Γευση

Τέσσερις γιαγιάδες μας μαγειρεύουν για τα Χριστούγεννα

Ωραίες ιδέες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

Νίκος Γκάγιας
τέσσερις-γιαγιάδες-μας-μαγειρεύουν-γ-950821
Νίκος Γκάγιας

Η μέρα των Χριστουγέννων σχεδόν έφτασε και η ώρα για να στρωθούμε όλοι γύρω από το τραπέζι πλησιάζει. 

Παραδοσιακά από νωρίς το πρωί οι μαμάδες και οι γιαγιάδες (πολλές φορές όμως και οι μπαμπάδες, θα ήταν κρίμα να τους αποκλείσουμε) μπαίνουν στις κουζίνες και ετοιμάζουν το σπέσιαλ μενού για τον κόσμο που περιμένουν να φιλέψουν.

«Πεντανόστιμο το πιάτο! Πως το έφτιαξες γιαγιά;», «Α έβαλα ό,τι βρήκα στην κουζίνα και βγήκε» θα ακούσει την γιαγιά να απαντάει. Πολλές φορές μπορεί να ξέρει τα υλικά αλλά όπως λέει με το μάτι όλα βγαίνουν πιο νόστιμα. Κι αν πολλές φορές δυσκολεύονται να πουν τις ακριβείς συνταγές, αυτή τη φορά 4 γιαγιάδες έβαλαν τα δυνατά τους και μας είπαν τι ετοιμάζουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Κοτοσαλάτα από την γιαγιά Βέτα

Υλικά:

-2 μπούτια κοτόπουλο

-1 φύλλο δάφνης

-6-8 πατατούλες baby

-1 κρεμμύδι

-φρέσκο κρεμμυδάκι

-1 κλωνάρι σέλερι

-τα σπόρια από 1 ρόδι

-3κ.σ. μαγιονέζα

-2κ.σ. γιαούρτι

1κ.γ. μουστάρδα

-2κ.σ. καρύδια χοντροκοπανισμένα

-μαϊντανός ψιλοκομμένος

Βράζουμε για περίπου 1 ώρα το κοτόπουλο με 1,5 λίτρο νερό, μαζί με τη δάφνη, το μισό κρεμμύδι και αλάτι μέχρι να μαλακώσει πολύ. Ξεχωριστά βράζουμε τις πατάτες με αλατισμένο νερό με τις φλούδες τους. Κρατάμε τον ζωμό από το κοτόπουλο και αφήνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες να κρυώσουν ελαφρώς. Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από πέτσες και κόκαλα. Κόβουμε τις πατάτες στη μέση ή στα 4 και τις ρίχνουμε σε μπολ. Ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρά με ελάχιστο λάδι. Το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο και προσθέτουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, το περισσότερο ρόδι και τον μαϊντανό. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, προσθέτουμε μαγιονέζα, γιαούρτι και τη μουστάρδα κι ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τη σαλάτα πασπαλίζοντας με μαϊντανό, ρόλο και ψιλοκομμένα καρύδια

Κότσι χοιρινό στη γάστρα από την γιαγιά Λένα

Υλικά:

-2κ.σ μουστάρδα

2κ.γ. μέλι

-2 σκελίδες σκόρδο

-2 πορτοκάλια (τον χυμό)

-ελαιόλαδο

-δεντρολίβανο

-αλάτι

-πιπέρι

Τρίβουμε και βάζουμε το σκόρδο στο κρέας και προσθέτουμε πάνω από όλα τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, απλώνοντας τα ομοιόμορφα σε όλο το κότσι. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στην αντίσταση για 2μιση ώρες. Ανά τακτά χρονικά διάστημα ανοίγουμε και αλείφουμε το κρέας με το ζουμί του. Αν θέλουμε μπορούμε να το συνοδέψουμε με πατάτες baby, που ταιριάζουν απόλυτα με την περίσταση.

Φλογέρες με παστουρμά από την γιαγιά Σοφία

Υλικά:

-4 αυγά

-20 φέτες παστουρμά

-8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

-1 κούπα λάδι ή σπορέλαιο

-1 κούπα κεφαλοτύρι γλυκό τριμμένο

-20 λεπτά φετάκια μαλακής γραβιέρας

-250γρ. φύλλο κρούστας

-σουσάμι

Χτυπήστε τα αυγά και ρίξτε μέσα τις φέτες του παστουρμά. Αφήστε τα για 1 ώρα έτσι ώστε να μαλακώσουν. Στη συνέχεια σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι με 3 κουταλιές λάδι. Ζεστάνετε καλά το υπόλοιπο λάδι για να κάψει. Στρώστε τα φύλλα δύο-δύο αλείφοντας τα με λίγο από το ζεστό λάδι μέσα. Κόψτε τα σε λωρίδες και χωρίστε κάθε λωρίδα στη μέση. Βάλτε στην μία άκρη κάθε λωρίδας μία φέτα γραβιέρας, μία φέτα παστουρμά, λίγο κρεμμύδι σοταρισμένο και πασπαλίστε με κεφαλοτύρι. Διπλώστε τις μακριές πλευρές πάνω από τη γέμιση αλείψτε με λάδι και τυλίξτε σε ρολό. Απλώστε τις φλογέρες σε ταψί, αλείψτε το χτυπημένο αυγό που περίσσεψε. Πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.

Κουραμπιέδες με χουρμάδες

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε ζαχαροπλαστείο της Αθήνας. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

-1 κούπα βούτυρο, λιωμένο

-1/4 κούπας γάλα

-3 κούπες αλεύρι

-1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

-1 κουταλάκι μαχλέπι

για τη γέμιση:

-1 κιλό χουρμάδες

-1/3 κούπας βούτυρο

-2/3 κούπας χοντροκομμένα καρύδια

-1 κουταλάκι κανέλα

-1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

-ζάχαρη/άχνη

Ανακατέψτε σ’ ένα μπολ το βούτυρο με το γάλα. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν και το μαχλέπι και στη συνέχεια ρίξτε το λίγο-λίγο μέσα στο μείγμα του βουτύρου, ανακατεύοντας και ζυμώστε, ώσπου η ζύμη να γίνει απαλή και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Στο μεταξύ αφαιρέστε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και χτυπήστε στο μπλέντερ για να λιώσουν. Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε το βούτυρο. Ρίξτε μέσα τους χουρμάδες κι ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά, ώστε να γίνει πουρές. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε τα καρύδια, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατέψτε. Χωρίστε την ζύμη σε 30 μπαλάκια. Πατήστε κάθε μπαλάκι στη μέση και κάντε ένα βαθούλωμα, πλάθοντας τις άκρες με τα δάχτυλα για να σχηματιστεί φυλλαράκι. Βάλτε ένα κουταλάκι γέμιση στο κέντρο και κλείστε κάνοντας μία μικρή μπάλα. Απλώστε τα μπαλάκια σε ένα ταψί και ψήστε στους 180 για 30 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμοι πασπαλίστε με άχνη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα