Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις παλιές πινακίδες της

Ο φωτογράφος Δημήτρης Τασκούδης φωτογράφισε παλιές πινακίδες της πόλης και μιλάει γι' αυτές 

Γιώργος Σταυρακίδης
η-θεσσαλονίκη-μέσα-από-τις-παλιές-πινα-913776
Γιώργος Σταυρακίδης

Τις παλιές πινακίδες της πόλης τις συναντάμε καθημερινά. Περνάμε από δίπλα τους, τις κοιτάμε, τις προσπερνάμε και τις χρησιμοποιούμε ως σημεία αναφοράς.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε όμως ποτέ σημασία στο σχήμα τους, στα χρώματα τους και στην ιστορική σημασία που έχουν, δηλώνοντας ακόμα την αισθητική μίας παλιότερης Θεσσαλονίκης που αγνοείται, δυστυχώς, από κάθε βιομηχανική εξέλιξη.

Ταμπέλες και πινακίδες από την αρχή του προηγούμενου αιώνα που αποτελούν σημαντικό σημείο για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

taskudhs-pinakides-5.jpg

Επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο, χρώματα που ξεθώριασαν, πινέλα που στέγνωσαν και ξέχασαν κλειδωμένα κάποια παλιά καταστήματα σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Τασκούδης, φωτογράφος, ξεκίνησε να φωτογραφίζει παλιές πινακίδες της πόλης, την περίοδο της καραντίνας όταν στις βόλτες του, ανακάλυψε μερικούς τέτοιους «μικρούς φωτογραφικούς θησαυρούς» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και θέλησε μέσα από την τέχνη του να συνδέσει το παρόν με το παρελθόν.

«Ήταν μια εσωτερική ανησυχία να ερευνήσω το παρελθόν της πόλης μου. Με ελκύει η γνησιότητα του παρελθόντος που βρίσκω μπροστά μου σε μία πινακίδα που φωτογραφίζω. Κάπως έτσι βρέθηκα μπροστά σε πινακίδες από εμπόρους μίας εποχής που δεν υπάρχει πλέον. Κάτι που έχει φύγει, που δεν θα επανέλθει και μόνο νοσταλγικά και ιστορικά μπορούμε να το δούμε. Δηλαδή, είναι λιγότερο καλλιτεχνική μία τέτοια φωτογραφική προσέγγιση, αλλά έχει νοσταλγική και ιστορική σημασία για αυτούς που τους ενδιαφέρει το παρελθόν της πόλης.»

taskudhs-pinakides-4.jpg

Στη συζήτηση μας για την πόλη, ο Δημήτρης Τασκούδης αναφέρει πως από τότε που αποφάσισε να έρθει να ζήσει εδώ, έχει εμπνευστεί πολλά projects, λέγοντας πως «Η Θεσσαλονίκη έχει σημεία τέτοια, με αναφορές σε παλιότερες εποχές από την αρχή του προηγούμενου αιώνα με ό, τι έχει απομείνει βέβαια, επειδή μέρα με τη μέρα σβήνουν. Οι φωτογραφίες αυτές είναι σαν να σε μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή. Μπορείς νοερά να φανταστείς πώς μπορεί να ήταν το μαγαζί, τα κασκολ, τα κασμίρια που αναγράφονται στις πινακίδες. Γίνονται ένα μίνι ταξίδι στον χρόνο.»

taskudhs-pinakides-8.jpg

«Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη που πάντα βρίσκω κάτι ενδιαφέρον να φωτογραφίσω. Σε μία βόλτα μου θα βρω σίγουρα κάτι ενδιαφέρον.»

taskudhs-pinakides-10.jpg

«Φωτογραφίζοντας θέλω να περάσω στον θεατή της εικόνας μου αυτό ακριβώς που έβλεπα εγώ με τα μάτια μου και να το μοιραστούμε.» λέει ο ταλαντούχος φωτογράφος, συνεχίζοντας, «Θέλω να καταγράφω το ενδιαφέρον που βρίσκω. Κάτι που μπορεί ένα κοινό μάτι να το προσπεράσει, εγώ με τη φωτογραφία μου θέλω να το αναδείξω.»

taskudhs-pinakides-16.jpg

«Μου αρέσει να λέω ότι η φωτογραφία είναι ένας τρόπος να κερδίσεις τον χρόνο στιγμιαία. Δηλαδή με ένα κλικ να τον φυλακίσεις και να τον κρατήσεις για πάντα δικό σου.»

taskudhs-pinakides-11.jpg
taskudhs-pinakides-7.jpg
taskudhs-pinakides-15.jpg
taskudhs-palies-pinakides-1.jpg
taskudhs-pinakides-3.jpg
taskudhs-palies-pinakides.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα