Γευση

Πού είναι η σοκολάτα;

Ο Δ. Μέκκας, Head Pastrychef γνωστών εστιατορίων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ανοίγει ένα... γλυκό ημερολόγιο μέσα από τις σελίδες της parallaxi και μας συστήνεται με μία σοκολάτα γάλακτος αμυγδάλου

Δημήτριος Μέκκας
πού-είναι-η-σοκολάτα-1029967
Δημήτριος Μέκκας

Καλησπέρα, καλησπέρα…ουπς αυτό είναι κλεμμένο intro. Λοιπόν πώς να ξεκινήσω; Πως ξεκινάει άραγε κάτι, οτιδήποτε στη ζωή; Εκκίνηση, ερέθισμα, εναρκτήριο λάκτισμα, αφετηρίες και πάμε.

Ξανά λοιπόν από την αρχή, αυτή τη φορά με το δικό μου τρόπο. Μα που επιτέλους βρίσκεται αυτή η σοκολάτα; Αυτό είναι. Αυτή η ερώτηση θα είναι η δική μου πρόσκληση σε όλους εσάς, σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι εύρεσης μιας σοκολάτας αμυγδάλου.

Ξέρω η πρώτη μας επαφή μοιάζει με αίνιγμα, καλύτερα με ένα συνονθύλευμα ασυνάρτητων σκέψεων που κάπου αποσκοπούν και κάτι έχουν να πουν αλλά δεν μπορείς, εσύ που διαβάζεις τις πρώτες αυτές γραμμές αυτού του ημερολογίου, να καταλάβεις τι θέλει να πει ο ποιη..ζαχαροπλάστης.

Ναι λοιπόν, ονομάζομαι Δημήτρης Μέκκας και είμαι ζαχαροπλάστης.

Απίστευτο, if you ask me, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. Γνώριμη μου ατάκα στους οικείους μου ανθρώπους αποτελεί η εξής ιστορία: εάν έκανα μια λίστα με τα 5 top bottom list επαγγέλματα που μάλλον θα έμοιαζαν απίθανο να κάνω στη ζωή μου, το επάγγελμα του Αστροναύτη θα ήταν σίγουρα μια θέση πιο πάνω από αυτό του Ζαχαροπλάστη.

Οι λόγοι είναι πολλοί, ωστόσο αφενός εσύ που διαβάζεις αυτό το ημερολόγιο με τίτλο ‘’ Που είναι η σοκολάτα ; ‘’ λογικά εικάζω ότι θα θες να αποθηκεύσεις μια ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ, ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ, ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΜΕ ΜΟΝΟ 1 ΥΛΙΚΟ ( LOL ) συνταγή για cake η σοκολάτα.

Τώρα που το σκέφτομαι σου έχω εύκαιρη μια τέτοια που πραγματικά θα χρειαστείς ΜΟΝΟ 1 ΥΛΙΚΟ.

Μπορείς να αγοράσεις από καταστήματα πώλησης πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής καλής ποιότητας σοκολάτα, καθώς και σιλικόνες ή καλούπια για μπάρες σοκολάτας.

Παίρνεις κατσαρολάκι, γεμίζεις νεράκι μέχρι το ένα τέταρτο της συνολικής χωρητικότητας, ζεσταίνεις σταδιακά νεράκι σε μέτρια έως χαμηλή θερμοκρασία. Παίρνεις μεταλλικό μπολ που να εφαρμόζει στη κατσαρόλα αλλά προσέχεις να μην ακουμπάει στο νερό που σταδιακά θα αρχίζει να βράζει. Τσουπ μέσα η σοκολάτα και ανακατεύεις συνέχεια με ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ σιλικόνης. Παιδιά η σοκολάτα είναι σαν τη σχέση σας, θέλει συνέχεια κανάκεμα και χάδια διότι αν την αφήσεις από τα μάτια σου και ξενοκοιτάξεις στο instagram πάει σου έφυγε, πάπαλα, έκανε φτερά.

Κοινώς κάηκε.

Επίσης θα μοιραστώ μαζί σου ένα μυστικό τεράστιας σημασίας… Η σοκολάτα θέλει ένα τρυφερό φιλί, έμπρακτο δείγμα της αγάπης σου. Αυτό το φιλί είναι μια πρέζα, τόση δα, αλάτι η ακόμα καλύτερα ανθό αλατιού εάν έχεις εύκαιρο.

Η σοκολάτα και η καραμέλα, ή αλλιώς το dulche de leche aka η γλύκα του γάλακτος, δημιουργούν μια σχέση πάθους όταν δέχονται αλμυρά φιλιά, κάτι που μπορείς να τεστάρεις αν αγοράσεις ένα κουτάκι καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, προσθέσεις αλάτι και το εξαφανίσεις με κουταλάκι για να σπάσεις τη γλύκα σου. Κοινώς έχεις δοκιμάσει τη πιο γρήγορη, λιγωτική και πανεύκολη αλμυρή καραμέλα ever ( πως τα λέω ).

Α ξέχασα, όταν λιώσει επαρκώς μπορείς να πετάξεις και αμυγδαλάκι θρυμματισμένο μέσα και μετά να γεμίσεις τις φόρμες σιλικόνης και να τις βάλεις στο ψυγείο ή αν βιάζεσαι να τη κάνεις δώρο στο πρώτο σας ραντεβού στη κατάψυξη. Παγώνει, ξεφορμάρεις και έχεις έτοιμη την ολοδική σου custom made σοκολάτα αμυγδάλου. Αν έχεις μεράκια μπορείς να τη τυλίξεις με αλουμινόχαρτο, καθώς και να εκτυπώσεις τη δική σου συσκευασία με το όνομα που θα επιλέξεις να δώσεις στη σοκολάτα σου και να ζήσεις φινετσάτη γλυκιά εμπειρία, η οποία θα καλύπτει όλες μα όλες τις αισθήσεις σου. Θεσπέσια, εξαιρετικά που λέει και μια πολύ καλή μου φίλη έως εδώ.

Θα ρωτήσεις λοιπόν εύλογα, τι φάση με τη σοκολάτα αμυγδάλου;

Απαντώ: Η Ζωή μου τα έφερε έτσι. Κυριολεκτώ, η πολυαγαπημένη μου γιαγιά η Ζωή, μπορώ μετά βεβαιότητας  να πω ότι με έκανε ζαχαροπλάστη. Η ζαχαροπλαστική καθώς και εν γένει η γαστρονομική ενασχόληση, μα κυρίως η ζαχαροπλαστική επιστήμη, γιατί κατά τη γνώμη μου ο όρος επιστήμη παίρνει αρχικά τα ηνία από αυτό της τέχνης, θεμελιώνεται σε 4 ατράνταχτους πυλώνες. Ακρίβεια, χρόνος, θερμοκρασία, υπομονή.

Φυσικά ορίζω τη δημιουργία επιδορπίων ως επιστήμη, καθώς οι 4 αυτοί πλανήτες οφείλουν να περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο της άριστης πρώτης ύλης.

Η μνήμη, αγαπητό μου ημερολόγιο, είναι το βασικό μου υλικό καθώς και η επίγευση αυτής το τελικό μου ζητούμενο επί του πιάτου και του κουταλιού. Κάπου εδώ οφείλω να το βγάλω από μέσα μου και να βροντοφωνάξω ότι ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΘΕΛΕΙ ΚΟΥΤΑΛΙ. Keep calm and taste the dessert with a spoon.

Επανέρχομαι.

Ποια είναι η γεύση της μνήμης; Θα σου πω ευθύς αμέσως. Η μνήμη για εμένα έχει τη γεύση της σοκολάτας γάλακτος καθώς και την άγρια υφή του αμυγδάλου, τα οποία σαν πικρά πυροτεχνήματα σκάνε στο καθαρό ουρανό της σοκολατένιας πολιτείας. Η σοκολάτα είναι μια ηγεμόνας, μια βασίλισσα η οποία δε σηκώνει πολλά πολλά. Έρχεται μέσα σου και σε διατάζει να θυμηθείς. Σου τα αφαιρεί όλα απόλυτα και απαιτητικά.

Η βασίλισσα της μνήμης. Η γιαγιά μου λοιπόν έπαιρνε μικρές σοκολάτες αμυγδάλου και τις έκρυβε μέσα στο σπίτι. Βασικό hint, η κρυψώνα ήταν πάντα η ίδια για να τη βρίσκω απροβλημάτιστα αλλά να μη στερούμαι ταυτόχρονα και τη χαρά του παιχνιδιού. Έκανα ότι έψαχνα σε όλο το σπίτι για λίγα λεπτά και όταν άρχισα να κουράζομαι γιατί ήθελα να τη φάω, άνοιγα το γνωστό ντουλάπι και nom nom.

Πόσο φινετσάτο επιδόρπιο αυτή η πρώτη σοκολάτα αμυγδάλου άραγε;

Αν αναλογιστεί κανείς το πλουραλισμό της γευστικής μνήμης με την οποία κατακλύζει τον ουρανίσκο σου, κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί τη τελευταία τόσο δα αποχαιρετιστήρια γλυκιά μπουκίτσα σε ένα υψηλών γαστρονομικών προδιαγραφών γεύμα, κάποιου top εστιατορίου, όπως αυτού που εργάζομαι τώρα που μεγάλωσα και παίζω με ακριβά εργαλεία και απαιτητικό εξοπλισμό. Θα χρειαστείτε τα εξής υλικά: αγάπη, μνήμη, πίστη, θέληση.

Το κακό είναι ότι δεν αγοράζονται από κάπου, ωστόσο αν τα βρεις σου παρέχονται τελείως δωρεάν και με μπόλικα γραμμάρια ανιδιοτέλειας.

Ωχ μωρέ Δημήτρη κούρασες… εν προκειμένης θα φτιάξουμε αγάπη; Γιατί όχι; Αν το καλοσκεφτείς είναι το γλυκύτερο επιδόρπιο που μου προσφέρθηκε ποτέ στη ζωή μου, έχοντας τη μορφή μιας τόσο δα μικρής σοκολάτας αμυγδάλου. Το σκέφτηκα καλά και αυτή θα είναι η πρώτη συνταγή που θα προτείνω.

Το γλυκό με το όνομα αγάπη. Απαιτεί χρόνο, ακρίβεια, σταθερή θερμοκρασία μα κυρίως υπομονή. Το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει και ίσως σου αλλάξει και επαγγελματικούς ορίζοντες όπως συνέβη και με εμένα. Τα ημερολόγια δεν έχουν αρχή, μέση και τέλος.

Οι συνταγές δε πρέπει να εξαντλούνται σε υλικά και ακριβείς εκτελέσεις. Η ζαχαροπλαστική δε πρέπει να παραμένει επιστήμη αλλά να μεταμορφώνεται σε τέχνη, γιατί μόνο μια τέχνη μπορεί να σου προσφέρει τη γεύση της μνήμης.

Στις σελίδες που θα ακολουθήσουν, αν σε ενδιαφέρει κιόλας γιατί καλή η σοκολάτα αλλά θα μου πεις τίποτα δε συγκρίνεται με μια μπολονέζ με τριμμένη φέτα, θα διαβάσεις ιστορίες για μέρη και πρόσωπα της ζωής μου που με ένα μαγικό τρόπο θα μεταμορφώνονται σε συνταγές.

Θα βάλω τα δυνατά μου να είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΕΣ, ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ ΜΕ ΕΝΑ Η ΚΑΝΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ( hidden irony )!!! Χαχα τι λέω… άκου ακόμα και το να αλείψεις βούτυρο ή ένα θεσπέσιο αγνό κρεμώδες Ελληνικό τυρί και αγνό μέλι σε μια φέτα φρυγανιστού προζυμένιου ψωμιού με μπόλικη τριμμένη φρέσκια ρίγανη αποτελεί για εμένα την υψηλότερη μορφή γαστρονομικής εμπειρίας και αίσθησης.

Ή ακόμα και ένα κομμάτι ενός άρτια εκτελεσμένου, ισορροπημένου και γευστικά υποδειγματικού μα συνάμα τελείως απλού σε εκτέλεση cheesecake με φρέσκες φράουλες, το οποίο απολαμβάνεις ένα καλοκαιρινό βράδυ μετά από άπειρες ώρες στη θάλασσα μαζί με τη μητέρα σου κάπου χαμένοι στα καντούνια της Κέρκυρας σε μια παραδοσιακή ιταλική tratoria. Σκέφτομαι ότι ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση οδηγούν τις καρδιές μας και κατά συνέπεια τις δημιουργίες μας, ομιλώντας ως επαγγελματίας εστιατορικός ζαχαροπλάστης, σε μια μορφή ολοκλήρωσης η οποία έρχεται με το βλέμμα που αντικρίζεις όταν ένας άνθρωπος γεύεται αυτή τη φέτα με μέλι ή μια σοκολάτα αμυγδάλου.

Να μη ψήνεις τόσο πολύ όσο να δίνεις. Αυτό το tip είναι για μένα το πιο σημαντικό για να δέσει το γλυκό όλων μας. Θα φτάσει το τετράδιο της Parallaxi άραγε, για τόσες συνταγές και μπίρι μπίρι;

Το ελπίζω γιατί την επόμενη φορά θα ανοίξω το συνταγολόγιο – ημερολόγιο της μαμάς μου και θα κάνουμε ένα απολαυστικό αφιέρωμα στα Γλυκά της Ελληνίδας μαμάς.

Ξέρετε αυτά που είναι γραμμένα με μολύβι, κάπως βιαστικά με μισοσβησμένα γραμμάρια, με γράμματα που μόνο αυτές καταλαβαίνουν σε διαφημιστικά ημερολόγια από βιομηχανίες καλλυντικών με τα λευκά χαρτάκια τα οποία επίσης περιέχουν συνταγές να ξεχύνονται στο πάτωμα όταν τα ανοίγεις. 5 κιλά σαντιγύ, 2 κουτιά ζαχαρούχο καραμελωμένο γάλα κτλ.

Με πιάνετε.                            

* ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟΝ 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΜΥΔΑΛΟΥ ‘’ ΑΓΑΠΗ ‘’.

ΥΛΙΚΑ:

  1. ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.
  2. ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ.
  3. ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΑΝΘΟ ΑΛΑΤΙΟΥ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κάνουμε μπεν μαρί για να λιώσουμε τη σοκολάτα σταδιακά σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσοχή το μεταλλικό σκεύος το οποίο περιέχει τη σοκολάτα να μην έρχεται σε επαφή με το νερό. Εάν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων τοποθετούμε τη σοκολάτα σε κατάλληλο σκεύος και ανακατεύουμε ανά 10 η 30 δευτερόλεπτα αναλόγως την ισχύ του φούρνου μας, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για να μη καεί μέχρι αυτή να λιώσει. Ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τον ανθό αλατιού, αφού τα έχουμε πρώτα θρυμματίσει ελαφρώς σε ένα μπλέντερ και ομογενοποιούμε με κουτάλα ή μαρίζ με απαλές κινήσεις. Προσοχή δε θέλουμε να γίνει πούδρα αλλά να νιώθουμε, καθώς γευόμαστε τη σοκολάτα, τα κομματάκια αμυγδάλου. Τοποθετούμε τη λιωμένη σοκολάτα στις φόρμες για μπάρες – πλάκες σοκολάτας και ισιώνουμε τη περριτή σοκολάτα με σπάτουλα σερβιρίσματος. Τοποθετούμε στο ψυγείο η τη κατάψυξη μέχρι να επιστρέψει η σοκολάτα στη πρότερη της μορφή. Ξεφορμάρουμε και απολαμβάνουμε. Συντηρούμε τις σοκολάτες μας στο ψυγείο. Προσθέτουμε εκτός από τα προτεινόμενα υλικά της συνταγής όποιο άλλο υλικό επιθυμούμε όπως ινδοκάρυδο, σταφίδες, χουρμάδες σε κομματάκια ή superfoods, φιστίκι Αιγίνης ακόμα και θρυμματισμένα μπισκότα εμπορίου της αρεσκείας μας, δημητριακά, granola, βρώμη, φεγεντίνη κτλ.

ΑΛΛΕΙΜΑ ΑΛΜΥΡΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ.

ΥΛΙΚΑ:

  1. ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΓΑΛΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.
  2. ΑΝΘΟ ΑΛΑΤΙΟΥ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανοίγουμε το κουτί του έτοιμου καραμελωμένου ζαχαρούχου γάλακτος και μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε ένα πλαστικό μπολ ή σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε ανθό αλατιού ή αλάτι και δοκιμάζουμε πόσο αλμυρό θέλουμε το αποτέλεσμα ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι η αναμειγνύοντας καλά στο μπλέντερ. Θα εκπλαγούμε από το τελικό αποτέλεσμα καθώς τα δύο υλικά λατρεύουν το ένα το άλλο. Αποθηκεύουμε την αλμυρή καραμέλα σε ένα γυάλινο βάζο μαρμελάδας με καπάκι και το διατηρούμε σε ξηρό περιβάλλον σε ένα ντουλάπι της κουζίνας μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το spread για να συνοδεύσουμε τα churros μας, λουκουμάδες αλλά και να το χρησιμοποιήσουμε ως στοιχείο στο profiterole μας, στις κρέπες και στο παγωτό μας. Επίσης μπορούμε να ζεστάνουμε λίγη ποσότητα της αλμυρής καραμέλας μας είτε σε μπεν μαρί, είτε σε φούρνο μικροκυμάτων αφού βάλουμε το προιόν σε κατάλληλο σκεύος και να το χρησιμοποιήσουμε ως glasage σε cheesecake ή άλλα επιδόρπια. Όσοι λατρεύουν τη τόλμη επιχειρήστε να απογειώσετε τη γεύση του spread με μια νότα Τρουφόλαδου. 

*Post credit Tip: 

Εάν είστε λάτρης της λευκής σοκολάτας και θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας σοκολάτα, τολμήστε να πειραματιστείτε με υλικά όπως τον αφυδατωμένο ανανά, ξύσματα από lime, λεμόνια, περγαμόντο. Τολμήστε ινδοκάρυδο, καραμελωμένο popcorn, καρύδια ποικιλίας Pecan, φιστίκι Αιγίνης καθώς και αφυδατωμένα φρούτα ή σιρόπια φρούτων όπως το mango και to passion fruit. Αρωματίστε με μαστίχα Χίου, μαχλέπι, λουίζα, θυμάρι, δενδρολίβανο, μοσχολέμονο ή ακόμα και shisho. Δώστε ένα Ελληνικό twist με μια κουταλιά θυμαρίσιου Μελιού.  

**Κάθε σελίδα αυτού του ημερολογίου καθώς και όλες οι γλυκές σελίδες της ζωής μου ανήκουν στη Ζωή, την Έλσα και τη Πωλίνα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα