Γευση

Όταν η αίγλη του κλασικού συναντάει τη σύγχρονη άποψη για την εστίαση

Απολαύστε την αυθεντική φιλοξενία κι ευγένεια που λίγα εστιατόρια ξέρουν να προσφέρουν. Οι γιορτές φέτος έχουν τη γεύση του Μπακάλ!

Parallaxi
όταν-η-αίγλη-του-κλασικού-συναντάει-τη-859825
Parallaxi

Ξεχωρίζει για την αισθητική του. Αγαπήθηκε για την κουζίνα του. Γνωρίζει καλά το παιχνίδι της εξέλιξης. Αποθεώνει την αξία της φιλοξενίας. Διαθέτει κοινωνικές ευαισθησίες. Και καταφέρνει να συγκεντρώνει ένα τόσο ετερόκλητο κοινό, που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Το Μπακάλ μιλάει τη σύγχρονη γλώσσα σε όλα τα επίπεδα!

Υπάρχουν κτίρια – μάρτυρες. Που έχουν ιστορίες να διηγηθούν. Που αποτελούν τα ίδια κομμάτι της ιστορίας του τόπου τους. Που κάθε τους γωνιά κουβαλά την αύρα των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί, διατηρώντας την αίγλη περασμένων εποχών, αλλά τόσο αριστοτεχνικά ενταγμένη στο σήμερα. Όπως το κτίριο που στεγάζει το εστιατόριο Μπακάλ, που με την επιβλητική αρχιτεκτονική και απαράμιλλη διακόσμησή του αποτελεί ένα πραγματικό σύμβολο καλαισθησίας.

Το κάποτε Ισμαήλ Πασά Χαν, που έμεινε γνωστό ως κτίριο Μπενρουμπή -ήταν και το πρώτο κατάστημα της Πειραϊκής Πατραϊκής στη Θεσσαλονίκη- αποτελούσε κομβικό σημείο της εμπορικής ζωής της πόλης κι εξακολουθεί μέχρι και σήμερα. Ταβάνια ψηλά που έφτιαχναν άνθρωποι με όραμα. Ένα πάτωμα αληθινό έργο τέχνης. Υπόγεια κελάρια και μυστικά περάσματα. Στο δεύτερο υπόγειό του, μάλιστα, μια μυστική στοά, από εκείνες που είχαν δημιουργηθεί στην πόλη για να προστατεύουν τους χριστιανούς πολίτες της επί Οθωμανικής κατοχής, οδηγεί στον ναό του Αγίου Μηνά!

Σε αυτήν την ιστορική γωνιά, λοιπόν, το σημερινό Μπακάλ, όπως μετονομάστηκε το πιο κεντρικό εστιατόριο της αλυσίδας εστιατορίων Ελιά Λεμόνι, που στεγαζόταν εδώ από το 2013, μάς ξανασυστήνεται, εξακολουθώντας να ζει στους έντονους ρυθμούς του κέντρου της Θεσσαλονίκης και δημιουργώντας καινούριες ιστορίες. Ύστερα, μάλιστα, και από την επέκταση που πραγματοποιήθηκε το 2017, μπαίνει και πάλι σε μια δημιουργική τροχιά ανανέωσης και μας καλωσορίζει στον μαγικό κόσμο της γεύσης.

Αυτήν τη φορά επέστρεψε με περισσότερες κοινωνικές ευαισθησίες και κάνει τη διαφορά, αποδεικνύοντας ότι όσο η διασκέδαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, άλλο τόσο πρέπει να εμπλέκεται με αυτήν και σε διαφορετικά επίπεδα. Μέσω της δράσης με τους «σελιδοδείκτες», επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους θαμώνες πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που αφορούν όλους. Κάθε μήνα, στο τραπέζι σας θα βρείτε έναν διαφορετικό σελιδοδείκτη με μηνύματα ανάλογα της χρονικής περιόδου και της επικαιρότητας. Τον Οκτώβριο, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, τον Νοέμβριο, για την περιττή κατανάλωση τροφίμων με το σύνθημα «Τόσο Όσο» και την παρότρυνση να παραγγέλνουμε όσο μπορούμε να φάμε και να ψωνίζουμε όσα ακριβώς χρειαζόμαστε, ενώ όλο τον Δεκέμβριο, το διαχρονικό μήνυμα για την αγάπη, λόγω ημερών.

Όσον αφορά στο μενού, κι εκεί το Μπακάλ αποδεικνύει τα αντανακλαστικά του και μας εκπλήσσει με τις προτάσεις του για τις γιορτές. Από τις 24/12 – 1/1, ο χριστουγεννιάτικος κατάλογος εμπλουτίζεται -διατηρώντας όλες τις εκλεκτές επιλογές μεσογειακής κουζίνας, για τις οποίο έχει αποκτήσει το φανατικό κοινό του, που ολοένα και μεγαλώνει- με πιο εποχικά πιάτα, που συνδέουν τη μεσογειακή γαστρονομία με την ελληνική παράδοση. Ενδεικτικά, προτείνουμε σε ορεκτικά, αγαπημένους λαχανοντολμάδες, παντσέτα καραμελωμένη με κρέμα αβοκάντο και σάλτσα Jack Daniels, χώμα από χαρούπι με κρέμα κατσικίσιου τυριού, ζελέ από ρόδι και κάπαρη, αλλά και παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη γέμιση. Μπορείτε να συνοδεύσετε με δροσερό τρίχρωμο παντζάρι με φινόκιο, καραμελωμένα καρύδια και βιντεγκρέτ από εσπεριδοειδή, τραγανά baby φυλλώματα με ρόδι, φιλέτο πορτοκάλι, ντοματίνια, κάσιους και παρμεζάνα ή πεντανόστιμη χορτόπιτα. Στα κυρίως, οι επιλογές είναι σαφώς περισσότερες και καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, όπως το κλασικό Wellington φιλέτο με σάλτσα gravy και τσακιστές baby πατάτες, φιλέτο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής καραμελωμένο με σάλτσα φρούτα του δάσους και γέμιση, μοσχάρι Μπουργκινιόν με πουρέ κάστανο και αρνάκι του αμπελουργού με ριζότο από σπανάκι και καραμελωμένα baby καρότα.

Παράλληλα, καθημερινά η διάθεση θα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα χάρη στα parties με dj’s sets, που θα δίνουν τον τόνο της αυθεντικής διασκέδασης, που απαιτούν οι ημέρες και όλοι αναμένουν. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε έγκαιρα κράτηση για το γεύμα σας, ώστε να εξασφαλίσετε εύκολα και χωρίς άγχος τη μέρα και ώρα που εσείς θα επιλέξετε ν’ απολαύσετε την έξοδό σας.

Stay tuned: Τη νέα χρονιά θα ανακαλύψουμε στο Μπακάλ πολλές αλλαγές, όσον αφορά στον χώρο και κάποιες λειτουργίες του, που θα εκσυγχρονίσουν ακόμα περισσότερο το προφίλ του και θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο της εξυπηρέτησης. Ξεχωριστός χώρος θα προβλεφθεί για τις take away και delivery υπηρεσίες, αναμένεται ένα σύγχρονο μπαρ, τόσο για φαγητό όσο και για ποτό, ενώ η κάβα του θα παραμείνει τόσο πλούσια κι ενημερωμένη όσο είναι και σήμερα. Ο 2ος όροφος θα αποκτήσει ένα πιο lounge casual χαρακτήρα, όπου θα προσφέρεται για φαγητό μέχρι και καφέ, ενώ η κουζίνα του θα παραμείνει μεσογειακή, με άριστες πρώτες ύλες από διάφορα μέρη της Μεσογείου, αλλά με μια έμφαση σε ιδιαίτερες τεχνικές ψησίματος, που θα ανάγουν τη γαστρονομική προσέγγιση σε άλλο επίπεδο.

Στο μεταξύ, εν αναμονή των εκπλήξεων που μας επιφυλάσσει, χαιρόμαστε τις γιορτές στη μοναδική του ατμόσφαιρα. Με πιάτα ανεπιτήδευτα, αλλά πολύ ιδιαίτερα, που δημιουργούνται με μεράκι και φροντίδα και μια αληθινά τίμια σχέση ποιότητας και τιμής. Και απολαμβάνουμε την αυθεντική φιλοξενία κι ευγένεια που λίγα εστιατόρια ξέρουν να προσφέρουν -από το καλωσόρισμά του κιόλας. Οι γιορτές φέτος έχουν τη γεύση του Μπακάλ!

*Καποδιστρίου 9 & Πάικου, Τ. +30 2310 515881, www.mpakal.gr , Facebook

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα