Featured

Για την Πέννυ Μπαλτατζή τα όνειρα δεν αναβάλλονται

Μιλήσαμε με την μουσικό για το νέο της δίσκο, την μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα καθώς και την δύσκολη επιβίωση ενός καλλιτέχνη.

Εύα Καβάζη
για-την-πέννυ-μπαλτατζή-τα-όνειρα-δεν-α-825136
Εύα Καβάζη

«Τα όνειρα δεν αναβάλλονται» δηλώνει ηχηρά μέσω του νέου δίσκου της η Πέννυ Μπαλτατζή, δίνοντας μας ένα σημαντικό μήνυμα. Η τραγουδοποιός παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί στην Ελλάδα και το οικονομικό αποτύπωμα που άφησε η πανδημία αποφάσισε να μην αναβάλει τα όνειρα της και με την βοήθεια του κόσμου μέσω μιας καμπάνιας crowd funding να κάνει αυτό που αγαπάει περισσότερο, να δημιουργεί μουσική.

Την γνωρίσαμε μέσα από την μπάντα “Penny & the swingin’ cats” και έκτοτε αυτή η έντονη παρουσία με τα κόκκινα μαλλιά κέρδισε την δική της θέση στην ελληνική μουσική σκηνή. Δυναμική, εργατική, ευαίσθητη και γεμάτη όνειρα η Πέννυ μέσα στα χρόνια ξεχώρισε με την ιδιαίτερη χροιά και τις μελωδίες της.

Μιλήσαμε με την μουσικό για το νέο της δίσκο, την μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα καθώς και την δύσκολη επιβίωση ενός καλλιτέχνη. 

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική; Υπάρχει κάποια ανάμνηση που ξεχωρίζεις από την παιδική σου ηλικία;

Στο σπίτι των γονιών μου η μουσική ήταν 24 ώρες ανοιχτή. Έτσι έμαθα…μου έκαναν δώρο ένα μικρό πιάνο όταν ήμουν 2 χρόνων.. Με διάλεξε μόνη της νομίζω πριν προλάβω εγώ. Θυμάμαι να τραγουδώ σε ένα δημοσιογράφικο κασσετοφωνάκι που με ηχογραφούσε ο μπαμπάς μου.

Ξεκίνησες από την μπάντα Penny & the swingin’ cats, δημιουργώντας αρκετά δημοφιλή τραγούδια που σε ακολουθούν μέχρι και σήμερα, πώς ένιωσες την αλλαγή από βασικό μέλος σε solo performer;

Ήταν μια ανάγκη.. Και ένα φυσικό επακόλουθο. Όλα κάνουν τον κύκλο τους και όταν είσαι δημιουργός δε μπορείς να περιορίζεσαι σε ένα είδος ή σε μια συγκεκριμένη βεντάλια ήχων. Είχα την ανάγκη να πάρω το ρίσκο και να κάνω το βήμα και νιώθω πως έκανα καλά. Δεν έχει μεγάλη διαφορά πάντως γιατί και πριν έγραφα τα τραγούδια, έτρεχα για όλα και τώρα πάλι έτσι είναι. Εμείς νοιαζόμαστε περισσότερο από τον καθένα γι’ αυτό που αγαπάμε να κάνουμε.

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο σου τραγούδι «Μου το’ πανε» μίλησε μας για την νέα σου κυκλοφορία.

Αυτό το τραγούδι το έγραψα το Μάιο του ’19 στην Τήνο. Ήταν για την αγαπημένη μου Γιώτα Νέγκα. Είχα εκείνη στο μυαλό μου όταν το έγραφα για να της το δώσω. Αυτό δεν προχώρησε αλλά το κράτησα και μετά διαθέσιμο κάποιο καιρό για κάποιον που είναι πιο λαϊκός από μένα. Η αλήθεια είναι πως το λαχταρούσα. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Και τελικά ήταν για να μείνει σε μένα.

«Τα όνειρα δεν αναβάλλονται», τι να περιμένει ένας ακροατής από τον νέο σου δίσκο;

Ένας δίσκος που έγινε με συμπαραγωγούς τους ίδιους τους ακροατές και αυτό με συγκινεί αφάνταστα! Μέσω τις πλατφόρμας give and fund συγκεντρωθήκαν 14.500 ευρώ και από αυτά πληρώνεται η παραγωγή, τα κλιπ, το στούντιο, όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν γι’ αυτό. Και μέσα στην πανδημία ήθελα να δώσω ελπίδα ότι συνεχίζονται οι δημιουργίες και γίνονται πράγματα.

Θα είναι 6 τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν σε CD και βινύλιο για λίγους τυχερούς. Και ψηφιακά φυσικά. Τα δύο ήδη έχουν κυκλοφορήσει επίσημα και με κλιπ. “Ο κόσμος ένα πάρτυ” σε μουσική Νίκου Μωραΐτη και στίχους Νίκου Μερτζάνου. Το δεύτερο το “μου το πανε” το ολοκαίνουριο μου.

Ο νέο σου δίσκος θα κυκλοφορήσει μετά από μία καμπάνια crowdfunding, πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη;

Η ανάγκη προέκυψε από την αλλαγή των πλάνων… Από την αβεβαιότητα και τη μετέωρη κατάσταση που βιώνουμε. Να νιώθω πως έχω κάτι να περιμένω. Κάτι καλό και δεν είμαι μόνη μου σ αυτό. Είμαστε όλοι μαζί.

Σε μία συνέντευξη σου δήλωσες ότι τις περισσότερες αν όχι όλες δουλειές τις χρηματοδοτείται εσείς οι καλλιτέχνες, στο παρελθόν έχεις ξανά χρηματοδοτήσει κάποιο άλμπουμ ή τραγούδι;

Έχω χρηματοδοτήσει όλες μου τις παραγωγές και όλα μου τα άλμπουμ. Κι αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος. Δουλεύω σκληρά και προσπαθώ να τα κάνω όλα.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη στην Ελλάδα να επιβιώσει μέσω του επαγγέλματος;

Πάρα πολύ δύσκολο. Η βιομηχανία μικρή, η χώρα μικρή και πρέπει να χωρέσουν και να υπάρξουν όλοι. Όταν δεν είσαι και στην Pop πλευρά τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Πρέπει να έχει μεγάλο κεφάλαιο στην άκρη η να δουλεύεις πολύ σκληρά. Εγώ δεν είχα ποτέ το πρώτο. Οπότε δεν είχα άλλη επιλογή παρά να δουλεύω γι’ αυτό που αγαπάω να κάνω.

Με όλες αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική μουσική βιομηχανία έχεις σκεφτεί ποτέ να αλλάξεις τομέα;

Ναι φυσικά. Ματαιώνεται και μηδενίζεται πολλές φορές σε αυτή τη δουλειά. Αλλά δεν το βάζω κάτω. Πάντα όταν είμαι τον πάτο ξέρω πως θα γεννηθούν οι πιο όμορφες ιδέες. Αρκεί να αποδεχτείς την κατάσταση που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή αλλά να μην ξεχνάς πόσο δρόμο έχεις κάνει κι από που ξεκίνησες.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα παρατεταμένης καραντίνας, τα μέτρα κατά του ιού  χαλάρωσαν, με τους καλλιτέχνες να επιστρέφουν στην σκηνή, πως ένιωσες στο πρώτο live μετά την αποχή;

Πρωτόγνωρα… Σα να είχα ξεχάσει λίγο πως είναι να είμαι εκεί πάνω. Το είπα και στον κόσμο… Αλλά ήταν το πρώτο live… Μετά όλα επανήλθαν.

Τι ήταν αυτό που σου έλειψε πιο πολύ μέσα στη καραντίνα;

Σινεμά, εκδρομές και φίλοι!

Τι να περιμένουμε από την Πέννυ το επόμενο διάστημα;

Έμπνευση.

Τελικά Πέννυ, τα όνειρα αναβάλλονται;

Τα όνειρα Δεν πρέπει να αναβάλλονται. Τα όνειρα είναι για να τα κυνηγάμε. Και να τα κάνουμε πραγματικότητα γιατί η ζωή είναι μικρή.

Δείτε επίσης:

Η Νεφέλη Φασούλη μας συστήνει τον κόσμο της

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα