Agenda

Η καλύτερη ατζέντα για το σαββατοκύριακo

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτό το τριήμερο!

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-για-το-σαββατοκύρι-906938
Parallaxi

Εξαιρετικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις και ό,τι άλλο σημαντικό θα συμβεί στη πόλη (και όχι μόνο) αυτό το τριήμερο, θα το βρεις εδώ! Συγκεντρώσαμε όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις και όλα όσα θα συναντήσουμε. Γι’ αυτό πάρε την ατζέντα σου σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια σου και απόλαυσε τα (όλα):

Θέατρο

“Μεταμόρφωση” στο Θέατρο Αυλαία

metamorfosi-frants-kafka.JPG

Ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, η Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε για τρία χρόνια στην Αθήνα, φιλοξενείται στο θέατρο Αυλαία, μόνο για 6 παραστάσεις.

Ένα πρωινό, ένας υπάλληλος μετά από δέκα χρόνια συνεχούς επανάληψης του ίδιου, σταθερού, καθημερινού προγράμματος, ξαφνικά αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι του και να επαναλάβει τις ίδιες παγιωμένες κινήσεις. Ο κόσμος γύρω του γίνεται εχθρικός και ο ίδιος γίνεται εχθρός του κόσμου, ένα παράσιτο. Ο Πατέρας και η Μάνα, η Αδελφή, ο Προϊστάμενος, όλοι όσοι μέχρι εκείνη τη στιγμή τον είχαν ως πρότυπο, ξαφνικά γίνονται εχθροί· και αυτός, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στη ρουτίνα και τους ρόλους που όλοι του έχουν επιβάλλει, γίνεται εχθρός τους. Η εναντίωση όμως αυτή δεν εκδηλώνεται με επαναστατικά μανιφέστα και φανταχτερές δηλώσεις, όπως αντίστοιχα οι διαταγές μένουν πάντα κρυφές, αδιόρατες και εσωτερικευμένες.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ του σκηνοθέτη Τάσου Σαγρή

Συνεχίζοντας με το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών την έρευνα στο θέατρο «in yer face» της Sarah Kane (4.48 Psychosis) και της Rebecca Prichard (Yard Gal), την μελέτη πάνω στο ιερό Μπαλινέζικο θέατρο, τα κείμενα του Αρτώ, του Ζαν Ζενέ, του Δ. Δημητριάδη- επιλέγουμε να φέρουμε στο προσκήνιο ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα του 20ού αιώνα, τη ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Φραντς Κάφκα. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε στο κοινό την ευκαιρία να έρθει αντιμέτωπο με το «ριζικό κακό», την επαναληπτική και αδιαμφισβήτητη υπακοή στις καταστροφικές νόρμες και τον τρόπο που αυτές αναπαράγουν έναν κόσμο φρικτό, μια μηχανή καταστροφής.

Επαναληπτικές κινήσεις και γρήγορες προβολές από εικόνες της καθημερινότητας, παγωμένα πρόσωπα, ακίνητα αντικείμενα, παγωμένες στιγμές, μικρές λεπτομέρειες, κοντινή εστίαση, κινηματογραφική γλώσσα, γρήγορες στροβοσκοπικές βιντεοπροβολές, επιληπτικές κρίσεις, ένα καρουσέλ από αλλοιωμένες αναμνήσεις, ιερός τρόμος, θέατρο για θεατές με κλειστά μάτια.

Ένα σκηνικό σουπρεματιστικό, αφηρημένο, αποσπασματικό, όπου τα αντικείμενα και τα πρόσωπα μοιάζουν να ανατινάζονται και την ίδια στιγμή να μένουν ακίνητα σαν μια παλιά φθαρμένη φωτογραφία μιας μεγάλης έκρηξης. Μια θεατρική πράξη εξπρεσιονιστική αλλά όχι εκδηλωτική, ένα πολύ βαθύ συναίσθημα που καταπνίγεται, μηχανισμοί της νεύρωσης που καμία μορφή ψυχανάλυσης δεν μπορεί να κατανοήσει. Συμπαθητικές, τρυφερές μοναχικές τραγωδίες, οι εποχές που αλλάζουν και όμως όλα μένουν ίδια για πάντα- έως την στιγμή της εσωτερικής έκρηξης, έως την Μεταμόρφωση. the Institute [for Experimental Arts] http://theinstitute.info

Ταυτότητα Σκηνοθεσία: Τάσος Σαγρής / Παίζουν: Σίσσυ Δουτσίου, Στέβη Φόρτωμα, Συμεών Τσακίρης, Λουκία Ανάγνου, Θωμάς Χαβιανίδης / Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Παπανδρικόπουλος / Video art: Άλκηστις Καφετζή, Kipseli Film Coop, Void Optical Art Laboratory, Μίλτος Αρβανιτάκης / Κατασκευή Μάσκας: Κοραλία Κρικελλή / Φωτογραφίες: Γιώργος Νικολαΐδης, Κώστας Τσιρώνης / Επικοινωνία: Γιάννης Δαλάκας

Ακούγονται μουσικά αποσπάσματα από: Whodoes + Radiohead, Arvo Part, Einsturzende Neubauten, Jani Christou, Godspeed You Black Emperor, Max Richter

*3, 4, 5 Ιουνίου στις 21.30 | Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136, Πλατεία ΧΑΝΘ) | Διάρκεια: 65 λεπτά | Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, 65+ | Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & viva.gr

“Το καθαρό σπίτι” στο Θέατρο Τ

to-katharo-spiti-3.jpg

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το φθινόπωρο του 2021, «Το Καθαρό Σπίτι», η απρόβλεπτη κωμωδία της βραβευμένης Αμερικανίδας Sarah Ruhl, επιστρέφει στο Θέατρο Τ με νέο κύκλο παραστάσεων από τις 13 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου. Το έργο, υποψήφιο για βραβείο Πούλιτζερ το 2005 και ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκηνές του εξωτερικού, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Ευαγγελίας Κιρκινέ και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.

Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση «πέθανα στα γέλια»; Καμιά φορά συμβαίνει.

Μία οικιακή βοηθός που απεχθάνεται το καθάρισμα και ονειρεύεται να γίνει κωμικός. Μία πετυχημένη γιατρός που θέλει οι άλλοι να κάνουν όλα όσα πρέπει, χωρίς να τους το ζητάει. Μία αδερφή, νοικοκυρά, που λατρεύει τη σκόνη γιατί το ξεσκόνισμα την κάνει να νιώθει ότι προοδεύει. Ένας σύζυγος, επίσης γιατρός, που χωρίζει επειδή βρήκε την αδερφή ψυχή του σε μία μεγαλύτερη ασθενή του. Και μία αντισυμβατική ασθενής που «πεθαίνει στα γέλια».

Στο Καθαρό Σπίτι, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τις μπερδεμένες ζωές και τις σχέσεις τους, ανακαλύπτοντας, μέσα από εκπλήξεις και ανατροπές, ότι η ομορφιά κρύβεται στις μεγαλύτερες αναποδιές της ζωής. Το έργο της Sarah Ruhl είναι μία ανατρεπτική κωμωδία που εστιάζει στις περίπλοκες σχέσεις των γυναικών, στους ρόλους τους αλλά και τα στερεότυπα που τις περιβάλλουν, και μιλά για την αγάπη, την αλλαγή και τη λύτρωση, θυμίζοντάς μας ότι το αληθινό νόημα της ζωής μας βρίσκεται στους άλλους.

Κι αν ακούσετε ανέκδοτα σε άλλη γλώσσα, δεν έχει σημασία. Ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνουμε τα αστεία που μας κάνει η ζωή, η πιο σοφή αντίδραση είναι να γελάσουμε όπως και να’χει.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Μετάφραση: Ευαγγελία Κιρκινέ Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου Μουσική: Κώστας Βόμβολος Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Καμπαγιοβάνη Τεχνική υποστήριξη, κονσόλα: Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος Φωτογραφίες – Trailer: Χρήστος Κυριαζίδης Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Μαριέττα Πανίδου Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Επί σκηνής (αλφαβητικά) Σοφία Βούλγαρη (Άννα) Χριστίνα Δαγκάκη (Λέην) Λίλα Παντελίδου (Ματίλντα) Νανά Παπαγαβριήλ (Βιρτζίνια) Ανδρική συμμετοχή: Κυριάκος Δανιηλίδης (Τσαρλς)

*Παραστάσεις: Έως 12 Ιουνίου | Παρασκευή στις 21.30, Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 20.00 | Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη) | Διάρκεια: 100 λεπτά | Εισιτήρια: 15€ κανονικό, 12€ φοιτητών & άνω των 65, 10€ ανέργων – ΑΜΕΑ – πολυτέκνων | Προπώληση: viva.gr | Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333 | Parking: Ιδιωτικός χώρος parking ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Τ ( Τιμές: 3€ οι πρώτες 2 ώρες, +1€ για κάθε επόμενη ώρα)

“Εδώ γελάμε.gr” στο Vergina Theatro

edw-ghelame.jpg

Η νέα παράσταση των Μάκη Δελαπόρτα και Στέλιου Παπαδόπουλου, έρχεται στο Vergina Theatro για να μας χαρίσει απλόχερα αυτό που τόσο μας λείπει τελευταία… το γέλιο!

Μια σύγχρονη μουσική σάτιρα με ξεκαρδιστικά νούμερα, απίθανες καταστάσεις καθημερινής τρέλας, υπέροχα τραγούδια και χορό! Ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Καστάνη, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Τάνια Τρύπη, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Βίκυ Κάβουρα και ο Θοδωρής Πανάς, μαζί με τον Μάκη Δελαπόρτα, παίζουν χορεύουν, τραγουδούν και απαντούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στα πιο καυτά ερωτήματα του σήμερα!

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα; Πώς περάσαμε στην καραντίνα; Εμβολιασμένοι ή αρνητές; Ποιος πάει και ποιος έρχεται στη Μύκονο; Τι υστερία είναι αυτή με τα social media; Πόσο politically correct είμαστε; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τις διαφημίσεις, τα σίριαλ και τα reality; Τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν; Γιατί η γυναίκα είναι «το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου;».

Μια μουσική σάτιρα γραμμένη με ζωηρό λόγο, μπρίο, ανατροπές και αυθόρμητες ατάκες, που θα σας κάνουν να λυθείτε από τα γέλια. Συμμετέχει 10μελής ομάδα μουσικών & χορευτών / Σκηνοθεσία: Μάκης Δελαπόρτας / Χορογραφίες: Θοδωρής Πάνας / Ενορχήστρωση: Κωνσταντίνος Παγιάτης

*Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 22.00 | Vergina Theatro | Εισιτήρια: από 20€ με 1 ποτό | Περισσότερες πληροφορίες: 2310 491 291, viva.gr | Προπώληση: Καζίνο, viva.gr, Public, Wind, Media Markt

Παιδική Σκηνή

“Ο Γάμος του Καραγκιόζη” στο Θέατρο Αμαλία

received-542856217204199.jpeg

Ο Γάμος του Καραγκιόζη, το 1ο Ρεμπέτικο Musical στο θέατρο σκιών, “γεννιέται” από δύο νέους καλλιτέχνες και “ζωντανεύει” στο Θέατρο Αμαλία…Ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος με τις φιγούρες του & ο Κωνσταντίνος Κουτσαβάκης με τον μπαγλαμά του θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους , με τον μοναδικό τους τρόπο!

Ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος, αποφάσισε να “παντρέψει” το λαϊκό θέατρο σκιών με το ρεμπέτικο τραγούδι. Έχοντας λοιπόν, μία παράδοση στην πλάτη του από τον δάσκαλο και πατέρα του, Θανάση Σπυρόπουλο, στο Θέατρο Σκιών, ζωντανεύει ακόμα μία περιπέτεια του γνωστού μας ήρωα, του Καραγκιόζη, μέσα από την ρεμπέτικη παράδοση του γνωστού νέου Ρεμπέτη, Κωνσταντίνου Παπαϊωάννου (Κουτσαβάκη) & την ορχήστρα του.

Πρόκειται για μία παράσταση musical Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών, με όλες τις φιγούρες των ηρώων του θεάτρου σκιών και ρεμπέτικες μελωδίες…Θα δούμε τον Σταύρακα να χορεύει ζεϊμπέκικο σαν αληθινός άνθρωπος, καθώς και τον Μπάρμπα- Γιώργο να χορεύει τσάμικο! Ο Καραγκιόζης & το ρεμπέτικο τραγούδι, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας! Η συνέχεια επί σκηνής!!!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Πίσω από τον μπερντέ ο δεξιοτέχνης Καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Σπυρόπουλος, Κώστας Σπυρόπουλος Μουσική επιμέλεια : Κωσταντίνος Παπαιωάννου (Κουτσαβάκης)

*Κυριακή 5 Ιουνίου στις 17.00 & στις 19.00 | Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 17, Θεσσαλονίκη) | Εισιτήρια: Ενηλίκων 10€, Παιδικό – Φοιτητικό – ΑΜΕΑ 8€ | Προπώληση: viva.gr


Μουσική

Nick Mason στη Μονή Λαζαριστών

nick-manson.jpg

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών στην Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 4 Ιουνίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων ο θρυλικός μουσικός αναμένεται να παρουσιάσει δύο φαντασμαγορικά οπτικοακουστικά shows που όμοιά τους ελάχιστα έχουμε δει στη χώρα μας. O Nick Mason είναι ένας από τους σπουδαιότερους ροκ μουσικούς όλων των εποχών, καθώς συμμετείχε ως ντράμερ αλλά και συνθετικά σε όλους τους δίσκους των εμβληματικών Pink Floyd οι οποίοι καθόρισαν με τον ήχο τους τις στιγμές ολόκληρων γενιών μουσικόφιλων. Μέσα από την πορεία του στην σπουδαία 55χρονη καριέρα του ο Nick Mason έγινε ένας από τους επιδραστικότερους ντράμερ της σύγχρονης μουσικής ιστορίας μας. To set το οποίο θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας περιοδείας του θα περιλαμβάνει τις λαμπρότερες στιγμές της δισκογραφίας του κι ένα πρωτοποριακό οπτικοακουστικό show που λαμβάνει διθυράμβων κι αποθεωτικών κριτικών στο εξωτερικό.

*Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 21.30 | Μονή Λαζαριστών | Τα εισιτήρια ξεκινούν από 45€ | Προπώληση: ticketmaster.gr

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Πολυλειτουργικό Κέντρο

mikis-theodorakis.jpg

Ένα ανεπανάληπτο μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη επιφυλάσσει για το κοινό η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, στο πλαίσιο της μεγάλης συναυλίας που διοργανώνει το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 20.30μμ στο Πολυλειτουργικό Κέντρο – Θέατρο που φέρει το όνομα του οικουμενικού δημιουργού (οδός Μοναστηρίου– Παρατσίκογλου 1, Ελευθέριο Κορδελιό).

Η μουσική συναυλία της επταμελούς “Ομάδας Μουσικής Έκφρασης” με την οποία πέφτει η αυλαία των εκδηλώσεων της κεντρικής σκηνής του θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης” για τη φετινή περίοδο, περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια από το εμβληματικό έργο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, σε μια παράσταση που οι μουσικές εναλλάσσονται έντεχνα με εμβόλιμα οπτικοακουστικά στοιχεία. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Αντί εισιτηρίου όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά παιχνίδια, είδη χειροτεχνίας ή ζωγραφικής για παιδιά.

Πληροφορίες: 2310 771033, Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων

Συντελεστές Το μουσικό σχήμα “Ομάδα Μουσικής Έκφρασης” αποτελείται από τους: -ΚΑΜΑΡΙΑ ΑΘΗΝΑ (Εισήγηση-σχόλια-επεξεργασία video και παρουσίαση ομάδας), -ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΚΟΡΑΚΑ (Τραγούδι), -ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (Μπουζούκι-τραγούδι), – ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ (Κρουστά), -ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Κόντρα μπάσο), – ΚΩΣΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (Πλήκτρα-τραγούδι) και – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΑΡΙΑΣ (Κιθάρα-τραγούδι). Συμμετέχει ο Χ.Ο.ΔΥ.ΘΕ.(Χορευτικός Όμιλος Δυτικής Θεσσαλονίκης) ”ΤΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ”

*Σάββατο 4 Ιουνίου στις 20.30 | Πολυλειτουργικό Κέντρο – Θέατρο ( Μοναστηρίου– Παρατσίκογλου 1, Ελευθέριο Κορδελιό) | Είσοδος: ελεύθερη

ΧΑΤ ΤΡΙΚ στο WE

xat-trik.jpg

Εν μέσω του τρίτου παγκοσμίου πολέμου και της φονικότερης πανδημίας που έχει δει ποτέ ο πλανήτης, οι ΧΑΤ ΤΡΙΚ επιστρέφουν από την κόλαση για να κάνουν το μόνο πράγμα που ξέρουν καλά. Punk rock όπως δε θα έπρεπε να είναι. Ο χειρότερος κιθαρίστας , ο καλύτερος drummer και ο πιο φάλτσος τραγουδιστής στην ιστορία αναλαμβάνουν τη διασκέδαση σας.

Η τελευταία rock n roll συμμορία ξαναβγαίνει στη γύρα.

*Σάββατο 4 Ιουνίου στις 21.00 | WE (3ης Σεπτεμβρίου 3, Θεσσαλονίκη) | Εισιτήρια: 10€

Συναυλία ΣΟΔΘ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Θέατρο Κήπου

simfoniki-orkhistra-d-thessaloniki.png

Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού Δήμου Θεσσαλονίκης και με ήχους και εικόνες από τη φύση η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την μπαγκέτα του μαέστρου Δημοσθένη Φωτιάδη, θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 κλείνοντας με τις μουσικές της εικόνες τις δράσεις του 1ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας που διοργανώνει η ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα έργα της συναυλίας είναι εμπνευσμένα από εικόνες, τοπία και ήχους της φύσης. Η συναυλία θα ξεκινήσει με το έργο «Eισαγωγή Εβρίδες» που ο Μέντελσον εμπνεύστηκε όταν επισκέφθηκε τη σπηλιά Φίνγκαλ, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εβρίδων, στις δυτικές ακτές της Σκωτίας. Ακολουθεί το «Καλοκαίρι» από τις 4 Εποχές του Βιβάλντι, όπου ο συνθέτης προσπαθεί, μέσω των ηχοχρωμάτων των οργάνων της ορχήστρας, να μας πει μια ιστορία ή να μας ζωγραφίσει μουσικά μία καλοκαιρινή εικόνα. Στο έργο αυτό, σολίστ στο βιολί θα είναι ο Οδυσσέας Τσακαλίδης, ένας ταλαντούχος και χαρισματικός νεαρός μουσικός, μόλις 13 ετών, που έχει καταφέρει ήδη να διακριθεί σε πολλούς μουσικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη συνέχεια, θα απολαύσουμε το Β’ Μέρος από τη Συμφωνία αρ.6 του Μπετόβεν, γνωστή ως «Ποιμενική», όπου ο συνθέτης αποτύπωσε τη δική του συνομιλία με τη φύση, δημιουργώντας ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά έργα του παγκόσμιου συμφωνικού ρεπερτορίου.

Η συναυλία θα κλείσει με τη μελωδική σουίτα «Τα Πουλιά» του Ρεσπίγκι που έχει χαρακτηριστεί ως εξαίρετος μουσικός ζωγράφος με δημιουργήματα στα οποία κυριαρχούν τα γοητευτικά χρώματα της ορχήστρας. Κατά τη διάρκεια της συναυλία θα προβάλλεται ένα φωτογραφικό οδοιπορικό για την πανίδα στα περιαστικά δάση της Θεσσαλονίκης. Το οδοιπορικό αυτό με τίτλο «ThessAnimals» δημιουργήθηκε από τον βιολονίστα και φωτογράφο Μάριο Δαδούδη που αποτυπώνει 75 είδη ζώων, κυρίως πτηνών, του αστικού ιστού, του Χορτιάτη και του Σέιχ Σου. Η δημιουργία του οδοιπορικού αυτού ξεκίνησε πριν έναν χρόνο και μπορεί κανείς να τη δει στο www.dadoudis.com

Πρόγραμμα: • Felix Mendelssohn Bartholdy: Eισαγωγή Εβρίδες • Antonio Vivaldi: «To Καλοκαίρι» από το έργο Οι τέσσερις εποχές, κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων • Ludwig van Beethoven: Β’ Μέρος από τη Συμφωνία αρ.6 σε φα μείζονα, έργο 68 («Ποιμενική») • Ottorino Respighi: Σουίτα «Τα πουλιά»

Μουσική Διεύθυνση: Δημοσθένης Φωτιάδης / Σολίστ: Οδυσσέας Τσακαλίδης, βιολί / Φωτογραφίες: Mάριος Δαδούδης

We have #OnlyOneEarth. Let’s take care of it. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 θα διεξαχθεί με θέμα «Μόνο μία Γη», τονίζοντας την ανάγκη να ζήσουμε βιώσιμα σε αρμονία με τη φύση, επιφέροντας μετασχηματιστικές αλλαγές – μέσω των πολιτικών και των επιλογών μας – προς έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής. 1ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας

Η ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου 2022.

Η Οργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας έχει στόχο την ανάδειξη και τον σχεδιασμό δράσεων, ενεργειών και προγραμμάτων, με στόχο την επίτευξη της ομαλής μετάβασης στις νέες συνθήκες που αφορούν το θέμα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, συνηθειών και προσαρμογής στο νέο περιβάλλον της Κυκλικής Οικονομίας.

*Κυριακή 5 Ιουνίου στις 21.00 | Θέατρο Κήπου | Είσοδος ελεύθερη


Εικαστικά-Εκθέσεις

Σπονδυλωτή έκθεση «Κοινό Κτήμα» στο MOMusContemporary (Α’ μέρος)

kino-kthma-momus.jpg

«Κοινό Κτήμα» ονομάζεται η νέα, σπονδυλωτή έκθεση του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί σε όλους τους χώρους περιοδικών εκθέσεων του μουσείου και περιλαμβάνει τα έργα τέχνης που περιήλθαν στην κατοχή του MOMus στο σύνολό του μέσα στα τρία χρόνια από τη συγκρότησή του.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης (11 Μαρτίου – 25 Σεπτεμβρίου 2022) παρουσιάζονται τα έργα των δωρεών που αποκτήθηκαν με την γενναιόδωρη χειρονομία των καλλιτεχνών και των ιδιωτών δωρητών προς το ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης την τελευταία τριετία.

Στόχος της έκθεσης είναι να εστιάσει στο συλλογικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα της σύγχρονης τέχνης που ανταποκρίνεται σε συλλογικές αφηγήσεις, πέρα από θεματικές και εννοιολογικές ερμηνείες. Οι τοποθετήσεις των σύγχρονων δημιουργών παραμένουν πολυφωνικές καθώς επαναδιαπραγματεύονται το μέσο της τέχνης τους μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, την χαρακτική, τα νέα μέσα και τις ψηφιακές εφαρμογές και επιτρέπουν μια πολυδιάστατη εικαστική προσέγγιση της εποχής μας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου & Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικοί της τέχνης και επιμελητές MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Καλλιτέχνες: Tania Bohuslavska, David Bergé, Rinku Chaudhary, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Hans Giesen, Δημήτρης Ζουρούδης, Λίζη Καλλιγά, Άρης Κατσιλάκης, Γιάννης Κουνέλλης, Φουστί Λαμέ, Αλεξάνδρα Μαράτη, Δημήτρης Μαρωνίδης, Sanyaa Mehrota, Χριστίνα Μήτρεντσε, Νάκης Παναγιωτίδης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Κώστας Παππάς, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης, Βασίλης Πούλιος, Bernhard Quade, Ξενής Σαχίνης, Στέργιος Στάμος, Δημήτρης Τάταρης, Αθηνά Τάχα, Βίκυ Τσαλαματά, Βιβή Τσιόγκα, Arda Yalkin, Μανώλης Χάρος, Μαρία Χουλάκη

*Την έκθεση πλαισιώνουν ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικές δράσεις. | MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO, 54636, Θεσσαλονίκη)

Έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

xalepas-ekthesh.jpg

Η μυθιστορηματική ζωή του σημαντικού Έλληνα γλύπτη μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή. Το μεγαλείο της τέχνης του, οι τρικυμίες και οι φωτισμένες στιγμές του μέσα από έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νέα έκθεση με τίτλο: «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν», σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:30 από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου.

Αφετηρία της μεγάλης έκθεσης για τον Γιανούλη Χαλεπά είναι η πρόσφατη απόκτηση ενός μεγάλου συνόλου γλυπτών και σχεδίων από το Ίδρυμα Ωνάση. Πρόκειται για ένα μέρος της σπουδαίας συλλογής της Ειρήνης και Βασιλείου Χαλεπά, των ανιψιών του καλλιτέχνη, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1930 τον έφεραν από την Τήνο στην Αθήνα, όπου δημιούργησε περισσότερα από 40 έργα και πάρα πολλά σχέδια στα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του (πέθανε 15 Σεπτεμβρίου 1938). Επρόκειτο για τη σημαντικότερη συλλογή για το έργο και τη ζωή του Χαλεπά, μια και διέσωσε σημαντικά έργα της πρώτης, της δεύτερης και, κυρίως, της τρίτης περιόδου της καλλιτεχνικής του παραγωγής.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 έργα (γλυπτά, σχέδια, κατάστιχα). 80 από αυτά ανήκουν στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση ενώ τα υπόλοιπα είναι από τη Συλλογή Έργων Τέχνης του Τελλογλείου, την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) Τήνου και το Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά Πύργου Τήνου αλλά και από Ιδιωτικές Συλλογές.

Στην έκθεση δίνεται έμφαση σε θέματα που ο Γιανούλης επέλεξε να δουλέψει σε όλη του τη ζωή: παρουσιάζονται μαζί και οι Μήδειες (μία από κάθε περίοδο), δέκα από τους 12 Σάτυρους και Έρωτα, το Παραμύθι της Πεντάμορφης κ.ά. Εμβληματικό για την περίοδο της Αθήνας είναι το γλυπτό Οιδίπους και Αντιγόνη. Εξαιρετικά επιτύμβια, αμφίπλευρα έργα, έργα σε σχέση με την αρχαιότητα, πορτρέτα και θέματα με τύπους καθημερινής ζωής, ολοκληρώνουν μια ανανεωμένη διεισδυτική περιδιάβαση στο έργο του. Πρώιμα έργα του στο Βουκουρέστι, καθώς και η ζωή του καλλιτέχνη στην Τήνο και στην Αθήνα, ζωντανεύουν με σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Στην έκθεση αυτή για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό όλα μαζί τα κατάστιχα που σώζονται, με αναφορές και συνδέσεις -όπου υπάρχουν- με έργα της έκθεσης και όχι μόνο. Αναφέρονται στο εργαστήριο του πατέρα του και τη συνεργασία του με άλλους γλύπτες (Δημήτριος Φιλιππότης-Θεριστής σε μάρμαρο, επίσης στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση), σε επιτύμβια στο Βουκουρέστι της α’ περιόδου κ.ά. Από τις σελίδες τους προέρχεται ο τίτλος ΔΟΥΝΑΙ-ΛΑΒΕΙΝ, που ταιριάζει με την παραγωγική διαδικασία στη γλυπτική του Γιανούλη (πρότυπα, επιρροές, νέες δημιουργίες).

Το ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ στις σελίδες των κατάστιχων, εκφράζει απόλυτα το πάρε-δώσε μορφών, θεμάτων, παραγγελιών και τις συνέπειές τους μέσα στο έργο του Χαλεπά, αλλά και του εργαστηρίου του πατέρα του: ανταλλαγές (δάνεια, αναφορές) με γλύπτες, σύγχρονούς του ή παλιότερων εποχών, που επηρεάζουν τις επιλογές, το έργο του, την καλλιτεχνική του δημιουργία. «Όποιος παίρνει δίνει και όποιος δίνει παίρνει», διατυπώνει σοφά ο Δημήτρης Μαρωνίτης για «την παραγωγική αξία που έχει στον καλλιτεχνικό τομέα η μέθοδος της αμοιβαιότητας».

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σε βιβλιοπωλεία, σε παραγωγή του τμήματος Εκδόσεων του Ιδρύματος Ωνάση και σχεδιασμό του Grid Office.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, διαλέξεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, πάντα με την πιστή τήρηση των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιστημονική επιμέλεια έκθεσης και δίγλωσσης έκδοσης/καταλόγου: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος, Σκηνογράφος.

*Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγίου Δημητρίου 159A), Θεσσαλονίκη | Έως Κυριακή 5 Ιουνίου | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού:  Παρασκευή 9:00-14:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00 | Είσοδος: 5 € | Τηλ. Υποδοχής του Ιδρύματος: 2310247111

«Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ksenaghiseis-xalepa.jpg

«Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη», μια συνεργασία με το Onassis Culture

Η Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου, γλύπτρια, μικροανεψιά του Γιανούλη, επέλεξε και τόλμησε να ακολουθήσει τη γλυπτική, παρά το βάρος του μεγάλου προγόνου της. Μια γλύπτρια που, όπως ήταν φυσικό, επηρεάστηκε από το έργο του θείου της, έζησε κοντά του έως τα 13 της και δημιούργησε ένα δυνατό έργο με γλυπτά μεγάλων διαστάσεων σε μάρμαρο, σε χαλκό, μνημειακές συνθέσεις σε δημόσιους χώρους της Ελλάδος και της Μακεδονίας ιδιαίτερα (μνημείο Νάουσας 1822, μνημείο Μικρασιάτισσας μάνας 1922 στη Μυτιλήνη κ.α.)., όσο καμιά άλλη γυναίκα στον χώρο της νεοελληνικής γλυπτικής. Η γλυπτική της παραμένει στο γενικό παραστατική, ρεαλιστική με κεντρικό θέμα τον άνθρωπο. Επιλέγει να εκφραστεί μέσα από τη μεγάλη χειρονομία, που αποτυπώνεται σε μεγάλες επικές συνθέσεις. Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό περισσότερα από 70 έργα, γλυπτά, σχέδια και σπάνια τεκμήρια για τον Χαλεπά και όλη την οικογένεια.

Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια. Παρακαλούμε για την άφιξή σας στον χώρο του Μουσείου λίγη ώρα νωρίτερα της ξενάγησης ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

*Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγίου Δημητρίου 159A), Θεσσαλονίκη | Εισιτήρια: 5€ (γενικό), 2,5€ (μειωμένο) | Κρατήσεις: eduteloglion@gmail.com ή 2310247111 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σαββατοκύριακο 10:00-18:00)

Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

mnimes-mikrasiatikis-ekstratias.jpeg

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά τον Ελληνισμό των Αλησμόνητων Πατρίδων με την Έκθεση Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού: Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, ώρα 19.30.

Την Έκθεση θα εγκαινιάσει στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος και θα ακολουθήσει ξενάγηση του συλλέκτη της Εκθέσεως, Αρχαιολόγου κ. Πέτρου Μεχτίδη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. ο οποίος και θα βραβεύσει τον συλλέκτη.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 200 εκθέματα Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού, συλλογή του ανωτέρω συλλέκτη, με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τις Ελληνικές Κοινότητες της περιοχής (Μικράς Ασίας). Περιλαμβάνει αναπαραγωγές φωτογραφιών αλλά και πρωτότυπο υλικό (χάρτες από τον 17ο έως τον 20ό αι.), στρατιωτικά έγγραφα, επιστολικά δελτάρια και βιβλία.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2022 και θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-15:00, Κυριακή 11:00-15:00, Πέμπτη 18:00-20:00.

Διεύθυνση Πινακοθήκης Ε.Μ.Σ.: Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος, τηλ.: 2310238601, e-mail: pinakothiki@ems.gr

Για επισκέψεις εκπαιδευτικών μονάδων, φορέων πολιτισμού, στρατιωτικών Σχολών κ.λπ. να προηγείται συνεννόηση με τον υπεύθυνο της Πινακοθήκης, κ. Γιώργο Ρουσσέτη, τηλ.: 2310 238601 & 6977264377 ή με την υπεύθυνη Γραμματείας κα Λένα Ρέγκου, τηλ.: 2310 270972.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα κατά του Covid-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

*Από Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 στις 19.30 έως τον Οκτώβριο 2022 | Παρασκευή 10:00-15:00, Κυριακή 11:00-15:00 | Πινακοθήκη Ε.Μ.Σ.| Ελεύθερη Είσοδος

Wrapping Materials στη Nitra Gallery

wrapping-materials.jpg

H Nitra Gallery με χαρά παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιάννη Παλατζίδη στη Θεσσαλονίκη.

Τσαλακωμένα διαφορετικών ειδών χαρτιά, έντονες ζωγραφικές χειρονομίες άλλοτε παραστατικές, άλλοτε ανεικονικές. Τα στοιχεία αυτά εμποτίζουν και τη νέα ενότητα του καλλιτέχνη με τίτλο Wrapping Materials. Τι είναι αυτό που χρειάζεται προστασία; Τι θα πει προστασία; Τι είναι; Πότε είναι αρκετή; Με αφορμή την εμπειρία του Παλατζίδη με τις συσκευασίες πολύτιμων έργων, ο καλλιτέχνης κάνει το δικό του σχόλιο ως συνέχεια της θεματικής “Οίκος” που παραδοσιακά τον έχει απασχολήσει.

Ο Παλατζίδης αναφέρει σχετικά “Με μεγάλο ενδιαφέρον είδα από κοντά πως συσκευάζονται σημαντικά έργα τέχνης, πριν καταλήξουν στα μουσεία, που έχω εργαστεί κατά καιρούς. Ποτέ δεν ξέχασα την εικόνα, μεγάλα φορτηγά να ξεφορτώνουν έργα τεράστιας αξίας, μέσα σε ογκώδη ξύλινα κουτιά. Όταν τα άνοιγες έβλεπες μικρά σε μέγεθος έργα, τυλιγμένα άπειρες φορές με διάφορα υλικά». Με φρέσκια ματιά, πειραματική διάθεση, δημιουργεί αντιθέσεις σε μια σειρά έργων, με χαρακτηριστκή την παιγνιώδη διάθεσή και τα έντονα χρώματα.

Γιάννης Παλατζίδης O Γιάννης Παλατζίδης (1983), γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ και εργάζεται ως ζωγράφος και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διάφορους πολιτιστικούς και άλλους χώρους τέχνης. Από το 2011 είναι συνιδρυτής του εργαστηρίου ζωγραφικής Kristiboni με το οποίο έχει λάβει μέρος σε πλήθος δράσεων και workshop . Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων: “SuppArtive students”, New York Design Center. “Why cinema now?”, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. “2nd Painting Lab: AUTh Faculty of Fine Arts”, Museum of Contemporary Art. “Me”, Refugee Museum Thessaloniki, Art Athina 2020 κ.α. Βασική θεματική του η έννοια «Οίκος» από όπου προέκυψε η τελευταία του δουλειά “Wrapping Materials”.

*Εγκαίνια: Σάββατο 7 Μαΐου | Διάρκεια: 7 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2022 | Nitra Gallery (Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά) | Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή: 11.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00, Σάββατο: 11.00-15.00

Έκθεση Γιώργος Βαβάτσης, Μελίνα Γεωργούδα, Κωνσταντίνος Πάτσιος στη γκαλερί Λόλα Νικολάου

melina-georgouda.jpg

Οι κεραμικοί πλασμοί του Γιώργου Βαβάτση, ζυμώματα με πηλό κονιορτοποιημένων ορυκτών και μετάλλων, που παράγουν αγγεία έγκλειστα και δραματικούς υποδοχείς, μας μεταφέρουν στιγμές από την δική του προσωπική εμπειρία καθώς αυτή ανιχνεύει το «γεωλογικό ημερολόγιο» της ύλης που κρατάει μνήμη και μυστικά αιώνων.

Οι σχεδιαστικές δοκιμές της Μελίνας Γεωργούδα με νεροχρώματα, συχνά με έμφαση στο ένδυμα, αφηγούνται πόζες σωμάτων/μοντέλων, ενώ οι κινήσεις χεριών και δακτύλων μάς μεταφέρουν διφορούμενα νοήματα. Τα pop collages του Κωνσταντίνου Πάτσιου με επιζωγραφίσεις και σχεδιαστικά επεισόδια, όπου το ρηματικό μέρος συμβάλλει σχεδόν ισόποσα με το καθαρά εικαστικό στην απόδοση νοήματος, μας ανακινούν στιγμές από τις αλλόκοτες ιστορίες «μιας εβδομάδας καλοσύνης», καθώς μπλέκονται οι ονειρικές με τις βιωματικές εικόνες.

[σχόλια Θάλειας Στεφανίδου]

*Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, 17.00 – 21.30 | Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου έως 16 Ιουνίου | Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή: 12.00 – 20.00 &  Σάββατο: 12.00 – 15.00 | γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη)

Έκθεση “Ο Κήπος της” στο Γενί Τζαμί

thekla-papadopulu.jpg

Τέσσερις γυναίκες εικαστικοί συναντιούνται από την Ελλάδα και την Κύπρο για να παρουσιάσουν τα έργα τους με θέμα «ο κήπος της» στο Γενί Τζάμι (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) την Τρίτη 10 Μαϊου και για ένα μήνα ως τις 10 Ιουνίου. Η κάθε μία (από τις δημιουργούς της έκθεσης), αποδίδει …τον κήπο της, με διαφορετική καλλιτεχνική ματιά. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ζωγραφικά έργα από την Χαρούλα Θεοδώρου, ζωγραφική και κολλάζ από την Θέκλα Παπαδοπούλου, μαλακά γλυπτά και ανάγλυφα από την Έλενα Σταματογιάννη και εγκαταστάσεις στο χώρο από την Έλενα Χατζηαθανασίου.

«…Ο κήπος, «κᾶπος» στη δωρική διάλεκτο, φέρνει στο νου περίφρακτο χώρο δεντροφυτευμένο, λουλουδοφόρο, ένα περιβόλι, ένα λαχανόκηπο. Διός κήποι, κατά την αρχαιότητα, σήμαιναν τον ουρανό. Τον κήπο, το δικό τους κήπο, επέλεξαν τέσσερις γυναίκες δημιουργοί, η Χαρούλα Θεοδώρου, η Θέκλα Παπαδοπούλου, η Έλενα Σταματογιάννη και η Έλενα Χατζηαθανασίου, απόφοιτες της Σ.Κ.Τ του Α.Π.Θ, να αντιμετωπίσουν εικαστικά, ως πρότυπο της προσωπικής τους αισθητική αντίληψης. Να αναλύσουν ή να εμπλέξουν το νοητό βάθος μιας έννοιας δίπολης: Υπαρκτής αλλά και μεταφορικής, εκτεταμένης από τη φυσική ευγονία έως την παραμυθία, την ένδον ψυχαναλυτική προσέγγιση, την ενδοσκόπηση της πολυχρωματικής παλέτας, το συμβολισμό της καθ΄εικόνα , μη ομοίωση μιας άλλης πραγματικότητας…», Έλλη Κοκκίνη Καπλάνη: Ιστορικός, Κριτικός τέχνης

*Εγκαίνια: Τρίτη 10 Μαΐου στις 19:00 | Διάρκεια: έως 10 Ιουνίου | Γενί τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικού Μουσείου 30) | Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή & Σάββατο 10.00 – 16.00

Ατομική έκθεση Φώτιος Μπάλας στη γκαλερί The Eye Altering Gallery

maska-apo-ghaidoyranghkatha-2020-1.jpg

Η γκαλερί The Eye Altering παρουσιάζει την έκθεση του Φώτιου Μπάλα “Et in Arcadia Ego”. Ο γνωστός Έλληνας καλλιτέχνης συνθέτει ένα εφήμερο environment που διερευνά τη μακρά παράδοση της Αρκαδίας ως θέμα τόσο στην ιστορία τέχνης όσο και στην λογοτεχνία.

Η Αρκαδία, η πατρίδα του θεού Πάνα, από την αρχαιότητα θεωρούνταν σύμβολο της ποιμενικής απλότητας: μια κατάφυτη ορεινή περιοχή, κατοικημένη από λιγοστούς ποιμένες που παίζουν τον χαρακτηριστικό αυλό (σύριγξ) κατά τη διάρκεια της βοσκής. Στην Αναγέννηση, η αρκαδική γη γίνεται συνώνυμο του ειδυλλιακού ονείρου και εντυπώνεται στη μνήμη ως ένας παρθένος τόπος όπου η τέχνη και η φύση, η τέχνη και η ζωή δεν γνωρίζουν καμία φυσική διάκριση. Κατόπιν, η Αρκαδία μετατρέπεται στο συλλογικό όνειρο μιας γενιάς πλούσιων ευγενών που φαντασιώνονταν έναν εξιδανικευμένο κόσμο βοσκών και αγροτών, ενώ παράλληλα περιφρονούσαν τους πραγματικούς αγρότες και βοσκούς καθώς η ζωή τους δεν σύναδε με το αρκαδικό όνειρο. Τον 17ο αιώνα, δυο μεγάλοι καλλιτέχνες,

ο Guercino και ο Poussin, αντιτάσσονται στον μύθο της Αρκαδίας με δύο μνημειώδη έργα. Το μήνυμα της εναντίωσης τους συνοψίζεται στη φράση που είναι χαραγμένη στην επιτύμβια πλάκα του έργου του Nicolas Poussin: “Et in Arcadia ego” ή “Στην Αρκαδία υπάρχω και εγώ” υπονοώντας ότι η δήλωση αυτή γίνεται από τον ίδιο τον θάνατο. Έτσι, η φράση αυτή καθιστά σαφές ότι ακόμη και στον ειδυλλιακό τόπο της Αρκαδίας, στον παράδεισο που φαντάζονται για αιώνες οι άνθρωποι, η μοίρα όλων είναι κοινή και αναπόφευκτη. Ο Φώτιος Μπάλας – συνηθισμένος στην αναδιατύπωση πολύπλοκων μυθικών μοτίβων – δημιουργεί ένα environment μέσω του οποίου αφηγείται την σταδιακή μετάβαση από την άνθηση στη φθορά, στην οποία αναπόφευκτα υπόκειται κάθε ζωντανός οργανισμός. Ο καλλιτέχνης κατασκευάζει τη δική του σύγχρονη εκδοχή της Αρκαδίας γεμίζοντας τον χώρο της γκαλερί με φυτά, βότανα και λουλούδια και επιτρέπει στον θεατή να εισέλθει στο βουκολικό του βασίλειο, το οποίο κοσμεί περίτεχνα με τις μάσκες και τα αυτοπορτραίτα του. Εκθέτοντας για τρεις εβδομάδες το εφήμερο αυτό συνονθύλευμα, επιτρέπει στην αχανή αγκάλη του χρόνου να το αναμασήσει και να το αποβάλλει φτύνοντάς το ως αποξηραμένα υπολείμματα ενός αρχαίου ονείρου. Το hortus conclusus του Μπάλα δεν είναι μια μήτρα που θα φέρει καρπούς, ούτε υπόσχεται έναν επίγειο παράδεισο. Ο θαυμαστός περιφραγμένος κήπος του είναι ένα memento mori εν εξελίξει: αν ένας θεατής τον επισκεφθεί την πρώτη μέρα, θα έχει μόνο μια γεύση ενός εξωπραγματικού κήπου· αν όμως γίνει παρατηρητής, θα έχει την ευκαιρία να βιώσει την οδυνηρή μετάβαση σε όλη της την ανάπτυξη. Σχεδόν όλα αποσυντίθενται· όλα εκτός από τον καλλιτέχνη: εισάγοντας τον εαυτό του μέσω των φωτογραφικών αυτοπορτραίτων του, ο Μπάλας επιβάλλει την παρουσία και τη μονιμότητά του σε αντίθεση με την εγκατάσταση που αποσυντίθεται. Τα πάντα χάνονται, τα πάντα εκτός από τη μνήμη, έτσι, επιβίωσε και η Αρκαδία

*Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Μαΐου στις 19.00 | Διάρκεια: έως 17 Ιουνίου 2022 | Γκαλερί The Eye Altering Gallery (Πάικου 2, εντός Στοάς, 1ος όροφος)

Εικαστική Έκθεση “1922-2022 Προσφυγιά” στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

prosfighia.png

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά την ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού με την εικαστική Έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών, 1922-2022 ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 22+8 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

*Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Μαΐου στις 19.30 | Διάρκεια: Μάιος – Οκτώβριος 2022 | Πινακοθήκη Ε.Μ.Σ. (Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος) | Είσοδος Ελεύθερη | Ώρες λειτουργίας Πινακοθήκης: Παρασκευή 10.00-15.00, Κυριακή 11.00-15.00

Έκθεση “Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας” στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

ekpaideftika-tetradia.jpg

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του προγράμματος στην Γκαλερί Γκλόρια (Λευκωσία-Κύπρος, 6-23 Μαΐου 2022), η έκθεση «Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας» θα εγκαινιαστεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 19:30.

Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια αποτελούν ένα πρωτότυπο, συστηματικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αρχαιολογικό, εκπαιδευτικό και αισθητικό χαρακτήρα, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στην προετοιμασία και πραγματοποίηση επισκέψεων μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Γεωργίου (δυτικό ακρωτήριο της Κύπρου Δρέπανον). Το πρόγραμμα λειτουργεί και ως υπόδειγμα για επισκέψεις σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο και δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς. Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια παρουσιάζονται σε έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα λόγω του πηγαίου και αυθόρμητου κινήτρου των συντακτών τους, του πολύεδρου περιεχομένου και της καλλιτεχνικής σύνθεσής τους.

Η σύνταξη των Τετραδίων έγινε από παλαιά μέλη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Αποστολής στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Υπουργείο Πολιτισμού) και συνεργάτες εκπαιδευτικούς με την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου και χορηγία του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (Λευκωσία), σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Εικαστικά έργα των ζωγράφων και εκπαιδευτικών Ρήνου Στεφανή και Σούζαν Βάργκας εμπλουτίζουν τα Τετράδια.

Συντελεστές των Εκπαιδευτικών Τετραδίων: Χρήστος Αργυρού, Σούζαν Βάργκας, David Castrillo, Σάββας Θωμά, Πέλλη Μάστορα, Κυριάκος Ματθαίου, Λεόνη Μεννογιάτη, Όλγα Μπακιρτζή, Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Ρήνος Στεφανή, Θέκλα Φωτίου.

*Παρασκευή 27 Μαΐου στις 19.30 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου: Παρασκευή 9.00-14.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00 | Τελλόγλειο Ίδρυμα

Έκθεση “Brain alert” στο AcroArt-projects

ioanna-kazaki-mikrokosmos-makrokosmos.jpg

Το AcroArt-projects παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο: “ Brain alert”

Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από την εικαστική και μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Τα έργα εγκαταστάσεις κυρίως, σε διάλογο μεταξύ τους ,είναι ποιητικές και διεισδυτικές ματιές στην παρούσα αλλά και την υπερβατική πραγματικότητα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μυρτώ Βουνάτσου, Σύνθια Γεροθανασίου, Ιωάννα Καζάκη, Θάλεια Κουβαλιά, Στεφανία Κορτσινόγλου, Σερένα Μιράσι, Στέλιος Ντεξής,Θεοδώρα Τσιλίκα, Ρόζα Φιλιππίδη και Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος Πιάνο.

*Εγκαίνια: Σάββατο 28 Μαΐου στις 12.00 | Διάρκεια: 28 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2022 | Ωράρια Λειτουργίας: Παρασκευή: 18.00 – 21.00, Σάββατο: 11.00 – 15.00 | AcroArt-projects (Ορφανίδου 3, περιοχή Δωδεκανήσου 6ος όροφος Θεσσαλονίκη) | Πληροφορίες: τηλ.6977699501 & email: acroartprojects@yahoo.com

Έκθεση “Μνημονικοί Τόποι απο τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία” στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

mnimoniki-topoi-apo-ton-ponto-kai-ti-mikra-asia-sti-makedonia.jpg

Η έκθεση «ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ. Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία», θα λάβει χώρα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση με μεγάλη ποικιλία σπουδαίων έργων καλλιτεχνών και ντοκουμέντων. Θα θεωρήσουμε τιμή μας την παρουσία σας.

*Εγκαίνια Σάββατο 28 Μαΐου στις 18.00 | Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη)

Έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Μονή Λαζαριστών

2-boris-ender-kinisi-organikis-formas-1919.jpg

Η μουσική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, οι επιστήμες και η τέχνη κατά τις πρώτες τρεις δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Ρωσία δομούνται και αναπτύσσονται σε κοινή τροχιά, στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού αισθητικού φαινομένου που αργότερα ονομάστηκε από τους ιστορικούς της τέχνης ‘ρωσική πρωτοπορία’. Η Τέχνη απορροφά και συνδράμει σε όλους τους κραδασμούς και γίνεται ένα με την κοινωνία, γίνεται οργανικό της μέρος. Καλλιτέχνες που αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία μέσω της τέχνης αλλά στη δεκαετία του 1930 η τέχνη απαγορεύτηκε και οι ίδιοι καταδιώχθηκαν ή απομονώθηκαν. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της σύνθεσης των τεχνών και της σχέσης της Τέχνης με τη Φύση διακρίνεται στη Σχολή Οργανικής Παιδείας του Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ υπό τη διεύθυνση και τη θεωρητική επίβλεψη του καλλιτέχνη, μουσικού και δασκάλου Μιχαήλ Ματιούσιν (1861-1934).

Αυτό το ιδιαίτερο μωσαϊκό/πλαίσιο ζύμωσης και δημιουργίας αποτυπώνει η νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» (5 Ιουνίου 2022 – 26 Φεβρουαρίου 2023).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, στις 20:00 και θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με theremin, του πρώτου οργάνου ηλεκτρονικής μουσικής στον κόσμο, από τη διεθνούς κύρους μουσικό Λύντια Κάβινα, μαθήτρια του εφευρέτη του theremin Λεβ Θέρεμιν.

Τα 250 έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του μουσείου, καθώς και από τη σημαντικότατη δωρεά μιας συλλογής πινάκων, σχεδίων και αρχειακού υλικού της Λιουντμίλα Ιβάνοβα από τους καθηγητές John E. Bowlt και Nicoletta Misler που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εμπλουτίζοντας έτσι τις συλλογές του μουσείου. Οι εκθεσιακοί χώροι στη Μονή Λαζαριστών παίρνουν χρώμα, κίνηση και ήχο τόσο από τα έργα που εκτίθενται όσο και από τις διαδραστικές μηχανές πειραματικού ήχου που ανακατασκευάστηκαν βάσει σχεδίων της δεκαετίας του 1920 ειδικά για την έκθεση από τον διευθυντή του Κέντρου Theremin, Αντρέι Σμιρνόφ.

Η έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθήματα που δίδαξε στο Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ τη δεκαετία του 1920 ο ζωγράφος και μουσικός Μιχαήλ Ματιούσιν, ενώ γίνεται επίσης αναφορά για τη σχέση της τέχνης με την κίνηση στη ζωγράφο και χορεύτρια Νατάλια Ένμαν, μαθήτρια της Ισιδώρας Ντάνκαν και μέλος του χορευτικού και μουσικού συγκροτήματος «Γκεπταχόρ», η οποία συνέδεσε το έργο της με τις διδασκαλίες της Οργανικής Τέχνης. Παράλληλα, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, το έργο πέντε σημαντικών αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστών και μελετημένων γυναικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τις δεκαετίες 1900-1930: Ελένα Γκουρό, Ξένια Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νατάλια Ένμαν.

Για τον Μιχαήλ Ματιούσιν, η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεωρία της διευρυμένης όρασης μπορεί να γίνει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό εργαλείο, η ζωγραφική δεν μπορεί να είναι στατική, μεταμορφώνεται διαρκώς και συνδέεται στενά με την κίνηση και τον ήχο. Συνδέθηκε ήδη από το 1909 με την ομάδα «Ένωση Νεολαίας» της Πετρούπολης, μία από τις πρώτες πειραματικές καλλιτεχνικές ομάδες της ρωσικής πρωτοπορίας. Ήταν ζωγράφος, μουσικός και δάσκαλος στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Παιδείας της Πετρούπολης (ΓΚΙΝΧΟΥΚ), επικεφαλής του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας».

Ο όρος «Οργανική Τέχνη/Παιδεία» επινοήθηκε από τον ίδιο τον Ματιούσιν το 1923 και βασιζόταν στη θεωρία ότι ο κόσμος είναι ένα αυστηρά δομημένο σύστημα που διέπεται από νόμους, κινείται αέναα και έχει τον δικό του βιολογικό ρυθμό, ακόμη κι όταν πρόκειται για ανόργανη ύλη όπως είναι οι κρύσταλλοι ή η πέτρα. «Αν η ζωή και η ανάπτυξη του πλέον μικρού είναι παρόμοια με αυτήν του απείρως μεγάλου, και η ουσία τους, ή η ψυχή τους, μπορεί να εκφραστεί, και αν το μικρότερο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο, τότε οι αντιλήψεις για τα φαινόμενα δεν είναι επαρκείς και όλες οι ιδέες μας για τη φύση και την ηθική θα πρέπει να αναθεωρηθούν» έγραφε ο Ματιούσιν το 1912, επηρεασμένος και από τη θεώρηση της συζύγου του, ζωγράφου και λογοτέχνιδας Ελένα Γκουρό, που πέθανε το 1913. Στη δεκαετία του 1920 ο Ματιούσιν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με παρατηρήσεις και πειράματα στο Τμήμα Οργανικής Παιδείας, με κύριο έργο του τη σύνθεση επιστημών και τεχνών. Αποστολή των μαθητών του ήταν να φέρουν ξανά τη φύση στην τέχνη. Ο Ματιούσιν πίστευε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να αναζητά τον ρεαλιστικό χώρο όχι στην εύκολα ορατή πραγματικότητα αλλά στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο. Στο «Τμήμα Οργανικής Παιδείας» εργάζονταν ως βοηθοί του τα τέσσερα αδέλφια Έντερ (Μπορίς, Μαρία, Ξένια, Γιούρι) και ο Νικολάι Γκρίνμπεργκ. Οι καλλιτέχνες πραγματοποιούσαν εργαστηριακές βιολογικές έρευνες σε συνδυασμό με μαθήματα μουσικής και ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης για την τελειοποίηση των αισθήσεων επιδιώκοντας αυτό που ο Ματιούσιν αποκαλούσε «διευρυμένη όραση». Στο έργο των καλλιτεχνών του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας», βασικό συστατικό του πίνακα είναι το φως, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί το χρώμα.

Επιμέλεια έκθεσης Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Συνεπιμέλεια έκθεσης Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Καλλιτέχνες Ελένα Γκουρό, Νικολάι Γκρίνμπεργκ, Μπορίς Έντερ, Ξένια Έντερ, Γιούρι Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Βσέβολοντ Σουλίμο-Σαμουίλο, Νικολάι Σουέτιν, Πάβελ Φιλόνοφ

Επιστημονική ομάδα John E. Bowlt, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ιστορικός τέχνης, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη

Έκδοση Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, με κείμενα από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές της ρωσικής πρωτοπορίας.

Συγγραφείς John E. Bowlt, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Alla Povelikhina, ιστορικός τέχνης, ειδική στη μελέτη της οργανικής τέχνης, Κολόμνα Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Margareta Tillberg, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμού και Αισθητικής, Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης – αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα, Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Isabel Wünsche, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Jacobs, Βρέμη

Συναυλία Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, 21:00 Συναυλία theremin από τη μουσικό Λύντια Κάβινα MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη) Ελεύθερη είσοδος για το κοινό

H Λύντια Κάβινα ζει στο Λονδίνο και είναι από τους πιο καταξιωμένους μουσικούς theremin στον κόσμο, ενώ διδάχθηκε το theremin από τον εφευρέτη του, Λεβ Θέρεμιν. To theremin είναι το πρώτο όργανο ηλεκτρονικής μουσικής το οποίο παράγει ήχο με ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Η συναυλία της στο πλαίσιο της έκθεσης «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» αποτυπώνει τον επιδραστικό ρόλο που είχε η μουσική και ο ήχος στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας.

Πρόγραμμα (48’) Lydia Kavina – Oxford time Mark Grant – Bird of Paradise Lydia Kavina – Fata Morgana Gabriel Prokofiev – Monday Jorge Campos – Glissandi Lydia Ayers – Rock Art Stanislav Kreichi – Submerging Maurice Ravel – Bolero

*Εγκαίνια: Κυριακή 5 Ιουνίου στις 20.00 | Διάρκεια έκθεσης: 5 Ιουνίου 2022 – 26 Φεβρουαρίου 2023 | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών ( Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών) | Μέρες & ώρες λειτουργίας: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

CONNECTED στο NOESIS

connected-nohsis.jpg

Μια έκθεση για την εξέλιξη του Ίντερνετ και τη ζωή μετά το Διαδίκτυο Mπορείς να ζήσεις χωρίς το κινητό σου; Είσαι βέβαιος πως δεν διαβάζεις fake news;

Οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στον άνθρωπο έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του, τον τρόπο που ζει, εργάζεται, ταξιδεύει, πληροφορείται, συνδέεται.

Η νέα περιοδική έκθεση “Connected” στο ΝΟΗΣΙΣ, έρχεται να ανιχνεύσει την τεχνολογική εξέλιξη πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα (εξέλιξη της μηχανής: υπολογιστής, σύνδεση των μηχανών: διαδίκτυο), να αποτυπώσει την έκταση της διασύνδεσης ανθρώπων και μηχανών, να επισημάνει τις προοπτικές που αυτή φαίνεται να έχει και να θέσει ερωτήματα για το ποιες οι ευκαιρίες που αναδύονται και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Η έκθεση απευθύνεται σε: – Μαθητές από Δ΄ μέχρι ΣΤ΄ Δημοτικού με ξενάγηση, διάρκειας 60΄. – Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 60΄.

*Από 12 Απριλίου | NOESIS (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης) | Διάρκεια: 60 λεπτά | Εισιτήριο: 5€ ενηλίκων (δυνατότητα επιλογής 2 εκθέσεων, με 8€), 4€ μειωμένο -παιδικό, μαθητικό, φοιτητικό- (δυνατότητα επιλογής 2 εκθέσεων, με 6€) | Τηλέφωνο: 2310 483 000


Εκδηλώσεις

Βιβλιοπαρουσίαση “Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης” στο 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νεκταρίου

tsighghanoi-thessalonikis.jpg

Ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, με αφορμή την παρουσίαση του βιβίλιου του συγγραφέα Γιώργου Τσιτιρίδη, σας προσκαλεί στη βιωματική περιπατική ξενάγηση στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου (Δενδροπόταμος), που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 11.00.

Η δράση θα ολοκληρωθεί στο 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείου Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης (Δενδροπόταμος) όπου θα λάβει χώρα η παρουσίαση του βιβλίου “Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης”.

*Κυριακή 5 Ιουνίου στις 11.00 | 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νεκταρίου (Δενδροπόταμος) | Συμμετοχή: Δωρεάν με σειρά προτεραιότητας: pronoia@ampelokipi-menemeni.gr

Συνέδριο “Πρότυπα Κωφών” στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο

afisa.jpg

2ημερο Συνέδριο για τη εκπαίδευση Κωφών ενηλίκων ως πρότυπα Κωφών και για την ευρύτερη κοινωνία. Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ υλοποιεί το έργο «Κωφοί Ενήλικες ως Πρότυπα για τον Κόσμο των Ακουόντων: Σύνδεσμοι της Ίδιας Αλυσίδας» «Sign Links» https://signlinks.eu/.

Οι Κωφοί ενήλικες ως Πρότυπα είναι οι κύριοι συμμετέχοντες στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μια καινοτόμος πρακτική στο έργο μας.

Τα Πρότυπα είναι άνθρωποι που αποτελούν παράδειγμα του τι μπορούν να επιτύχουν στη ζωή, άνθρωποι με τους οποίους μπορεί να αισθανόμαστε ότι μπορούμε να συσχετιστούμε.

Στην περίπτωση των Κωφών Προτύπων, αυτοί είναι άνθρωποι που ζουν τη ζωή τους, κάνοντας πράγματα που μπορεί να αισθανόμαστε ότι είναι αδύνατο ή δύσκολο να κάνουμε. Οι υγιείς, ρεαλιστικές προσδοκίες για τους Κωφούς, οι θετικές αντιδράσεις στην κώφωση και η έκθεση σε Κωφούς πρότυπα ρόλων θα αναπτύξουν καλύτερα μια διπολιτισμική ταυτότητα και θα σχηματίσουν υγιείς σχέσεις με Κωφούς και ακούοντες. Η απόκτηση μιας διπολιτισμικής ταυτότητας είναι ζωτικής σημασίας για τους περισσότερους Κωφούς στην ανάπτυξη μιας παραγωγικής και ποιοτικής ζωής. Οι ακούοντες ενήλικες που έχουν επαφή ή εργάζονται με Κωφούς όλων των ηλικιών θα επωφεληθούν από την επαφή με Κωφούς ενήλικες όσον αφορά την κατανόηση και την αποδοχή της κώφωσης και της κουλτούρας των Κωφών. Ως αποτέλεσμα του έργου μας εκπαιδεύουμε επαρκώς Κωφούς ενήλικες ώστε να αποτελούν πρότυπα τόσο για τον κόσμο των Κωφών όσο και για τον Κόσμο των Ακουόντων.

Το συνέδριο θα είναι επιμορφωτικό και ενημερωτικό και θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 4 Ιουνίου και Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 και ώρες 10:00 – 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου (Κ.Ε.Σ), τόσο δια ζώσης όσο και με ζωντανή μετάδοση. Η ομάδα του Έργου θα ενημερώσει τα στελέχη της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και τους εν γένει ενδιαφερόμενους (γονείς, μέλη της Κοινότητας των Κωφών, χρήστες της ΕΝΓ, διερμηνείς ΕΝΓ, φοιτητές κλπ.) για τη σκοπιμότητα και τα οφέλη από την υλοποίηση του Έργου μέσα από ομιλίες και διαδραστικές δραστηριότητες καθώς και ομιλίες από Κωφούς πρότυπα για τη κοινότητα των Κωφών όσο για την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Θα υπάρχει διερμηνεία στην ομιλούμενη ελληνική γλώσσα και στα Διεθνή Νοήματα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας βρείτε στο Facebook & Instagram

*Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Ιουνίου | Ώρες: 10.00 – 18.00 | Αίθουσα εκδηλώσεων του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου (Κ.Ε.Σ) | Συμμετοχή: Δωρεάν

Δημιουργικό εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης ρούχων από το ΠΙΟΠ στο Πάρκο Των Εθνών

piop.jpg

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στη «Γιορτή Γειτονιάς» και οργανώνει, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., την Κυριακή 5 Ιουνίου (ώρες 11:00-13:00), δύο δημιουργικά εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης ρούχων, στο Πάρκο των Εθνών, στην περιοχή του Βαρδάρη.

Στα εργαστήρια, που πραγματοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6), η εικαστικός Άννα Δραγατσίκα παρουσιάζει πώς παλιές μπλούζες μπορούν να μετατραπούν σε νέα χρηστικά και άλλα αντικείμενα.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο Kyriazik@piraeusbank.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύνδεσμο Γραφείου Θεσσαλονίκης, στο τηλέφωνο 2310 293812 (καθημερινά 10:00-16:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

*Κυριακή 5 Ιουνίου | Ώρες: 11.00 – 13.00 | Πάρκο των Εθνών (περιοχή Βαρδάρης) | Συμμετοχή: Δωρεάν

Λαϊκή ποδηλατοδρομία 8χλμ στον Δήμο Καλαμαριάς

dilosi-symm-22.jpg

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, στο πλαίσιο ενός συνόλου δράσεων με κέντρο αναφοράς το περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του – ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (30 Μαΐου -5 Ιουνίου 2022)-“GREEN CITY-DREAM CITY”, διοργανώνει την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 τη «Λαϊκή Ποδηλατοδρομία 8 χιλιομέτρων Δήμου Καλαμαριάς», στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Το σημείο εκκίνησης είναι το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς (Χηλής & Πλαστήρα) στις 11:00π.μ, ενώ ο τερματισμός θα γίνει στο πάρκινγκ Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμαριάς (προς εκκλησάκι Αγ. Αλεξάνδρου).

  Αναλυτικά η διαδρομή : Οδικό δίκτυο του Δήμου Καλαμαριάς, με εκκίνηση εμπρός από το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς (Χηλής & Πλαστήρα) ακολουθώντας τη διαδρομή, δεξιά στην Ν. Πλαστήρα (δεξί ρεύμα κυκλοφορίας) μέχρι τη Θ. Σοφούλη (δεξί ρεύμα κυκλοφορίας) – δεξιά στην Παπάγου – Δεξιά στη Χηλής (δεξί ρεύμα κυκλοφορίας) – αριστερά στην Πλαστήρα (δεξί ρεύμα κυκλοφορίας) – αριστερά στην Ερυθραίας- Δεξιά στην Τήνου και συνέχεια στην Πολυβίου μέχρι το τέρμα της οδού – αριστερά στην Ησιόδου (όριο του γηπέδου της Μίκρας) -Στάση ξεκούρασης ( 08’-10’) επί της οδού Ησιόδου – αριστερά στη Χανίων – δεξιά στην Αϊδινίου – αριστερά στη Σμύρνης – αριστερά στην Κανάρη (δεξί ρεύμα κυκλοφορίας) μέχρι το τέρμα της οδού – δεξιά στην Πλαστήρα (δεξί ρεύμα κυκλοφορίας) – δεξιά στη Χηλής – αριστερά προς το παρκινγκ του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμαριάς με κατεύθυνση προς το εκκλησάκι Αγίου Αλέξάνδρου.

Στην ποδηλατοδρομία μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι ενήλικες ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ οι ανήλικοι μπορούν να συμμετάσχουν με ευθύνη των κηδεμόνων τους.

Σε όλους τους ποδηλάτες μετά το πέρας της ποδηλατοδρομίας στο χώρο τερματισμού, θα δοθεί αναμνηστικό συμμετοχής με παράλληλη προσφορά ειδών από τους χορηγούς της εκδήλωσης, ενώ θα ακολουθήσει κλήρωση δώρων, βάση των δηλωμένων στοιχείων συμμετοχής. Όσοι επιθυμούν και μπορούν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να προσέλθουν τριάντα λεπτά (30΄) τουλάχιστον πριν την έναρξη της εκδήλωσης στο σημείο αφετηρίας, στη γραμματεία της ποδηλατοδρομίας, για να συμπληρώσουν την ανάλογη δήλωση συμμετοχής. Σε όλη τη διάρκεια της ποδηλατοδρομίας θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από όχημα του Δήμου στο σημείο τερματισμού- Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς (Χηλής & Πλαστήρα) των ποδηλάτων, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τεχνικό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι ποδηλάτες συμμετέχουν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

  Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι συμβεί, κατά τη διάρκεια του αγώνα, σχετικά με θέματα ΥΓΕΙΑΣ και οφείλεται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου. Συστήνεται στους συμμετέχοντες να έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρική εξέταση. Από τους διοργανωτές δε θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανένα ποδηλάτη-τρια, αφού όλοι οι συμμετέχοντες – ουσες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη και οι ανήλικοι με ευθύνη των κηδεμόνων τους. Τον αγώνα θα παρακολουθούν σε όλη τη διάρκειά του εθελοντές διασώστες, ειδικευμένοι στην παροχή πρώτων βοηθειών. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αν απευθυνθούν:

➢ Τμήμα Αθλητισμού-Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς (Χηλής-Πλαστήρα), τηλ: 2313314-292, 290, 246, 293 ➢ Τμήμα Αθλητισμού-Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Καλαμαριάς (Τριπόλεως & Σουρμένων ) τηλ: 2310-410956 ➢ Ο.Σ.Ε.Θ Α.Ε- (Οργανισμός Συγκοινωνιακού) -Καραμπάσης Μ. τηλ. 2310-483070

*Κυριακή 5 Ιουνίου στις 11.00 | Σημείο εκκίνησης: Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς (Χηλής & Πλαστήρα) | Τερματισμός: πάρκινγκ Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμαριάς (προς εκκλησάκι Αγ. Αλεξάνδρου)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα