάσχουν σε μαγείρεμα παραδοσιακών συνταγών.”

Ο σχεδιασμός του χώρου έχει υλοποιηθεί με οικολογικά υλικά και με 100% ελληνικά βαμβακερά υφάσματα. Όλα τα έπιπλα είναι custom design και κατασκευασμένα από τεχνίτες της γειτονιάς Άθωνος. Τα κεραμικά σερβίτσια είναι χειροποίητα από ντόπιους κεραμοποιούς.

“Το φαγητό για εμένα είναι η ομορφιά της ζωής και φυσικά ο ορισμός της γεύσης. Η διαδικασία είναι εκείνη που μου κινεί το ενδιαφέρον, από την πρώτη ερώτηση που μας έρχεται στο μυαλό “τι θα φάμε σήμερα” μέχρι το “τι θα ψωνίσουμε και από που” με τι συνείδηση θα επιλέξουμε τα υλικά αγαθά που θα “ζωγραφίσουν” τα σκεύη και τα πιάτα μας. Η διαδικασία λοιπόν για εμένα είναι ένας όμορφος κύκλος που οφείλεις να τον μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου. Αυτή την εμπειρία θα ήθελα να έχουν οι επισκέπτες του kitchen suites, να πάνε μία βόλτα στις τοπικές αγορές, στο Καπάνι, στην Άθωνος, στο Μοδιάνο, να επιλέξουν τα προϊόντα, να έρθουν στον χώρο με τα ψώνια τους, να βάλουν την μουσική τους, να πιεί τα κρασιά του και ύστερα να μαγειρέψει. Και γιατί όχι, να πλύνουν και τα σκεύη τους κι αυτό είναι κομμάτι της διαδικασίας της μαγειρικής.

Χαίρομαι πολύ που ξαναπήρε ζωή αυτό το ιστορικό κτίριο στον πεζόδρομο, όλοι όσοι είμαστε στην γειτονιά την διατηρούμε καθαροί μόνοι μας, γιατί ο Δήμος δεν περνάει ποτέ από εδώ. Έρχεται κόσμος που δεν είχε περάσει ποτέ την γειτονιά Τον χώρο τον έχω σχεδιάσει εγώ είμαι αρχιτέκτονας, όλα είναι custom, τα υφάσματα είναι ελληνικά ακόμη και τα έπιπλα. Στον πάνω όροφο υπάρχει, κινέζικο στρώμα, θέλουμε να καλούμε σεφ από το εξωτερικό να ψωνίζουν από την γειτονιά, και να δημιουργούν, για μία εβδομάδα, ώστε να φτιάξουν νέες συνταγές με τοπικά προϊόντα. Κάθε φορά που έρχομαι στην γειτονιά νοιώθω ικανοποίηση, μου θυμίζει το χωριό μου με τις γάτες και τ’αμπέλια. Το επόμενο βήμα είναι το kitchenSuite.Berlin!

Είμαστε σε αναζήτηση χώρου με ένα Γερμανό φίλο σεφ, γύρω από την αγορά τροφίμων Markthalle Neun στο Kreuzberg. Με χαρά θα έβλεπα κι ένα kitchenSuite.Athens σε συνεργασία με έναν Αθηναίο σεφ.”

Μέσα στην τιμή του kitchen suites συμπεριλαμβάνονται τα σερβίτσια, τα μπαχαρικά, τα παγάκια και το ηχοσύστημα. Ένας πλήρως εξοπλισμένος χώρος για να ζήσεις την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία! 

Το Kitchen Suite είναι στην Παπαμάρκου 10, Θεσσαλονίκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα