Γευση

Sourdough Microbakery: Επιστροφή στο αληθινό ψωμί!

Το πρώτο project στην καρδιά της Θεσσαλονίκης που αποκαθιστά επιτέλους τη φήμη και την ουσία του ψωμιού, δανείζεται οικείες, γευστικές μνήμες, αποθεώνοντας τον ρόλο του στην υγεία και τη γευστική μας ικανοποίηση.

Σόνια Ταλαντινού
sourdough-microbakery-επιστροφή-στο-αληθινό-ψωμί-1026221
Σόνια Ταλαντινού

The team

Όλα ξεκίνησαν από την καρμική συνάντηση του πετυχημένου στον χώρο  Αλέξανδρου Πανόπουλου με τον παθιασμένο Άγγελο Φωτσεινό. Τους συνάντησα στον δεύτερο όροφο του νεοσύστατου μαγαζιού τους όπου είχα μια εμπειρία μοναδική: η μυρωδιά από τις φρεσκοψημένες ζύμες να αποτελούν μια οσφρητική πρόκληση, ενώ ο επαγγελματισμός και ο νεανικός  ενθουσιασμός τους να με παρασύρουν στην περιγραφή των σχεδίων τους. Όταν δε, δοκίμασα και τη ζεστή χορτόπιτα, ένιωσα ότι «είμαι σπίτι» και ανακάλυψα τον νέο μου εθισμό!

Ο πρώτος, πολιτικός μηχανικός, ξεκινάει πριν 20 χρόνια την ενασχόληση με την αρτοζαχαροπλαστική και γοητευμένος από τη γεύση του ψωμιού, όπως το τρώγαμε παιδιά, εμπνέεται ένα αρτοζαχαροπλαστείο βασισμένο στον ξυλόφουρνο, το Μελίρρυτο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ανακαλύπτει τον κόσμο του φυσικού προζυμιού και της αργής ωρίμανσης μέσα από σεμινάρια, πολύ μελέτη και θητεία δίπλα σε παγκοσμίου φήμης artisanal bakers. Ο δεύτερος, αφού περιπλανιέται στον χώρο των spirits και των σπάνιων αποσταγμάτων στη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο, μπαίνει σ’ έναν φούρνο για coffee break στο Όσλο και βλέπει ψωμιά που δε γνωρίζει καν ότι υπάρχουν, θυμίζοντάς του τα ψωμιά της γιαγιάς του στη Χαλκιδική. Έτσι, μετά από χρόνια, επιστρέφει στην πατρίδα για να αφοσιωθεί στη νέα δραστηριότητα.

The concept

Εδώ, το ψωμί είναι ο βασιλιάς, η γευστική μνήμη το Α και το Ω και πηγή έμπνευσης  κάθε νέας δημιουργίας, που συμπληρώνει τη διάθεση για προσφορά του best of the best στον πελάτη. Με βάση τη Slow Food φιλοσοφία σε όλα τα επίπεδα, και κυρίως στη σωστή διαδικασία ωρίμανσης της ζύμης, χωρίς προσθήκη μαγιάς, επικεντρώνονται στα φυσικά ψωμιά μόνο από προζύμι και στα υγιεινά και φυσικά προϊόντα. Το Sourdough πρωτοπορεί στο κεφάλαιο ψωμί και ζύμες, αναδεικνύοντας   τις παραδοσιακές τεχνικές με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Έτσι, το βασικότερο  διατροφικό αγαθό μεταμορφώνεται σε κορυφαία υγιεινή πρόταση και καθοριστικό στοιχείο casual γαστρονομικών επιλογών.

The products

Το ψωμί: Με πέντε είδη ψωμιών, στόχος είναι να υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό  είδος από το καθένα∙ η σεμολίνα από προζύμι σίτου και κίτρινο αλεύρι, ένα tartine  από προζύμι ελληνικής σίκαλης, το υπέροχο πολύσπορο, μία γαλλική μπαγκέτα από προζύμι σίτου κι ένα σκανδιναβικό ψωμί σίκαλης. Επίσης, burger και milk buns, γλυκά brioches και κρουασάν βουτύρου.

Πίτες: Το highlight του Microbakery. Εδώ, η γέμιση είναι η πρωταγωνίστρια, έχει   γαστρονομικό χαρακτήρα, αλλά θυμίζει τις γεύσεις της μαμάς, ενώ η ζύμη αποτελεί το συνοδευτικό -με μόνο 2% λιπαρά, αποτελεί μια τραγανή και αφράτη μαγεία, με γεμάτο σώμα, το άρωμα και τη γεύση παρθένου ελαιόλαδου. Τυρόπιτα, κασερόπιτα, πίτα λαχανικών, πρασόπιτα με μανιτάρια -εξαιρετική επιλογή για vegans-, κοτόπιτα  με κρεμώδη γέμιση, κιμαδόπιτα, δηλαδή, ένα σοφρίτο σιγομαγειρεμένου κιμά, και χορτόπιτα με ελληνικά μυρωδικά, που λιώνει στο στόμα.

H focaccias είναι μια ακόμα σούπερ λιχουδιά: τέσσερις παραλλαγές με ultra φρέσκα υλικά -όλα homemade. Τα mini brioche με premium αλλαντικά και τυριά είναι απλά η πιο αφράτη γευστική πρόκληση, ενώ οι εννιά προτάσεις σε Panini, με έμφαση στην κορυφαία πρώτη ύλη, αποτελούν απολαυστικά, πλήρη μικρογεύματα για κάθε ώρα της ημέρας!

The plans

Από τη νέα σεζόν, θα βρίσκετε τα «Panini της Εβδομάδας», μια σπέσιαλ πρόταση κάθε φορά, ενώ από τις προθήκες του θα προμηθεύεστε οτιδήποτε συνοδεύει άριστα ένα καλοφτιαγμένο ψωμί, όπως σπάνια, φυσικά και βιοδυναμικά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, αρωματικά βούτυρα και μαρμελάδες, καθώς και χειροποίητες πίκλες άγριας ζύμωσης, ένα τεράστιο food trend, που κατακλύζει την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή.

Είναι ωραίο να σου θυμίζουν γευστικά τα πιο αγνά χρόνια της ζωής σου. Ακόμα  καλύτερο είναι, όμως, να σε σέβονται και να σου το δείχνουν με κάθε τρόπο. Και για το Sourdough Microbakery είναι το καθημερινό στοίχημα που κερδίζεται.

*MLRT Sourdough Microbakery, Μητροπολίτου Ιωσήφ 15, Τ. 2310 220223, Instagram

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα