Τα αγαπημένα μας κρασιά για αυτά τα Χριστούγεννα!

Ένας οδηγός για οινική απόλαυση τις γιορτές!

Parallaxi
τα-αγαπημένα-μας-κρασιά-για-αυτά-τα-χρι-698178
Parallaxi

Τι πίνουμε φέτος τις γιορτές!

Η ώρα του γιορτινού τραπεζιού έφτασε. Τα ελληνικά κρασιά, στην καλύτερη τους στιγμή, με διεθνή αναγνώριση, διακρίσεις παντού στον κόσμο και μια παγκόσμια ποιότητα αδιαμφισβήτητη. Διαλέξαμε μερικά από τα πιο ξεχωριστά για να συνοδεύσουν τις μέρες που έρχονται. Στην υγειά σας!

 

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΡΥΘΡΟ 2019

60% Syrah- 20% Merlot- 20% Λημνιό Παράγεται από τις ποικιλίες Syrah, Μerlot και Λημνιό με την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει για ένα περίπου χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Έχει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα και σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων, όπως δαμάσκηνο, κεράσι και μπαχαρικών. Στο στόμα οι ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας μια εντύπωση δύναμης και ισορροπίας. Μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης (10-15 χρόνια). Σερβίρεται στους 16-18 °C. Γευστικοί συνδυασμοί: χοιρινό, ψητά κόκκινα κρέατα, διάφορα πουλερικά στο φούρνο, κυνήγι με κόκκινες σάλτσες, ώριμα τυριά.

Δύο Ελιές – Κυρ Γιάννη

Η αλλαγή θέλει πάντα, να αφήνεις κάτι πίσω σου, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο καλύτερο που θα έρθει. Η ελιά είναι ένα δέντρο που εκφράζει αυτή την αλήθεια με τον καλύτερο τρόπο. Προσαρμοστικότητα. Αναγέννηση. Χάρη. Χρόνος. Άπειρο. Όλη η ζωή σε ένα δέντρο, η συντροφικότητα, η συνέχεια και η εξέλιξη σε δυο.

Το πρώτο κρασί που δημιούργησε ο Στέλλιος Μπουτάρης όταν ανέλαβε τα ηνία του κτήματος Κυρ-Γιάννη, το 1999 πήρε το όνομά του από τις δυο αιωνόβιες ελιές που δεσπόζουν στο νοτιοανατολικό κομμάτι του κτήματος στη Νάουσα.

Είναι το κρασί που σηματοδοτεί τη διαδοχή στη διοίκηση της επιχείρησης και η ιστορία του λέει, πως ενώ όλοι περίμεναν τον Γιάννη Μπουτάρη να το δοκιμάσει για να δώσει την έγκρισή σου, εκείνος αποφάσισε να μη φανεί ποτέ στο κτήμα εκείνο τον χειμώνα και να αναβάλει τη γνωριμία του με το νέο χαρμάνι και το πρώτο δημιούργημα του πρωτότοκου γιου του, μετά την εμφιάλωση.

Οι Δυο Ελιές με τον μοντέρνο και πληθωρικό χαρακτήρα τους συμβολίζουν την αλλαγή, το πέρασμα σε μία νέα εποχή και τη διάρκεια στον χρόνο που μόνο όσοι αλλάζουν, μπορούν να κατακτήσουν.

1879 BOUTARI LEGACY

Έτος 1879: Η ιστορία της οικογένειας Μπουτάρη ξεκινά στη Νάουσα. Με όχημα τα 143 χρόνια εμπειρίας, πειραματισμού και γνώσης της περιοχής και της ποικιλίας του Ξινόμαυρου, επιλέχθηκε ένα εξαιρετικό αμπελοτόπι στον Τρίλοφο Νάουσας και γεννήθηκε το «1879». Μία φιάλη που κλείνει μέσα της ένα τεράστιο δυναμικό παλαίωσης και εντυπωσιάζει όχι μόνο με τη γεύση αλλά και με την εμφάνισή της. Το κρασί που δικαιωματικά χαρακτηρίζεται το «Ξινόμαυρο των Ξινόμαυρων». Ανακαλύψτε το! Βαθυκόκκινο χρώμα με πολύπλοκα αρώματα κόκκινων μούρων, ξηρού σύκου και τοματοχυμού, πλαισιωμένα από δευτερογενή αρώματα βανίλιας, δαμάσκηνου και καβουρδισμένου αμυγδάλου. Παλαίωση για 12 μήνες σε γαλλικά καινούρια δρύινα βαρέλια. Βελούδινες τανίνες τυπικές της ποικιλίας. Επίγευση διαρκείας όπου συνυπάρχουν αρμονικά τα μαλακά, ζεστά αρώματα κόκκινων φρούτων και κακάου. Alpha Estate Ecosystem Xinomavro Reserve Vieilles Vignes Single Block ”Barba Yannis”

To Ecosystem Xinomavro Reserve Vieilles Vignes Single Block ”Barba Yannis” του Κτήματος Άλφα είναι ένα από τα λίγα ελληνικά κρασιά που χτυπάνε κορυφή με τις βαθμολογίες και τις διακρίσεις τους. Πρόκειται για ένα Ξινόμαυρο από το αμπελοτόπι Μπάρμπα Γιάννης με παλιά, προφυλλοξηρικά κλήματα φυτεμένα το 1919, δηλαδή μιλάμε για ένα αμπελώνα άνω των 100 ετών!

Το αμπελοτόπι βρίσκεται σε υψόμετρο 647 μέτρων και ο τρύγος γίνεται αποκλειστικά με το χέρι. Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει σε καινούργια γαλλικά βαρέλια Allier – Jupilles για 24 μήνες. Έπειτα το κρασί εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και παλαιώνει στη φιάλη για ακόμα έναν χρόνο.

Έχει μέτριο ρουμπινί χρώμα και έντονα αρώματα φράουλας, κερασιού, ροδιού, σμέουρου και κράνου, πλαισιωμένα από νότες βανίλιας, τομάτας, φύλλων ελιάς, τσαγιού, καπνού, μοσχοκάρυδου και πιπεριού.

Στο στόμα είναι πληθωρικό, με πλούσιο σώμα, τραγανή οξύτητα και έντονες αλλά ώριμες τανίνες. Κόκκινα φρούτα όπως κεράσι, φράουλα και βύσσινο συνδυάζονται με έναν γήινο χαρακτήρα τσαγιού, τομάτας και μανιταριού. Πικάντικες νότες βανίλιας, καπνού, πιπεριού, κανέλας και αστεροειδή γλυκάνισου συμπληρώνουν το πολύπλοκο μπουκέτο. Συνδύασέ το με αρνάκι γιουβέτσι, κεμπάπ βουβαλίσια γιαουρτλού, ριζότο με φρέσκια τρούφα και brie, ή ένα Ossobuco.

Ερυθρό ΜΑΓΚΟΥΤΕΣ Ξινόμαυρο

Η Σιάτιστα είναι ένας τόπος αγκυροβολημένος σ’ ένα εντυπωσιακά βραχώδες ασβεστολιθικό terroir, που σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, δεν επηρεάζεται από το Αιγαίο ή το Ιόνιο λόγω της υψηλής, εσωτερικής της απομόνωσης.

Το Οινοποιείο “Μαγκούτες”, αποτελεί όραμα και κληρονομιά των οικογενειών του Δημήτρη Διαμαντή και του Γιώργου Παπαγεωργίου που έβαλαν στόχο και κοινό σκοπό, να προστατεύσουν και να αναβιώσουν την αμπελουργική κληρονομιά της περιοχής, που χάνεται πίσω στον 17ο αιώνα και τις δυνατότητές της, να παράγει μοναδικά κρασιά.

Με περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη χλωρίδα, στην πανίδα ή στο κλίμα, να είναι μηδαμινό.

Το ερυθρό “ΜΑΓΚΟΥΤΕΣ Ξινόμαυρο” αποτελεί την κατεξοχήν έκφραση αυτής της φιλοσοφίας. Φινέτσα που εκπλήσσει, στον άξονα της Βουργουνδίας, σ’ αυτή τη ντελικάτη για την ποικιλία του Ξινόμαυρου φιάλη. Σκούρο σταφύλι, λαμπερά φρούτα, κρεμώδη παλλέτα, μακρά – έντονη φρεσκάδα και επίγευση με βελούδινο τελείωμα.

Μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, με την χαρακτηριστική οξύτητα του terroir, να λειτουργεί σαν γέφυρα για την επόμενη δεκαετία – τουλάχιστον – στο κελάρι σας.

Alpha Estate Ecosystem Xinomavro

To Ecosystem Xinomavro Reserve Vieilles Vignes Single Block του Κτήματος Άλφα είναι ένα από τα λίγα ελληνικά κρασιά που χτυπάνε κορυφή με τις βαθμολογίες και τις διακρίσεις τους. Πρόκειται για ένα Ξινόμαυρο από το αμπελοτόπι Μπάρμπα Γιάννης με παλιά, προφυλλοξηρικά κλήματα φυτεμένα το 1919, δηλαδή μιλάμε για ένα αμπελώνα άνω των 100 ετών!

Το αμπελοτόπι βρίσκεται σε υψόμετρο 647 μέτρων και ο τρύγος γίνεται αποκλειστικά με το χέρι. Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει σε καινούργια γαλλικά βαρέλια Allier – Jupilles για 24 μήνες. Έπειτα το κρασί εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και παλαιώνει στη φιάλη για ακόμα έναν χρόνο.

Έχει μέτριο ρουμπινί χρώμα και έντονα αρώματα φράουλας, κερασιού, ροδιού, σμέουρου και κράνου, πλαισιωμένα από νότες βανίλιας, τομάτας, φύλλων ελιάς, τσαγιού, καπνού, μοσχοκάρυδου και πιπεριού.

Στο στόμα είναι πληθωρικό, με πλούσιο σώμα, τραγανή οξύτητα και έντονες αλλά ώριμες τανίνες. Κόκκινα φρούτα όπως κεράσι, φράουλα και βύσσινο συνδυάζονται με έναν γήινο χαρακτήρα τσαγιού, τομάτας και μανιταριού. Πικάντικες νότες βανίλιας, καπνού, πιπεριού, κανέλας και αστεροειδή γλυκάνισου συμπληρώνουν το πολύπλοκο μπουκέτο. Συνδύασέ το με αρνάκι γιουβέτσι, κεμπάπ βουβαλίσια γιαουρτλού, ριζότο με φρέσκια τρούφα και brie, ή ένα Ossobuco.

SYSTASI WINE & FOOD

Μια προσπάθεια ουσιαστικής στήριξης και αγάπης για τον ελληνικό αμπελώνα. Σπουδαίες και με διακρίσεις ελληνικές ιστορίες οίνου και αποσταγμάτων που αγαπάμε και στηρίζουμε. Μαζί με την Systasi, μια εξειδικευμένη προσπάθεια στήριξης του ελληνικού οινικού πλούτου. Το 1991 ιδρύεται η ποτοποιία – αποσταγματοποιία – οινοποιία Καρδάση. Οι καταναλωτές εμπιστεύονται το εμφιαλωμένο τσίπουρο αναγνωρίζοντας ότι παράγεται από υπεύθυνους παραγωγούς και είναι καλύτερο ποιοτικά και γευστικά, από το ‘ανώνυμο’ χύμα. Οι σύγχρονες μέθοδοι απόσταξης, η γνώση, το μεράκι, η αφοσίωση, οι αγνές πρώτες ύλες και ο ποιοτικός έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της εμφιάλωσης είναι τα στοιχεία που συνετέλεσαν στο ότι τα προϊόντα ΚΑΡΔΑΣΗ είναι ανώτερα ποιοτικά και γευστικά και έχουν κερδίσει τη θέση τους στην επώνυμη ζήτηση των καταναλωτών.

Τολμηρός γόνος Τυρνάβου, ο Δημήτρης Μίγας, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση ενασχόλησης με το αμπέλι, δημιουργώντας ένα οινοποιείο πρότυπο, το οποίο είναι επισκέψιμο και συμβάλει τα μέγιστα στον οινοτουρισμό της περιοχής, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι γαλλικές Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, αλλά και οι ελληνικές Μοσχάτο Αμβούργου, Μπαντίκι και Μαλαγουζιά. Σύμμαχος στην κορυφαία ποιότητα των κρασιών του κτήματος είναι το ήπιο ηπειρωτικό κλίμα και η καλή στράγγιση του εδάφους της περιοχής.

Γαία Οινοποιητική Σαντορίνη & Νεμέα. Μια μοναδική περιοχή διεθνώς αναγνωρισμένη για το ιδιαίτερο οικοσύστημα της. Τα σπάνια λευκά κρασιά της γηγενούς ποικιλίας του Ασύρτικου οφείλουν τη μοναδικότητά τους στο ηφαιστειακό και πορώδες έδαφός του νησιού. Ένα αναπαλαιωμένο βιομηχανικό κτήριο των αρχών του προηγούμενου αιώνα και μερικά σπουδαία κρασιά. Αλλά και η ιστορική Νεμέα. Η σταθερά χαμηλότερη στρεμματική απόδοση των αμπελώνων του Κουτσίου σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και την ιδανική έκθεση των αμπελώνων στον ήλιο εγγυώνται ένα επίπεδο ποιότητας του Αγιωργίτικου, υψηλότερο από αυτό της υπόλοιπης ζώνης.

Το οινοποιείο Διαμαντάκης αποτελεί μια νέα σύγχρονη μονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στην Κρήτη. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβυζίου, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες. Στόχος της οικογένειας είναι η παραγωγή εκλεκτών κρασιών καλλιέργωντας τους αμπελιώνες με σεβασμό και φροντίδα και αξιοποιώντας το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τις ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού, όπως το Λιάτικο, το Βιδιανό και η Μανδηλαριά.

25ης Μαρτίου 81, Πτολεμαΐδα , Τ. 2463 503505 & 6984 214215, www.systasi.eu.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα