Παντού 2: Ιστορίες πίσω απ΄τις βιτρίνες
του Κωστή Ζαφειράκη Εικόνες: Χριστίνα Παρασκευοπούλου Συνταγές για όμορφες μέρες και νύχτες, ιστορίες για ανήσυχους ταξιδιώτες, μουσικές, καλοκαίρια, εξωτισμό. Η Θεσσαλονίκη έχει κέφια. Mandola, Λαδάδικα, Κατούνη 19 Ο Λάμπρος βρήκε τον Μπάρετ πριν από ενάμιση χρόνο έξω από το «Φλου». Ένας σκύλος με «smoky eyes» σαν τον Σίντ Μπάρετ των Πινκ Φλόιντ. Είναι σοφός σκύλος. […]
του Κωστή Ζαφειράκη Εικόνες: Χριστίνα Παρασκευοπούλου
Συνταγές για όμορφες μέρες και νύχτες, ιστορίες για ανήσυχους ταξιδιώτες, μουσικές, καλοκαίρια, εξωτισμό. Η Θεσσαλονίκη έχει κέφια.
Mandola, Λαδάδικα, Κατούνη 19
Ο Λάμπρος βρήκε τον Μπάρετ πριν από ενάμιση χρόνο έξω από το «Φλου». Ένας σκύλος με «smoky eyes» σαν τον Σίντ Μπάρετ των Πινκ Φλόιντ. Είναι σοφός σκύλος. Είναι και μάγος, σου ρουφάει την κακή ενέργεια μ’ ένα του βλέμμα. Μεσημέρι στη Mandola, Λαδάδικα, Κατούνη 19, με τηγανητές μελιτζάνες εξαίσιες, κρασί και πρέντζα. Ο Λάμπρος βάζει πλώρη για τα Φάρσα, το χωριό του στην Κεφαλλονιά. Να σου πω μια θάλασσα ίδια ο Μύρτος, αλλά χωρίς κοσμοπλημμύρα; Πλατιά Άμμος. Προς το Ληξούρι, δεν πάει εύκολα άνθρωπος, έχει εκατοντάδες σκαλιά και είσαι, ακόμα και τον Αύγουστο, σχεδόν μόνος σου.
Να ένα όνειρο, να πάω ξανά στην Κεφαλλονιά και να μείνω δυόμιση μήνες. Να ζω με τα ζαρζαβατικά του κήπου και τα ψάρια, κατευθείαν από τις τράτες στο Αργοστόλι. Να χαζεύω τις δύο σταρ χελώνες (καρέτα-καρέτα) που τριγυρίζουν στο λιμάνι κι όταν ξεψαρίζουν οι καπεταναίοι, έρχονται για τα λιανόψαρα. Στην Κεφαλλονιά τον ξέρουν όλοι ως τον «Μπενετάτο του Πασά». «Πασάς» ήταν το παρατσούκλι του παππού του, παλιός λοστρόμος που πέθανε στα 100 του. Και η Mandola; Ιόνιο εστιατόριο, μεσογειακό, έτσι το ξεκινήσαμε με τον Γιάννη- φίλος καρδιακός, συνεργάτης και απίθανος μάγειρας. Δυο κουβέντες ακόμα για το νησί θα μου πεις; Μάντολες από τον Σέσουλα. Και Ρόκκος Χοϊδάς. Να διαβάζουμε οι νεοέλληνες Ρόκο Χοϊδά, ειδικά σήμερα.
Αψέντι, Παλαιών Πατρών Γερμανού 19
Αναμνήσεις από το 617 Τάγμα Πεζικού, στη Χεληδόνα του Έβρου, ο Χρήστος θυμάται τα φανταρικά του, η Χρυσούλα πήγε κι αγόρασε έναν κίτρινο κουβά κι ο Χάρης, Παοκτσής ορκισμένος, την κοιτούσε με μισό μάτι. Απόγευμα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο 19, στο «Αψέντι». Κουβέντες στα όρια του υπαρκτού σουρεαλισμού: το «Κάστρο» ένα γλεντζέδικο για γάμους στον Εύοσμο, το «Δεύτερο Χέρι» (μαγαζί με δίσκους, σιντί, βιβλία, περιοδικά από δεύτερο χέρι), ένα περιπολικό, κάτι τσόντες, ένα μωρό στην αγκαλιά κι ένα ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, με τίτλο «Από δω ξεκίνησαν όλα». Μετά προσγειωθήκαμε στο Πήλιο, Χρήστος και Χρυσούλα είχαν κάποτε ένα μαγαζί με δώρα στην Άφησσο κι εκεί πηγαίνουν συνήθως για ασκήσεις ηρεμίας και βουτιές στον Παγασητικό. Ή στην «Κοπάνα» της Χαλκιδικής, στην Καψόχωρα. Μπαίνει ο Χάρης, με το χούι του να μπερδεύει το πραγματικό με το ανύπαρκτο. Έχεις ακούσει για την υπόθεση «Ξυρισμένα Κεφάλια», το 1984, στον τελικό μπάσκετ ΠΑΟΚ εναντίον ΆΡΗ; Ξέρεις σε ποιά οδό έμενε η Ζωή Λάσκαρη στην Θεσσαλονίκη; Ποιός ήταν πιο διάσημος πορτιέρης στην νυχτερινή ζωή της πόλης, μέσα στη δεκαετία του ‘80; Το όνομα «Ζαν Λικ Οπτίκ» σου λέει κάτι; Η «Τεκίλα»; Στη γωνία Καρόλου Ντηλ με Βασιλέως Ηρακλείου. Σε ποιό κλαμπ πήγαινε ιγκόγκνιτο, ο Νίκος Γκάλης, κάθε Τετάρτη βράδυ, μετά τις 12;
Stretto, Καρόλου Ντηλ 18
Ο αρχαιολογικός χώρος έξω από την Παλμύρα, ο θρύλος της βασίλισσας Ζηνοβίας, τα γλέντια των Βεδουίνων στην έρημο, τα συντρίμμια (από τους βομβαρδισμούς του εμφυλίου) στην ιστορική αγορά Σουκ στο Χαλέπι… Από τη Συρία, στα τραπεζάκια του Stretto, Καρόλου Ντηλ 18. Ο Κώστας Μπέσιος, ανοίγει τα ηλεκτρονικά του κιτάπια, φωτογραφίες και ιστορίες από τα ταξίδια του. Στην Τανγκανίκα κάποτε, είχε ξεχάσει το σακίδιο του σ’ ένα ταξί, έφερε την πόλη πάνω κάτω άπειρες φορές ψάχνοντας το και τελικά, απροσδόκητα εντελώς, το βρήκε σ’ ένα μαγαζί με δώρα, πλάι σε μια κυρία που καθάριζε φασολάκια. Στο Ουζμπεκιστάν, ένας ντόπιος τους αφοπλίζει με τον παρορμητισμό του και την αγάπη του για τους Έλληνες: «καθίστε εδώ να πάω να φέρω τα παιδιά μου να δούνε του Έλληνες». Στη Σαμαρκάνδη, στο Νταρ Ες Σαλάμ, στο Κάιρο, στη Φορταλέζα… Στην Κούβα είχε κάνει κάποτε δώρο ένα κουτί μαρκαδόρους σ’ ένα κοριτσάκι στη μέση του πουθενά, καταμεσής της ζούγκλας, εκεί να δεις χαμόγελο κι ευτυχία. «Προσοχή μας ακούνε» ήταν ο τίτλος της ραδιοφωνικής εκπομπής που είχε για χρόνια και ζαμάνια στον «9.58» το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΤ3. Πόσο να αντέξει όμως κι αυτός ο πολιτισμός μέσα στη βαρβαρότητα; Αν έχεις όρεξη για κουβέντες και τρανταχτές μουσικές στο Stretto θα βρεις τα ζύγια σου. Επόμενο ταξίδι; Κάτω Ιταλία, την έχω εκκρεμότητα.