Γευση

Το πιο γλυκό ραντεβού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το σύγχρονο πρόσωπο ενός αστικού ζαχαροπλαστείου με τη  στόφα του κλασικού, αναβιώνει τη γλυκιά κληρονομιά της Θεσσαλονίκης στο σήμερα, καθώς η οικογένεια ERGON μεγαλώνει και καλωσορίζει το Τζένεραλ. 

Parallaxi
το-πιο-γλυκό-ραντεβού-στο-κέντρο-της-θε-1411907
Parallaxi

Δεν είναι παράξενο και υπέροχο  πώς η μυρωδιά και η γεύση από κάποιο γλυκό δίνουν «το παρών» σε κάθε σημαντική προσωπική ή κοινωνική στιγμή της ζωής μας; Κάθε δυνατή μας ανάμνηση συνδέεται -θαρρείς μαγικά- με μια γλυκιά γευστική μνήμη, αφού διαχρονικά, τα γλυκά ενώνουν ανθρώπους και γεγονότα!

Πόσο μάλλον σε μια πολυπολιτισμική πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, που γνωρίζει καλά την τέχνη της ζαχαροπλαστικής και την τιμάει εδώ κι αιώνες. Με επιρροές από Οθωμανούς, Βυζαντινούς, Ενετούς και Γάλλους, αλλά και συνύπαρξη με Πόντιους, Μικρασιάτες και άλλες κοινότητες, αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών, δημιουργώντας ένα μοναδικό γαστρονομικό μωσαϊκό, με κορυφαίους ζαχαροπλάστες. Σταδιακά, κατέστη κέντρο ζαχαροπλαστικής κι εμπορίου ζάχαρης, με τις συνταγές και τις τεχνικές των παλαιότερων να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και να φτάνουν μέχρι σήμερα αυθεντικές και αναλλοίωτες.

Από τον παραδοσιακό μπακλαβά, το εκλαίρ και το τσουρέκι μέχρι το προφιτερόλ και κάθε είδους σιροπιαστά, οι AA πρώτες ύλες με την τεχνική του χειροποίητου υφαίνουν ιστορίες με άρωμα βανίλιας, κανέλας και βουτύρου. Έτσι, η αξία του παραδοσιακού γλυκού διατηρείται ολοζώντανη στην εποχή μας, με μια γευστική παράδοση, που αποτελεί αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Αυτό, δηλαδή, που έχει καταφέρει το ζαχαροπλαστείο Τζένεραλ: με βάση τη μακραίωνη αυτή κληρονομιά, συνεχίζει την πορεία της, παρουσιάζοντας σύγχρονα δείγματα κλασικής, αλλά και σύγχρονης ζαχαροπλαστικής, με τα all time classics της πόλης να συναντούν τη δημιουργικότητα της ομάδας ERGON, αποκτώντας τη θέση τους στο σήμερα.

Από την εξωτερική του εικόνα κιόλας η διάθεση είναι vintage, αλλά μ’ ένα σύγχρονο twist. Οι ξύλινες επενδύσεις και οι γυάλινες προθήκες, τα χρώματα και το logo, αλλά και η είσοδος, που οδηγεί στο βάθος του μαγικού αυτού κόσμου, όλα συνηγορούν σε μια ‘70s ατμόσφαιρα με retro αισθητική, θυμίζοντας την αίγλη των παλιών ζαχαροπλαστείων. Τότε που αποτελούσαν κομβικά σημεία συνάντησης και κοινωνικοποίησης -για το πρώτο ραντεβού, για ένα κουτί γλυκά για το σπίτι, για την πρώτη μπουγάτσα της ημέρας…

Με το που μπαίνεις στον χώρο, οι αισθήσεις ζωηρεύουν· οι μυρωδιές από λιωμένο βούτυρο, καϊμάκι, βανίλια και σοκολάτα συναντούν τις εικόνες από το ανοιχτό εργαστήριο, με τους ζαχαροπλάστες να απλώνουν τα ζυμάρια τους, να στρώνουν τα φύλα, να ετοιμάζουν τα σιρόπια και να δοκιμάζουν τις παρασκευές τους. Όλα με την υπογραφή του Pastry Chef Μάρτιν Κίταν και την επιμέλεια του Culinary Director της ERGON, Παναγιώτη Ξάνθη.

Το interior χαρακτηρίζεται από έντονο contrast -οι μεγάλες επιφάνειες από ξύλο και οι  εικονογραφήσεις κλασικών γλυκών φλερτάρουν με τη νοσταλγικότητα, ενώ η minimal και καθαρή αισθητική με τα μοντέρνα φωτισμένα ψυγεία δείχνουν απόλυτα σύγχρονα και  λειτουργικά-, όπως ακριβώς το αποτύπωσε σχεδιαστικά το ERGON Atelier, κάνοντας μια πρόταση/αναδρομή στις δεκαετίες.

Πίσω από τις εντυπωσιακά φωτισμένες βιτρίνες του και σε μεγάλα ταψιά, φιλοξενούνται οι βελούδινες κρέμες, το σπιτικό παγωτό από φρέσκο γάλα κι εποχιακά φρούτα, η τραγανή μπουγάτσα με το χειροποίητο φύλλο αέρος, τα αφράτα γλυκά ταψιού, προ(σ)καλώντας τους περαστικούς να αφεθούν σε γνώριμες, αλλά και πρωτόγνωρες γευστικές εμπειρίες.

Όπως αυτές που αναζητάμε τα Χριστούγεννα: απόλυτη ποιότητα σε προτάσεις που ξυπνάνε τις γευστικές μας μνήμες, όπως τα μελωμένα μελομακάρονα, οι εθιστικοί κουραμπιέδες, η αφράτη βασιλόπιτα, τα σιροπιαστά τρίγωνα Πανοράματος με γέμιση κάστανο και η ξεχωριστή μπουγάτσα με γέμιση κρέμα μελομακάρονο. Όλα θυμίζουν δημιουργίες της παλιάς, καλής ζαχαροπλαστικής τέχνης, αλλά είναι και τόσο πρωτόγνωρα στον ουρανίσκο!

Μπαίνοντας στο Τζένεραλ σε κατακλύζει η αίσθηση του οικείου.   Βλέπεις παντού γύρω σου την κλασική αξία, αλλά ταυτόχρονα καταλαβαίνεις και την καινούρια άποψη. Τον σεβασμό στην παράδοση και την προσήλωση στη σύγχρονη προσέγγιση. Ένας φόρος τιμής στις γλυκές λιχουδιές που απόλαυσαν γενιές και γενιές και μια  πρόσκληση να ζήσουμε στο σήμερα τη μαγεία εκείνης της εποχής, όπως μοναδικά ξέρει να μετουσιώνει η ομάδα του ζαχαροπλαστείου.

Πλέον, το ραντεβού για γλυκό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελεί τη νέα αγαπημένη μας συνήθεια!

*Τζένεραλ, Παύλου Μελά 44, Τ. Ανοιχτά καθημερινά, 08:00 – 00:00, Facebook, Instagram

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα